Connect with us

OIKONOMIA

Ομόνοια: Χαμός για τα ακίνητα γύρω από την πλατεία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Χορός» εκατομμυρίων έχει στηθεί γύρω από την αναγεννημένη Ομόνοια, που από «γκέτο» έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε «φιλέτο».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 Ο επενδυτικός πυρετός απλώνεται από την αρχή της οδού Αιόλου, την Αθηνάς και την πλατεία Κοτζιά μέχρι την Πατησίων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τους κεφαλαιούχους να διατηρούν υψηλές προσδοκίες για την επιστροφή της περιοχής στις παλιές, δοξασμένες εποχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η αλυσίδα Brown Hotels έχει επενδύσει τα τελευταία δύο χρόνια στην Ομόνοια (και στα πέριξ) σε δέκα ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτή τη στιγμή είναι να ζωντανέψει ο «κοιμισμένος γίγαντας», το Μινιόν.

Τα σχέδια της Dimand

Μετά το «θαύμα» του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, η Dimand Real Estate επενδύει δυναμικά στην Ομόνοια, πιστή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της να ανακατασκευάζει κτίρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στην αναγέννηση και οικονομική επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς.

Εκτός από το Μινιόν, «ένα τοπόσημο και κομμάτι της ιστορίας της πόλης», η Dimand έχει προχωρήσει στην αγορά ακόμη δύο ακινήτων στην περιοχή, όπως είπε ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής και βασικός μέτοχος της εταιρείας.

Η αναγέννηση του εμβληματικού συγκροτήματος του πρώην πολυκαταστήματος Μινιόν, για την απόκτηση του οποίου η Dimand προσέφερε περί τα 26 εκατ. ευρώ στους πιστωτές της ιδιοκτήτριας Folli Follie, ξεκινά τον επόμενο μήνα με την κατασκευή της όψης του κτιρίου, αφού έχει ολοκληρωθεί μεγάλο κομμάτι μελετών.

Μάλιστα η εταιρεία αρχίζει την επαφή με την αγορά για τους μελλοντικούς χρήστες του πρώην πολυκαταστήματος. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η Dimand, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο μεικτής χρήσης, με χώρους γραφείων και κατοικιών, αλλά και εμπορικούς χώρους για καταστήματα και χώρους εστίασης.

Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απόκτησης του ακινήτου) και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας. Υπενθυμίζεται ότι η Dimand ανέπτυξε και το Moxy, ξενοδοχείο πόλης που πλέον ανήκει στην Prodea.

Το πλάνο της Brown

Η ισραηλινή αλυσίδα Brown Hotels συνεχίζει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της πέριξ της Ομόνοιας όπου σήμερα διαθέτει ήδη τέσσερα city hotels. Αλλωστε όπως δηλώνει ο Leon Avigad, Founder & Co-Owner της Brown Hotels: «Εμείς δεν πηγαίνουμε σε περιοχές-«φιλέτα». Μας ενδιαφέρει για παράδειγμα η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας καθώς έχει ευκαιρίες, πιο χαμηλές τιμές σε σχέση π.χ. με το Σύνταγμα, και είναι μια περιοχή που απέχει 10 λεπτά από το κέντρο».

Το 2023 η ξενοδοχειακή εταιρεία προγραμματίζει να ανοίξει ακόμη τέσσερα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή: στην οδό Ευριπίδου με 63 δωμάτια, στην οδό Θεμιστοκλέους με 43 δωμάτια, στην οδό Λιοσίων με 42 δωμάτια και κοντά στο Πολυτεχνείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο με 93 δωμάτια.

Στα σκαριά βρίσκεται ένα ακόμη ξενοδοχείο της αλυσίδας, το Lycourgou Cup, στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Λυκούργου, το οποίο θα έχει δυναμικότητα 219 δωματίων και θα αποτελεί τη luxury προσθήκη της Brown στο κέντρο της πόλης.

Λιανεμπόριο

Αν και τον πρώτο λόγο φαίνεται να έχει ο κλάδος της φιλοξενίας, σημαντικό μερίδιο στις επενδύσεις διεκδικεί και το λιανεμπόριο, ενώ διακαής πόθος ιδιωτών και Δημοσίου είναι η επανακατοίκηση του κέντρου για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να γίνει η περιοχή αποκλειστικά διασκεδαστήριο.

Σε επίπεδο εμπορικών ακινήτων, η Prodea αναζητεί νέο μισθωτή για το γωνιακό κατάστημα στην 28ης Οκτωβρίου 3 και Πανεπιστημίου, στο παλαιό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Μέχρι πρότινος – και για τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια – στο ακίνητο αυτό λειτουργούσε κατάστημα της ελληνικής αλυσίδας καλλυντικών Galerie de Beaute, το οποίο έκλεισε.

Την ίδια ώρα εξελίξεις αναμένονται και στην απέναντι πλευρά της πλατείας και συγκεκριμένα πίσω από το Hondos Center της Ομόνοιας, στο οικόπεδο του ΕΦΚΑ, στη συμβολή των οδών Μ. Κοτοπούλη 7 και Σατωβριάνδου. Λέγεται ότι ο Νίκος Χόντος μελετά την αξιοποίηση του ακινήτου, καθώς ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε σχετικό διαγωνισμό του Φορέα. Με βάση τους όρους δόμησης, κρίνεται εφικτή η ανάπτυξη κτιρίου της τάξεως των 2.000 τ.μ.

Προκλήσεις αλλά και προοπτικές στην αγορά ακινήτων

Με το βλέμμα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, η αγορά της εγχώριας αγοράς ακίνητης περιουσίας τηρεί στάση αναμονής, αξιολογώντας τη νέα πραγματικότητα, συνέπεια του ακριβότερου χρήματος, των πληθωριστικών πιέσεων και της γεωπολιτικής κρίσης.

Χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις αντίρροπες δυνάμεις που κυριαρχούν στο real estate, υψηλόβαθμοι παράγοντες της αγοράς, συμμετέχοντας στο 23ο ετήσιο συνέδριο ακινήτων Prodexpo, ανέλυσαν τις τάσεις και τις προκλήσεις εντός και εκτός των τειχών.

Η διαφορά φάσης

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι καλύτερες αυτή τη στιγμή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των τουριστικών ρεκόρ αλλά και εξαιτίας της έλλειψης βάθους της εγχώριας αγοράς ακινήτων, η οποία συνήθως αντιδρά με μια χρονική υστέρηση. Αυτή η «τύχη» ενδεχομένως να αποτελέσει πραγματική τύχη αν η δυσμενής συγκυρία έχει μικρή διάρκεια, καθώς οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων θα περιοριστούν. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει προσοχή αλλά και ψυχραιμία, όπως αναφέρθηκε.

«Στην Ελλάδα είμαστε σε άλλο σημείο του οικονομικού κύκλου» σημείωσε ο Ιωάννης Γκάνος, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Aστικά Ακίνητα, θυγατρικής του ομίλου της Alpha Bank. «Αν η κρίση κρατήσει λίγο, η ελληνική οικονομία δε θα επηρεαστεί τόσο πολύ – το στόρι της Ελλάδας είναι ωστόσο θετικό. Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε την παράμετρο του υψηλού πληθωρισμού αλλά και το γεγονός ότι το 2023 είναι και μία εκλογική χρονιά» συμπλήρωσε.

«Δεν πρέπει να μιλάμε για ύφεση, αλλά ούτε για αισιοδοξία. Εχουμε μπροστά μας 12 μήνες με ομίχλη…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο CEO της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων QRes, Γιώργος Μαντζαβινάτος. Υπογράμμισε ότι ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχει χρονική διαφορά απορρόφησης διεθνών κρίσεων και προσέθεσε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε αγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών real estate.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, γενικός διευθυντής της Danos – BNP Paribas Real Estate, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι σε διαφορετική φάση από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου περιμένουν ύφεση άμεσα, σημειώνοντας ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 650.000.000 ευρώ.

Αισιοδοξία

Ο Θεόδωρος Μητράκος, διευθυντής, σύμβουλος διοίκησης και πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνική κτηματαγορά, παρά τις προκλήσεις. Οπως είπε, από το 2017 «η κτηματαγορά ακολουθεί ανοδική πορεία έχοντας καλύψει το 80% των απωλειών της κρίσης, ωστόσο, δεν έχει ακολουθήσει το ράλι αύξησης τιμών της τάξης του 50% της διεθνούς κτηματαγοράς, άρα υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες».

Για το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος κρίσιμος παράγοντας είναι το εάν η Ευρώπη μπει σε ύφεση, καθώς είθισται «η Ελλάδα να μπαίνει αργότερα σε ύφεση αλλά να μένει για περισσότερο διάστημα».

Ο κ. Μητράκος εκτιμά ότι τα επόμενα τρίμηνα η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί αλλά με μειωμένο ρυθμό, ενώ στην εξίσωση πρόσθεσε ότι μεταξύ 2022 και 2024 η εκτίμηση είναι ότι τα νοικοκυριά θα απολέσουν το 20% της αγοραστικής τους δύναμης και αυτό θα περιορίσει την εγχώρια ζήτηση.

Τα πράσινα κτίρια

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, επισήμανε ότι η σημερινή κρίση είναι εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθεί η ανάγκη για βιωσιμότητα στα κτίρια. Οπως είπε χαρακτηριστικά, το E (από το ESG) ήρθε για να μείνει, προσθέτοντας ότι τα κτίρια που δεν έχουν περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά τείνουν να γίνουν «ο παρίας της αγοράς».

Ειδικά για την Prodea ανέφερε ότι η αξία των πράσινων ακινήτων της θα φτάνουν έως το τέλος του χρόνου σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ, «θέλουμε να τα αυξήσουμε στο 1 δισ. ευρώ με σκοπό σε μία πενταετία ποσοστό 80% να είναι πράσινο».

Πρόσθεσε ωστόσο πως έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο θα απορροφηθούν τα ακίνητα που είναι συνδεδεμένα με κόκκινα δάνεια και πρόκειται να πουληθούν τα επόμενα χρόνια από τις τράπεζες. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Ελληνας τώρα πρέπει να επιβιώσει, δεν θα επενδύσει σε ακίνητα».

Ο Νίκος Δήμτσας, Chief Investment Officer της Dimand, σημείωσε ότι η επενδυτική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει, επισημαίνοντας πως τα σύγχρονα πράσινα ακίνητα δεν θα χάσουν την αξία τους, αντίθετα με τα μέτρια ή τα κακής ποιότητας.

Ο Παναγιώτης Καπετανάκος, διευθύνων σύμβουλος της Noval Property, ανέφερε ότι το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στο κόστος κατασκευής, που είχε εκτοξευτεί το προηγούμενο διάστημα. Σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται άνοδος των μισθωμάτων σε βιώσιμα και βιοκλιματικά κτίρια, λόγω της ισχυρής ζήτησης και της μικρής προσφοράς. Προσέθεσε ότι ένας επενδυτής πρέπει να είναι προσεκτικός και να ετοιμάζεται για περιορισμό του κινδύνου.

Ο Ερρίκος Αρώνες, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties, στάθηκε στο αυξημένο κατασκευαστικό κόστος και στη διαθεσιμότητα των υλικών και ειδικά στην Ελλάδα που έχει αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα θα παρατηρηθεί μεγαλύτερη πίεση.

Eπιτόκια και ευκαιρίες

Ο Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύμβουλος της Trastor ΑΕΕΑΠ, είπε ότι τα επιτόκια ανεβαίνουν πάρα πολύ γρήγορα, κάτι που δυστυχώς δεν είναι βραχυπρόθεσμο. Εκτίμησε ότι σε αυτό το νέο τοπίο οι επενδυτές θα έχουν κι άλλες επιλογές, θα επηρεαστεί η ζήτηση στην αγορά ακινήτων, θα υπάρξει στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε ακίνητα σίγουρης επένδυσης και θα γίνουν πιο στοχευμένες τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα ακίνητα όπως τα πράσινα κτίρια.

Ο Κώστας Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia, χαρακτήρισε ως βέβαιη την ύφεση στην Ευρώπη, κάτι που θα επηρεάσει και την αγορά των ακινήτων. Σε αντίθεση με άλλους ομιλητές εκτίμησε ότι η χώρα μας δεν θα τη γλιτώσει λόγω της διαφορετικότητας της αγοράς, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να είμαστε ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι, καθώς κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες.

Ο Παύλος Ζέκκος, διευθύνων σύμβουλος της American Appraisal (Hellas) Ltd, ανέφερε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται και υπάρχει έντονη αβεβαιότητα στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι στη σημερινή συγκυρία τα επιτόκια δανεισμού ξεφεύγουν, επίπτωση που επηρεάζει το real estate, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα, καθώς η οικονομία διαθέτει τα κατάλληλα εχέγγυα προσέγγισης επενδύσεων.

Διορατικότητα

Ο Φώτης Γιόφτσιος, διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Greece, επισήμανε ότι υπάρχουν αυξημένες αβεβαιότητες, με τη γερμανική και την ολλανδική αγορά να βρίσκονται σε ύφεση και τους επενδυτές να έχουν φρενάρει λόγω σταδιακής και μεγάλης αύξησης των επιτοκίων και των χαμηλών αποδόσεων. Προσέθεσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία, διορατικότητα και σοφία στις επιλογές ακινήτων, αναλύοντας τα ρίσκα που κρύβουν.

Ο Μάξιμος Καλατζής, διευθύνων σύμβουλος της Makt, στάθηκε στο απρόβλεπτο που δημιουργούν οι εντάσεις με την Τουρκία, εκτιμώντας ότι μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΕΣΕΕ: Ικανοποίηση για τη Black Friday, σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η έρευνα της ΕΣΕΕ έδειξε ότι έξι στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις είναι ικανοποιημένες από την επισκεψιμότητα καταναλωτών, ωστόσο, ο τζίρος της φθινοπωρινής περιόδου συνολικά δεν εμφανίζει μεταβολές σε σύγκριση με το 2021, ενώ για πολλούς επιδεινώθηκε κιόλας. Την ίδια στιγμή, 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν σημαντικά από τις ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, σκιαγραφώντας τη συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων στη ‘Black Friday’ και αξιολογώντας τα κυριότερα χαρακτηριστικά της.

Συμμετοχή και ποσοστά εκπτώσεων

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, στις φετινές εκπτώσεις της «Black Friday» συμμετείχαν οι περισσότερες των επιχειρήσεων (61%), ποσοστό που ενισχύεται ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι, οπότε και είχε συμμετάσχει το 56% των επιχειρήσεων.  Η πρόθεση των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στην πρακτική της «Black Friday» υπαγορεύεται ουσιαστικά από την πολιτική των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, οι οποίες έχουν αναπόφευκτα επιβάλει αυτήν την ενέργεια ως θεσμό, διαφαίνεται από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων.

Ακόμη, οι μισές (49%) επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εκπτώσεις σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μετατρέποντας ουσιαστικά την «Black Friday» σε «Black Week».

Όσον αφορά τα ποσοστά των εκπτώσεων, σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις (62%) υιοθέτησαν εκπτώσεις έως 30%, ενώ για 1 στις 3 επιχειρήσεις (34%) το ποσοστό εκπτώσεων κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 30%. Επίσης, σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις προχώρησαν σε γενικευμένες εκπτώσεις, σε όλα δηλαδή τα εμπορεύματα, σε αντίθεση με αρκετές αλυσίδες και διαδικτυακά καταστήματα τα οποία υιοθέτησαν επιλεκτικές εκπτώσεις, σε συγκεκριμένες κατηγορίες/ εύρος προϊόντων.

Ως επικρατέστερη προωθητική ενέργεια οι επιχειρήσεις επέλεξαν τη διαφήμιση στη βιτρίνα του καταστήματος και ακολούθησαν τα μηνύματα στα social media της επιχείρησης.

Ικανοποίηση

Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου εμφανίζονται σχετικά ικανοποιημένες αναφορικά με την επισκεψιμότητα, καθώς για σχεδόν 6 στις 10 καταγράφηκε μέτριος/υψηλός βαθμός ικανοποίησης (Διάγραμμα 3).

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και σε επίπεδο ικανοποίησης των επιχειρήσεων αναφορικά με τον κύκλο εργασιών, αφού 6 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν μέτρια/πολύ ικανοποιημένες (Διάγραμμα 4). Το στοιχείο αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπήρξε ουσιαστική απόκλιση μεταξύ επισκεψιμότητας καταστημάτων και υλοποίησης αγορών.

Σε σχέση με τον τζίρο, από την έρευνα προκύπτει ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις θεωρεί πως ο κύκλος εργασιών της το φθινόπωρο του 2022 διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2021 (Διάγραμμα 6). Ωστόσο, σημαντικό ποσοστό κατέγραψε επιδείνωση των πωλήσεων.

Ενεργειακή κρίση

Παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν είναι έντασης ενέργειας, παρατηρείται σημαντική επιδείνωση στις αρνητικές επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Ειδικότερα, 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν πολύ/ πάρα πολύ από τις ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, ενώ σε αντίστοιχη μέτρηση των θερινών εκπτώσεων, μόλις τρεις μήνες πριν, στον ίδιο υψηλό βαθμό είχαν επηρεαστεί 7 στις 10.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις καταγράφουν αυξήσεις στο λειτουργικό κόστους έως 20%, επιβάρυνση που θεωρείται χαμηλότερη συγκριτικά με άλλους κλάδους. Φυσικά, μια τέτοια επιβάρυνση, εν μέσω τέτοιας έντονης αβεβαιότητας και ρευστότητας, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ότι αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, παρά την κρατική υποστήριξη.

Το κόστος των προμηθευτών διατηρήθηκε σε σχετικά πιο συγκρατημένα επίπεδα αναφορικά με το λειτουργικό κόστος, καθώς πολλοί επιχειρηματίες φρόντισαν να διαπραγματευτούν εγκαίρως τις τιμές, πριν την κορύφωση της κρίσης ενέργειας.

Επιστροφή στα φυσικά καταστήματα

Πάντως, παρά την ενεργειακή κρίση και την ακόλουθη επιδείνωση των προσδοκιών, καταγράφεται μια ενίσχυση του φυσικού καταστήματος, καθώς οι καταναλωτές παρουσιάζουν μια έντονη τάση επανασύνδεσής τους με τις φυσικές αγορές μετά τη πανδημία.

Τέλος, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν συμμετείχαν στη “Cyber Monday” εξαιτίας και της σχετικά χαμηλού επιπέδου ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, εύρημα το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την ενδυνάμωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, κυρίως των micro επιχειρήσεων, οι οποίες ουσιαστικά αποκλείονται από σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.

Πηγή: OT.GR

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

FTX: «Δεν είμαι απατεώνας» λέει ο Μπάνκμαν-Φράιντ – Το μυστήριο με τα χαμένα δισ.

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τα δισεκατομμύρια δολάρια που λείπουν από το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, μετά και την δήλωση του ιδρυτή του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, ο οποίος αρνείται ότι προσπάθησε να διαπράξει απάτη, αν και παραδέχτηκε σοβαρά διαχειριστικά λάθη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην πρώτη του σημαντική δημόσια εμφάνισή του μετά την κατάρρευση της FTX στις 11 Νοεμβρίου και του αδελφού οίκου Alameda Research, ο Μπάνκμαν-Φράιντ είπε ότι θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί περισσότερο στη διαχείριση κινδύνου, την προστασία των πελατών και τις σχέσεις μεταξύ FTX και Alameda.

«Έκανα πολλά λάθη», είπε ο 30χρονος την Τετάρτη μέσω βιντεοκλήσης στο DealBook των New York Times. «Υπάρχουν πράγματα που θα έδινα τα πάντα για να μπορέσω να κάνω ξανά. Δεν προσπάθησα ποτέ να διαπράξω απάτη σε κανέναν».

Τα ερωτήματα

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμμετοχή του Μπάνκμαν-Φράιντ ήταν αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι υπάρχουν εκκρεμή ερωτήματα σχετικά με το πώς η FTX με έδρα τις Μπαχάμες κατέληξε με τρύπα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της και εάν διαχειρίστηκε εσφαλμένα κεφάλαια πελατών. Οι αναφορές ότι η FTX δάνεισε χρήματα πελατών στην Alameda για ριψοκίνδυνες συναλλαγές έχουν πυροδοτήσει τέτοιες ανησυχίες.

Ο Μπάνκμαν-Φράιντ είπε ότι «δεν συνδύασε εν γνώσει του τα κεφάλαια». Ταυτόχρονα, είπε ότι η FTX και η Alameda συνδέθηκαν «ουσιαστικά περισσότερο» από ό,τι προβλεπόταν και ότι απέτυχε να δώσει προσοχή στην «πολύ μεγάλη» θέση περιθωρίου του εμπορικού οίκου.

Είπε ότι δεν διοικούσε την Alameda και πρόσθεσε ότι ουδείς ήταν υπεύθυνος για τον κίνδυνο θέσης στην FTX,  περιγράφοντας την έλλειψη εποπτείας ως λάθος.

Τα σχόλια αυτά ρίχνουν λίγο φως στο ερώτημα σχετικά με το πού κατέληξαν τα κεφάλαια των πελατών καθώς ο Bankman-Fried.

Ο εμπειρογνώμονας αναδιάρθρωσης που ανέλαβε την πτωχευτική διαδικασία, John J. Ray III, έχει σκιαγραφήσει μια εικόνα της FTX ως μια κακοδιαχειριζόμενη, σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου εταιρεία που κατακλύζεται από συγκρούσεις και στερείται βασικών λογιστικών πρακτικών, χαρακτηρίζοντάς τη τη χειρότερη αποτυχία της εταιρείας που είχε δει ποτέ.

Πηγή: OT.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA2 λεπτά ago

ΕΣΕΕ: Ικανοποίηση για τη Black Friday, σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα

LIFESTYLE7 λεπτά ago

«Με κοιτάς ώρες-ώρες λες και είμαι ο λυκειάρχης σου»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου αναζητά εθελοντές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 λεπτά ago

Με κριτήρια, τα δωρεάν καυσόξυλα από τον Δήμο Κηφισιάς

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Κέρκυρα: Εντοπίστηκε σορός ηλικιωμένου – Αγνοούνταν από τις 23 Νοεμβρίου

OIKONOMIA21 λεπτά ago

FTX: «Δεν είμαι απατεώνας» λέει ο Μπάνκμαν-Φράιντ – Το μυστήριο με τα χαμένα δισ.

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Twitter: Η ΕΕ απειλεί με μπλοκάρισμα λόγω έλλειψης εποπτείας

LIFESTYLE26 λεπτά ago

Το glam μακιγιάζ της είναι ιδανικό για κάθε βραδινή έξοδο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ28 λεπτά ago

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μιλάει για το καστ που ζωντάνεψε τις αναμνήσεις του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ32 λεπτά ago

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Νέας Σμύρνης και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Εννοείται ότι η Τζούλια Νόβα ενδιαφέρθηκε για εμένα, τόσα χρόνια ήμασταν μαζί»

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Αποκαλύψεις – φωτιά από την Τζούλια Νόβα: «Στον Τροχό της Τύχης όλοι ξεσπούσαν σε εμένα, έγινε κάτι και…» (vid)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΛΗΣ :ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Καρφί της Δέσποινας για τον Ντέμη: Δεν έχω αγαπηθεί όπως θα ήθελα στη ζωή μου, ένιωσα εξαπατημένη (vids)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

ΑΡΑΧΩΒΑ: ΦΩΤΑΓΩΓΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Συγκλονίζει ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας: Τη θέλω κοντά μου αλλά ξέρω ότι δεν γίνεται

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

«Λαμπερά» εγκαίνια για το υποκατάστημα της Optima Bank στη Λάρισα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Πρώην παίκτης ριάλιτι: «Ήμουν ο πιο επιτυχημένος άνδρας escort με 1.000€ την βραδιά, είχα πελάτες ηθοποιούς»

MEDIA6 ημέρες ago

“Maestro” – Η «σύζυγος» του Ορέστη, η πρώτη εμφάνιση και ο αποτυχημένος γάμος

Δημοφιλή