Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρωμένη περίθαλψη στον καρκίνο με Εθνικό Ταμείο

Published

on

hospital medicine1 620x350.jpg

«Ο καρκίνος δε συνεπάγεται μόνο φάρμακα, επεμβάσεις και νοσηλείες. Συνεπάγεται παράλληλα, όλη την υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, στην κοινωνία και στην καθημερινότητά τους.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται μία ολιστική στρατηγική για την ογκολογική φροντίδα και συνεπώς επαρκείς πόροι, σε όλα τα στάδια της ογκολογικής φροντίδας».

Με τα λόγια αυτά, ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Αθανασάκης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου για τον καρκίνο, την πρόταση του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας για βελτίωση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών.

Οφείλουμε να οργανώσουμε ένα πιο βατό «μονοπάτι του ασθενούς» από τη διάγνωση ως τη θεραπεία και την αποκατάσταση

Από αριστερά ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γ. Καπετανάκης, ο επικεφαλής του τμήματος Εταιρικών Υποθέσεων της BMS Γ. Τσιακαλάκης, η Γενική Διευθύντρια της BMS Ελλάδας Ελισάβετ Προδρόμου, ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ Μ. Χειμώνας, η πρόεδρος της ΕΟΠΕ Ζένια Σαριδάκη και ο επ. καθ. του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής Κ. Αθανασάκης

Εμπόδια

Όπως τονίσθηκε, στην Ελλάδα, η πρόσβαση στην περίθαλψη του καρκίνου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμούς από ποικίλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η χαμηλότερη δημόσια δαπάνη υγείας – έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου – και οι ανισότητες που προκαλούνται από τις μεγαλύτερες δαπάνες που αναγκάζονται να καταβάλλουν οι ίδιοι οι ασθενείς.

Advertisement

Η ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και να διασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση σε όλα τα στάδια της ογκολογικής περίθαλψης, τονίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η βιοφαρμακευτική Bristol Myers Squibb, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας και με τη συμμετοχή της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.).

Πρόληψη

Ο Κ. Αθανασάκης υπογράμμισε ότι περαιτέρω έμφαση οφείλει να δοθεί στην πρόληψη και στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την υιοθέτηση πιο υγιεινών προτύπων ζωής, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τεκμηριώσει ότι περίπου το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν υιοθετήσουμε ορισμένες θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και ο περιορισμός του αλκοόλ».

Παρουσιάζοντας την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, ο κ Αθανασάκης σημείωσε ότι βασίζεται στη βέλτιστη πρακτική του ΠΟΥ για στοχευμένη αξιοποίηση «επιδοτήσεων και φόρων υγείας».

«Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο υποστηρίζει τη συγχρηματοδότηση της ογκολογικής φροντίδας, μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο. Η πρόταση αφενός προβλέπει δέσμευση πόρων από μέρος των εσόδων φορολογίας σε προϊόντα με τεκμηριωμένη αρνητική επίδραση στην επίπτωση του καρκίνου, σε ετήσια βάση. Αφετέρου, προτείνει μείωση των φορολογικών συντελεστών, στοχευμένα, σε αγαθά όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά», είπε ο κ. Αθανασάκης και τόνισε ότι μέσω αυτής της πολιτικής επιτυγχάνεται ένα κρίσιμο τρίπτυχο:

  • Πρώτον, το φορολογικό σύστημα λειτουργεί «παιδευτικά» μέσω μίας μορφής «συνυπευθυνότητας» στην κατανάλωση αγαθών που επιβαρύνουν την επίπτωση του καρκίνου.
  • Δεύτερον, συνιστά μία έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της κοινωνίας προς μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, τους ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους.
  • Τρίτον, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για την επαρκή χρηματοδότηση της εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης του καρκίνου, όπως έχει πρόσφατα δεσμευθεί το Υπουργείο Υγείας και η ελληνική Κυβέρνηση».

Μητρώο Νεοπλασιών

Η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της ογκολογικής φροντίδας, αναγνώρισε η Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος κ. Ζένια Σαριδάκη, τόνισε όμως ότι πλέον, οφείλουμε να οργανώσουμε ένα πιο βατό «μονοπάτι του ασθενούς» από τη διάγνωση έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, καθώς για πρώτη φορά θα μπορούμε να γνωρίζουμε πόσους ασθενείς με καρκίνο έχουμε, με τι τύπους καρκίνου νοσούν, ποιες θεραπείες λαμβάνουν και ποιες είναι οι εκβάσεις τους.

Advertisement

Σε αυτή τη στέρεη βάση οφείλουν να αναπτυχθούν οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης για τον Καρκίνο».

Ευρωπαϊκό σχέδιο

Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης επισήμανε ότι πρέπει να επισπευσθεί η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής στην ογκολογική φροντίδα, για την οποία μάλιστα υπάρχει και πρόσφατη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας, ενώ υπογράμμισε ότι : «20 από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. εφαρμόζουν εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ενώ και σε επίπεδο Ε.Ε. υλοποιείται το EU Beating Cancer Plan. Μία τέτοια προοπτική και στην Ελλάδα δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά θα μας επιτρέψει -με επαρκή χρηματοδότηση- να δράσουμε συντεταγμένα με συγκεκριμένους στόχους».

Καινοτόμες θεραπείες

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας αναγνώρισε ότι η πρόσβαση σε καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως οι προκλήσεις παραμένουν επιτακτικές. Σημείωσε ότι ο ΣΦΕΕ έχει ήδη διοργανώσει στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, δύο συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπου συζητήθηκαν η πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου και για πρώτη φορά έγινε ένα σημαντικό βήμα με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών. «Μόνο μέσα από ολοκληρωμένες βιώσιμες πολιτικές μπορούμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες», κατέληξε ο κ. Χειμώνας.

Στήριξη του ασθενή και του ΕΣΥ

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb Ελλάδας Ελισάβετ Προδρόμου δήλωσε αισιόδοξη ότι: «Με την πολιτική βούληση της Πολιτείας, τη συνεργασία όλων των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων και την εξασφάλιση επαρκών πόρων, θα μπορέσουμε ως χώρα να μετατρέψουμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο σε απτές θετικές πράξεις που θα φτάσουν σε κάθε ελληνικό σπίτι που πλήττεται από τον καρκίνο. Το οφείλουμε στη χώρα μας, στους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Ως Bristol Myers Squibb είμαστε και θα παραμείνουμε ένα ενεργό μέλος αυτής της εθνικής προσπάθειας, υποστηρίζοντας προτάσεις και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην επίτευξη του τελικού στόχου που έχουμε θέσει ως χώρα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τμήματος Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας, Γιώργος Τσιακαλάκης σημείωσε ότι: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις αδυναμίες του είναι μία κατάκτηση της χώρας, προκειμένου όλοι οι πολίτες και οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στάδια της φροντίδας. Οφείλουμε, λοιπόν, να το στηρίξουμε με επαρκείς πόρους και εποικοδομητικές προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στο εξωτερικό, όπως η δέσμευση πόρων από τη διαφορική φορολογία υπέρ της υγείας των ανθρώπων. Θωρακίζοντας το ΕΣΥ και θέτοντας προτεραιότητες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, θωρακίζουμε το μέλλον μας και το μέλλον των οικογενειών μας».

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο