Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ολοκληρώθηκε το φετινό πρόγραμμα των ανασκαφών (φωτο) –

Published

on

Spread the love

Ολοκληρώθηκε και η φετινή χρονιά της υλοποίησης της Β΄ φάσης του προγράμματος ανασκαφής και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Μακρυχώρι, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συνέχισε το πρόγραμμα των ανασκαφών στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών για την αποκάλυψη του Μυκηναϊκού Οικισμού που βρέθηκε στην περιοχή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1999 – 2000, με αφορμή τα έργα στον ΠΑΘΕ και συνεχίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχαιολόγων μέχρι το έτος 2019, όπου λόγω της πανδημίας διακόπηκαν.

Χθες το πρωί η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κα Ιφιγένεια Τουρναβίτη και ο κ. Γιώργος Τουφεξής προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας ως εκπρόσωποι των δύο συνεργαζόμενων φορέων ενημέρωσαν τον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη για την πορεία των φετινών ανασκαφών, αλλά και τη συνέχειά τους, καθώς το πρόγραμμα θα συνεχίσει να υφίσταται και την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την κ. Τουρναβίτου η ανασκαφή επεκτάθηκε ανατολικά, βόρεια και νότια της τελευταίας χρονιάς. Ανακαλύφθηκε κατά πάσα πιθανότητα μέρος δρόμου. Πρόκειται για τμήμα δρόμου στα όρια του μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος, περιοχή η οποία είχε ερευνηθεί παλαιότερα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Τουφεξής τόνισε ότι οι σημερινές ανασκαφές είναι συνέχεια εκείνων του 2019 και ως συνέχεια της εύρεσης του μυκηναϊκού νεκροταφείου που εκτείνεται κοντά και δυτικά του οικισμού το οποίο συνδεόταν με τον οικισμό. Επίσης οι ανασκαφές έδειξαν ότι πρόκειται για ένα γεωργοκτηνοτροφικό οικισμό.

Και στις φετινές ανασκαφές συμμετείχαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από άλλα πανεπιστήμια. Για την παρουσία των φοιτητών η κ. Τουρναβίτου τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, διεξάγεται σε μεθόδους συστηματικής ανασκαφής. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ευχαριστούν τον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη και την Πρόεδρο της Κοινότητας Μακρυχωρίου για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που προσέφεραν, κατά την υλοποίηση του επιστημονικού προγράμματος.

Επιπλέον, ενημέρωσαν τον Δήμαρχο Τεμπών και την κα Πρόεδρο ότι ο Μυκηναϊκός Οικισμός είναι επισκέψιμος για τα σχολεία του Δήμου Τεμπών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και όχι μόνο, κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Τον Δήμαρχο Τεμπών κ. Μανώλη συνόδευσε η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου κα Άννα Καραπάνου-Μαγαλιού, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και με τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και εξασκούνται σε τόσο σημαντικές ανασκαφές.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης ανέφερε ότι η περιοχή του Δήμου Τεμπών βρίθει από αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς υφίσταται και άλλοι οικισμοί, ‘όπως ο Οικισμός στο λόφο μπουρνάμπασι  Πουρναρίου, ο οποίος δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη και διαθέτει σημαντική και μεγάλη αρχαιολογική και πολιτιστική αξία, σύμφωνα με τους Αρχαιολόγους.

Επίσης, ευχαρίστησε την ομάδα των Αρχαιολόγων και τους φοιτητές που συνέχισαν το αξιόλογο έργο των ανασκαφών στην περιοχή, οι οποίοι με αγάπη  για την Αρχαιολογία και τον πολιτισμό, εργάζονται σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως του καύσωνα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού της περιοχής του Δήμου Τεμπών, προκειμένου να φέρουν στο φως σπάνιας αρχαιολογικής μορφής ευρήματα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

VIDEO7 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO4 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΒΟΛΟΣ4 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago

«Αδειάζει» τον Αγοραστό για την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών η Μητρόπολη Λάρισας

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή