Ο ακριβής αριθμός κρουσμάτων Όμικρον στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταγραφεί, καθώς δεν είναι εφικτό όλα τα θετικά τεστ να σταλούν για γονιδιωματική επιτήρηση. Ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον μπορεί να υπολογιστεί μόνο με μαθηματικά μοντέλα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μπορούμε να ελέγξουμε έως 3% των κρουσμάτων για τις μεταλλάξεις, περιλαμβανομένης και της Όμικρον.

Περίπου 1.100 κρούσματα ελέγχονται εβδομαδιαίως, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Για παράδειγμα σήμερα ανακοινωθήκαν 4.766 κρούσματα προς εξέταση και θα σταλούν 140, το 3%. Μάλιστα, τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε έως και 8.000 κρούσματα ημερησίως. Μόλις το 1% από αυτά μπορεί να σταλεί στα εργαστήρια.

Ποια είναι τα εργαστήρια που διενεργούν γονιδιωματικό έλεγχο

Τα εργαστήρια που κάνουν γονιδιωματικό έλεγχο για να εντοπίσουν τις μεταλλάξεις, μεταξύ αυτών και την Όμικρον είναι τα εξής:

Τα περισσότερα τεστ έρχονται στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, περίπου 750 εβδομαδιαίως. Αρκετά τεστ αναλύονται και στην Κρήτη, στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας περίπου 100 την εβδομάδα. Τα περισσότερα δείγματα από τη Βόρεια Ελλάδα πάνε στο ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), περίπου 200 την εβδομάδα. Ωστόσο, πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί τέσσερις με πέντε μέρες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr