Connect with us

OIKONOMIA

ΟΠΕΚ+: Ως το τέλος του 2024 οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου – Νέο «ψαλίδι» από τη Σαουδική Αραβία

Published

on

Spread the love

Σε συμφωνία για παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως και τα τέλη του 2024 κατέληξε ο ΟΠΕΚ+, με τη Σαουδική Αραβία να προχωρά, στο πλαίσιο της συμφωνίας, σε πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της, χωρίς να διευκρινίζεται το χρονικό πλαίσιο.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συμφωνία συνήφθη μετά από μακρά διαμάχη στη Βιέννη μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των αφρικανικών χωρών-μελών του πετρελαϊκού καρτέλ, σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περικοπών τους. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα η έναρξη της διάσκεψης να καθυστερήσει κατά αρκετές ώρες, καθώς προηγήθηκε σειρά παράλληλων συναντήσεων μεταξύ των αντιπροσώπων των χωρών και σκληρό παρασκηνιακό «παζάρι».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η αντιπαράθεση προέκυψε επειδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πίεζαν για μια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των περικοπών παραγωγής, κάτι που όμως θα σήμαινε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις χώρες της Αφρικής που καλούνταν να εγκαταλείψουν μέρος της αχρησιμοποίητης ποσόστωσής τους.

Η συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για παράταση των περικοπών ως το τέλος του 2024, καθώς και για τις νέες εθελοντικές μειώσεις από τη Σαουδική Αραβία, έρχονται μόλις δύο μήνες μετά την προηγούμενη ανακοίνωση, τον Απρίλιο, περί μείωσης της παραγωγής με στόχο τη στήριξη των τιμών.

Τότε η τιμή του αργού είχε αυξηθεί για λίγο, όμως τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι φόβοι για ύφεση επιβάρυναν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, τα οποία στη Νέα Υόρκη τον Μάιο υποχώρησαν 11%.

Ενδεικτική των διαθέσεων της Σαουδικής Αραβίας ήταν η προειδοποίηση από τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας προς όσους στοιχημάτιζαν στην πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου, να είναι «προσεκτικοί».

Το ανακοινωθέν

«Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης δέσμευσης των συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ και των μη συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ στη Διακήρυξη Συνεργασίας (ΔΣ) να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια σταθερή αγορά πετρελαίου και να παράσχουν μακροπρόθεσμη καθοδήγηση για την αγορά, και σύμφωνα με την επιτυχή προσέγγιση της προφύλαξης, της προληπτικής δράσης και της πρόληψης, η οποία έχει υιοθετηθεί σταθερά από τις συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ και των μη συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ στη Διακήρυξη Συνεργασίας, οι συμμετέχουσες χώρες αποφάσισαν:

  • Να επαναβεβαιώσουν το πλαίσιο της Διακήρυξης Συνεργασίας, που υπεγράφη στις 10 Δεκεμβρίου 2016 και εγκρίθηκε περαιτέρω σε επόμενες συνεδριάσεις, καθώς και τον Χάρτη Συνεργασίας, που υπεγράφη στις 2 Ιουλίου 2019.
  • Να προσαρμόσουν το επίπεδο της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου για τις συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ και τις μη συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ στη ΔΣ σε 40,46 mb/d, [εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα] αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, το οποίο θα κατανεμηθεί σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα.
  • Επαναβεβαιώνουν και επεκτείνουν την εντολή της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (ΚΥΕΠ) και των μελών της, να εξετάζει εκ του σύνεγγυς τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και το επίπεδο συμμόρφωσης με την ΚΥΕΠ και την παρούσα δήλωση, με τη βοήθεια της Κοινής Τεχνικής Επιτροπής (ΚΤΕ) και της Γραμματείας του ΟΠΕΚ. Η ΚΥΕΠ θα πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες.
  • Να πραγματοποιείται η υπουργική σύνοδος του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ (ONOMM) κάθε έξι μήνες σύμφωνα με τη συνήθη προγραμματισμένη διάσκεψη του ΟΠΕΚ.
  • Να χορηγεί στην ΚΟΜΣ την εξουσία να πραγματοποιεί πρόσθετες συνεδριάσεις ή να ζητά υπουργική σύνοδο ΟΠΕΚ και μη ΟΠΕΚ ανά πάσα στιγμή για την αντιμετώπιση των εξελίξεων στην αγορά, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Επαναβεβαιώνει ότι η συµµόρφωση του ∆ΟΚ πρέπει να παρακολουθείται λαµβάνοντας υπόψη την παραγωγή αργού πετρελαίου, µε βάση τις πληροφορίες από δευτερογενείς πηγές και σύµφωνα µε τη µεθοδολογία που εφαρµόζεται για τις χώρες µέλη του ΟΠΕΚ.
  • Επαναλαµβάνουν την κρίσιµη σηµασία της τήρησης της πλήρους συµµόρφωσης και προσυπογράφουν την έννοια της αποζηµίωσης από τις χώρες που παράγουν πάνω από το απαιτούµενο επίπεδο παραγωγής σύµφωνα µε τον επισυναπτόµενο πίνακα, επιπλέον των ήδη αποφασισµένων επιπέδων παραγωγής τους.
  • Να πραγματοποιηθεί η 36η Υπουργική Σύνοδος του ΟΠΕΚ και των μη ΟΠΕΚ την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 στη Βιέννη.»

Ο πίνακας

Το πλαφόν παραγωγής πετρελαίου για τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2024 ορίζεται ως εξής:

Αντιπαράθεση με τη Δύση

Τα δυτικά κράτη έχουν κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι συντάσσεται με τη Ρωσία παρά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ απαντά ότι το μαζικό τύπωμα χρήματος από τη Δύση κατά την τελευταία δεκαετία οδήγησε σε έκρηξη του πληθωρισμού, αναγκάζοντας τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να δράσουν για να διατηρήσουν την αξία του κύριου εξαγωγικού τους προϊόντος.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ16 λεπτά ago

Ταχύτερος του shakedown της Χιλής ο Έλφιν Έβανς

ΜΠΑΣΚΕΤ21 λεπτά ago

Ξανθόπουλος: «Θα κυνηγήσουμε τη νίκη για να περάσουμε στον τελικό»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ26 λεπτά ago

Ο Γκατούζο παρουσιάστηκε και δήλωσε… έτοιμος

OIKONOMIA36 λεπτά ago

Ενέργεια: Η νέα άνοδος στις τιμές και η ανησυχία για τον χειμώνα

ΚΟΣΜΟΣ46 λεπτά ago

Μπάνκμαν – Φριντ: Αντιμέτωπος με «πολύ μεγάλη ποινή»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ51 λεπτά ago

Στα εγκαίνια και στον αγιασμό του νέου Δημοτικού Σχολείου στο Μακρυχώρι ο Γιώργος Μανώλης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ56 λεπτά ago

Χιώτης ρέφερι εκτός με ΑΕΚ Β’ (όλοι οι διαιτητές)

LIFESTYLE1 ώρα ago

Viral το ριάλιτι γνωριμιών, όπου οι παίκτες βγαίνουν ραντεβού εντελώς γυμνοί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ώρα ago

«Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη»: Μια αληθινή ιστορία στο θέατρο Σταθμός

MEDIA1 ώρα ago

I’m a Celebrity – Καρέ καρέ η αναχώρηση των παικτών! Ο αδυνατισμένος Bo & οι κομψές casual εμφανίσεις – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

MEDIA3 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο Τάιλερ έχει χρυσή καρδιά»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

VIDEO3 ημέρες ago

Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή