Connect with us
banner epikhirisis

ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης: Τρόμος από τη φωτιά στην Ανθούπολη

Published

on

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου (4/7), σε αγροτοδασική έκταση στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς λόγω των ισχυρών ανέμων που δυσκολεύουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης. Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 20:30 του Σαββάτου και εξακολουθεί να κινητοποιεί τεράστιες δυνάμεις. Τουλάχιστον ένα εργοστάσιο έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι δεν είναι το μοναδικό καθώς οι φλόγες έχουν εισβάλει στη βιομηχανική ζώνη όπου λειτουργούν πολλές βιομηχανικές εγκαταστάσεις κι εργοστάσια, τα οποία ενδέχεται να έχουν εύφλεκτα ή άλλα επικίνδυνα υλικά. Κατά διαστήματα ακούγονται εκρήξεις, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης και καταδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις 

Αυτή την ώρα επιχειρούν 150 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 πυροσβεστικά οχήματα, πλήθος εθελοντών και εθελοντικών ομάδων, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και χωματουργικά μηχανήματα της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών. Παράλληλα, από το ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκε και το σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ». Στο πεδίο έχουν αναπτυχθεί επίσης δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και μονάδες του ΕΚΑΒ για άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Παράλληλα, ο Δήμος Παύλου Μελά υπέβαλε αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της σοβαρότητας της πυρκαγιάς και των κινδύνων που δημιουργήθηκαν για κατοικίες και υποδομές.



Ομολόγησε ότι προκάλεσε τη φωτιά

Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), σε συνεργασία με το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Θεσσαλονίκης, κατάφερε να εξιχνιάσει άμεσα την υπόθεση.

Advertisement

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μετά από μεθοδική έρευνα, συλλογή στοιχείων και μαρτυρικών καταθέσεων, επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή του 76χρονου, ο οποίος είχε αρχικά προσαχθεί ως βασικός ύποπτος.



Κατά την προανάκριση, αλλά και σύμφωνα με την ομολογία του, ο 76χρονος φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά όταν, με επικίνδυνο χειρισμό του οχήματός του, δημιούργησε σπινθήρες, οι οποίοι οδήγησαν στην εκδήλωση της φωτιάς. Επιπλέον, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε εμφανείς ενδείξεις μέθης.

Ο 76χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και οδηγείται ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών.



Διαδοχικά μηνύματα του 112

Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς, ενεργοποιήθηκε επανειλημμένα το 112. Το πρώτο μήνυμα εστάλη στις 20:52 του Σαββάτου, καλώντας τους κατοίκους της Ανθούπολης Ωραιοκάστρου να απομακρυνθούν προς την περιοχή «ΤΙΤΑΝ».

Advertisement

Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 01:19, ακολούθησε νέα οδηγία για απομάκρυνση των κατοίκων της Ανθούπολης προς το γήπεδο της Λητής, ενώ στις 01:44 εκδόθηκε τρίτο μήνυμα, με το οποίο ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων της Φιλοθέης προς το Κλειστό Γυμναστήριο Ευκαρπίας.

Από την πολύωρη επιχείρηση δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί. Τρεις πυροσβέστες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες και διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, καθώς οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Έκτακτη ανακοίνωση από τον Δήμο Παύλου Μελά

Με έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Δήμος Παύλου Μελά, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και απηύθυνε σύσταση προς τους κατοίκους της Ευκαρπίας να μην κυκλοφορούν άσκοπα και να κλείσουν τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Η σχετική ανακοίνωση:

Advertisement

Λόγω μεγάλης φωτιάς, η οποία σύμφωνα με την Πυροβεστική ξεκίνησε από την Ανθούπολη Ωραιοκάστρου και επεκτείνεται προς τα όρια του Δήμου μας, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Οι κάτοικοι της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας παρακαλούνται να μην κυκλοφορούν άσκοπα και να κλείσουν τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Σημειώνεται πως από τις 60 αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα οι 15, όπως σημειώνει η Πυροσβεστική, ήταν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δύο πυροσβέστες τραυματίες από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο – Μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν δυο πυροσβέστες, οι οποίοι επιχειρούσαν στη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Ωραιόκαστρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πυροσβέστες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς. Αμέσως κινητοποιήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία τους διακομίζουν προς το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση εκκένωσης του ιδρύματος “Άγιος Παντελεήμονας”

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο WhatsApp

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο Viber
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο