OIKONOMIA
ΟΟΣΑ: Υψηλό 30ετίας για τον πληθωρισμό στις πλούσιες χώρες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή στην ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ έφτασε στο 6,6% τον Δεκέμβριο, από 1,2% ακριβώς έναν χρόνο πριν
Σε υψηλό 30 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στις εύρωστες οικονομίες του κόσμου πιέζοντας τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπισή του.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή στην ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ έφτασε στο 6,6% τον Δεκέμβριο, έναντι από 1,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 1991.
Στο μεταξύ, σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ήδη αύξηση επιτοκίων στο 0,5% , ενώ σταθερή στην πρόθεση της να μην αλλάξει ακόμη ρότα στη νομισματική της πολιτική παρά τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η ΕΚΤ.
Η ενέργεια παρέμεινε κύρια αιτία για την επιτάχυνση του πληθωρισμού στον ΟΟΣΑ, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 25,6%, οριακά κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό του Νοεμβρίου. Η πτώση, όμως, υπεραντισταθμίστηκε από την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, η οποία διαμορφώθηκε στο 6,8%τον Δεκέμβριο, 1,3 μονάδες πάνω από τον Νοέμβριο – υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2020.
Οι τιμές αυξήθηκαν στα περισσότερα είδη και ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού του ΟΟΣΑ -εξαιρουμένης της ενέργειας που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και των τροφίμων- αυξήθηκε απότομα στο 4,6%.
Ο υψηλός πληθωρισμός διαμορφώθηκε με βάση πολλές χώρες, με τις τιμές να αυξάνονται πολύ πάνω από τον στόχο του 2% των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Καναδά, Ιταλία και Γαλλία.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περαιτέρω στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.
Για το 2021 συνολικά, ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 4%, ο υψηλότερος ετήσιο μέσο όρο από το 2000

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
ΥπΑΑΤ: Πράσινο φως για το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης Θεσσαλονίκης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη του δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης προχωρά το ΥπΑΑΤ, προϋπολογισμού 6.601.400 ευρώ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και εντάσσεται στην κατηγορία των έργων υπό τμηματοποίηση (phasing) κατάσταση 3 του Σχεδίου Δράσης, καθόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τις σχετικές εγκυκλίους της Εθνικής Αρχής Συντονισμού.
Διαβάστε επίσης: ΥπΑΑΤ: Εκσυγχρονισμός του λιμένα Ελευθερών Καβάλας
Το αλιευτικό καταφύγιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην παράκτια ζώνη της περιοχής Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, από το ύψος της οδού Βρυούλων μέχρι την οδό Αιολίας περίπου, σε συνέχεια της νομίμως υφιστάμενης επιχωμάτωσης που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό το 1996 κατά την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Επίσης στον Δήμο Καλαμαριάς και σε παρακείμενο χώρο λειτουργεί η μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού), η οποία έχει καθοριστεί ως λιμένας – τόπος εκφόρτωσης/μεταφόρτωσης σκαφών παράκτιας αλιείας και ξιφία. Λόγω του περιορισμένου χώρου που υπάρχει στη μαρίνα Αρετσούς για τα αλιευτικά σκάφη, μεγάλος αριθμός αυτών είτε αγκυροβολούν εκτός της μαρίνας (όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν), όπου όμως δεν υπάρχει καμία σχετική υποδομή, είτε χρησιμοποιούν άλλα απομακρυσμένα αλιευτικά καταφύγια. Επιπλέον η μαρίνα προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και για το λόγο αυτό οι αλιείς θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ανατολική λιμενολεκάνη, στην οποία με μεγάλες δυσκολίες ελλιμενίζουν τα σκάφη τους και συνεπώς να μετεγκατασταθούν στη νέα αλιευτική υποδομή, η σκοπιμότητα της οποίας χαρακτηρίζεται σημαντική και επείγουσα.
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την κατασκευή ενός προσήνεμου μώλου (κυματοθραύστη), δύο υπήνεμων μώλων εγκάρσια προς την ακτή, εσωτερικού κρηπιδώματος και κατά συνέπεια τη δημιουργία λειτουργικής λιμενολεκάνης έκτασης 20.476μ2 και συνολικού μήκους κρηπιδωμάτων 462μ. Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή κτίσματος Η/Μ χώρων με τα απαραίτητα δίκτυα. .
Ακόμη η Πράξη περιλαμβάνει υποέργα αρχαιολογικών εργασιών χερσαίου και θαλάσσιου χώρου, φωτοσήμανσης του καταφυγίου από το Πολεμικό Ναυτικό, τις απαραίτητες συνδέσεις με τα Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.) για την ύδρευση και ηλεκτροφωτισμό του καταφυγίου. Επίσης προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου – βασικού μελετητή και τέλος προβλέπεται υποέργο για τη διερεύνηση της ποιότητας και του τρόπου διάθεσης των βυθοκορημάτων.
Με την ολοκλήρωση της Πράξης επιτυγχάνεται η κατασκευή ενός σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού καταφυγίου, χωρητικότητας 83 επαγγελματικών σκαφών (25 μεγάλα γρι- γρι και μηχανότρατες και 55 σκάφη παράκτιας αλιείας), που θα καλύπτει τις ανάγκες των αλιέων του Δήμου Καλαμαριάς και όλου του στόλου της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
DW: Η ενεργειακή κρίση βάζει «τεστ» στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τις συνέπειες της γερμανικής απληστίας για φθηνό φυσικό αέριο για την Ευρώπη σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle .

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Zeit σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, επισημαίνει ότι φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα «καλών» και «κακών» μαθητών, υπενθυμίζοντας μία ρητορική που «αρέσκονταν» να χρησιμοποιούν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε κατηγορήσει τότε την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ότι ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους. Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση συμβούλεψε επανειλημμένα τις χώρες αυτές να «κάνουν τα μαθήματά τους»».
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Τα τρία σενάρια για το φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «αυτή η ρητορική δεν έχει ξεχαστεί μέχρι σήμερα σε Αθήνα, Μαδρίτη, Λισαβόνα και Παρίσι. Τώρα ωστόσο, είναι οι Γερμανοί αυτοί που δεν έχουν κάνει τα μαθήματά τους. Η απληστία για φθηνό φυσικό αέριο, όπως θεωρούν πολλοί, έχει πλουτίσει τη γερμανική βιομηχανία, καθιστώντας παράλληλα την Ευρώπη εκβιάσιμη».
Βέβαια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι μόνο οι προηγούμενες συμφωνίες με τη Ρωσία, τις οποίες πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χαρακτηρίζουν ως απερίσκεπτες, καθώς θεωρούν εξίσου παράλογο το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βάλει λουκέτο και στα τρία τελευταία πυρηνικά εργοστάσια τον ερχόμενο χειμώνα. «Πώς μπορείς να κλείνεις πυρηνικά εργοστάσια εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ταυτόχρονα να απαιτείς αλληλεγγύη;», διερωτάται ο συντάκτης.
Το παράδειγμα της Ελλάδας
Σε πτυχές της ενεργειακής κρίσης αναφέρεται και η Handelsblatt, σε εκτενή ανάλυση για τα κενά που αφήνει στη βιομηχανία η έλλειψη φυσικού αερίου αλλά και στο ενδεχόμενο «Αναγέννησης» του λιγνήτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το παράδειγμα της Ελλάδας είναι χαρακτηριστικό, καθώς παρά τα σημαντικά βήματα που είχε κάνει η χώρα όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα: «Το έκτακτο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει τώρα τον διπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη από πέντε σε δέκα τεραβατώρες μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες». Βέβαια, όπως επισημαίνει, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση του σχεδίου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
LIFESTYLE5 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ώρες ago
Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago
Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες