Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Όταν δίνεις ένα χέρι»: Ένα παραμύθι που προβάλλει την προσφορά των ατόμων με αναπηρία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Τα παραμύθια δε γράφονται μόνο για να κοιμούνται τα παιδιά, αλλά και για να ξυπνούν οι ενήλικες» – Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, παρουσίασε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με τον δικό της πάντα ιδιαίτερο τρόπο και παρουσία πολλών και αγαπημένων φίλων, το παραμύθι με τίτλο «ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΙΣ ΕΝΑ ΧΕΡΙ» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε. και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ωραίες ιστορίες, έτσι κι αυτή κρύβει πίσω της μία άλλη ιστορία. Το πρωτότυπο, αγγλικό βιβλίο, με τίτλο Lend a Hand, γράφτηκε για να βοηθήσει ένα κοριτσάκι με εγκεφαλική παράλυση, την Οφηλία.

Η Οφηλία – Ufi για τους φίλους της (Φωτογραφία από την καμπάνια υποστήριξής της μέσω του πρωτότυπου βιβλίου στο kickstarter)

Εδώ και 50 χρόνια, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή προσφέρει  εκπαίδευση και αποκατάσταση σε παιδιά σαν την Οφηλία στην Ελλάδα, και γι’ αυτό αποφάσισε να εκδώσει το βιβλίο αυτό και στα ελληνικά.

Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τους σκοπούς του Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων που λειτουργεί στο Πρότυπο Κέντρο «Πόρτα Ανοιχτή» και εξυπηρετεί σήμερα 71 ενήλικες με βαριάς μορφής εγκεφαλική παράλυση, οι οποίοι αλλιώς θα ήταν απομονωμένοι στα σπίτια τους, χωρίς καμία διέξοδο για δημιουργική απασχόληση και συντροφιά.

Το μήνυμα του βιβλίου, μπορεί να συμπυκνωθεί σε μία μόνο φράση:

Oι άνθρωποι με αναπηρίες μας προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσα τους προσφέρουμε εμείς.

Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε η συγγραφέας Δάφνη Οικονόμου, Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, η οποία στην εισαγωγή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με τη βοήθεια αυτού του τόσο όμορφου βιβλίου, θέλουμε να μιλήσουμε στις καρδιές και στις ψυχές των μικρών παιδιών. Αν η νέα γενιά καταλάβει και δεχθεί πως δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι ίδιοι και όμοιοι, αλλά πως υπάρχει ένας ρόλος και μία θέση για τον καθένα μας, η μισή μάχη έχει κερδηθεί και ο μελλοντικός κόσμος θα είναι πολύ πιο δίκαιος και πιο ανθρώπινος για όλους μας».

Για το παραμύθι μίλησε αρχικά η Ιωάννα Κουτρουβή, ο άνθρωπος που ανακάλυψε αυτόν τον μικρό θησαυρό, με το τόσο ιδιαίτερο μήνυμα για μικρούς και μεγάλους. Μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία της: «Η μικρή αυτή ιστορία του βιβλίου, αναδεικνύει πως τελικά το ανάπηρο λαγουδάκι είναι εκείνο που βοηθάει του φίλους του να πετύχουν τον σκοπό τους και όχι το αντίστροφο! Σκέφτηκα αμέσως ότι ένα τέτοιο βιβλίο θα άξιζε να μεταφραστεί και να κυκλοφορήσει στην Ελληνική κοινωνία για να διδάξει στα παιδιά μας, πόσα πολλά μπορεί να μας προσφέρει ένας ανάπηρος συνάνθρωπός μας, σε σχέση με αυτά που εμείς μπορούμε να του δώσουμε».

Ακολούθησε η ομιλία της εκδότριας, Σοφίκας Ελευθερουδάκη, η οποία, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Όταν πριν από περίπου 40 χρόνια πρωτοπήγα στη Νέα Υόρκη, θυμάμαι την έκπληξή μου όταν είδα στον δρόμο, στα πάρκα, στα θέατρα, στα καταστήματα και τους κινηματογράφους πολλούς ανθρώπους, παιδιά και μεγάλους, που ήταν ανάπηροι. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι ήταν απίστευτα πολλοί. Τι συμβαίνει εδώ, αναρωτήθηκα εγώ, η ανόητη. Μήπως εδώ δεν κάνουν γενετικό έλεγχο; Να έχουν τόσα πολλά δυστυχήματα στον δρόμο; Ή ήταν ο πόλεμος του Βιετνάμ; Και μετά κατάλαβα. Δεν ήταν περισσότεροι οι άνθρωποι με ‘ειδικές ανάγκες’ απ’ ότι στην Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα. Απλώς, δεν έμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Έβγαιναν έξω, έκαναν τις δουλειές τους, μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, διασκέδαζαν… Αυτοί και οι δικοί τους δεν αισθανόντουσαν αμηχανία ή ντροπή, όπως κατάλαβα αργότερα ότι συνέβαινε στη χώρα μας ‘για την κατάστασή τους’».

Στη συνέχεια, η γνωστή εκπαιδευτικός, Ελένη Γερουλάνου, μίλησε για το μήνυμα του βιβλίου που ξάφνιασε ακόμα και την ίδια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καθώς στην αρχή υπέθεσε ότι θα ήταν για κάποιον ήρωα με αναπηρία που χρειάζεται τη βοήθεια των άλλων. Στην ομιλία της, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στο βιβλίο η αναπηρία δεν είναι διαφορά, δεν εμφανίζεται ως σημείο προσοχής και διαφοροποίησης συμπεριφοράς. Αυτή ακριβώς η υπογράμμιση του συγγραφέα στην μη διαφορετικότητα είναι που την τοποθετεί στη σωστή της διάσταση. Το βιβλίο αυτό καταρρίπτει τα στερεότυπα που θέλουν το άτομο με αναπηρία να δέχεται μόνο βοήθεια. Αναδεικνύει και την αδύναμη και τη δυνατή πλευρά εκείνου που βοηθά και συγχρόνως υπογραμμίζει πόσο ανακουφιστικό είναι όταν μας βοηθούν. Όταν συνειδητοποιήσουμε και τις δύο μας πλευρές, ότι δηλαδή μπορούμε ταυτόχρονα να βοηθάμε και να δεχόμαστε βοήθεια, δεν θα υπάρχει ρατσισμός, ζήλια, φόβος και αμηχανία. Όταν βοηθάς, βοηθιέσαι και εσύ και αυτό είναι το σιωπηλό κομμάτι του εθελοντισμού. Το να βοηθάς τους άλλους και να τους δίνεις ένα χέρι βοήθειας, χωρίς να περιμένεις κάτι από αυτούς, είναι από μόνο του πολύ σημαντικό και ξεχωριστό και δίνει και σε σένα φτερά, όπως ακριβώς δίνει και στη Ρόμυ».

Ακολούθησε η αφήγηση του παραμυθιού από την ηθοποιό, Όλια Λαζαρίδου, η οποία απέδωσε την ιστορία με ιδιαίτερη χάρη, συνοδευόμενη από τη Μικρή Χορωδία (Coro Piccolo) της Πόρτας Ανοιχτής, που τραγούδησε κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο.

Το τέλος της παρουσίασης επιφύλασσε μία μικρή έκπληξη για τους παρευρισκομένους, καθώς τέσσερα μικρά παιδιά εμφανίστηκαν στη σκηνή για να ζωντανέψουν τους πρωταγωνιστές του παραμυθιού και τελικά να μας διαβεβαιώσουν ότι, το μυστικό για έναν πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο, βρίσκεται πράγματι στα χέρια τους.

Για πληροφορίες και παραγγελία του βιβλίου «ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΙΣ ΕΝΑ ΧΕΡΙ»:

ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ

Μ. Γερουλάνου 117, Αργυρούπολη

Τηλ: 210 9650916

E-mail: opendoor@eps-ath.gr

Επίσης διατίθεται στο βιβλιοπωλείο «Booktique»

Πατριάρχου Ιωακείμ 21, Κολωνάκι

Τηλ: 210 7235425

Σύντομο ιστορικό της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο, ιδρύθηκε το 1972 για να προσφέρει μια θέση στον ήλιο στον άνθρωπο με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα.

Η Εταιρεία δεν κλείστηκε ποτέ στον εαυτό της, ούτε απομόνωσε τα άτομα με αναπηρίες. Αντίθετα, αποβλέπει πάντα στην άρση των φραγμών που δημιουργούν η άγνοια και η προκατάληψη και προσπαθεί να χτίζει στέρεες γέφυρες επικοινωνίας. Προσφέρει σεβασμό, υποστήριξη, ενθάρρυνση και ελπίδα στον άνθρωπο με αναπηρία σε κάθε στάδιο της ζωής του, ενώ συγχρόνως βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας, μετεκπαιδεύει στελέχη, ενημερώνει την κοινή γνώμη και ενθαρρύνει την επιστημονική έρευνα, κυρίως γύρω από τα αίτια της εγκεφαλικής παράλυσης και πιθανά μέτρα πρόληψης.

