ΕΛΛΑΔΑ
Όμικρον – Υψηλό αριθμό κρουσμάτων περιμένουν σήμερα οι ειδικοί – Φόβοι για 20.000 νέες μολύνσεις μόνο στην Αττική – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στη δίνη της Όμικρον, που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, βρίσκεται η χώρα, διανύοντας μια από τις δυσκολότερες περιόδους της, στη μάχη με τον κοροναϊό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα 24ώρου έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, «χτυπώντας» πενταψήφιους αριθμούς, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για νέα «έκρηξη», τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας άγγιξε χθες το 25%.
Οι ειδικοί περιμένουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση Θωμαΐδη, ότι δεν αποκλείεται σήμερα να έχουμε 20.000 νέα κρούσματα μόνο στην Αττική, η οποία ήδη νιώθει βαριά την σκιά της Όμικρον.
Τρομακτική διασπορά- Ίσως έχουμε 20.000 κρούσματα στην Αττική
Σύμφωνα με τον καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, «οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση, καθώς μέσα σε 20 μέρες έχει πενταπλασιαστεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί».
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα θα είναι τα κρούσματα στην Αττική, αλλά σίγουρα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπερβούν και τις 20.000, ακόμα και σήμερα. «Η διασπορά ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δείγματα των λυμάτων και μέσα στην εβδομάδα προ Χριστουγέννων έγινε η πρώτη αύξηση, που κορυφώθηκε το τριήμερο των Χριστουγέννων» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18 – 30 ετών, κάτι που αποτυπώνεται και στην «ταυτότητα» των κρουσμάτων.
«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα γίνει η κορύφωση του κύματος, αλλά φαίνεται ότι όπως εξελίσσεται μπορεί να είναι περίπου στις 20 Ιανουαρίου, αλλά μπορεί να έρθει και πιο γρήγορα, γιατί έχει γρήγορη εξέλιξη» συμπλήρωσε ο κ. Θωμαΐδης.
«Αποκλιμάκωση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου»
«Σήμερα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Οι Τρίτες είναι σταθερά οι ημέρες με τα υψηλότερα κρούσματα μέσα στην εβδομάδα», τόνισε από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στον Σκάι.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν για μερικές ημέρες τα κρούσματα να είναι υψηλά. Πρόσθεσε πάντως ότι «περιμένουμε σύντομα, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, να έχουμε αποκλιμάκωση», επισημαίνοντας ότι αυτό έχει δείξει η εμπειρία από την Νότια Αφρική και από άλλες χώρες.
«Το σημαντικό είναι τι θα γίνει με τις νοσηλείες»,υπογράμμισε.
Τι συμβαίνει με τις νοσηλείες
Oι επιστήμονες παρακολουθούν μέσα και νύχτα τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων οι νοσηλείες για κοροναϊό ήταν 3.614 και έφτασαν τις 3.804. Ελαφρά μείωση παρατηρήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και στις 2 Ιανουαρίου οπότε και οι νοσηλείες ήταν 3.757 και 3.715 αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις εισαγωγές ειδικότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων υπολογίστηκαν σε 312.
Έφτασαν τις 340 στις 27/12 και αυξήθηκαν περαιτέρω σε 442 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να παρουσιάσουν μια μικρή μείωση σε 437 στις 2 Ιανουαρίου.
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτης, το 70% των νοσηλειών σχετίζεται με την νέα μετάλλαξη ειδικά στις περιοχές όπου αυτή βρίσκεται σε έξαρση.
Ο ίδιος τόνισε ότι η παγκόσμια βιβλιογραφία κλίνει προς το δεδομένο πως η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη με την Όμικρον και βλέπουμε σιγά- σιγά και δεδομένα για τη θνητότητα, που και αυτή φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κοροναϊού.
Σχετικά με την θνητότητα διευκρίνισε ότι «μέχρι πριν δύο – τρεις ημέρες η καταγραφή των κρουσμάτων Όμικρον ήταν με δειγματοληψία στην κοινότητα. Από την προηγούμενη Παρασκευή – Σάββατο ξεκινήσαμε να κάνουμε καταγραφή όλων των εισαγωγών για να δούμε αν πραγματικά είναι Όμικρον. Αυτή η διαδικασία τώρα ξεκίνησε για να έχουμε ακριβώς αυτή την εικόνα, τη διάρκεια νοσηλείας, τη νοσηρότητα και τη θνητότητα».
Τρομάζει η έκρηξη της θετικότητας
Αυτό που προκαλεί τρόμο στους ειδικούς είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας, που χθες άγγιξε το 25%.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ένας στους τέσσερις από όσους υποβάλλονται σε έλεγχο διαγιγνώσκεται θετικός. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κάποιος πως πριν από τρεις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 1% (στα 100 test, rapid και PCR θετικό ήταν το ένα) και πριν από μια εβδομάδα, στις 30 Δεκεμβριου, ο δείκτης θετικότητας ήταν 8% (θετικός σχεδόν ένας στους δέκα) γίνεται κατανοητό πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι έχουμε 250.000 με 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Παρά την υποχρεωτικότητα υπάρχει αντίσταση» σχολίασε ακόμα ο κ. Δημόπουλος.
«Προφανώς όταν μιλάμε για ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, προφανώς εννοούμε στους εμβολιασμένους. Αλλά με βάση πρόσφατα δεδομένα στη Ν. Αφρική όπου η ηλικιακή ομάδα βεβαίως είναι νεότερη, είδαμε η νόσος όντως είναι πιο ήπια και σε μη εμβολιασμένους» είπε. «Η επιτάχυνση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης είναι ιδιαιτέρα σημαντική» διευκρίνισε.
«Τα δεδομένα που προκύπτουν ότι όταν γίνουν σωστά τα self test και τα rapid test έχουν σημαντική αξιοπιστία. Ποτέ δε φτάνουν την αξιοπιστία των PCR, αλλά για μέθοδο γενικού ελέγχου του πληθυσμού είναι η μόνη λύση που έχουμε» εξήγησε ο καθηγητής.
«Ελπίζουμε να μην έχουμε έξαρση της Δέλτα μετά την Όμικρον»
Ο ίδιος, μιλώντας στον Σκάι, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική πορεία της χώρας και σημείωσε ότι η αύξηση κρουσμάτων λόγω Όμικρον το επόμενο διάστημα είναι αναπόφευκτη. Όπως σημείωσε το στέλεχος της Όμικρον θα κυριαρχήσει και το ζήτημα είναι κατά πόσο η ανοσία από αυτήν την παραλλαγή θα μπορεί να φρενάρει την πανδημία.
«Ελπίζουμε η ανοσία από την Όμικρον να μπορέσει να σκεπάσει τη Δέλτα, να μην έχουμε μια έξαρση της Δέλτα όταν δούμε αποκλιμάκωση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον», ανέφερε.
«Ιστορικά οι πανδημίες εκφυλίζονται σε ενδημίες, ή εξαφανίζονται. Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί λόγω εμβολιασμού. Αναμένουμε στους επόμενους μήνες ότι θα επικρατήσει το Όμικρον, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω, δυστυχώς της φυσικής ανοσίας, και δε θα βρίσκει ο ιός περάσματα για να συνεχίσει το κύμα», σημείωσε.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ
Καισαριανή: Πυρκαγιά στο εργοτάξιο του μετρό – Καταστράφηκαν φορτηγό και μηχάνημα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πυρκαγιά ξέσπασε στο εργοτάξιο του μετρό στην Καισαριανή και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο οχήματα.
Για πυρκαγιά στο εργοτάξιο του μετρό επί της οδού Οδεμησίου στην Καισαριανή ενημερώθηκε η Πυροσβεστική (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi), σήμερα τα μεσάνυχτα (Τρίτη προς Τετάρτη).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ερευνώνται τα αίτια
Αμέσως δόθηκε εντολή και 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα έσπευσαν επί τόπου και ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης.
Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ένα φορτηγό και ένα χωματουργικό μηχάνημα.
Τα αίτια του συμβάντος καθώς και την πιθανότητα εμπρηστικής ενέργειας εξετάζει το ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
Ουρές κάνουν οι νεόνυμφοι στα δημαρχεία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ολα του γάμου δύσκολα, λέει η παροιμία, όμως φαίνεται ότι τουλάχιστον οι δυσκολίες του κορωνοϊού πέρασαν και πλέον τα ζευγάρια ανεβαίνουν κατά δεκάδες τα σκαλιά, όχι μόνο της εκκλησίας αλλά και του δημαρχείου. Μετά από δύο χρόνια γαμήλιας… ξηρασίας και αναβολών, έχει ήδη ξεκινήσει η σεζόν των τελετών, θρησκευτικών και πολιτικών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο φόβος του κορωνοϊού, ο μικρός αριθμός ατόμων που θα μπορούσαν να παραστούν στο μυστήριο καθώς και οι περιορισμοί στις γαμήλιες δεξιώσεις έκαναν πολλά ζευγάρια να πουν το «όχι» μετά το πολυπόθητο «ναι» και να πάρουν μια μικρή αναβολή, μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες και η ειδική επιστημονική επιτροπή των λοιμωξιολόγων δώσουν τελικά το «πράσινο φως» για γάμους με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο.
