Connect with us

OIKONOMIA

ΟΤ FORUM 2 – Μάριο Νάβα: Μεγαλύτερη μαρτυρία προόδου, η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ως τη μεγαλύτερη απτή απόδειξη της προόδου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων χαρακτήρισε την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Μάριο Νάβα. «Αυτό (σ.σ., η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία) κατέστη δυνατό λόγω των μικρών βημάτων που πραγματοποιήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια», είπε.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Νάβα χαρακτήρισε της μεταρρυθμίσεις «θεμελιώδεις» για μια δικαιότερη κοινωνία, ζητώντας να κατανοήσουμε ότι για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες.

«Αυτός είναι ο ρόλος μας», είπε, τονίζοντας ότι η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ είναι «μία από τις λίγες διευθύνσεις που προσφέρουν γνώση, τεχνογνωσία και πλατφόρμες συνεργασίας».

Διαβάστε επίσης: ΟΤ FORUM 2- Σοφία Ζαχαράκη: Εντός 2 εβδομάδων ανοίγει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Έκτακτες καταστάσεις

Αναφερόμενος στις αλλαγές που επέφερε η υγειονομική κρίση του κορονοϊού στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, ο Μάριο Νάβα σημείωσε ότι η τελευταία διετία «δεν ήταν αυτή που φανταζόμασταν».

Σημείωσε ότι η Κομισιόν στις αρχές του 2020, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν φανταζόταν ούτε την covid-19 ούτε φυσικά, δυο χρόνια αργότερα, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι οι εξελίξεις της τελευταίας διετίες έδειξαν ότι η δημόσια διοίκηση έπρεπε να περάσει από τις συνηθισμένες διαδικασίες σε έκτακτες καταστάσεις. «Εκεί ήρθε η δική μας υποστήριξη», είπε.

Φέρνοντας το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μάριο Νάβα σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε πολλές συνέπειες, με μεγαλύτερες ίσως την ενεργειακή κρίση και την μετανάστευση.

Η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων ρώτησε τα κράτη-μέλη αν χρειάζονται υποστήριξη αφενός για να προχωρήσουν στην ενεργειακή μετάβαση και την απεμπλοκή από τα ορυκτά καύσιμα, αφετέρου για να αντιμετωπίσουν την τεράστια προσφυγική κρίση με τα μεγάλα ρεύματα ανθρώπων από την Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης των μεταναστών από την Ουκρανία εκ των οποίων, όπως εξήγησε, πολλοί είχαν υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο όμως υπήρχαν και πολλά νεαρά άτομα που ακόμα φοιτούσαν στα σχολεία.

«Έχουμε πολλή δουλειά, πρέπει γρήγορα να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία», είπε.

Η διαδικασία

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για να παρασχεθεί στήριξη στα κράτη-μέλη από τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, σημείωσε ότι το πρώτο που απαιτείται είναι ένα αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος.

Φέρνοντας το παράδειγμα της ψηφιακής μετάβασης, εξήγησε ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες να είναι τόσο απλή όσο η αγορά ενός εισιτηρίου μέσω διαδικτύου.

Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Γ. Μπρατάκος: Η έξυπνη πόλη δεν είναι η ψηφιακή πόλη

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ελληνική περίπτωση, ο Μάριο Νάβα σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στην Ελλάδα πριν δέκα χρόνια και στηρίξαμε τη χώρα σε όλες τις φάσεις και όλα τα πεδία». Κάποιο τομείς μεταρρυθμίσεων είχαν προτεραιότητα, είπε, φέρνοντας το παράδειγμα της ψηφιοποίησης, τομέα στον οποίον «όλοι οι Έλληνες βλέπουν τεράστιες αλλαγές και προόδους».

Πλέον υπάρχει η σε όλους η εμπειρία του τι σημαίνει να μη περιμένει κανείς σε ουρές, αφού πολλές διαδικασίες σε όλους τους τομείς γίνονται ψηφιακά. «Η ψηφιοποίηση ήταν ένας μεγάλος τομέας δραστηριοποίησης. Ένας άλλος ήταν η μετανάστευση», είπε, σημειώνοντας ότι το 2016-2017 δόθηκε σημαντική υποστήριξη προς την Ελλάδα, και ακολούθως σε άλλες χώρες.

«Ευλογημένη» η Ελλάδα για τις ΑΠΕ

Περνώντας στον τομέα των ΑΠΕ, ο κ. Νάβα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «ευλογημένη» λόγω του ήλιου και του ανέμου, που επιτρέπει μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Σημείωσε ότι μέσω του Repower EU σε κάποιες χώρες έχει ολοκληρωθεί το 1/3 της ενεργειακής μετάβασης, όσον αφορά την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα δίνεται έμφαση στη διαδικασία αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, ενώ τόνισε ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να μειώσει την εξάρτηση από ρυπογόνες πηγές.

Ένας άλλος τομέας δραστηριοποίησης της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Νάβα, ήταν η εκπαίδευση σε συνάρτηση με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη.

Οι τρεις παράμετροι για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων

Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, είπε, συντέλεσαν πολλοί παράγοντες και κυρίως η αποφασιστικότητα και η δέσμευση των ελληνικών αρχών «να κάνουν τα πράγματα σωστά».

Αναφερόμενος στα τρία επίπεδα δέσμευσης που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, απαρίθμησε τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας, τη δέσμευση της διοίκησης και τέλος τη θέληση της κοινωνίας και των πολιτών για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα υπήρξε ένας πολύ καλός συνδυασμός και των τριών αυτών επιπέδων, είπε, γι’ αυτό και σημειώθηκε τόσο μεγάλη πρόοδος.

Επιστρέφοντας στη ψηφιακή μετάβαση, ο Μάριο Νάβα εξήγησε ότι μίας από τις παρεμβάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων ήταν να στηρίξει το gov.gr, μια πλατφόρμα που «πλέον είναι διάσημη, όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι αποτελεί τη μοναδική πύλη πρόσβασης σε διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης».

«Υποστηρίξαμε την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια. Βοηθήσαμε την Ελλάδα να προωθήσει μεγάλης κλίμακας ψηφιακά projects. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε από θεμελιώδη προγράμματα για πολίτες και δημόσια διοίκηση. Και υπάρχει αυτό το υπέροχο χαρακτηριστικό, ότι όσο περισσότερο αναπτύσσεται (η ψηφιοποίηση) τόσο πιο εύκολο γίνεται να αναπτυχθεί περεταίρω. Δεν ήταν μια διαδικασία εύκολη εξαρχής, αλλά όσο δουλεύουμε με αυτήν τόσο περισσότερα μαθαίνουμε», είπε.

Κλείνοντας, ο κ. Νάβα εξήγησε ότι σήμερα βρέθηκε στην Αθήνα, πριν τη συμμετοχή στο OT Forum, γιατί το πρωί η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και οι ελληνικές αρχές εξέτασαν από κοινού ποια projects μπορούν να «τρέξουν» το 2023.

Απέδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για το σχέδιο που κατέθεσε στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ενώ τέλος ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων παραμένει πάντα υποστηρικτικός καθώς η ευθύνη και η ιδιοκτησία του σχεδίου παραμένει στις ελληνικές αρχές.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ρωσία: 167 δισ. δολάρια πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σημαντική η συμβολή της κατάρρευσης των εισαγωγών κυρίως λόγω των δυτικών κυρώσεων

Υπερτριπλασιάστηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας σε σχέση με πέρυσι, καθώς η μείωση των εισαγωγών συνδυάστηκε με την άνθηση των εσόδων από τις εξαγωγές εμπορευμάτων και  ενέργειας, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα διευρύνθηκε σε σχεδόν 167 δισ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας στην προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ρωσία: Μακροπρόθεσμο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης βλέπουν οικονομολόγοι

Η μείωση των εισαγωγών

Τα έσοδα ενισχύουν το ρούβλι, η ισοτιμία του οποίου έχει ανοδική πορεία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάρρευση των εισαγωγών, που οφείλεται εν μέρει στις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο, συνέβαλε στο πλεόνασμα.

Έφτασε σε 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους έξι μήνες του 2022, σύμφωνα με την αναφορά της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Domino’s Pizza: Έκλεισε το τελευταίο κατάστημά της στην Ιταλία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δεν τα κατάφερε να στεριώσει στην πατρίδα της πίτσας η αμερικανική εταιρεία Domino’s Pizza, καθώς έκλεισε το τελευταίο από τα 29 καταστήματα που λειτουργούσαν στην Ιταλία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η αμερικανική αλυσίδα εισήλθε στην ιταλική αγορά το 2015, όπως αναφέρει το Bloomberg, με το φιλόδοξο στόχο να ανοίξει 880 καταστήματα. Συμφώνησε με την ePizza SpA να αναπτυχθεί με τη μέθοδο του franchise και σχεδίαζε να διακριθεί με την οργανωμένη υπηρεσία delivery καθώς και με αμερικανικού τύπου υλικά, όπως ο ανανάς.

Διαβάστε επίσης: Αλυσίδες φαστ-φουντ: Ανεβάζουν τιμές, «κόβουν» μερίδες, λανσάρουν apps

Δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό για τα σχέδια της, αλλά αντιμετώπισε σκληρό ανταγωνισμό από τα τοπικά εστιατόρια που επέκτειναν τις υπηρεσίες delivery κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της, όταν αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας και δεν μπορούσε να είναι συνεπής  στις δανειακές υποχρεώσεις της.

Κέρδισαν τα παραδοσιακά εστιατόρια

Η φιλόδοξη επέκτασή της προσέκρουσε σε προβλήματα, καθώς οι παραδοσιακοί κατασκευαστές πίτσας αύξησαν τις παραδόσεις ή υπέγραψαν συμφωνίες με υπηρεσίες τρίτων, όπως η Deliveroo Plc, η Just Eat Takeaway.com NV ή η Glovo, για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στα σπίτια των πελατών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την διαχείριση της πανδημίας.

«Αποδίδουμε το ζήτημα στο σημαντικά αυξημένο επίπεδο ανταγωνισμού στην αγορά παράδοσης φαγητού με οργανωμένες αλυσίδες αλλά και “mom & pop” εστιατόρια που παραδίδουν φαγητό, στην εξυπηρέτηση και τα εστιατόρια που ανοίγουν ξανά μετά την πανδημία και τους καταναλωτές», ανέφερε η ePizza σε έκθεση προς τους επενδυτές που συνοδεύει τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2021.

Οι κλήσεις και στις 13 εναπομείνασες τοποθεσίες της Domino’s στην Ιταλία παραμένουν αναπάντητες. Η εταιρεία είχε ήδη μειώσει τις δραστηριότητές της στη χώρα, ενώ σταμάτησε να προσφέρει υπηρεσίες delivery από την ιστοσελίδα της στις 29 Ιουλίου. Παρ’ όλα αυτά, το κλείσιμο αποτέλεσε έκπληξη για ορισμένους από τους πελάτες της, οι οποίοι απευθύνθηκαν στα ιταλικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της αλυσίδας ρωτώντας γιατί οι κλήσεις και οι παραγγελίες τους δεν περνούσαν ή γιατί το τοπικό τους κατάστημα είχε κλείσει.

Υψηλά χρέη

Η εταρεία προσέφυγε σε δικαστήριο στο Μιλάνο που χορήγησε στην εταιρεία δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών για 90 ημέρες, σύμφωνα με την κατάθεση της ePizza. Τα μέτρα, τα οποία εμπόδιζαν τους δανειστές να απαιτήσουν την αποπληρωμή του χρέους ή να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, έληξαν την 1η Ιουλίου. Δεν υπήρξαν περαιτέρω ενημερώσεις σχετικά με τη δικαστική διαδικασία, σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά αρχεία του δικαστηρίου ή το ιταλικό εμπορικό επιμελητήριο.

Η εταιρεία είχε χρέος 10,6 εκατ. ευρώ (10,8 εκατ. δολάρια) στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες ελεγμένες ετήσιες εκθέσεις.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Ζελένσκι: Ο πόλεμος της Ρωσίας πρέπει να τελειώσει με την απελευθέρωση της Κριμαίας

ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκε αστυνομικός σε καταδίωξη-θρίλερ – Ζημιές στο περιπολικό

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ44 λεπτά ago

Τρίκαλα: Τα τυπικά απομένουν για την απόκτηση του Κουτσιανικούλη

ΚΟΣΜΟΣ46 λεπτά ago

Μεξικό: Αυξάνουν οι ελπίδες ότι θα επιχειρήσουν δύτες για τη διάσωση των ανθρακωρύχων

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Πετράλωνα: Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Ανακοίνωσε Ρόμπλες η Λιντς – www.ertsports.gr

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Ποιος θυμάται την τουρκική λίρα; – Η ελεύθερη πτώση και τα σχέδια Ερντογάν

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Καπραβέλος: Από τη Βόρεια Ελλάδα θα ξεκινήσει το 7ο κύμα κοροναϊού

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Διονύσης Σιμόπουλος: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο στον διάσημο αστροφυσικό

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 ώρες ago

Επική πρόκριση η Ρέιντζερς – Στην παράταση η Αϊντχόφεν

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

LIFESTYLE3 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλιψη για την 56χρονη Αναστασία Μήσια από Βελεστίνο

Δημοφιλή