Το κλίμα αυτό χαρακτηρίζει όλο το έργο της, και με το πρωτοποριακό της πνεύμα ανοίγει διαρκώς καινούριους δρόμους και επεκτείνει τον ορίζοντα του ανθρώπου με εγκεφαλική παράλυση:

«Πιστεύουμε πως η παιδεία, η καλλιέργεια και η τέχνη αποτελούν καθοριστικά συστατικά στη ζωή κάθε ανθρώπου, είμαστε αποφασισμένοι να μη δειλιάσουμε όσο υπάρχει ένα παιδί, ένας νέος ή ένας ενήλικας που χρειάζεται τη βοήθειά μας και δε θα παύσουμε ποτέ να αποβλέπουμε σ’ έναν θαυμαστό, καινούριο κόσμο που θα τον μοιραστούμε όλοι».

Στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «Πόρτα Ανοιχτή» προσφέρεται καθημερινά και δωρεάν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προγραμμάτων υψηλής ποιότητας για την εκπαίδευση, αποκατάσταση, ψυχαγωγία και κοινωνική ένταξη 240 παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με εγκεφαλική παράλυση.

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή έχει τιμηθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών για το «πολύπλευρο κοινωνικό και προνοιακό της έργο», καθώς και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας.

Είναι Οργανωτικό Μέλος για την Ελλάδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εγκεφαλικής Παράλυσης (ICPS) και μέλος του European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD), της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και του «Δικτύου».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΡΑΧΩΒΑ: ΦΩΤΑΓΩΓΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τσουχτερό κρύο στην πόλη της Αραχωβας και στις γύρω περιοχές και πολλοί κάτοικοι άναψαν για καλά τα τζάκια και οι λέβητες του καυστήρα έχουν την τιμητική τους .
Φυσικά ο Αραχωβίτης Γιώργος Οικονόμου που παρακολουθεί το καιρό στην περιοχή είχε ενημερώσει για το χιονάκι που θα πέσει στο Παρνασσό .
Στους 3,7 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο στην όμορφη Αράχωβα που στολίζεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων, περιμένοντας τους χιλιάδες επισκέπτες που και φέτος θα την επισκεφθούν!
Και ο καιρός φαίνεται ότι θα εναρμονιστεί σταδιακά με το χειμερινό μοτίβο!

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΓΙΑ ΤΟ ASTRA.GR-ASTRA TV
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

#αραχωβα #arachova #arahova #parnassos #delfoi #kelaria #fterolaka #mountains #greece #eot

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΡΑΧΩΒΑ : Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ (18-24 Νοεμβρίου 1826) 196 ΧΡΟΝΙΑ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Δήμος Διστόμου -Αράχωβας -Αντίκυρας προσκαλεί τους κατοίκους και επισκέπτες σε εκδήλωση που θα γίνει στο αμφιθέατρο του λαογραφικού μουσείου Αράχωβας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου | 19:00

* Ομιλία από τον κ. Ευάγγελο Νικολιδάκη, φιλόλογο-συγγραφέα: “Η μάχη της Αράχωβας και η σημασία της”.

* Πρώτη παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους “Η μάχη της Αράχωβας” σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα. Για την ταινία θα μιλήσει ο σκηνοθέτης.

Χρέος μας να μη ξεχνάμε την ιστορία μας και να τιμούμε τον αγώνα τον προγόνων μας για ελευθερία και δημοκρατία.

ΓΙΑ ΤΟ ASTRA.GR-ASTRA TV
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

“Γίναμε” – Δείτε το αξέχαστο σκύψιμο της Νόβα με ανύπαρκτο στρινγκ – NassosBlog

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Τζούλια Νόβα για τα αρνητικά σχόλια που δέχεται: «Δεν κρατάω κακία σε κανέναν»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Mάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 60χρονος Βολιώτης – Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από τροχαίο ατύχημα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα Τρίτης: Γαλλία – Αυστραλία «πληρώνουν» 10.00

LIFESTYLE3 ημέρες ago

«Εννοείται ότι η Τζούλια Νόβα ενδιαφέρθηκε για εμένα, τόσα χρόνια ήμασταν μαζί»

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Σοκάρει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου – «Μου έχει πέσει το… στήθος. Τι να το κάνεις, άμα έχεις ζήσει 52 χρόνια»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Η φιλαρμονική της Σκιαθου γέμισε ύμνους τα σοκάκια του νησιού

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Καταγγελία φοιτητή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του ζητουν 150 ευρώ για να παρει το Πτυχιο του

Δημοφιλή