OIKONOMIA
OT FORUM – Χαρπαντίδης – Καλογεράκης: Κλειδί η καινοτομία και οι συνεργασίες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Να «επενδύσουμε» στις δεξιότητες – Σημασία έχει πως προσεγγίζεις τα ταλέντα
«Στην Ελλάδα μπορούμε.» Με αυτή τη δήλωση ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και CEO της Παπαστράτος εταιρεία της Philip Morris και ο κ. Χρήστος Καλογεράκης, CEO και Co – Founder της Shopflix.gr, το νέο μεγάλο «όνομα» στο ελληνικό e-commerce, απαντούν θετικά στο μεγάλο ερώτημα εάν υπάρχει περιθώριο για καινοτομία στην Ελλάδα, μιλώντας στο OT FORUM.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Στη εποχή μας, ούτε χώρα, ούτε επιχείρηση, ούτε οργανισμός δεν νοείται ότι θα ηγείται χωρίς την καινοτομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρπαντίδης, ενώ ο κ. Καλογεράκης σημείωσε πως η καινοτομία είναι γοητευτική αλλά και παρεξηγημένη.
«Όταν αναφερόμαστε στην καινοτομία, συνήθως σκεφτόμαστε ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία ή θα μείνουμε στο κομμάτι της τεχνολογίας. Όμως δεν είναι αυτό μόνο. Η καινοτομία έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας και σκέψης», επισήμανε ο CEO της Shopflix.gr, τονίζοντας ότι «έχουμε πολλά ωραία παραδείγματα καινοτομίας στην Ελλάδα σήμερα, όπως το IQOS της Philip Morris, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται». Μάλιστα ο κ Καλογεράκης αποκάλυψε ότι η Παπαστράτος πρόκειται να λανσάρει τους επόμενους μήνες ένα νέο προϊόν, ιδιαίτερα καινοτόμο.
«Καινοτομία είναι η ίδια μας η χώρα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό που βιώνουμε σήμερα ως Έλληνες πολίτες τον χαρακτηρίζει η καινοτομία».
Από την πλευρά του ο κ. Χαρπαντίδης ανέφερε πως μυαλά υπάρχουν στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται δουλειά στις δεξιότητες. «Στην Παπαστράτος τα τελευταία 5 χρόνια το 50% των υπαλλήλων μας είναι νέοι κι αυτό γιατί άλλαξε η δουλειά μας πάρα πολύ. Καλύψαμε πολλές από αυτές τις θέσεις, αλλά υπάρχει ανάγκη στην αγορά, η οποία καλύπτεται προσωρινά είτε με upskilling, είτε με brain regain, είτε με καλύτερους μισθούς», τόνισε.
Τα ταλέντα
«Η πολιτεία πρέπει να ηγηθεί για να αποκτήσουμε τις δεξιότητες που έχει ανάγκη ο κόσμος σήμερα για τις ανάγκες του αύριο», σημείωσε ο κ. Χαρπαντίδης, ενώ ανέφερε ότι η διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις έχει έως τώρα επιτευχθεί σε μικρό βαθμό στη χώρα μας. «Πολλά startups έχουν βγει από hubs πανεπιστημίων, αλλά είναι πολύ μικρής κλίμακας Υπάρχει ο δρόμος ακόμη. Υπάρχουν ταλέντα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα», πρόσθεσε.
Σημασία έχει πως προσεγγίζεις τα ταλέντα επεσήμανε ο κ. Καλογεράκης, «ποιο είναι το όραμα που έχεις ως εταιρεία για τους ανθρώπους σου, για τους συνεργάτες σου και για τον Έλληνα πολίτη».
«Στη Shopflix.gr δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα σε λιγότερο από ένα χρόνο, κάτι ακατόρθωτο θα έλεγε κάποιος, εξαγοράσαμε τον πέμπτο μεγαλύτερο παίκτη στον τομέα των ταχυμεταφορών γιατί μας ενδιαφέρει όλη η ελληνική επικράτεια και προτεραιότητα είναι ο καταναλωτής, χτίζοντας πανελλαδικό δίκτυο και το τελευταίο κομμάτι στο τρίπτυχο είναι οι συνεργάτες μας: να έχουν το ίδιο όραμα με εμάς, να σέβονται και να εκτιμούν τον καταναλωτή με τον ίδιο τρόπο το βλέπουμε εμείς. Η αρχή ήταν δύσκολη, αλλά μία εβδομάδα πριν το λανσάρισμα είχαμε ήδη 54 άτομα προσωπικό, με στόχο να έχουμε πάνω από 100 εργαζομένους έως το τέλος του χρόνου».
Πίστη στη συνεργασία
Τόσο ο κ. Χαρπαντίδης όσο και ο κ. Καλογεράκης επεσήμαναν την αξία της συνεργασίας όσον αφορά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ανεξαρτήτως μεγέθους.
«Εάν πετύχουμε θα βοηθήσουμε πολλές άλλες μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες εταιρείες να αναπτυχθούν» ανέφερε ο κ. Καλογεράκης. «Είμαστε από τις χώρες με πολλούς και πολύ σοβαρούς παίκτες στην αγορά. Μπαίνοντας στην πλατφόρμα μας θα βρουν ένα οικοσύστημα προκειμένου να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν», επεσήμανε.
«Για εμάς κρίσιμο στο πλαίσιο της παρουσίας της Παπαστράτος στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα. Προφανώς και είναι μέρος της βιώσιμης στρατηγικής της Παπαστράτος, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πριν κάποια χρόνια ξεκινήσαμε να υποστηρίζουμε startups και συνειδητοποιήσαμε ότι το παλιό «μάντρα» ότι οι μεγάλοι συνεργάζονται με τους μεγάλους δεν ισχύει. Ίσως εμείς κερδίσαμε περισσότερα συνεργαζόμενοι με μικρές επιχειρήσεις γιατί μάθαμε καινούργιο τρόπο σκέψης, agility, πήραμε ταλέντα και ταχύτητα και αυτό το κάναμε μέρος του dna μας. Από την άλλη πλευρά οι μικρές επιχειρήσεις πέρα από μια ολοκληρωμένη δομή συνεργασίας έχουν ένα παράθυρο στον κόσμο και για να μαζεύουν πληροφόρηση και για να δραστηριοποιηθούν σε άλλες χώρες.
Γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει innovation Hub;
Έχουν γίνει βήματα ανέφεραν τα δύο καταξιωμένα στελέχη.
«Στη δική μας περίπτωση τα πράγματα ήταν απλά. Σημαντικά κομμάτια όπως η γνώση, το όραμα, η γνώση και ο κόσμος που θα έρθει να το υποστηρίξει. Είχαμε το όραμα του Μιλτιάδη Μαρινάκη, που πριν φύγει το 2020, είδε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον τρόπο και για το ε commerce. Πέρα από αυτό είναι και η οικονομική υποστήριξη πίσω από αυτό το startup. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τι θέλει ο Έλληνας. Το τρίτο κομμάτι είναι ότι γνωρίζουμε την αξία του ταλέντου. Μεγάλα ταλέντα θέλουν να γυρίσουν στη χώρα τους. Η συνταγή μας είναι αυτή και οι άνθρωποί μας που δουλεύουν αδιάκοπα για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα» αναφέρει ο κ. Καλογεράκης.
Επιπλέον, πέρα από το Shopflix, το ένα κομμάτι είναι η διάθεση να στηρίξουμε νέες ιδέες, το δεύτερο η κυβερνητική στήριξη (προγράμματα κ.λπ.) και το τρίτο οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων.
Απαραίτητο συστατικό είναι η νεοφυής επιχειρηματικότητα τόνισε ο κ. Χαρπαντίδης. Χρειάζονται 5-8 φορές περισσότερες προσπάθειες απ’ αυτές που υπάρχουν σήμερα. «Υπάρχει ελπίδα» δήλωσε.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Εξοχική κατοικία: Ανατροπές φέρνει το Airbnb – Πίνακας με τιμές για τη σεζόν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb έχουν φέρει τα πάνω κάτω και στον κλάδο της ενοικίασης εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αν και η ζήτηση για ενοικίαση μιας εξοχικής κατοικίας παραμένει αμείωτη, ο κλάδος, σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς, φαίνεται να φθίνει λόγω της μικρής προσφοράς που καταγράφεται πλέον σχεδόν στο σύνολο των καλοκαιρινών προορισμών.
Τα εξοχικά που ενοικιάζονται με τη σεζόν είναι λίγα, ενώ οι ζητούμενες τιμές σε πολλές περιπτώσεις είναι άκρως απαγορευτικές για μια οικογένεια που επέλεγε διαχρονικά την ενοικίαση μιας εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν ως επιλογή low budget.
Με τις κρατήσεις για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να καταγράφουν αύξηση 232% στη χώρα μας για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος σε σχέση με τη περσινή χρονιά, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν την εκμετάλλευση του εξοχικού τους μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης αντί να το ενοικιάσουν με τη σεζόν.
Με βάση στοιχεία που άντλησε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, φέτος οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης εξοχικής κατοικίας καταγράφουν αυξητικές τάσεις.
Οι τιμές
Μεγάλες αποκλίσεις, τόσο ως προς την ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης, όσο – κυρίως – στις τιμές, καταγράφονται στα ζητούμενα ενοίκια της νησιωτικής Ελλάδας, συγκριτικά με τα αντίστοιχα στην ηπειρωτική χώρα.
Ετσι, μια κατοικία 40 τ.μ. στην Πάρο (Παροικιά) μισθώνεται 3.000 ευρώ τον μήνα, ενώ μια κατοικία 55 τ.μ. στη Μύκονο (Ορνός) μισθώνεται για ένα τρίμηνο 25.000 ευρώ. Στη Σαντορίνη ένα στούντιο 33 τ.μ. ενοικιάζεται για τρεις μήνες 7.700 ευρώ.
Οπως σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «σύμφωνα με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ο στόχος των ιδιοκτητών το φετινό καλοκαίρι δεν είναι να μισθωθούν οι εξοχικές τους κατοικίες σε οικογένειες με τη σεζόν, αλλά σε εταιρείες διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων».
Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης εξοχικών κατοικιών είτε με τον μήνα είτε με τη σεζόν διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος της κατοικίας, την εγγύτητά της στη θάλασσα καθώς και τις προδιαγραφές της. Αν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει μεγαλύτερο διάστημα του ενός μήνα, οι τιμές διαμορφώνονται αναλόγως.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.
Οι συσκευές
Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι:
– Ψυγεία
– Καταψύκτες
– Κλιματιστικά.
Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:
– πλυντήρια ρούχων
– πλυντήρια πιάτων
– ηλεκτρικές κουζίνες
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, μάλιστα, τα 350.000 νοικοκυριά που θα μπουν στο πρόγραμμα, θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος.
Σε περίπτωση που υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις, τότε θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης, όπως το εισόδημα ή ακόμη και κοινωνικά.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο για τον δικηγόρο της οικογένειας της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Γλυκά Νερά: Η αντίδραση της οικογένειας της Καρολάιν στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα