Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Όλη η κίνηση του Υπουργικού επιτελείου στα Τρίκαλα με τον Υπουργό Κυρ. Πιερρακάκη και τους Υφυπουργούς (επιπλέον φωτό)

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ώθηση σε ψηφιακές λύσεις με την επίσκεψη Πιερρακάκη – Υφυπουργών στα Τρίκαλα

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για να δείτε τα 2 βίντεο και τις πρώτες 80 φωτογραφίες που κατέγραψε το trikalaola.gr ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Για το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων και των ψηφιακών λύσεων και εφαρμογών που αυτός υλοποιεί, ενημερώθηκε αναλυτικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, οι Υφυπουργοί Γιώργος Γεωργαντάς και Θοδωρής Λιβάνιος και ο Γενικός Γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος, συνάντησαν τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, στα πεδία εφαρμογής όλων των γνωστών, αλλά και των νέων δράσεων.
Οι φράσεις, δε, του κ. Πιερρακάκη, ότι «θαυμάζουμε και εκτιμούμε το έργο του Δημάρχου» και πως υφίσταται ενημέρωση για «το πώς τα Τρίκαλα με τις έξυνες και καινοτόμες λύσεις, μπορούν να δώσουν παραδείγματα για εφαρμογή παρόμοιων λύσεων στην επικράτεια», συνοψίζουν την ουσία της επίσκεψης. Ο κ .Παπαστεργίου, από την πλευρά του, εστίασε στο ότι «το σήμερα και το αύριο των σύγχρονων και ασφαλών πόλεων είναι εδώ. Με το υπουργείο συνεργαζόμαστε για το πώς παρόμοια προγράμματα θα υλοποιηθούν στη χώρα». Εξάλλου, όπως σημείωσε «είδαμε τι δουλεύει και πού υπάρχουν προβλήματα, ώστε με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ» να υλοποιηθούν τα σχετικά έργα για τους Δήμους. Εργα, που, όπως τόνισε ο Υπουργός, αφορούν σε ποσό 320.000.000 € από τα δύο συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους 332 ΟΤΑ της χώρας.
Το ένα σκέλος αφορά στο πρόγραμμα «Εξυπνες Πόλεις» από το Ταμείο Ανάκαμψης με 90 εκ. € για 17 μεγάλους Δήμους μαζί με τον Δήμο Τρικκαίων, που αποτελεί πεδίο εφαρμογής, ενώ το δεύτερο, αφορά τους υπόλοιπους Δήμους με 230 εκ. €.

Οι εφαρμογές

Ουσιαστικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ενημερώθηκε αναλυτικά για τα τρέχοντα προγράμματα, εφαρμογές και δράσεις σε πλήθος πεδίων: περιβάλλον, εξυπηρέτηση πολιτών, ποιότητα ζωής, κοινωνική μέριμνα.
Συγκεκριμένα, με επίσκεψη στο control room της Smart Trikala, στο InfoPoint του Δήμου Τρικκαίων, στη Νέα Λαϊκή Αγορά, στο Gisemi Hub ( τον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που λειτουργεί η e-trikala ΑΕ), παρουσιάστηκαν, εξηγήθηκαν και αναλύθηκαν:

Δημαρχείο (control room)

– Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημότη «20000»

– Παρακολούθηση στόλου οχημάτων

– Μέτρηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια

– GIS

– Πολιτική προστασία – «πρόγνωση» πιθανών πλημμυρικών φαινομένων μέσω τεχνολογίας

– Μέτρηση ποσότητας και ποιότητας νερού

– Τηλε-έλεγχος αντλιοστασίων λημμάτων

– Έλεγχος αρδευτικών γεωτρήσεων

– Chatbot

– Open data

 

Κεντρική Πλατεία

– Μέτρηση ταχύτητας ελεύθερου δημοτικού Wifi

– Smart σύστημα ποδηλάτων

– Αποτρεπτικό Σύστημα Στάθμευσης ΑμεΑ

– Μέτρηση ταχύτητας 5G
– Remote Ι/Ο συστήματα (Φρούριο, Χρ. Δέντρο, καταρράκτης)

 

 

