Connect with us

OIKONOMIA

OT FORUM 2 – Aνακύκλωση: Πολλαπλά οφέλη από τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στα οφέλη και στις προκλήσεις από την ανακύκλωση για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος αναφέρθηκαν οι Βασίλειος Καρατσώλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανακύκλωσης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων VKC, και Θανάσης Κατρής, διευθύνων σύμβουλος WATT A.E., μιλώντας στο OT FORUM.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αναλύοντας ο κ. Καρατσώλης τον τρόπο που συνδέονται οι νέες τεχνολογίες με την ανακύκλωση τόνισε ότι η ανακύκλωση έχει άμεσο αντίκτυπο και στο ενεργειακό αποτύπωμα, ενώ αμφισβήτησε τη ντιρεκτίβα της ΕΕ για συλλογή στην πηγή, κυρίως γιατί έχει μεγάλο κόστος σε ενέργεια, όταν την ίδια ώρα οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν εξαιρετικά εύκολη τη διαλογή στις εγκαταστάσεις.

Διαβάστε επίσης: OT FORUM – Παπαθανάσης και Κατρίνης: Πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης η ψηφιακή εποχή

Μάλιστα ο κ. Καρατσώλης, ο οποίος συμμετείχε και στο πρώτο OT Forum με θέμα «Ο κόσμος που αλλάζει» στο ίδιο πάνελ με τον Δρα Δημήτρη Θεοχάρη, διευθύνοντα σύμβουλο της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ, ανέφερε ότι μια εβδομάδα μετά τους κάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αφουγκραζόμενος τους προβληματισμούς τους, καθώς και ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

«Η εταιρεία μας συλλέγει και διαχειρίζεται ανακυκλώσιμα υλικά, στερεά, μη επικίνδυνα, φτιάχνει κατάλληλες ποιότητες και τα διοχετεύσει τους τελικούς αποδέκτες  είτε χαρτιού είτε πλαστικού είτε αλουμίνιου είτε σιδήρου κ.λπ. για να ξαναβγάλουν προϊόν», σημείωσε ο επικεφαλής της εταιρείας VKC.

«Η ουσία του ενεργειακού αποτυπώματος είναι τι ενέργεια σπαταλούμε και μάλιστα σε τέτοιες εποχές που η ενέργεια είναι κρίσιμο μέγεθος και στοιχίζει πολύ ακριβά στους καταναλωτές. Μπορεί η συλλογή να γίνει πιο φθηνά;»,

Στην Ελλάδα έχουμε τρεις κάδους, τον μπλε (υλικά συσκευασίας χαρτί πλαστικό αλουμίνιο), τον καφέ (οργανικά απορρίμματα) και τον πράσινο κάδο, όπως είπε ο ίδιος. «Όταν δεν έχει ευαισθητοποιηθεί ο πολίτης να βάλει χωριστά τα απορρίμματα στους τρεις κάδους θα βάλει τα βάλει σε περισσότερους;». «Φανταστείτε πόσα δρομολόγια χρειάζονται για να μαζέψουμε χωριστά τα απορρίμματα;»

«Υπάρχουν οπτικοί διαχωριστές χαμηλού ενεργειακού κόστους που κάνουν τέλεια δουλειά», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι με τις υπερσύγχρονες αυτές εγκαταστάσεις προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά και η τσέπη των καταναλωτών.

Μπορούμε να κερδίσουμε από τα απορρίμματα

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρής, διευθύνων σύμβουλος WATT A.E., η οποία διαθέτει τις δύο μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην Αττική σε Φυλή και Κορωπί, περιγράφοντας την εταιρεία ανέφερε ότι «εμείς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα απορρίμματα. Ουσία είναι όχι μόνο να προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά να κερδίσουμε από το γεγονός ότι μπορούμε να βγάλουμε ανακυκλώσιμα υλικά, ενέργεια και εδαφοφελτιωτικό υλικό για εμπλουτισμό εδάφους. Αυτό είναι το τρίπτυχο. Σε αυτό εμείς εργαζόμαστε στην Ελλάδα, με σημαντικά έργα και στο εξωτερικό.»

«Στο Κορωπί συνεργαζόμαστε με 30 δήμους για τα απορρίμματα του μπλε κάδου. Εκεί γίνεται ο διαχωρισμός μέσω των πιο σύγχρονων συστημάτων. Γίνεται διαχωρισμός σε 16 διαφορετικά υλικά (χαρτί, χαρτόνι, pet, σίδηρος, αλουμίνιο κ.λπ.).

Χρησιμοποιούμε μια τεχνολογία που μέσα από πληθώρα μηχανημάτων διαχωρίζει τα ρεύματα ώστε στον οπτικό διαχωριστή να φτάσει το κατάλληλο μέγεθος να μπορέσει να το φυσήξει και να το διαχωρίσει. Δεν κάνουμε χειρωνακτικά την επιλογή.

Επίσης, με δικές μας πατέντες φτιάχνουμε ένα εδαφοβελτιωτικό υλικό από τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα. Από αυτά βγάζουμε δύο προϊόντα τα οποία ενσακκίζονται και διατίθενται από τον δήμο Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης σε καταναλωτές ως κομπόστ. Βλέπουμε λοιπόν το φαινόμενο της κυκλικής οικονομίας.»

Ηλεκτροδότηση από εργοστάσιο ανακύκλωσης

Ερωτηθείς ο κ. Καρατσώλης για το πόσο κοντά είμαστε στην ηλεκτροδότηση της Αθήνας από εργοστάσια ανακύκλωσης ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρξαν τρομερές αντιδράσεις λόγω άγνοιας.

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι οι τεχνολογίες είναι τέτοιες που προστατεύουν το περιβάλλον και είναι χρήσιμο να υπάρχει μια τέτοια μονάδα ακόμα και στο κέντρο μιας πόλης. Θα μπορούσαν εκτός από παραγωγή ενέργειας από υπόλειμμα διαλογής απορριμμάτων, να παράγουν και ατμό. Σε δημόσια κτήρια, π.χ. σχολεία, θα μπορούσε ο ατμός να παράξει φθηνή δωρεάν ενέργεια», τόνισε.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν ανοιχτά μυαλά και σε κυβέρνηση και περιφέρεια και στους πολίτες για να σταματήσουν οι αναχρονιστικές παραφωνίες που κρατάνε πίσω την επιχειρηματικότητα και την εξέλιξη», συμπλήρωσε.

Θα τελειώσουμε με τις χωματερές;

Αναφερόμενος ο κ. Κατρής στην επόμενη μέρα σημείωσε ότι υπάρχει ισοπεδωτική αντίληψη ότι Ελλάδα είναι πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά όπως είπε δεν είναι αλήθεια.

«Τα τελευταία 20-25 χρόνια έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Ξεκινήσαμε με εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ για να μην έχουμε τους ΧΑΔΑ που όλα  τα υγρά και αέρια έφευγαν στο έδαφος. Στη συνέχεια φτιάξαμε τα πρώτα εργοστάσια, που όμως ήταν αναποτελεσματικά γιατί ήταν συμπληρώματα των ΧΥΤΑ. Τα καινούργια εργοστάσια ακολούθησαν ένα μοντέλο με οπτικούς διαχωριστές, ενώ μέσα στη 10ετία 2010-2020 κατασκευάστηκαν ορισμένες μονάδες σε Ήπειρο, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη που ακολούθησαν το μοντέλο της Κύπρου. Σήμερα περνάμε σε μια νέα γενιά εργοστασίων, κάτι που είναι απαίτηση και της ΕΕ. Τα εργοστάσια δεν διαχειρίζονται μόνο τα απορρίμματα αλλά θα βγάζουν προϊόντα. Αυτό εξαρτάται και από τον τρόπο συλλογής απορριμμάτων. Σε αυτό σημαντικό η διαλογή στην πηγή. Δηλαδή μέσω των 2-3 κάδων είναι το πιο σωστό και οικονομικό σύστημα που αξιοποιεί την τεχνολογία».

Αναφορικά με το σύμμεικτο σκουπίδι που μένει, το οποίο στη Γερμανία φθάνει στο 40% και στη χώρα μας θα είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό, ο κ. Κατρής είπε ότι μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο κατάλληλο για τη τσιμεντοβιομηχανία ή να χρησιμοποιηθεί και σε ενεργειακούς σταθμούς.

«Έχουμε κάνει πρόταση στο υπουργείο περιβάλλοντος αυτές οι μονάδες να τύχουν της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία ως μονάδες συμπαραγωγής», όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος WATT A.E.

Να σημειωθεί ότι πριν τον ερχομό του 2022 η επένδυση Μονάδας Βιοξήρανσης της WATT στη Φυλή ολοκληρώθηκε προσφέροντας μία σημαντική ανάσα ανακούφισης σε ολόκληρη την Αττική.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις λοιπές υποδομές του ΚΔΑΥ της WATT, παράγει καύσιμο από σύμμεικτα αστικά απορρίμματα (όπως τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ) κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί στη τσιμεντοβιομηχανία.

Μην πεταχτούν λεφτά σε «σπιτάκια»

Ερωτηθείς σχετικά με το τι πρέπει να κάνει το κράτος τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της εκπαίδευσης των πολιτών, ο κ. Καρατσώλης ανέδειξε ως κυρίαρχο το να βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. «Το πρώτο και κύριο είναι οι αρμόδιοι σε κάθε πόστο να έχουν τους κατάλληλους συμβούλους», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Φανταστείτε τα λεφτά που πάνε να πεταχτούν για πόσους κάδους, πόσα απορριμματοφόρα, πόσα σπιτάκια κ.λπ. να πήγαιναν σε ΣΔΙΤ, ή μέσω αναπτυξιακού νόμου, για να φτιαχτούν τέτοιες μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος».

Μπορεί πράγματι η Ευρώπη να είχε πριν από μερικά χρόνια ένα άλλο μοντέλο ανακύκλωσης, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς η υπόθεση της ανακύκλωσης είναι δυναμική, τόνισε ο κ. Καρατσώλης προσθέτοντας ενδεικτικά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγε πίσω το θέμα του άνθρακα και απολιγνιτοποίησης.

Εάν αφουγκραστούν την αγορά μπορούν να αναμορφώσουν το πλαίσιο για να γλιτώσουμε ενέργεια, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να γίνουν πραγματικά επενδύσεις επ’ ωφελεία όλου του κοινωνικού συνόλου, κατέληξε.

Ζητούμενο τα εργοστάσια κυκλικής οικονομίας

Όσον αφορά τα νέα έργα, ο κ. Κατρής σημείωσε ότι η ΕΕ ζητάει να είναι πράσινα, να δημιουργούν θέσεις εργασίας, να παράγουν προϊόντα, να παράγουν ενέργεια και με αυτό θα υποχρεωθούμε να συμμορφωθούμε ως χώρα γιατί αλλιώς δεν θα υπάρχουν χρηματοδοτήσεις.

Είναι ζητούμενο, τόνισε, τα εργοστάσια που έχουν κατασκευαστεί ή αυτά που κατασκευάζονται να τα μετατρέψουμε σε εργοστάσια κυκλικής οικονομίας.

Το σκουπίδι έχει ένα ενεργειακό περιεχόμενο που σε αναλογία είναι 1 τόνος σκουπιδιού προς 200 κιλά πετρελαίου. Δηλαδή, όπως εξήγησε, όταν θάβουμε σκουπίδια είναι σαν να θάβουμε 200 κιλά πετρέλαιο με κάθε 1 τόνο σκουπιδιών. Άρα μια εγκατάσταση που πετάει 55% υπόλειμμα θα μπορούσε να γίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό ενεργειακό υλικό.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Κίνα: Κίνημα «δεν πληρώνω» στις δόσεις των δανείων – Τι σημαίνει για την κινεζική οικονομία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε πρόσφατο άρθρο του για τη στεγαστική κρίση που δείχνει να ξεδιπλώνεται στην Κίνα και η οποία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο τον κόσμο, ο Economist ξεκινά με την παραβολή του γερμανού μαθηματικού Ντέιβιντ Χίλμπερτ. Ο Χίλμπερτ φαντάστηκε ένα ξενοδοχείο με άπειρα δωμάτια. Ακόμη και αν όλα ήταν κατειλημμένα, είχε σημειώσει, το ξενοδοχείο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μια νέα άφιξη, ζητώντας απλώς από τους φιλοξενούμενους να μετακομίσουν στο διπλανό δωμάτιο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάθε νέος επισκέπτης θα μετακόμιζε στο δωμάτιο ενός δεύτερου, εκείνος στο δωμάτιο ενός τρίτου και ούτω καθεξής. Από τη στιγμή που τα δωμάτια ήταν άπειρα, η διαδικασία αυτή δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ.

Επί σειρά ετών, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα, αυτό ήταν περίπου το modus operandi των κινέζων μεσιτών. Και αυτό γιατί πουλούσαν διαμερίσματα, πριν ακόμη τα χτίσουν. Τα χρήματα που συγκέντρωναν για τα διαμερίσματα αυτά, υποτίθεται ότι ήταν αφιερωμένα στην οικοδόμησή τους, ακριβώς όπως τα δωμάτια στο ξενοδοχείο του Χίλμπερτ υποτίθεται ότι ήταν αφιερωμένα σε κάποιον επισκέπτη.

Πουλώντας αέρα

Όμως οι μεσίτες χρησιμοποιούσαν αντ’ αυτού τα χρήματα για άλλους σκοπούς – όπως για παράδειγμα, για την αγορά γης. Όταν έφτανε η στιγμή να πληρώσουν τους εργολάβους, απλώς πουλούσαν κι άλλα διαμερίσματα που ακόμη δεν είχαν χτιστεί και χρησιμοποιούσαν τα χρήματα που προέκυπταν από αυτή τη συναλλαγή. Ακριβώς όπως τα δωμάτια στο ξενοδοχείο του Χίλμπερτ κατέληγαν να εξυπηρετούν… τους διπλανούς, οι κινέζοι μεσίτες έχτιζαν κάθε προπωλημένο διαμέρισμα με τα χρήματα της επόμενης προπώλησης. Και από τη στιγμή που υπήρχαν πάντοτε νέοι αγοραστές, η αλυσίδα των συναλλαγών συνέχιζε την πορεία της.

Δυστυχώς, οι κινέζοι μεσίτες πλέον ξεμένουν από δωμάτια. Οι πωλήσεις τους στους 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με τους προηγούμενους 12 μήνες. Αυτή η επώδυνη συνειδητοποίηση του… πεπερασμένου των αγοραστών, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί μεσίτες να μην έχουν αρκετά μετρητά για να συνεχίσουν να χτίζουν τα διαμερίσματα που έχουν ήδη αγοράσει οι πελάτες τους.

Στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, οι κινέζοι μεσίτες έχουν αναλάβει τη δημιουργία περισσότερων από έξι δισεκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων ιδιοκτησίας. Έχουν ολοκληρώσει λιγότερα από τα μισά διαμερίσματα. Στο παρελθόν οι αγοραστές δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για αυτές τις καθυστερήσεις. Στο κάτω-κάτω, είχαν ήδη δώσει τα χρήματα.

Δανειακή απεργία

Όμως αν και έχουν πληρώσει τους μεσίτες τους, εξακολουθούν να πληρώνουν τις τράπεζές τους. Και τους τελευταίους μήνες, θυμωμένοι αγοραστές απειλούν να σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνειά τους, αν οι μεσίτες δεν συνεχίσουν να εργάζονται για τα διαμερίσματά τους.

Σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, αυτή η δανειακή «απεργία» έχει ήδη εξαπλωθεί σχεδόν σε 100 πόλεις και σε περισσότερα από 320 έργα, συμπεριλαμανομένων της Πόλης του Δράκου, της Πόλης του Παγονιού και της Πόλης του Φοίνικα. Περισσότερα από 40 από τα έργα αυτά βρίσκονται στη Ζενγκζχού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν.

Σε τι βαθμό θα μπορούσε να διαδοθεί αυτό το μποϊκοτάζ; Υπάρχουν όρια. Οι στρατηγικοί οφειλέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πιστωτικές μαύρες λίστες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν νέα δάνεια. Και στην Κίνα, σύμφωνα με την S&P Global, έναν οίκο αξιολόγησης, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να κηρύξουν πτώχευση αφού «δεν θα γίνει ποτέ διαγραφή των χρεών τους».

Στο πιο σκοτεινό σενάριο, δάνεια αξίας $350 δισεκατομμυρίων θα μπορούσαν να «κοκκινίσουν», σύμφωνα με την S&P Global. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1,3% του συνόλου των τραπεζικών δανείων, ποσοστό επαρκές για να θέσει σε κίνδυνο μικρότερου μεγέθους πιστωτικά ιδρύματα, όμως όχι αρκετό ώστε να αποτελέσει συστημική απειλή για το τραπεζικό σύστημα.

Η πραγματική σημασία του μποϊκοτάζ

Η πραγματική σημασία του μποϊκοτάζ, όμως, βρίσκεται αλλού. Δείχνει ότι τα κινεζικά νοικοκυριά δεν πιστεύουν πια ότι αν προ-αγοράσουν ένα διαμέρισμα, είναι δεδομένο και ότι θα το αποκτήσουν. Αυτή η απώλεια εμπιστοσύνης δεν αφορά μόνο τους διαδηλωτές. Εμφανίζεται επίσης και στις αποδυναμωμένες προπωλήσεις.

Η επιφυλακτικότητα των Κινέζων απέναντι στις προ-αγορές αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την κινεζική οικονομία από την άρνηση καταβολής των δόσεων των δανείων που έχουν ήδη ληφθεί. Οι αδύναμες πωλήσεις θα περιορίσουν περαιτέρω τα έσοδα των μεσιτών, επιβραδύνοντας ακόμη περισσότερο την παράδοση των ακινήτων και βαθαίνοντας την απογοήτευση των αγοραστών.

Πώς μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος; Σύμφωνα με τον Economist, στη Χενάν δυο κρατικές εταιρείες (μια μεσιτιή και μια τράπεζα) έχουν δημιουργήσει ταμείο ανάκαμψης για τα έργα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προκειμένου να συμβάλλουν στην ολοκλήρωσή τους. Όμως οι τοπικές κινεζικές κυβερνήσεις δεν διαθέτουν τα αναγκαία κονδύλια για να αναζωογονήσουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Άντριου Μπάτσον της Gavekal Dragonomics, μιας ερευνητικής εταιρείας.

Λύσεις και κίνδυνοι

Ο Μπάτσον πιστεύει ότι ένα αξιόπιστο σχέδιο απαιτεί τη συμμετοχή της κεντρικής κυβέρνησης. Η τελευταία, διστάζει εύλογα να διοχετεύσει περισσότερους πόρους σε έναν τομέα που ήδη καταλαμβάνει υπερβολικά μεγάλο μέρος της οικονομίας. Όμως η επένδυση νέων χρημάτων σε έργα που έχουν καθυστερήσει, θα μπορούσε να έχει διπλό όφελος βοηθώντας τόσο στην ολοκλήρωση των αγορασμένων διαμερισμάτων, όσο και στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις προπωλήσεις.

Μακροπρόθεσμα, η μόνη λύση είναι ο περιορισμός της προπώλησης, προειδοποιεί ο Economist. Διαφορετικά, η εμπιστοσύνη αργά ή γρήγορα θα χαθεί και πάλι. Και η κρίση που θα προκύψει, μπορεί να σταθεί αρκετή για να κλονίσει το σύνολο της κινεζικής οικονομίας – γεγονός που θα προκαλούσε τριγμούς σε όλο τον πλανήτη.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Επισιτιστική κρίση: Πόσο κοντά είμαστε – Η ανάλυση του Bloomberg

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης πλανάται πάνω από τον πλανήτη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου. Πολλά είναι τα διεθνή ΜΜΕ, όπως το Bloomberg, που αναφέρονται στον υπαρκτό αυτό κίνδυνο, ο οποίος, συν τοις άλλοις, ρίχνει βαριά τη σκιά του στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η αύξηση στις τιμές στην ενέργεια και οι τιμές των πρώτων υλών που παίρνουν την ανιούσα δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Όπως είναι λογικό, ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται με μεγάλη ανησυχία ή καλύτερα φόβο, καθώς τα κόστη αυτά περνούν στο καλάθι του καταναλωτή, με τις τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται.

Ο ρόλος του πολέμου

Οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν ρεκόρ νωρίτερα μέσα στο 2022, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε πρωτοφανείς ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως το σιτάρι και τα φυτικά έλαια. Αν και οι τιμές των τροφίμων τον Ιούλιο κινήθηκαν πτωτικά για τέταρτο διαδοχικό μήνα, για τους καταναλωτές μοιάζει δύσκολο να δουν κάποια ελάφρυνση στα έξοδα διαβίωσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εταιρείες τροφίμων στην Ευρώπη είναι αντιμέτωπες με πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, με το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και την ηλεκτρική ενέργεια να έχουν ξεφύγει σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα. Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς θα ακολουθεί ο χειμώνας, με τη ζήτηση για ενέργεια, θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται.

Για τις εταιρείες τροφίμων είναι διπλό το κακό, καθώς πέραν του αυξανόμενου κόστους για την ενέργεια όλες οι πρώτες ύλες από το βούτυρο μέχρι τα αυγά και τη ζάχαρη έχουν ανέβει στα ύψη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί σε περισσότερο από 13% φέτος, ενώ προβλέπεται ότι το ένα τρίτο των νοικοκυριών πρόκειται να δαπανήσει περισσότερο από το 10% του εισοδήματός του για την ενέργεια.

Για τη Brioche Pasquier, για κάθε προϊόν που βγαίνει από τους φούρνους της -οι οποίοι τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο- πλέον το κόστος του είναι τουλάχιστον 50% περισσότερο.

«Είναι ένα φαινόμενο ντόμινο που προήλθε από την ανάγκη να αυξήσουμε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης», σημειώνει ο Ράιαν Πίτερς, διευθύνων σύμβουλος της Brioche Pasquier. «Πρέπει να ανεβάσουμε λίγο τις τιμές στη χονδρική και δυστυχώς αυτό περνάει στους καταναλωτές».

Οι τιμές του φυσικού αερίου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία

«Τα χειρότερα έρχονται»

«Είτε πρόκειται για ψήσιμο κόκκων καφέ είτε για παραγωγή ζάχαρης, οι εταιρείες μέχρι στιγμής μιλούν μόνο για την αύξηση των πρώτων υλών», δήλωσε η Κόνα Χάκε, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων ED&F Man. «Νομίζω ότι τα χειρότερα έρχονται καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Αυτός ο χειμώνας θα φέρει νέα δεδομένα και το κόστος της επεξεργασίας πιθανότατα θα αυξηθεί».

Νωρίτερα στη διάρκεια της χρονιάς, η μεγαλύτερη παραγωγός ζαχαρότευτλων, η Suedzucker, δήλωσε ότι η «σημαντική αύξηση» στο κόστος των πρώτων υλών, της ενέργειας και της συσκευασίας, λειτούργησαν ως αντισταθμιστικοί παράγοντες για τα αυξημένα έσοδα κατά το α΄ τρίμηνο. Από τη μεριά της, τον περασμένο Ιούνιο η παρασκευάστρια ψωμιού Kingsmill και Allinson, ανέφερε ότι το υψηλότερο κόστος στις πρώτες ύλες συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τα περιθώρια κέρδους, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της είναι καλύτερες του αναμενόμενου στο γ΄ τρίμηνο.

Οι εταιρείες που μεταποιούν σόγια, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορους σε μαγειρικά έλαια επιβραδύνουν την παραγωγή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη και τη μεταφέρουν σε άλλες χώρες με χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Η επεξεργασία ελαιουχικών σπόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη μειώθηκε κατά 3,2% τον Ιούνιο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βιομηχανική ένωση, Fediol.

Έκτακτα μέτρα από τις κυβερνήσεις

Οι προοπτικές είναι τόσο δυσοίωνες με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να έχουν ήδη αρχίσει να παρεμβαίνουν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα πακέτο στήριξης ύψους 110 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εταιρειών στον αγροτικό κλάδο οι οποίες έχουν πληγεί από την αύξηση στις τιμές της ενέργειας, των λιπασμάτων και άλλων πρώτων υλών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι πολλοί πιθανό και άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.

«Το πλήγμα στον αγροτικό κλάδο από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των άλλων δαπανών που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις είναι ιδιαίτερα βαρύ», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή έγκαιρα, συντονισμένα και αποτελεσματικά».

Τα εργοστάσια τροφίμων -τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας- σε όλη την Ευρώπη, ενδεχομένως να αναγκαστούν να κλείσουν εάν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο προκαλέσουν μετριασμό της κατανάλωσης ενέργειας. Η Γερμανία έχει ήδη ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο από τα τρία του σχεδίου έκτακτης ανάγκης και το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές στη λειτουργία όλων των βιομηχανιών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση ή τον περιορισμό των προμηθειών στα εργοστάσια. Αυτού του είδους τα σενάρια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερες τιμές στο λιανικό εμπόριο και μεγαλύτερη επιβάρυνση στους καταναλωτές.

Το κόστος φαγητού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Tate & Lyle Sugars καταβάλλει υπέρμετρες προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει καθημερινά τους πελάτες της από τη μονάδα επεξεργασίας ζάχαρης που διαθέτει στο Σιλβερτάουν, σύμφωνα με τον Τζέραλντ Μέισον, ανώτερο αντιπρόεδρο της εταιρείας η οποία ανήκει στην American Sugar Refining.

«Ακριβώς όπως τα νοικοκυριά δυσκολεύονται με τους προϋπολογισμούς τους, έτσι κι εμείς πρέπει να διαχερισθούμε τις εξαιρετικά ασταθείς δαπάνες για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, διασφαλίζοντας ότι κάθε πένα που ξοδεύει και λαμβάνει ως εισόδημα η επιχείρησή μας θα τη διαχειριζόμαστε εποικοδομητικά σε πραγματικό χρόνο», τονίζει. «Δεν έχουμε καζίνο. Κατασκευάζουμε τρόφιμα, κάτι που για μας είναι μεγάλη ευθύνη προκειμένου να το κάνουμε σωστά», συμπληρώνει.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή