ΚΟΣΜΟΣ
Ολλανδία: Πυροβολισμοί μέσα σε εστιατόριο McDonald’s – Δύο νεκροί


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα θύματα έτρωγαν, όταν ο ένοπλος μπήκε στο εστιατόριο και τα πυροβόλησε, σε μία – κατά τα φαινόμενα – «στοχευμένη» επίθεση.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν ένας ένοπλος εισέβαλε την Τετάρτη σε εστιατόριο της αλυσίδας McDonald’s στην πόλη Τσβόλε της βορειοανατολικής Ολλανδίας, σύμφωνα με την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδιο με πυροβολισμούς», ανέφερε η ολλανδική αστυνομία σε ανάρτησή της στο Twitter.
Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός RTV Oost μετέδωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα).
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα θύματα έτρωγαν, όταν ο ένοπλος μπήκε στο εστιατόριο και τα πυροβόλησε, σε μία – κατά τα φαινόμενα – «στοχευμένη» επίθεση.
Στη συνέχεια, ο δράστης τράπηκε σε φυγή.
Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικοί και ασθενοφόρα. Οι διασώστες προσπάθησαν να κρατήσουν στη ζωή ένα από τα δύο άτομα που πυροβολήθηκαν, αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά του.
Η ολλανδική αστυνομία απηύθυνε έκκληση προς όποιον ήταν αυτόπτης μάρτυρας να καταθέσει, ενώ απέκλεισε την περιοχή και αναζητεί τον δράστη.
Στην έρευνα συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ένα ελικόπτερο της αστυνομίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Σολτς: «Θα συνεχίσουμε να εξοπλίζουμε την Ουκρανία, μέχρι να αναθεωρήσει ο Πούτιν»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο: η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η Ουκρανία πρέπει να επιβιώσει», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι ο Ρώσος πρόεδρος να αναθεωρήσει και να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να σπάσει την ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Μόνο τότε θα είναι έτοιμος να υπερασπιστεί σοβαρά την ειρήνη», τόνισε ο καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης κυβερνητικής δήλωσης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε εκ νέου ότι «δεν θα υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη, η οποία θα επιβληθεί στρατιωτικά από τη Ρωσία».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να υπαγορεύσει μια ειρήνη με βομβαρδισμούς. Οι Ουκρανοί πολύ απλά δεν θα τη δεχτούν – ούτε κι εμείς», τόνισε και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά για τη γερμανική υποστήριξη, τόσο στο πεδίο των κυρώσεων όσο και με την παράδοση όπλων – «συμπεριλαμβανομένου του βαρέως εξοπλισμού».
«Συμβολή στον τερματισμό της επίθεσης»
«Η βοήθεια προς μια χώρα που έχει δεχθεί βάναυση επίθεση για να αμυνθεί, δεν συνιστά κλιμάκωση, αλλά συμβολή στον τερματισμό της επίθεσης», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας και πάλι ότι η Γερμανία δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία η οποία θα ενέπλεκε το ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Η μεγάλη αξία της Συμμαχίας φαίνεται και από την επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επισήμανε ο καγκελάριος: «Το λέω χωρίς δισταγμό: αγαπητοί φίλοι στη Σουηδία και στη Φινλανδία, είστε ευπρόσδεκτοι. Με εσάς στο πλευρό μας, το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο».
Σχετικά με την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Όλαφ Σολτς παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι «θα μπορούσε να πάρει χρόνια», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να συντομευθεί ο δρόμος προς την ΕΕ», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό απαιτεί επίσης δικαιοσύνη έναντι των άλλων υποψηφίων για ένταξη». Τα Βαλκάνια ανήκουν στην ΕΕ, δήλωσε, ενώ από τα θεωρεία της Bundestag παρακολουθούσε τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι συνέπειες του πολέμου
Ο κ. Σολτς έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι οι συνέπειες του ρωσικού πολέμου υπερβαίνουν κατά πολύ την πολιτική ασφάλειας και έκανε λόγο για τις τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών, την παγκόσμια προσφορά τροφίμων. «Είμαι πεπεισμένος. Θα το διαχειριστούμε – στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Επειδή ξέρουμε τι υπερασπιζόμαστε: την ειρήνη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σολτς δέχθηκε κατόπιν δριμεία κριτική από τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος τον κατηγόρησε για «διπλή» πολιτική στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, ‘Αντριι Μέλνικ, είχε για μία ακόμη φορά κατηγορήσει το Βερολίνο για «ελλιπή υποστήριξη» στη χώρα του σε ό,τι αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Περιέγραψε μάλιστα την καγκελαρία ως «τροχοπέδη» στο θέμα της παράδοσης όπλων, ενώ ανέφερε ότι μετά την απόφαση που έλαβε η Bundestag στις 28 Απριλίου, η Ουκρανία δεν έχει λάβει κανένα βαρύ όπλο από τη Γερμανία.
«Τι παιχνίδι παίζετε;», απευθύνθηκε στον καγκελάριο για το θέμα ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος άσκησε επίσης κριτική στον κ. Σολτς για τη δήλωσή του περί πολιτικών που πηγαίνουν στην Ουκρανία μόνο για να φωτογραφηθούν.
