OIKONOMIA
OT Forum: Φέτος είναι η χρονιά των μεγάλων έργων υποδομών


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι βάσεις μπήκαν την περασμένη χρονιά με το κλείσιμο εμβληματικών εκκρεμοτήτων
Χρονιά σημαντικών υπογραφών και έναρξης εργοταξίων αναμένεται να είναι το 2022 για μεγάλα έργα υποδομών. Με κριτήρια την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών της χώρας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μετακινήσεων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης, έργα νέας γενιάς μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι βάσεις μπήκαν την περασμένη χρονιά με το κλείσιμο εμβληματικών εκκρεμοτήτων, όπως οι υπογραφές για τη Γραμμή 4 και τον Ε65, αλλά και μια σειρά διαγωνισμών που άναψαν τις μηχανές των κατασκευών. Έργα ύψους 3,2 δισ. ευρώ συμβασιοποιήθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ σε προχωρημένη διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται έργα 6,5 δισ. ευρώ σε όλη τη χώρα.
Όμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θολώνει και πάλι το τοπίο, καθώς η εκτόξευση στις τιμές των υλικών, ανησυχεί τον τεχνικό κόσμο και καλλιεργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και τη βιωσιμότητα συμβάσεων που υπεγράφησαν σε προγενέστερο χρόνο.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που τα δεδομένα αλλάζουν για τον κλάδο των κατασκευών. Μετά την απόλυτη καθίζηση της οικονομικής κρίσης και πάνω που ο κλάδος είδε φως στην άκρη του τούνελ, η πανδημία έφερε εύλογες καθυστερήσεις, αλλά και ανατιμήσεις, που σε ένα βαθμό αποκλιμακώθηκαν συν των χρόνω. Η διάρκεια της νέας μεγάλης κρίσης του πολέμου στη Γηραιά Ήπειρο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να λάβει μέτρα εφόσον χρειαστεί.
Οι προκλήσεις, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τομέα των έργων υποδομών, των οποίων ο οικονομικός πολλαπλασιαστής στην Ελλάδα είναι στο 1,8, θα τεθούν επί τάπητος στο Συνέδριο με τον γενικό τίτλο «Ο Κόσμος που Αλλάζει», το οποίο διοργανώνει στις 29 και 30 Μαρτίου 2022 ο ΟΤ.
Τα έργα που μπαίνουν σε φάση υλοποίησης
Με τις πρόδρομες εργασίες να έχουν φέρει ήδη μικρής κλίμακας εργοτάξια στην πρωτεύουσα, το βασικό έργο της Γραμμής 4 του μετρό, του μεγαλύτερου δημόσιου έργου της χώρας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, θα φέρει μπουλντόζες μες τη χρονιά. Η Γραμμή 4 θα ξεκινάει από το Άλσος Βεΐκου και θα καταλήγει στο Γουδή, μέσα σε 17 λεπτά, μειώνοντας κατά 53.000 τα οχήματα που θα βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας. Το έργο προβλέπει, παράλληλα, 3.000 δενδροφυτεύσεις και αστικές αναπλάσεις σε συνολική επιφάνεια 85.000 τ.μ. σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.
Τα πρώτα εργοτάξια του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με 427 εκατ. ευρώ, αναμένονται επίσης ως το τέλος του 2022, με τα δύο ανατολικότερα τμήματα να βρίσκονται κοντά στο φίνις των διαγωνισμών. Αντίστοιχα, στο πολύπαθο Πάτρα-Πύργος, η επανένταξή στη σύμβαση της Ολυμπίας Οδού βάζει μπρος τα μηχανήματα κατασκευής στο αμέσως επόμενο διάστημα, με τα εργοτάξια να έχουν ήδη στηθεί. Παράλληλα, τρέχουν οι παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στο εν λόγω τμήμα του οδικού δικτύου, ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Τα σιδηροδρομικά έργα που δημοπρατήθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ τα τελευταία δύο χρόνια, ύψους 515,3 εκατ. ευρώ, έχουν μπει σε ράγες, ενώ «αιώνιες» συμβάσεις βαίνουν προς ολοκλήρωση ως το τέλος του 2022, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνεται σε 3 ώρες και 15 λεπτά. Επίσης, στόχος είναι οι υπογραφές για τα έξι σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς, συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, να πέσουν το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Εντωμεταξύ, η χρονιά άνοιξε με τη δημοπράτηση πακέτου τεσσάρων οδικών έργων, ύψους 1 δισ. ευρώ, για τα οποία έχουν ήδη αναδειχθεί προσωρινοί μειοδότες. Τα έργα της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης, του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ, της Παράκαμψης Χαλκίδας – Ψαχνών και του Μπράλος – Άμφισσα πρόκειται να υπογραφούν, εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις εντός του 2022.
Έρχεται νέο πακέτο έργων ΣΔΙΤ
Με προϋπολογισμό άνω των 4 δισ. ευρώ, συνολικά 20 έργα ΣΔΙΤ βρίσκονται στο μεγάλο πακέτο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η αρχή έχει ήδη γίνει με 10 διαγωνισμούς, ύψους 1,73 δισ. ευρώ, προσελκύοντας ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Έργα οδικά, κτηριακών υποδομών, αντιπλημμυρικής προστασίας, ύδρευσης και άρδευσης βρίσκονται στη βεντάλια των ΣΔΙΤ.
Η επόμενη φουρνιά έργων βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ωρίμανσης. Εννέα συνολικά έργα προετοιμάζονται προς έγκριση, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται, το mega ΣΔΙΤ για τον φορέα λειτουργίας και συντήρησης του μετρό Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 305 εκατ. ευρώ, και τα ηλεκτρονικά διόδια με χρέωση ανά διανυθείσα απόσταση. Το έργο των 300 εκατ. αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στη free flow λειτουργία των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους.
Έργα ύδρευσης, άρδευσης και αντιπλημμυρικής θωράκισης συγκεντρώνουν προϋπολογισμό 930 εκατ. ευρώ. Το φράγμα Ενιπέα θα παρέχει νερό για άρδευση περίπου 100.000 στρεμμάτων και για ύδρευση στα Φάρσαλα και άλλους οικισμούς, πληθυσμού περί των 10.000 κατοίκων. Αντίστοιχα, το ΣΔΙΤ για το Φράγμα Ύδρευσης Κέρκυρας περιλαμβάνει έργα υδροταμιευτικά, ποιοτικής βελτίωσης ύδρευσης και μεταφοράς νερού, στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Κέρκυρα, ενώ το Φράγμα Ταυρωνίτη θα λύσει ένα αρδευτικό πρόβλημα δεκαετιών.
Σημείωση:
«Ο Κόσμος που Αλλάζει»:
Oι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στις μέρες μας στο επίκεντρο του πρώτου OT FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Στις 29-30 Μαρτίου στο Παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 10)

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Τουρκία: Στα τάρταρα η λίρα – «Καίει» ο πληθωρισμός με 70% [γράφημα]


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών βουλιάζει ξανά η λίρα Τουρκίας με την ισοτιμία να έχει φτάσει το 16,37 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον πληθωρισμό που διαμορφώνεται πλέον σε 70% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Απριλίου, την ώρα που η κεντρική τράπεζα της χώρας κατ’ υπόδειξη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων. Οι διεθνείς επενδυτές πλέον έχουν αρχίσει ξανά να αμφισβητούν τις ανορθόδοξες οικονομικές και νομισματικές πολιτικές της Άγκυρας, με τον Ερντογάν να πιστεύει ότι μόνο τα χαμηλά επιτόκια θα αντιμετωπίσουν το υψηλό πληθωρισμό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Επίσης την Τουρκία την επηρεάζει στις διεθνείς αγορές η επιθετική στάση που κρατά για την είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ την ώρα που προχωρά και σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας.
Πλέον το εθνικό νόμισμα της χώρας υποχωρεί κατά σχεδόν 20% από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου, φέρνοντας ξανά μνήμες του Δεκεμβρίου του 2021 όταν το ένα δολάριο ΗΠΑ είχε φτάσει τις 18,4 λίρες Τουρκίας. Τότε είχε πραγματοποιηθεί σειρά μειώσεων στα επιτόκια της χώρας τα οποία σήμερα διαμορφώνονται σε 14%. Το αποτέλεσμα ήταν τη χρονιά εκείνη η λίρα να υποχωρήσει κατά 44% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Πλέον οι νέες πιέσεις σημαίνουν ότι η χώρα μέσω της κεντρικής της τράπεζας θα πρέπει να ρίξει ξανά συναλλαγματικά αποθέματα στην αγορά εάν θέλει να στηρίξει το νόμισμα. Τραπεζίτες που μίλησαν με καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters αναφέρουν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 οι πωλήσεις συναλλαγματικών αποθεμάτων την Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) ξεπέρασαν τα 30 δις δολάρια. Αυτό ήταν που κράτησε εν μέρει τη λίρα Τουρκίας χωρίς πολλές διακυμάνσεις περίπου μέχρι και το Μάρτιο όταν άρχισαν να γίνονταια πιο έντονες οι επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εάν υπολογιστούν και οι συμφωνίες ανταλλαγών (τα λεγόμενα swaps), τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαίου τα συναλλαγματικά αυτά αποθέματα φέρονται να υποχώρησαν κατά επιπλέον 7 δις δολάρια αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Πλέον μόνο το μήνα που διανύουμε η λίρα Τουρκίας έχει χάσει 8% περίπου της αξίας της.
Πρόκειται για εξελίξεις που αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας καθώς η βουτιά της ισοτιμίας της λίρας ευνοεί μεν τις εξαγωγές, αλλά αδειάζει το πορτοφόλι των καταναλωτών που πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα και εισαγόμενα είδη πρώτης ή μη ανάγκης την ώρα που ο πληθωρισμός σπάει τα ρεκόρ με 70% σε ετήσια βάση.
Πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Οι προσπάθειες της Άγκυρας να στηρίξουν το νόμισμα φέτος πήγαιναν σχετικά καλά, αν και «έκαιγαν» συναλλαγματικά αποθέματα, μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτός ήταν ο βασικός παράγοντας που εκτίναξε ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό λόγω του ράλι των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον στη χώρα τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στα πραγματικά επιτόκια και το δείκτη τιμών. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της CBRT διαμορφώνεται πλέον σε 14%. Η βουτιά του νομίσματος προκάλεσε με τη σειρά της μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού επειδή τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται πιο ακριβά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί φαύλος κύκλος.
Ο παράγοντας γεωπολιτική
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας συμβάλλει στο κλίμα ανησυχία στις αγορές. Ο πρόεδρος Ερντογάν αντιτάχθηκε στις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την αίτηση των σκανδιναβικών χωρών να γίνουν μέλη ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, ο Τούρκος ηγέτης επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να βάλει φρένο την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Καρπούζι: Καλλιέργεια με απαιτήσεις – Μυστικά για ορθή άρδευση και λίπανση


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Καλλιέργεια με σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και λίπανση είναι το καρπούζι, το οποίο χρειάζεται αρκετή εμπειρία για να δώσει πλούσια ποιοτική παραγωγή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σημαντικό ρόλο για την συνολική παραγωγή της καλλιέργειας του καρπουζιού έχει η ποιότητα του νερού.
Η συχνότητα και η ποσότητα νερού άρδευσης εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης του φυτού, την εποχή, την ηλιοφάνεια και τον τύπο του εδάφους. Τα φυτά απαιτούν ικανοποιητικά επίπεδα εδαφικής υγρασίας τόσο κατά την περίοδο βλάστησης όσο και την περίοδο ανάπτυξης του καρπού.
1) Λόγω της εκτεταμένης φυλλικής επιφάνειας, τα κολοκυνθοειδή έχουν υψηλό βαθμό απώλειας νερού με τη διαπνοή.
2) Άρδευση να γίνεται με προσοχή ώστε να χορηγούνται μόνο οι αναγκαίες ποσότητες νερού.
3) Πρέπει να γίνονται συχνά και ελαφρά ποτίσματα.
4) Έλεγχος της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του νερού και του εδάφους είναι απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη και την ικανοποιητική ανθοφορία. Προσοχή να δίνεται και στην επαρκή στράγγιση για την μείωση των αλάτων στη ριζόσφαιρα.
Έλλειψη νερού επηρεάζει αρνητικά την φωτοσύνθεση και τον μεταβολισμό των φυτών και μπορεί να προκαλέσει μάρανση και ξήρανση κορυφής. –Υπερβολική υγρασία στο έδαφος μετά την μεταφύτευση έχει σαν συνέπεια την ανάπτυξη μεγάλων μεσογονατίων και περιορισμένο ριζικό σύστημα. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας προκαλεί ανθόρροια, ιδίως και όταν το ποσό του αζώτου στο έδαφος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Άφθονο νερό ή απότομο πότισμα μετά από διακοπή νερού κατά το στάδιο της ωρίμανσης μπορεί να προκαλέσει σχίσιμο του καρπού.
Έχει διαπιστωθεί ότι άρδευση με νερό ολικής περιεκτικότητας σε άλατα ΕCv=4,2 και ECe=6 mmhos μειώνει τη συνολική παραγωγή κατά 50%. Χαμηλή εδαφική υγρασία οξύνει τις συνέπειες της υψηλής εδαφικής αλατότητας.
Λίπανση
Η βασική λίπανση ενσωματώνεται μετά από την απολύμανση και μετά την μεταφύτευση σε όλη την επιφάνεια του εδάφους και σε βάθος 30 εκ. ή κατά μήκος των γραμμών φύτευσης με τη μισή ή τα 2/3 της ποσότητας.
Οι αναγκαίες ποσότητες σε θρεπτικά στοιχεία παρέχονται στην καλλιέργεια με τη βασική λίπανση και μέσω του νερού άρδευσης (υδρολίπανση).
Στη βασική λίπανση το σύνολο των λιπαντικών μονάδων (κιλά ανά στρέμμα) που εφαρμόζεται στην καλλιέργεια είναι:
- Ν = 8 Μονάδες
- Ρ2Ο5 = 16 Μονάδες
- Κ2Ο = 25 Μονάδες
- MgO= 8 Μονάδες
Στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των φυτών (από τη μεταφύτευση έως το ξεσκέπασμα των φυτών γίνεται χορήγηση πυκνών σκευασμάτων φωσφόρου σε αφομοιώσιμη μορφή με ριζοπότισμα (300cc διαλύματος ανά φυτό). Συνήθως γίνονται 2 ριζοποτίσματα: το πρώτο κατά την μεταφύτευση και το δεύτερο μετά από 15 ημέρες.
Από το ξεσκέπασμα των φυτών μέχρι την άνθηση και καρπόδεση εφαρμόζουμε μειωμένη λίπανση για πρωίμιση της παραγωγής. Αρχικά και μέχρι την άνθηση σε συγκέντρωση Ν, Κ 2Ο, ΜgO σε συγκεντρώσεις 100, 120 και 30 και από την άνθηση έως την ολοκλήρωση της καρπόδεσης σε συγκέντρωση Ν, Κ2Ο, ΜgO σε συγκεντρώσεις 80, 120 και 30.
Συνιστάται η χορήγηση χουμικών και φουλβικών οξέων και αμινοξέων με την υδρολίπανση για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.
Από την καρπόδεση έως την ωρίμανση εφαρμόζουμε συστηματικά λίπανση αρχικά κάθε 2η άρδευση και στη συνέχεια σε κάθε αρδευση.
Συγκέντρωση Ν, Κ2Ο, ΜgO σε συγκεντρώσεις 120, 180 και 40.
Από την ωρίμανση μέχρι την συγκομιδή δεν γίνεται χορήγηση θρεπτικών στοιχείων, μόνο παροχή νερού.
Σε όξινα εδάφη προτιμάται η νιτρική άσβεστος ενώ σε αλκαλικά η νιτρική αμμωνία.
Το θειϊκό μαγνήσιο δημιουργεί προβλήματα στην ανάμειξη του με νιτρική άσβεστο. Συνιστάται να προτιμάται το νιτρικό μαγνήσιο λόγω υψηλής διαλυτότητας στο νερό.
Ιχνοστοιχεία χορηγούνται αφού διαπιστωθεί η έλλειψή τους μετά από εξέταση φυλλοδιαγνωστικής.
Το pH του εδάφους θα πρέπει να κυμανθεί σε 5,8 -6,5.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σοκ 41χρονος Πα-τέρας ασελγούσε στην 10χρονη κόρη του στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Έχασε τη ζωή του από ανακοπή δρομέας του Skíathos trial Run