Connect with us

OIKONOMIA

OT FORUM – Ροδιανός Αντωνακόπουλος: Ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος θα είναι μια μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι βασικές οδικές αρτηρίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και προσφέρουν δυνατότητες για βιώσιμες πρακτικές, τόνισε ο Ροδιανός Αντωνακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός», μιλώντας στο OT FORUM.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτροκίνηση: Υπάρχουν οι στόχοι, χρειάζονται κίνητρα και υποδομές

Στόχος η ισορροπία

Αναφερόμενος στη βιώσιμη ανάπτυξη και πώς σχετίζεται με τις υποδομές, ο κ. Αντωνακόπουλος επεσήμανε πως είναι ένας δύσκολος όρος, «η ρίζα της έννοιας είναι η βιωσιμότητα και καρδιά της η ισορροπία».

Παραθέτοντας κάποια στατιστικά στοιχεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός», σημείωσε πως πάνω από το 90% του χρόνου μας λαμβάνει χώρα σε κάποια υποδομή, άνω του 40% της ενέργειας προκύπτει από τη λειτουργία των υποδομών και άνω του 35% της ενέργειας που χρειάζεται για κατασκευή υποδομών προέρχεται από την παγκόσμια παραγωγή, μία τάση η οποία είναι αυξητική.

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σημείωσε.

Σχεδιασμός με βιώσιμες πρακτικές

Ερωτηθείς για τις βιώσιμες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε έναν αυτοκινητόδρομο, ο κ. Αντωνακόπουλος επεσήμανε πως συνήθως το μυαλό πάει στο οχήματα, όμως -όπως είπε- έχει πολλά μέρη που μπορείς να εφαρμόσει κανείς βιώσιμες πρακτικές. «Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός, κατασκευή και λειτουργία με τις βασικές αρχές της βιωσιμότητας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μεγάλη διάρκεια ζωής με όσο το δυνατόν μικρότερη συντήρηση κατά τη λειτουργία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε βαρύνουσας σημασίας την ανακύκλωση και κατά τη λειτουργία, όπου πρέπει να συμμετέχει και ο οδηγός. «Εμείς τοποθετήσαμε πρώτοι κάδους ανακύκλωσης σε όλες τις στάσεις με WC και στα ΣΕΑ».

«Μειώσαμε την κατανάλωση ενέργειας»

Ως 2ο στοιχείο βιώσιμης ανάπτυξης, τόνισε πως είναι η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που η «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός» το έχουν πετύχει κατά 6% τα τελευταία χρόνια. «Ημασταν η πρώτη εταιρεία από το 2018 που φτιάξαμε μονάδα φωτοβολταϊκών, δίνοντας ρεύμα σε 250 λαμπτήρες, ενώ στον “Σείριο” τοποθετήσαμε φωτοβολταϊκά στα στέγαστρα του πάρκινγκ».

Φορτιστές σε όλα τα ΣΕΑ

Σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη μετακίνηση ή κινητικότητα (με περιβαλλοντικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα), ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι μπορεί να στηριχθεί και σίγουρα -όπως ανέφερε- με την ηλεκτροκίνηση. «Το κάνεις μέσα από τη στήριξη του ηλεκτρικού οχήματος. Από το 2018 εγκαταστήσαμε φορτιστές στην Ιόνια Οδό από το 2018 και πλέον έχουμε σε όλα τα ΣΕΑ. Επίσης είναι πολύ σημαντικό από που προέρχεται αυτή η ενέργεια. Γι’ αυτό και στον “Σείριο” η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάει κατευθείαν στους φορτιστές».

Κομβική συμβολή στην ανάπτυξη

Σε ερώτηση για τον ρόλο των αυτοκινητοδρόμων στην ανάπτυξη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός» επεσήμανε πως συμβάλλει τα μέγιστα σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα στην Ιόνια Οδό είχαμε μείωση ατυχημάτων κατά 60 % και μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων κατά 70%.

Ειδικότερα, σε κομμάτι της Ιονίας Οδού στο Μεσολόγγι, το 2017 είχαν καταγραφεί 145 τροχαία και την επόμενη χρονιά 21 ατυχήματα και μηδέν θανατηφόρα. Επίσης είναι πολύ σημαντική η μείωση χρόνου για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών. Η Ηπειρός μετά την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού έχει δει απτά αποτελέσματα. Καλύτερο οδικό δίκτυο, ένωση των λιμανιών της Πάτρας, του Αστακού και της Ηγουμενίτσας, αύξηση του τουρισμού και σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων. Όσον αφορά τον Ε65, όταν ολοκληρωθεί θα μειώσει κατά 2 ώρες τη σύνδεση του Πειραιά με τα δυτικά Βαλκάνια, θα ενώσει τον Βόλο με την Ηγουμενίτσα και θα δημιουργηθούν 1000 θέσεις εργασίας».

Το μέλλον

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του αυτοκινητοδρόμου, ο κ. Αντωνακόπουλος επεσήμανε πως θα μιλήσει για τα επόμενα 50 χρόνια, γιατί -όπως είπε- μετά μπορεί να μην έχουμε αυτοκινητοδρόμους. «Ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος θα είναι μια τεράστια μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας. Υλικά όπως η άσφαλτος θα μετατραπούν σε φωτοβολταϊκά, θα μετατραπούν σε πάνελ. Θα επιτρέπουν την αυτοκινούμενη οδήγηση, θα βλέπουμε μεγάλα κομβόι φορτηγών σε μία λωρίδα το ένα πίσω από το άλλο χωρίς οδηγό. Θα μπορεί να υπάρχει χάραξη εικονικού διαδρόμου για ιπτάμενα αυτοκίνητα. Θα είναι ένας δρόμος γεμάτος αισθητήρες, όπου με την επικοινωνία υποδομών – οχημάτων θα μπορεί να υπάρχει δυνατότητα ανάληψης του ελέγχου γιατί θα μπορεί να ο αυτοκινητόδρομος να προβλέπει πιθανούς κινδύνους».

«Όλα αυτά που είπα υπάρχουν σε πιλοτικό στάδιο, τίποτα δεν είναι επιστημονική φαντασία», κατέληξε.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Γεωργαντάς: Ετοιμάζονται έκτακτες ενισχύσεις και παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Έκτακτες ενισχύσεις και θεσμικές παρεμβάσεις που θα αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ετοιμάζει η κυβέρνηση», προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στα Ανώγεια ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε με κτηνοτρόφους και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων τους, ενημερώνοντας τους για τους προγραμματισμούς της κυβέρνησης.

«Σημείωσα όλα όσα μου έθεσαν οι κτηνοτρόφοι των Ανωγείων και η επικοινωνία μου μαζί τους ήταν μία μεγάλη ευκαιρία μετά και τη σημερινή μου παρουσία στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα από τα ναζιστικά στρατεύματα», δήλωσε ο υπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:

«Με βάση το χαρτοφυλάκιό μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερη η συγκυρία και οι λόγοι που βρίσκομαι σήμερα εδώ στα Ανώγεια για να ακούσω τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και να τους ενημερώσω για τον προγραμματισμό που κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα».

«Θα υπάρξουν και έκτακτες ενισχύσεις»

Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξουν και έκτακτες ενισχύσεις έτσι όπως έχουν προαναγγελθεί, αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις που θα είναι και οι σημαντικότερες, έτσι ώστε σε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο περιβάλλον να βοηθηθεί ο πρωτογενής τομέας και οι άνθρωποι που κρατούν ζωντανή την περιφέρεια. Γι’ αυτό το λόγο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, έχει συσταθεί η Επιτροπή για τις ορεινές περιοχές της χώρας.

«Στις ορεινές περιοχές κατά κανόνα ο βιοπορισμός γίνεται από την κτηνοτροφία. Η Επιτροπή θα βοηθήσει ώστε να γίνουν οι θεσμικές παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων να μπορέσουμε να έχουμε, όπου απαιτείται, και νομοθετήματα, και νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Παρεμβάσεις  για τη δημιουργία και την ενίσχυση των υποδομών, αλλά και σε άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες θα κάνουν εφικτή και πιο εύκολη τη διαμονή των ανθρώπων στις ορεινές περιοχές, αλλά και την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση».

Θεσμικές παρεμβάσεις

Σε αυτή την Επιτροπή, που σύντομα θα αποκτήσει ένα πιο θεσμικό χαρακτήρα όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, συμμετέχει και ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ο οποίος είναι πρόεδρος των Ορεινών Δήμων της Ελλάδας.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε πάρα πολύ, όλους τους ορεινούς δήμους. Οφείλω να πω ότι ο Δήμος Ανωγείων κάνει πολύ καλή χρήση των προγραμμάτων Leader τα οποία έχουμε και τα οποία δίνουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα με συγκεκριμένα έργα. Έχουμε διπλασιάσει το αρχικό ποσό και φυσικά από τη στιγμή που θα υπάρχει ενδιαφέρον, για δημόσια και ιδιωτικά έργα, υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο να αυξήσουμε κι άλλο τον προϋπολογισμό, όπως το κάνουμε σε πολλούς δήμους της χώρας όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει το ενδιαφέρον και υπάρχει και η δραστηριοποίηση που πρέπει».

Τα συγκεκριμένα προγράμματα, ανέφερε μπορούν πραγματικά, να βοηθήσουν στη δημιουργία συγκεκριμένων στοχευμένων κι άλλων δράσεων και νομίζω, είπε ο κ. Γεωργαντάς: «… ότι ήδη σε πολλούς δήμους της Κρήτης, αλλά και εδώ στα Ανώγεια, γίνεται αξιοποίηση».

Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν στον κ. Γεωργαντά την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του, διότι όπως τόνισαν έχει κατανοήσει πλήρως τα θέματα που τους απασχολούν και εγκυμονούν κινδύνους για τη βιωσιμότητα του ζωικού τους κεφαλαίου, όπως οι τιμές των καυσίμων, η ενέργεια και οι τιμές στις ζωοτροφές. «Είναι άνθρωπος που προέρχεται από αγροτοκτηνοτρόφική οικογένεια και οι προτάσεις που καταθέτει, ο τρόπος που επικοινωνεί μαζί μας και οι λύσεις που προτείνει, δίνουν ελπίδα στις δύσκολες μέρες που περνάμε», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κτηνοτρόφοι των Ανωγείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Βρετανία: Mαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της αύξησης του κόστους ζωής

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

To «καλοκαίρι της οργής» συνεχίζεται στη Βρετανία, καθώς η εκτίναξη του κόστους ζωής έχει φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά και πολλοί Βρετανοί δεν κατάφεραν να πάνε καν διακοπές. Έτσι, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ετοιμάζεται νέος γύρος δυναμικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα με τοπικές οργανώσεις, συνδικάτα, ενώσεις πολιτών και ενοικιαστών να ετοιμάζονται να κατέβουν και πάλι στους δρόμους απαιτώντας περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι ενώσεις και τα συνδικάτα δημιούργησαν από κοινού μια νέα πρωτοβουλία υπό την ονομασία «Enough is Enough!» (Αρκετά!) με στόχο την διοργάνωση τουλάχιστον 50 διαδηλώσεων σε όλες τις γωνιές της χώρας τις επόμενες εβδομάδες. Το πρώτο ραντεβού έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Αυγούστου, στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: «Γεννά» νέα κινήματα αντίστασης – «Δεν μπορώ να πληρώσω, δεν πληρώνω»

Η πρωτοβουλία «δημιουργήθηκε από συνδικάτα και οργανώσεις πολιτών που είναι αποφασισμένες να αντιδράσουν στη μιζέρια, στην οποία υποχρεώνονται εκατομμύρια πολίτες, λόγω της αύξησης των λογαριασμών, των χαμηλών μισθών, της ανασφάλειας των τροφίμων και των κακοφτιαγμένων σπιτιών, σε μια κοινωνία που ελέγχεται μόνο από πλούσιους» αναφέρει η πλατφόρμα.

Τα βασικά αιτήματα

Τα πέντε αιτήματα της πρωτοβουλίας είναι η πραγματική αύξηση των μισθών, η μείωση των λογαριασμών ρεύματος, το τέλος της διατροφικής ανασφάλειας, η διασφάλιση αξιοπρεπών σπιτιών για όλους και η φορολόγηση των πλουσίων.

Ειδικά σε σχέση με τους μισθούς το αίτημα της πρωτοβουλίας είναι η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στις 15 στερλίνες, που σήμερα για τους νεαρούς ενήλικες ηλικίας έως 23 ετών βρίσκεται στις 9,50 στερλίνες. Επίσης, έμφαση δίδεται στην κατάργηση του επόμενου κύκλου των αυξήσεων στα συμβόλαια του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο. Άλλωστε, η οργή για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει ήδη οδηγήσει σε κίνημα «Δεν Πληρώνω».

Αναφορικά με την διατροφική ανασφάλεια ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς ζητείται τουλάχιστον η εισαγωγή δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, ώστε τουλάχιστον τα παιδιά να μην πεινάσουν, τον δύσκολο ερχόμενο χειμώνα.

Μόνο μέσα στις πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 300.000.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Αργυρός και Ρουβάς στο Πανθεσσαλικό στάδιο

Δημοφιλή