Σε 15-20 ημέρες τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να πλήξει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο OT Forum.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η μίνιμουμ ζημιά στην ανάπτυξη από τη ρωσική εισβολή, θα είναι 1 ποσοστιαία μονάδα, ενώ το μέγιστο της επίπτωσης δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό να πληγεί και το επενδυτικό κλίμα, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει, σημειώνοντας ότι έχουν επηρεαστεί και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα, σημείωσε ότι ένας από τους ενδεχόμενους κινδύνους είναι και το σενάριο της ενδεχόμενης διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση «Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση μέχρι αρχές Μαΐου . Το κακό να συμβεί πολύμηνη παράταση του πολέμου και της αβεβαιότητας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Γιατί δεν πρέπει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης έμμεσων φόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει την Ελλάδα, ο κ. Σκυλακάκης επικαλέστηκε πρόσφατο δημοσίευμα του Economist, το οποίο ανέφερε ότι «θα είναι μεγάλο λάθος να χρησιμοποιήσουν οι χώρες την έμμεση φορολογία ως εργαλείο (σ.σ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας)», παρατηρώντας ότι ο ίδιος το είχε πει ακόμη νωρίτερα. Μάλιστα, εξήγησε ότι η μείωση της έμμεσης φορολογίας «επιδοτεί αυτά τα πανάκριβα προϊόντα, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ενώ στέλνει περισσότερα λεφτά σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία», χωρίς όμως να ενισχύονται ουσιαστικά τα νοικοκυριά.

Από εκεί και πέρα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι δεν είναι εφικτή η μείωση έμμεσων φόρων διότι «Τώρα έχουμε μικρότερο δημοσιονομικό χώρο. Αν κάνεις μείωση θα πρέπει να πάρεις μαζικά δανεικά» είπε και τόνισε με νόημα: «Με αυξημένα επιτόκια και χωρίς επενδυτική βαθμίδα, κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικός δημοσιονομικός σχεδιασμός».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι πρέπει «Να πάνε τα χρήματα εκεί που θα πιάσουν τόπο», επιχειρηματολογώντας υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης να λάβει στοχευμένα μέτρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι σε μια τέτοια περίοδο πληθωρισμού «πρέπει να κατευθύνεις πόρους σε όσους έχουν αδυναμία προσαρμογής», δίνοντας το παράδειγμα ενός συνταξιούχου, ο οποίος λαμβάνει 600 ευρώ, παρατηρώντας ακόμη ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται και με βάση τις εκτιμήσεις για το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε ότι είναι ορθό το μέτρο της κάρτας καυσίμων. «Είτε ξοδεύεις 100 λίτρα είτε 60 λίτρα αυτό είναι το ποσό που έχεις. Αν κάνεις και λίγη οικονομία θα αποδώσει», σημείωσε, αναφέροντας ότι η μείωση των έμμεσων φόρων δε θα έκανε διαφορά.

Μάλιστα, κλείνοντας τις τοποθετήσεις του απηύθυνε το εξής μήνυμα προς τους πολίτες, λέγοντας: «Δεν είναι εύκολη εποχή για δημοσιονομικό σχεδιασμό και είναι εποχή που οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η πίεση που έχουμε είναι πολύ μεγάλη και εξωγενής».

Σε 15-20 ημέρες τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ίδια ώρα, ο αναπλ. υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στις επόμενες 15-20 μέρς, καθότι όπως σημείωσε «περάσαμε και την τελευταία διαδικασία».

Για φέτος τα συνολικά χρήματα αναμένεται να είναι περίπου 3,2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και περίπου 1,5 δισ. σε δάνεια.

Διπλάσιοι στο Εξοικονομώ

Ο πρώτος κύκλος θα είναι ιδιωτικές επενδύσεις  νοικοκυριθών και μεταξύ αυτών ένα πιο φιλόδοξο «Εξοικονομώ».

Ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για τον παρόντα κύκλο, όπου στο τέλος θα ενταχθούν οι 2πλάσιοι πολίτες σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Από εκεί και πέρα είπε ότι θα υπάρξουν προσκλήσεις για αγροτικές επενδύσεις, ψηφιακή αναβάθμιση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα κατάρτισης και κάποια δημόσια έργα.

Ο κ. Σκυλακάκης συμπλήρωσε ότι συνολικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν 1,5 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να δίνεται φέτος, ενώ εκτίμησε ότι θα απορροφηθεί σε 2-2,5 χρόνια.

Μικρό περιθώριο αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης

Ερωτώμενος για το αν θα υπάρξει κάποια αναθεώρηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω των εξελίξεων, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η «αρχιτεκτονική του Ταμείου ήταν καλά σχεδιασμένη ευθύς εξαρχής», χωρίς ωστόσο να αποκλείει να υπάρξουν μικρές αλλαγές, οι οποίες θα συζητηθούν με τους θεσμούς (ξεκινούν σήμερα συζητήσεις), εξαιτίας της αύξησης του κόστους των έργων.

Ο αναπλ. υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να «πειράξει« κρίσιμα σημεία, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, η «ανακαίνιση» της Υγείας με την στροφή στην πρόληψη και η ψηφιοποίηση της Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι οι όποιες αλλαγές «θα είναι κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων και όχι δισεκατομμυρίων»

Σε σχέση με την υλοποίηση του σχεδίου ανέφερε ότι «Προχωρούμε με μεγάλη ταχύτητα. Είμαστε οι τρίτοι ή τέταρτοι που θα πάρουμε δόση», συμπληρώνοντας ότι θα αφαιρεθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ από τον επόμενο κύκλο.

Οι 3 κρίσιμοι τομείς και το «κλειδί»

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η Ελλάδα δίνει βάση σε 3 κρίσιμους τομείς:

Πρώτον, την επιτάχυνση στην ενεργειακή μετάβαση, δεύτερον, την τιμολόγηση του κόστους των έργων, το οποίο αλλάζει δραματικά  και τρίτον την ανάγκη να τρέχουν ομαλά οι εκταμιεύσεις των πόρων.

Μάλσιτα, συμπλήρωσε πως «Είμαστε από τους λίγους που τρέχουν καλά οι εκταμιεύσεις και το πρόγραμμα και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει». Εξήγησε δε ότι δεν υπάρχει ζήτημα απορρόφησης καθότι «Τα λεφτά είναι δικά μας στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους».

Επανέλαβε ότι το «κλειδί» στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι να απορροφηθούν τα κολδύλια, σημειώνοντας ότι από τις 27 χώρες έχουν υποβληθεί ισόποσα σχέδια προς έγκριση και μόνο 8 (μαζί με το ελληνικό) έχουν έρθει σε επειχερησιακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αντρεα Μιχαήλ: Από προσφυγοπούλα της τουρκικής εισβολής το 1974 υπουργός στην Αυστραλία