Νέα Λαϊκή Αγορά Τρικάλων

– Νέα εφαρμογή λαϊκών αγορών

– Πιλοτικό σύστημα στάθμευσης με κάμερες

GiSeMi hub

– Drone μεταφοράς φαρμάκων (πρόγραμμα Harmony H2020)

– Βαν «Δημόκριτος» (ΕΕΑΑ) – Πολιτική Προστασία
– Κέντρο Ελέγχου Ψηφιακών Εφαρμογών Δήμων – DataGers
Προγράμματα που προέκυψαν από τη συνεργασία start up επιχειρήσεων με την e-trikala ΑΕ
– Τρέχοντα έργα τηλεϊατρικής
– Vodafone Connected Living
– «Κλικ Ζωής» από την εταιρεία ΓΝΩΜΩΝ

– Project τηλεμετρίας για ποταμούς και αντλιοστάσια

 

Τα δεδομένα, οι μετρήσεις, η χρησιμότητά τους

Σε συνάντηση στο Gisemi hub, με Δημάρχους (μετεώρων και πύλης κ. Αλέκος και ΜΑράβας) και στελέχη της αγοράς (Επιμελητήριο Τρικάλων με τον πρόεδρο κ. Β. Γιαγιάκο και Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας με τον κ. Αν. Λάππα), η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε επί τάπητος τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της.

Ο Υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης τόνισε
– τη σημασία των μετρήσεων δεδομένων
– τον σχεδιασμό πολιτικής με επίκεντρο τον πολίτη
– τα άλματα σε επίπεδο ψηφιακών συναλλαγών (από 8,8 εκ. το 2019 σε 500 εκατ. το 2021)
– την απελευθέρωση των δυνατοτήτων που έχει η χώρα, το κράτος, το Δημόσιο, οι ΟΤΑ
Ειδικά για τα Τρίκαλα, έδωσε έμφαση στις λέξεις «μεράκι» και «αγάπη», τα οποία επεσήμανε ως απαραίτητα στοιχεία για δράσεις όπως το gov.gr: «μιλάμε απολύτως την ίδια γλώσσα» (με τον Δήμο Τρικκαίων)
– τον σχεδιασμό του προγράμματος «Εξυπνες Πόλεις» με βάση τις ανάγκες των Δήμων.

Ο Δήμαρχος Δημ. Παπαστεργίου έδωσε έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης μετρήσεων και δεδομένων. Εφερε ως παράδειγμα τη διανομή φαγητού στα σχολεία, τονίζοντας ότι τα κριτήρια για το πού θα δοθούν, εξαρτώνται από τα μετρήσιμα δεδομένα, όπως τις οικογένειες που δικαιούνται ενίσχυσης από το ΤΕΒΑ. Αλλά και έτερο παράδειγμα, τα οφέλη ή πιθανές δυσλειτουργίες από κυκλοφοριακά δεδομένα. Και διευκρίνισε ότι η μέτρηση των δεδομένων και ο έλεγχος των δράσεων – προγραμμάτων, δίνει την ευκαιρία για να διαπιστωθεί η χρησιμότητά τους και ο τρόπος περαιτέρω αξιοποίησης τους.

Ο Υφυπουργός κ. Λιβάνιος

– εστίασε στο κοινό όραμα για την ψηφιακή αλλαγή
– αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν υπ’ ψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου για το πρόγραμμα  «Εξυπνες Πόλεις»
– Εδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ανθρώπινο δυναμικό
Ο Υφυπουργός κ. Γεωργαντάς
– αναφέρθηκε με ουσία στον σχεδιασμό των ΚΕΠ

– προανήγγειλε την ύπαρξη «εκπαιδευτών» στα ΚΕΠ, για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή πλατφόρμα των ΚΕΠ αλλά χρειάζονται εκμάθηση
– έθεσε το ότι η κεντρική διοίκηση κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα των ψηφιακών αλλαγών
– τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα

Ο Γενικός Γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος

– ανέφερε τη σημαντικότητα του προγράμματος αξιοποίησης νέων τεχνολογιών από τους Δήμους
– εστίασε στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των υπαλλήλων
– τόνισε την αναγκαιότητα απλούστευσης διαδικασιών για τον πολίτη, μέσω μητρώου – πλατφόρμας που θα περιγράφει τα αναγκαία για κάθε πράξη – συναλλαγή με το Δημόσιο

 

Σημαντικές στιγμές
* Ο Δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε τα νέα σχέδια του ΚΕΠ, που θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών
* Ο Υφυπουργός κ. Γεωργαντάς παρουσίασε για πρώτη φορά το νέο λογότυπο των ΚΕΠ
* Η μεταφορά των επισκεπτών/τριών από την κεντρική πλατεία στο Gisemi έγινε με το ηλεκτρικό (το ένα από τα δύο) λεωφορείο που παραχώρησε ευγενικά στον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala η εταιρεία Νικ. Κιολεΐδης ΑΕΒΕ.
*Τα λεωφορεία (8 και 12 θέσεων αντιστοίχως) για όλο το διάστημα διεξαγωγής του Μύλου των Ξωτικών μεταφέρουν επισκέπτες/τριες από την κεντρική πλατεία στο μεγάλο θεματικό πάρκο των Τρικάλων.
* Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επισκέφθηκε ακόμη το Μουσείο Τσιοτσάνη και τον Μύλο των Ξωτικών. Εκεί, ενημερώθηκε για το πνεύμα και την ουσία των περιβαλλοντικών δράσεων που υλοποιούνται, καθώς φέτος το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας είναι αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος (Κυκλική οικονομία, διαχείριση απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ).
* Μαθητές – μέλη ομάδων ρομποτικής του 1ου ΕΠΑΛ και του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων με πρόσφατες βραβεύσεις σε διαγωνισμούς συναντήθηκαν με τον κ. Πιερρακάκη, προσφέροντάς του συμβολικά δώρα.
* Δώρα, και δη ένα τεχνούργημα – ποδήλατο, επέδωσε και ο κ. Παπαστεργίου στην ηγεσία του Υπουργείου.
*Παρέστησαν από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικολέτα Μπρουζούκη, οι αντιδήμαρχοι Εφη Λεβέντη, Γιώργος Καταβούτας και Βασίλης Κρανιάς, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ Γιάννης Κωτούλας, η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων Σοφία Αλεστά, ο πρόεδρος της Αστική Ανάπτυξη ΑΕ Τάκης Παζαΐτης, ο αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη Μιχάλης Λάππας.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ευτύχημα που στο πηδάλιο της χώρας βρίσκεται ο Κυριάκος –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία, όπου διεξάγεται ένας αιματηρός πόλεμος, μεταξύ δύο ομόδοξων με εμάς λαών, με τεράστιες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία που πλήττουν σοβαρά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε έξαρση οι τουρκικές προκλήσεις κατά της πατρίδας μας, είναι ευτύχημα το γεγονός ότι στο πηδάλιο της χώρας βρίσκεται ο σημερινός πρωθυπουργός». Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακοπουλος, συνομιλώντας με κατοίκους στο Λιβάδι Ελασσόνας. Νωρίτερα συμμετείχε στον αρχιερατικό εσπερινό στον Ι. Ναό το Αγίου Κωνσταντίνου στον οποίο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε με την πρόσφατη παρουσία του στις ΗΠΑ και την καθολικά θετική υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ότι γνωρίζει να κάνει τις ορθές επιλογές για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της Ελλάδας».

Ο κυβερνητικός βουλευτής αναγνώρισε ότι «μπροστά μας έχουμε, αναμφίβολα, έναν δύσβατο δρόμο, που απαιτεί επιδέξια διπλωματία, σταθερό προσανατολισμό και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Όλα αυτά τα στοιχεία τα εγγυάται η παρούσα κυβέρνηση, η οποία μέχρι τις εκλογές έχει να επιτελέσει σημαντικό έργο, το οποίο, όμως, πρέπει να έχει συνέχεια. Η επιστροφή σε αποτυχημένες συνταγές του λαϊκισμού ή σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας, υπό τις παρούσες παγκόσμιες και εσωτερικές προκλήσεις, θα έβαζε σε κίνδυνο τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Let’s Share Our Heritage»: Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Βερδικούσας υποδέχεται τους εταίρους σε πρόγραμμα  ERASMUS+ KA229 (φωτο)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ 2019, ΚΑ229 του σχολείου μας με τίτλο: «Let’s Share Our Heritage» και κωδικό 2019-1-RO01-KA229-063255_3 το Γυμνάσιο- Λ.Τ. Βερδικούσας φιλοξένησε, κατά το διάστημα από 9 έως και 13Μαΐου, του εταίρους του προγράμματος από τις χώρες:  Κροατία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τουρκία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κατά τη άφιξή τους στο σχολείο,  οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου τους επιφύλαξαν  θερμή υποδοχή. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια γνωριμία μεταξύτων συμμετεχόντων σχολείων, καθώς  και η παρουσίαση του σχολείου υποδοχής, του χωριού και του προγράμματος  και των δραστηριοτήτων που θα λάμβαναν χώρα κατά την εβδομάδα της επίσκεψης.

Ακολούθησε  διάλειμμα γευσιγνωσίας, κατά το οποίο γεύθηκανοι φιλοξενούμενοι παραδοσιακές χειροποίητες πίτες και γλυκά του κουταλιού, φτιαγμένα από τους γονείς των μαθητών και απόλαυσαν τη νοστιμιά τους. Κατόπιν αυτού υλοποιήθηκε διδακτική δραστηριότητα : «Μάθημα παραδοσιακής ελληνικής τέχνης» και  εργαστήριο-πρακτική ζωγραφική παραστάσεων- συμβόλων της αρχαίας ελληνικής τέχνης από τους μαθητές όλων των χωρών. Αξιοσημείωτη ήταν η διάθεση συμμετοχής και το ενδιαφέρον που έδειξαν  όλοι μαθητές γι αυτή τη δράση.

Ακολούθησεπεριήγηση στο χωριό, περίπατος στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία,στο Κοινοτικό Μέγαρο και στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου με μεγάλο ενδιαφέρον γνώρισαν τα αντικείμενα του υλικού πολισμού της περιοχής.

Οι εντυπώσεις της πρώτης μέρας από την υποδοχή, τη διοργάνωση των δραστηριοτήτων από το σχολείο και τη φυσική ομορφιά της περιοχής ήταν άριστες.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στη φύση και στο παραδοσιακό φαγητό.Ξεκίνησε με την παρουσίαση παραδοσιακών φαγητών από την  κάθε χώρα και ακολούθησε η  παρουσίαση  του ελληνικού παραδοσιακού φαγητού, της φασολάδας, το οποίο στη συνέχεια το μαγείρεψε ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού στο σχολείο και το πρόσφερε στους φιλοξενούμενους, αφήνοντας σ αυτούς τις καλύτερες γαστρονομικές εντυπώσεις.

Στα πλαίσια του προγράμματος και για να έρθουν σε επαφή με τη φύση πραγματοποιήθηκε περίπατος στο δάσος που βρίσκεται δίπλα στο χωριό.Με την καθοδήγηση ενός έμπειρου οδηγού περπάτησαν μέσα από μονοπάτια στο καταπράσινο αυτό δάσος οξιάς και ήρθαν σε επαφή με την χλωρίδα και πανίδα του.Ο περίπατος συνδυάστηκε με το διαθεματικό συνεργατικό παιχνίδι:  «Χαμένος στο δάσος»- Κοίτα, Παρατήρησε, Αναζήτησε, Σκέψου, στο οποίο όλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό.

Κατά την επιστροφή στο σχολείο έπαιξαν όλοι οι μαθητές τα παραδοσιακά παιχνίδια τσουβαλοδρομίες και  τρίλιζα.

Ακολούθησε γεύμα στο προαύλιο του  σχολείου όπου οι φιλοξενούμενοι γεύτηκαν, εκτός από την παραδοσιακή φασολάδα, προσφορά του Μορφωτικού Συλλόγου Βερδικούσιακαι κρέατα της περιοχής μας προσφορά της Φάρμα Ελασσόνας Α.Ε. (Κασσίδης).

Το πρόγραμμα την επόμενη μέρα περιελάμβανε εκπαιδευτική επίσκεψη στις αρχαιολογικές περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο της  Βεργίνας και στον Τάφο του Φιλίππου του Β΄. Θαύμασαν το μεγαλείο των Βασιλικών Ανακτόρων, των Βασιλικών Τάφων των Μακεδόνων, τη Χρυσή Λάρνακα του Βασιλιά Φίλιππου Β’,τις αριστουργηματικές τοιχογραφίες και τα υπόλοιπα μοναδικά εκθέματα του μουσείου, που εξωτερικά θυμίζει αρχαίο ταφικό τύμβο. Η επίσκεψη στο μουσείο και η πληρέστατη και άρτια  παρουσίαση από τον ξεναγό τούς άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.  Ένιωσαν  συγκίνηση και δέος αντικρίζοντας τα αυθεντικά αντικείμενα απαράμιλλης ομορφιάς που σχετίζονται με ένα σημαντικό κομμάτι της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και με μια σημαντική  προσωπικότητα που σημάδεψε την αρχαιότητα.

Επόμενος προορισμός ήταν τα Μετέωρα που  είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενδιαφέροντος για τη φυσική και την  πολιτιστική κληρονομιά. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα  Ανατολικά Ορθόδοξα Μοναστήρια των Μετέωρων και συγκεκριμένα στη Μονή Βαρλαάμ. Αρχικά είδαν οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με τους γεωλογικούς σχηματισμούς που δημιούργησαν τους βράχους των Μετεώρων και αντιληφθήκαν πόσο σπάνιο, μοναδικό και αξεπέραστο γεωλογικό φαινόμενο είναι. Θαύμασαντομεγαλείο της φύσης,  τη θέα των επιβλητικών βράχων και  του θεσσαλικού κάμπου, το μοναδικό σκηνικό που απλώνονταν μπροστά τους. Επισκέφθηκαν εργαστήριο βυζαντινών εικόνων, όπου γνώρισαν την τέχνη της αγιογραφίας. Οι επισκέπτες μας βίωσαν  μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία  και  δήλωσαν  κατενθουσιασμένοι.

Οι δραστηριότητες της ημέρας συνεχίστηκαν στο σχολείο, με τη διαθεματική μαθησιακή δραστηριότητα : «Για μένα όλα είναι ελληνικά», με στόχο τη γνωριμία με την ελληνική γλώσσα και τον αρχαία ελληνικό πολιτισμό καθώς καιμε το Εργαστήριο « Κάνοντας φίλους για πάντα», που αφορούσε την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού. Έπειτα, φύτεψαν όλοι μαζί ένα δέντρο ελιάς στο προαύλιο του σχολείου, ως σύμβολο της ειρήνης και της φιλίας που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους εταίρους. Από εκεί κατευθύνθηκαν στην πλατεία του χωριού. Εκεί παρακολούθησαν τη διαδικασία παρασκευής  των «φουρφούρων» σε ξυλόφουρνο, ενός παραδοσιακού εδέσματος της περιοχής. που ετοίμασε ο Σύλλογος γυναικών του χωριού και τις απόλαυσαν.

Ακολούθησε η τελική αποχαιρετιστήρια  απογευματινή γιορτή, η οποία ξεκίνησε   με τις παρουσιάσεις από τους εταίρους παραδοσιακών χορών του τόπου τους. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός ΣύλλογοςΒερδικούσιας τίμησε με την παρουσία του τη γιορτή και έδωσε τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να  απολαύσουν μια Ελληνική βραδιά με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορούς. Επίσης, οι φιλοξενούμενοι είχαν τη δυνατότητα  να δουν παραδοσιακές φορεσιές του τόπου και να γνωρίσουν τον παλιότερο τρόπο ζωής των κατοίκων της Βερδικούσας στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Έπειτα, απόλαυσαν για άλλη μια φορά τα φαγητά του τόπου ( και είχαν την ευκαιρία να χορέψουν στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής με την ευγενική προσφορά των κ. Μιχαλέ, κ. Αγριόδημου και του κ. Τσακνάκη.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Ελασσόνας,  ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους καλεσμένους και έκανε και την απονομή των πιστοποιητικών στους υπεύθυνους των προγραμμάτων κάθε χώρας. Προσφέρθηκαν δώρα στους φιλοξενούμενους, προϊόντα που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα, όπως ελαιόλαδο με δεντρολίβανο, ρίγανη, μέντα, σαπούνι και τουριστικοί οδηγοί της περιοχής προσφορά του Δήμου Ελασσόνας. Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων και από τους υπόλοιπους εταίρους.

Το πρόγραμμα της κινητικότητας αυτής ολοκληρώθηκε με μια περιήγηση στην πόλη της Λάρισας , στο Αρχαίο θέατρο, στη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου,  στο Μνημείο του Αλόγου, στο πάρκο του Αλκαζάρ και στον Μύλο του Παπά. Ακολούθησε η αξιολόγηση του προγράμματος και η διάδοση.

Οι φιλοξενούμενοι αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την ευχή να ξανασυναντηθούμε στην επόμενη κινητικότητα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα Erasmus  πρόσφερε μια μοναδική εμπειρία στους μαθητές μας, αναπτύχθηκαν φιλίες  τόσο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όσο και ανάμεσα στους μαθητές, οι οποίοι με δυσκολία, αλλά με την προσδοκία να ξανασυναντηθούν, αποχαιρέτησαν τους νέους φίλους τους. Τους δόθηκε η δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν  και να γνωρίσουν το νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούνε και στο οποίο κυριαρχούν αξίες, όπως αλληλεγγύη, συνύπαρξη, σεβασμός της παράδοσης, αλλά και της διαφορετικότητας. Είναι γεγονός ότι η παράδοση και ο Πολιτισμός κάθε τόπου ταξιδεύει πέρα από τα σύνοράτου και  δεν υπάρχει κάτι που να χωρίζει τους λαούς μεταξύ τους. Η  παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα είναι ο συνδετικός κρίκος που μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους  πιο κοντά.

Η παιδαγωγική ομάδα θα ήθελε να ευχαριστήσει το Δήμαρχο Ελασσόνας για την ενεργή υποστήριξή του, το Μορφωτικό Σύλλογο Βερδικούσας, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, τη Φάρμα Ελασσόνας Α.Ε. (Κασσίδης), καθώς και όλους όσους βοήθησαν,έτσι ώστε η παραπάνω κινητικότητα να επιτύχει το σκοπό της, δηλαδή την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

Δείτε φωτογραφίες:

Η Παιδαγωγική Ομάδα

Παναγιώτου Νικόλαος ΠΕ86

Γκαμπέτα Καλλιόπη ΠΕ80

Αργυροπούλου Ρόζα ΠΕ02

Παπαγιάννη Βασιλική ΠΕ02

Πλασταρά Σοφία ΠΕ02

Νάκας Δημήτριος ΠΕ8

Μπλιούμης Χρήστος ΠΕ08

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO1 λεπτό ago

Μια υπέροχη συναυλία πραγματοποιήθηκε από το σύγχρονο ωδείο της Λάρισας

ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Πάτρα: Ψύχραιμη μπροστά στα βογκητά της Τζωρτζίνας αλλά σε πανικό με το… αίμα της η Πισπιρίγκου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ8 λεπτά ago

Κομοτηνή: Ο Otto Rehhagel Επίτιμος Διδάκτορας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. (video)

ΚΟΣΜΟΣ11 λεπτά ago

Ρωσία: Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους Μπάιντεν και Μπλίνκεν

VIDEO20 λεπτά ago

Λάρισα: Προβληματισμός για την εισαγωγή ΑΕΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 λεπτά ago

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο ούτε θα γίνει συμπλήρωμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά ago

Κοροναϊός: Πού εντοπίζονται τα 3.424 κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

VIDEO40 λεπτά ago

Λάρισα: Μεγάλα προβλήματα για τους αχλαδοπαραγωγούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ41 λεπτά ago

Νίκος Σαλαγιάννης: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αποπληρωμή των χρεών του

ΕΛΛΑΔΑ42 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Άγρια συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων στο λιμάνι

Δημοφιλή