Ο ίδιος ο αρχηγός του CDU έχει επισκεφθεί πρόσφατα το Κίεβο, όπως και η πρόεδρος της Bundestag Μπέρμπελ Μπας και η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, αλλά και πολλοί ξένοι αξιωματούχοι, σημείωσε. Ο αρχηγός του CDU ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων που η ίδια εξήγγειλε πριν από τρεις μήνες, ενώ κάλεσε τον καγκελάριο να αποπέμψει την υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, τόσο λόγω των προβλημάτων στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία όσο και λόγω του πρόσφατου σκανδάλου με τις πτήσεις του γιου της με στρατιωτικά ελικόπτερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η υπουργός δεν έχει τον σεβασμό των ενόπλων δυνάμεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
ΝΑΤΟ: Πως η Τουρκία αμαύρωσε μια ιστορική στιγμή


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όταν Φινλανδία και Σουηδία εξέφρασαν την επιθυμία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η συμμαχία ανέμενε σκληρή απάντηση από τη Μόσχα, όχι από κάποιο μέλος της.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ωστόσο, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ομολόγους τους το Σάββατο για τον «εορτασμό» της μεγαλύτερης αλλαγής στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας διέλυσε κάθε καλή διάθεση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν «σε κατάσταση κρίσης», δήλωσε στο Reuters ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στη βραδινή συνάντηση στο Βερολίνο. Μια μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σοκάρει τους συναδέλφους του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Σε κρίση ο Τσαβούσογλου με την ΥΠΕΞ της Σουηδίας
Ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε όρους για αποδοχή των υποψηφιοτήτων για ένταξη από την Τουρκία, αλλά ύψωσε και τη φωνή του στη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε, σε μια κίνηση την οποία τρεις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ αποκάλεσαν «ντροπιαστική διάρρηξη του πρωτοκόλλου».
«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή και όμως ο Τσαβούσογλου δήλωνε εκνευρισμένος από τη «φεμινιστική πολιτική της Λίντε», είπε ένας άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, στην οποία πολλοί σύμμαχοι επέλεξαν τη σιωπή για να ηρεμήσουν την κατάσταση.
«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πραγματικά ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας. Ήταν ντροπιαστικό», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Οι όροι της Τουρκίας
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε ομάδες Κούρδων που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Η Τουρκία, λοιπόν, αξιώνει να αποκηρύξουν δημοσίως όχι μόνον το PKK αλλά και τα παρακλάδια του και να λάβουν μέτρα κατά ατόμων που συμπαθούν το PKK και δραστηριοποιούνται στη Φινλανδία και τη Σουηδία, λένε οι αξιωματούχοι στο Bloomberg.
Επιπλέον, θέλει οι δύο χώρες να τερματίσουν το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα που επέβαλαν μαζί με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία προ τριετίας με στόχο την εκδίωξη των κουρδικών πολιτοφυλακών από τη μεθόριο.
Αν και το εμπόριο όπλων της Τουρκίας με τις δύο χώρες είναι αμελητέο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ χωρών, που μπλοκάρουν συμφωνίες για πώληση όπλων, θέμα που έθεσε και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές όπλων «αντιβαίνουν στο πνεύμα» της συμμαχίας.
Η κρίσιμη συνάντηση
Η κλονισμένη διάθεση στη συνάντηση του Σαββάτου ήταν ακόμη πιο περίεργη επειδή στις αρχές Μαΐου διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είχαν πει στο Reuters ότι και οι 30 σύμμαχοι υποστήριζαν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία λόγω των πλεονεκτημάτων ασφαλείας που θα είχε.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ήθελαν να επισφραγίσουν την ένταξη σε χρόνο ρεκόρ ως τρόπο εδραίωσης της απάντησής τους στη Ρωσία, ωστόσο τη Δευτέρα, ο Ερντογάν είπε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να πάνε στην Άγκυρα όπως είχε προγραμματιστεί.
Την Τετάρτη, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ένας βασικός σύμβουλος του Ερντογάν μίλησε με ομολόγους του από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέροντας ότι η πορεία της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα είναι δυνατή μόνο εάν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας.
Τι απαντά η Σουηδία στις αιτιάσεις της Άγκυρας
Ένα άτομο κοντά στην κατάσταση έδωσε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση, λέγοντας ότι η συνομιλία με τη Σουηδία ήταν θετική και άνοιξε την πόρτα για την επίσκεψη των αντιπροσωπειών την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η σημερινή επικοινωνία ήρθε έπειτα από προσπάθειες πέντε ημερών από τις σκανδιναβικές χώρες για να «φτάσουν» στο γραφείο του Ερντογάν, λέει η ίδια πηγή.
Την ίδια στάση διατηρούν και τα τουρκικά ΜΜΕ, με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TRT να αναφέρει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενέκριναν το αίτημα της Τουρκίας για επαναπατρισμό 33 ατόμων που φέρονται να συνδέονται με ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του σουηδικού κοινοβουλίου, Κένεθ Φόρσλουντ, είπε ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση, αλλά αλλού. «Το ότι η Σουηδία θα αρχίσει να διώχνει ανθρώπους που δεν θεωρούνται τρομοκράτες σύμφωνα με τους καταλόγους τρομοκρατών που έχει η ΕΕ, είναι εντελώς αδιανόητο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Το «λευκό βέλος» πέρασε από τη Λάρισα το πρωί της Κυριακής – Δυόμιση ώρες από Αθήνα – Bίντεο & φωτογραφίες –