Αυτή η αναβολή στα σχέδια των ζευγαριών – ιδίως σε ό,τι αφορά τους θρησκευτικούς γάμους – αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ενώ, λοιπόν, το 2019 ο συνολικός αριθμός γάμων που πραγματοποιήθηκαν ήταν 47.137, το 2020 οι γάμοι που τελέστηκαν έφτασαν τις 31.475, ο χαμηλότερος αριθμός από το 2009. Μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο οι πολιτικοί γάμοι να είναι σαφώς περισσότεροι από τους θρησκευτικούς (19.540 έναντι 11.935), όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια πολιτικοί και θρησκευτικοί γάμοι ήταν σχεδόν ίσοι αριθμητικά. Για τους ειδικούς αυτή η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πανδημία.
Τελετές
Η φετινή χρονιά, πάντως, φαίνεται πως θα σημειώσει ρεκόρ τέλεσης γάμων. Ηδη, σε πολλά δημαρχεία της χώρας, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι δεν προλαβαίνουν να δίνουν τις… ευχές τους στα νιόπαντρα ζευγάρια. Εντονη κινητικότητα καταγράφεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αντίστοιχης δημοτικής υπηρεσίας, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί 718 άδειες πολιτικού γάμου και έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα 105 γαμήλιες τελετές. Είναι χαρακτηριστικό πως όλο το 2021 οι πολιτικοί γάμοι που τελέστηκαν στο Μέγαρο, στην πλατεία Κοτζιά, ήταν 293, ενώ πέρυσι εκδόθηκαν 2.001 άδειες πολιτικού γάμου.
Αντίστοιχα, το 2020, τη χρονιά που ο κορωνοϊός εισέβαλε στην καθημερινότητά μας, οι γάμοι στον Δήμο της Αθήνας έφτασαν τους 328, ενώ οι άδειες τις 1.845. Οπως εξηγούν οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας, μετά την παραλαβή της σχετικής άδειας, τα ζευγάρια μπορούν να απευθυνθούν σε οποιονδήποτε δήμο της χώρας ή του εξωτερικού προκειμένου να τελέσουν τον γάμο τους.
Ειδική αίθουσα
Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, που δημιουργήθηκε μετά από απόφαση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, γίνεται η… πολιτική ένωση των ζευγαριών στη Θεσσαλονίκη. Βάσει των επίσημων στοιχείων, το 2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 572 γάμοι, ενώ μέχρι τις 15 Μαΐου του ίδιου έτους τελέστηκαν 174. Την επόμενη χρονιά, παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους 600 (πιο συγκεκριμένα 604), στα μέσα Μαΐου δε είχαν γίνει ήδη οι 183.
Φέτος, μέχρι τις 15 Μαΐου έχουν τελεστεί 235 γάμοι και σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 600. Αξίζει να σημειωθεί πως τα σκαλιά του… δημαρχείου Θεσσαλονίκης μπορούν να ανεβαίνουν τα ζευγάρια δύο φορές την εβδομάδα, με τους πολιτικούς γάμους που τελούνται εβδομαδιαίως να αγγίζουν τους 15.
Οικονομικοί λόγοι
Εκτός από τον κορωνοϊό, όμως, το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί κάνει τα ζευγάρια να επιλέγουν τον πολιτικό γάμο για καθαρά οικονομικούς λόγους. «Σαφώς κι έχουμε καταγράψει αύξηση στους πολιτικούς γάμους την τρέχουσα χρονιά. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο ο κορωνοϊός, όσο η οικονομική κατάσταση που επικρατεί, που κάνει τα ζευγάρια να επιλέγουν τον πολιτικό γάμο. Αλλωστε, αυτό που επιθυμούν είναι μια γρήγορη διαδικασία που θα είναι ταυτόχρονα οικονομική, χωρίς δεξιώσεις και ανοιχτούς γάμους» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.
Τα ζευγάρια, πάντως, που περίμεναν σχεδόν δύο χρόνια μέχρι το μεγάλο βήμα φαίνεται πως φέτος ξεκίνησαν από νωρίς την αναζήτηση διαθέσιμων ημερομηνιών σε εκκλησίες, καθώς το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με το Γραφείο Γάμων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η κινητικότητα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οπως εξηγούν, αυτό αποδίδεται αποκλειστικά στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας των περασμένων δύο ετών, ενώ τονίζουν πως η ζήτηση για τέλεση γάμων στις ενορίες της αρχιεπισκοπής θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη – θα μιλούσαμε, δηλαδή, για γαμήλια «έκρηξη» – εάν τα ζευγάρια δεν επέλεγαν να γίνει το μυστήριο σε άλλες περιοχές. Το πλέον σύνηθες είναι να επιλέγονται κτήματα στα Μεσόγεια, εντός των οποίων υπάρχουν και μικρά εκκλησάκια. Ετσι, τελώντας το μυστήριο μέσα στα κτήματα, αφενός αποφεύγεται ο συνωστισμός και ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού και η γαμήλια δεξίωση γίνεται – κυριολεκτικά – λίγα βήματα μακριά.
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας