Connect with us

OIKONOMIA

OT Forum – Γιου Γιουάν: Τι είναι το metaverse και ποιος θα διαμορφώσει τους κανόνες;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

O Μαρκ Ζάκερμπεργκ προκάλεσε πέρυσι παγκόσμια σύγχυση ανακοινώνοντας ότι η Facebook Inc. μετονομάζεται σε Meta Platforms προκειμένου να εστιαστεί στο «μετασύμπαν», μια λέξη που οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ως τότε.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όλα όμως δείχνουν ότι το metaverse δεν είναι απλώς η νέα καραμέλα της Σίλικον Βάλεϊ αλλά μια νέα εποχή που ανατέλλει στο Διαδίκτυο.

Τι είναι όμως το μετασύμπαν;

«Ακόμα δεν υπάρχει ακριβής ορισμός. Η μεγαλύτερη συναίνεση σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει συναίνεση» δήλωσε στο δεύτερο OT Forum, με θέμα «Meta Living», ο Γιου Γιουάν, εκλεγμένος πρόεδρος του συνδέσμου τυποποίησης του IEEE (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών).

«Προσωπικά το ορίζω ως εμπειρία» είπε, αποφεύγοντας τα στενά όρια της συνήθους περιγραφής, σύμφωνα με την οποία το metaverse αφορά διασυνδεδεμένους κόσμους εικονικής πραγματικότητας, στους οποίους οι χρήστες θα μπορούν να συναντώνται, να εργάζονται και να ψωνίζουν.

Ο όρος «μπορεί να σημαίνει την επέκταση της πραγματικότητας του Σύμπαντος σε ένα ψηφιακό Σύμπαν» είπε ο κ. Γιουάν.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι η υπέρτατη και ύψιστη μορφή του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Διαβάστε επίσης: 

Το ΙΕΕ, ο μεγαλύτερος οργανισμός επαγγελματιών τεχνολογίας με περισσότερα απο 400.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, είναι ένας από τους βασικούς φορείς που εργάζονται για την ανάπτυξη προτύπων στο metaverse.

«Θα δουλέψουμε για να αναπτύξουμε πρότυπα, ορισμό και ορολογία» είπε ο κ. Γιουάν.

O καθορισμός τεχνικών προτύπων, τα οποία θα προσφέρουν διαλειτουργικότητα ανάμεσα σε διαφορετικές πλατφόρμες του metaverse, είναι πάντως υπόθεση ολόκληρης της βιομηχανίας: μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft, η Meta, και άλλοι γίγαντες της τεχνολογίας δημιούργησαν ομάδα για την ανάπτυξη προτύπων προκειμένου να είναι συμβατοί μεταξύ τους οι εικονικοί κόσμοι τους.

Μέλη του Metaverse Standards Forum είναι ακόμα κατασκευαστές ημαγωγών, εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών, καθώς και άλλοι φορείς καθορισμού προτύπων όπως η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού (W3C).

Διαβάστε επίσης: Η Facebook ανοίγει κατάστημα ρούχων για άβαταρ

Απούσα από τη λίστα, τουλάχιστον για την ώρα, είναι περιέργως η Apple, η οποία σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να ελπίζει ότι θα γίνει μεγάλος παίκτης του metaverse όταν λανσάρει γυαλιά μεικτής πραγματικότητας φέτος ή του χρόνου.

Αντίκτυπος στην οικονομία και την αγορά εργασίας

Το metaverse «πιστεύω πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε κάθε τομέα της οικονομίας» εκτίμησε ο πρόεδρος του συνδέσμου τυποποίησης του IEEE.

Η τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα που συχνά συνδέουμε με το μετασύμπαν θα είναι στην πραγματικότητα μόνο μια από τις λειτουργίες του, επισήμανε.

Άλλε εφαρμογές θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας τα κόστη, είπε. Ως παράδειγμα ανέφερε τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες θα μπορούν να δοκιμάζουν τα αυτόνομα οχήματά τους όχι σε πραγματικές συνθήκες αλλά με προσομοιώσεις στο metaverse.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα επαγγέλματα του μετασύμπαντος, ο κ. Γιουάν προέβλεψε σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας με νέες ειδικότητες όπως σχεδιαστές άβαταρ, εικονικούς γιατρούς, υπεύθυνους μάρκετινγκ και σχεδιαστές εικονικών χώρων και ρούχων.

«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για νέα επαγγέλματα και ευκαιρίες απασχόλησης.

Διαβάστε επίσης: Η Facebook ανοίγει κατάστημα ρούχων για άβαταρ

Ειδικά για χώρες αναπτυσσόμενες, όπου ήδη παράγεται εισόδημα από τις εφαρμογές του metaverse» δήλωσε ο κ. Γιουάν.

Εκτίμησε πάντως ότι το μετασύμπαν δεν θα απειλήσει τις διά ζώσης διαπροσωπικές σχέσεις, δεδομένου ότι, όπως είπε, το κινητό Διαδίκτυο και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ενίσχυσαν τις ανθρώπινες επαφές διαψεύδοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Το πιθανότερο είναι ότι εικονικές και οι φυσικές κοινωνικές επαφές «θα είναι διακριτές αλλά θα βρίσκονται σε αλληλεπίδραση» είπε.

Διαβάστε επίσης: Γυναικείο άβαταρ δέχτηκε «σεξουαλική επίθεση» στο metaverse

Αναγνώρισε πάντως ότι για την υλοποίηση του οράματος μένει να λυθούν σημαντικά τεχνικά προβλήματα.

Στο metaverse, έναν νέο τρόπο πρόσληψης του κόσμου, «θα πρέπει να είναι αδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο» δήλωσε.

«Μπορούμε να προσομοιώσουμε την εικόνα μιας μπίρας αλλά όχι τη γεύση της ή το άρωμα ενός ποτού. Όταν κανείς βλέπει νερό, θα πρέπει να μπορεί να βουτήξει μέσα του ή να πλύνει το άβατάρ του».

«Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας με μεγάλη λεπτομέρεια. Κάθε σωματίδιο πρέπει να έχει το αντίστοιχό του στον εικονικό κόσμο».

«Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10-15 χρόνια».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΔΕΗ ΑΝ: Διαγωνισμός για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στον «αέρα» βγήκε η προκήρυξη της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 550 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο της Δ. Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο ορυχείο της Πτολεμαϊδας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όταν αναπτυχθεί θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα καθώς θα ξεπερνά εκείνο των 204 MW των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη. Μάλιστα θα πρόκειται και για ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καθώς σήμερα κατασκευάζεται στην Ισπανία από τη Solaria Energia πάρκο 626 MW και από την Iberdrola στην ίδια χώρα πάρκο ισχύος 595 MW.

Ο διαγωνισμός καλεί τους υποψήφιους για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού της Πτολεμαϊδας να υποβάλλουν προσφορές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 216 εκ. ευρώ, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί τα πάνελ.

Σύμφωνα με το κείμενο της προκήρυξης το έργο αφορά στη «μελέτη, έργα πολιτικού μηχανικού, προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργεία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ονμαστικής ισχύος 550 MW».

Επίσης στον ανάδοχο του έργου προβλέπεται η καταβολή πριμ 2,5% επί του αρχικού συμβατικού τιμήματος, αν το πάρκο παραδοθεί κατά 60 ημέρες νωρίτερα από τη συμβατική προθεσμία.

Οι εκτιμήσεις θέλουν το φωτοβολταϊκό να ολοκληρώνεται το 2024.

Με PPA

Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο έργο δεν συμμετείχε και ούτε θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την εξασφάλιση ενίσχυσης.

Η ΔΕΗ σκοπεύει να το εντάξει στην αγορά με διμερή συμβόλαια (PPAs).

Η ΔΕΗ, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για τη στροφή της εταιρείας στην «πράσινη» ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι για το 2024 σκοπεύει να ανεβάσει την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ στα 7,2 GW.

Ήδη η εταιρεία κινείται στο τέλος της χρονιάς να πιάσει τα 500 MW από τα 239 MW που έχει σήμερα.

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν το 100% του κρατικού δανείου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο χρόνος «τρέχει» για τις επιχειρήσεις  και τους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας μέσω των κύκλων
της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά «ξέχασαν» στη συνέχεια να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η διορία που τους έχουν δώσει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ για την υποβολή των δικαιολογητικών λήγει στις 31 Αυγούστου 2022.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οσοι δεν προλάβουν και χάσουν τη συγκεκριμένη προθεσμία τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν και μάλιστα εφάπαξ και με τόκο. Και αυτό γιατί η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών αποτελεί έναν από τους όρους χορήγησης των κρατικών δανείων.

Διαβάστε επίσης – ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η υποβολή των δικαιολογητικών για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Τι πρέπει να γνωριζουν

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinessSupport ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν τα ποσά της ενίσχυσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Στις 31 Αυγούστου 2022 εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Συνολικά, η οφειλή του κρατικού δανείου εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις.

Σε περίπτωση που τα προς επιστροφή ποσά βεβαιώθηκαν μετά την 25η  Ιουλίου 2022,  η πρώτη και η δεύτερη μηνιαία δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως την 31η Αυγούστου 2022.

Μέχρι 31 Αυγούστου 2022 έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες για τους οποίους το εκκαθαριστικό της επιστρεπτέας προκαταβολής εκδόθηκε και αναρτήθηκε στον λογαριασμό τους στο Taxisnet μετά τις 25 Ιουλίου 2022.

Δεν ισχύει η επιπλέον έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους φορολογούμενους που η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τις 25 Ιουλίου 2022 και υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μετά τη συγκεκριμένη προθεσμία, δηλαδή μετά τις 25 Ιουλίου.

Εφόσον τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιστρέφουν τα εξής ποσά:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

♦ 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

♦ 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

– 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

♦ 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

♦ 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Για επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή δεν έχουν τηρήσει τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, η ενίσχυση επιστρέφεται στο 100% εφάπαξ και εντόκως, χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή