Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Οτοστόπ, ένα «προϊόν» της ενεργειακής κρίσης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τη δεκαετία του 1970 κυρίως στην Αμερική, μπορούσες να τους δεις παντού. Στην άκρη των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, με ακουμπισμένες τις αποσκευές τους στο έδαφος, περίμεναν με τις ώρες μέχρι κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο να σταματήσει για να τους πάρει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μέχρι έναν κεντρικό κόμβο, μια πόλη παρακάτω, όπου τελοσπάντων μπορούσε ο οδηγός του αυτοκινήτου να τους φτάσει. Γιατί σημασία στο οτοστόπ δεν είχε τόσο ο προορισμός, όσο το ταξίδι, αφού στα μάτια όσων το δοκίμαζαν ήταν μια κίνηση που άνθησε στο πνεύμα της ανταλλακτικής οικονομίας, κόντρα στον αδηφάγο καταναλωτισμό. Μια καθημερινή δράση και ταυτόχρονα κάπως ουτοπική, αφού εκδημοκράτιζε τα ταξίδια καθιστώντας τα προσιτά σε όλους και ένας συναρπαστικός τρόπος ζωής που προσέφερε νέες περιπέτειες, πολλές γνωριμίες και καινούργιους φίλους.

Για τους ηλικιωμένους χίπηδες, το οτοστόπ ήταν μια εκδήλωση της εναλλακτικής κοινωνίας του, με ρίζες πολύ πιο παλιές από τη δεκαετία του 1960. Για τον Τζόναθαν Πέρκις, ωστόσο, συγγραφέα του βιβλίου «Driving with strangers: What hitchhiking tells us about humanity», το οτοστόπ αποτελεί τον κληρονόμο μιας μακράς παράδοσης που γιορτάζει τα αυτάρκη ταξίδια και μπορεί να προέρχεται ακόμα και από τους προσκυνητές του Μεσαίωνα. Ο πρώτος που δοκίμασε να κάνει οτοστόπ και κατέγραψε την εμπειρία του ήταν ο φοιτητής Τσαρλς Μπράουν Τζούνιορ, ο οποίος το 1916 περιέγραψε το ταξίδι του περίπου 1.300 χιλιομέτρων, από το Φορτ Γουέιν της Ιντιάνα, στη Νέα Υόρκη. Τον μετέφεραν εκεί με το αυτοκίνητό τους μεταξύ άλλων ένας παπάς, ένας καλλιτέχνης, ένας δάσκαλος και ένας γιατρός, ο οποίος αν και είχε κληθεί για να δει ένα έκτακτο περιστατικό, παρεξέκλινε της πορείας του για αρκετά χιλιόμετρα ώστε να βοηθήσει τον Γουέιν. Για να ξεχωρίζει ο ίδιος από τους περιπλανώμενους αλήτες ή τους εργάτες στις φάρμες, ξόδεψε τα τελευταία του χρήματα για να αγοράσει νέα ρούχα, να ξυριστεί και να κουρευτεί. Κι επειδή ο μπόγος είχε συνδεθεί με τα έκνομα στοιχεία, φρόντισε να βάλει τις αποσκευές του σε βαλίτσα.

Ο όρος οτοστόπ άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως τη δεκαετία του 1920 στην Αμερική και συνδέθηκε με τη χαρακτηριστική χειρονομία με τον αντίχειρα που δείχνει τον προορισμό. Αν και η προέλευσή της είναι ασαφής, υπολογίζεται ότι πρέπει να πρωτοχρησιμοποιήθηκε από πλανόδιους στην ύπαιθρο, όταν ακόμα χρησιμοποιούνταν οι άμαξες και πέρασε στην ταινία «Συνέβη μια νύχτα» του 1932 που σκηνοθέτησε ο Φρανκ Κάπρα. Την ίδια περίοδο, με το οικονομικό κραχ να έχει πλήξει πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οτοστόπ παγιώθηκε ως μέθοδος σαν μια ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Στις μπαλάντες του Γούντι Γκάθρι όπως το «This land is your land», που γράφτηκε έπειτα από ένα ταξίδι με οτοστόπ το 1940, ο τραγουδιστής μιλάει για έναν «αυτοκινητόδρομο ελευθερίας, που διασχίζει μια χώρα που φτιάχτηκε για σένα και για μένα». Την ίδια στιγμή, οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον πόλεμο στην Ευρώπη διασχίζουν έτσι τα σύνορα και τις ηπείρους. Στη Βρετανία, το οτοστόπ καθιερώθηκε στις ένοπλες δυνάμεις και αργότερα στα χρόνια της λιτότητας γενικεύτηκε η χρήση του λόγω της έλλειψης βενζίνης. Ηταν ένας τρόπος να ανταποκριθούν οι πολίτες στις εκκλήσεις των κυβερνήσεων να συμβάλουν στο γενικό καλό και να συμπάσχουν με τα δεινά των άλλων, μια πράξη «καθημερινού ηρωισμού» όπως χαρακτηρίστηκε.

Σταδιακά το οτοστόπ έγινε σήμα κατατεθέν της αντικουλτούρας. Τα νομαδικά ήθη των αρχών της δεκαετίας του 1950, σχεδόν το επέβαλαν. Αν και επισήμως το οτοστόπ απουσιάζει από το βιβλίο «Στο δρόμο» του Τζον Κέρουακ, ο ίδιος και οι φίλοι του εμπνεύστηκαν τις ιστορίες ως συνεπιβάτες φορτηγατζήδων για μεγάλες αποστάσεις. Ο πολλαπλασιασμός των προσιτών μεγάλων αυτοκινήτων, μαζί με την εξάπλωση της λειτουργίας ξενώνων για νέους, έκαναν ολοένα και περισσότερους να παίρνουν τους δρόμους για να ταξιδεύουν έτσι. Το οτοστόπ δημιούργησε ένα δωρεάν δίκτυο μεταφορών που υποστήριζε μια εναλλακτική κοινωνία κομμούνων και φεστιβάλ. Θεωρήθηκε ότι προεικόνιζε την αντικατάσταση του καπιταλισμού από τη συνεργασία των πολιτών, ένα μήνυμα που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο από χιλιάδες πρόσωπα που ακολούθησαν το μονοπάτι των χίπηδων από την Ευρώπη στην Ινδία.

Το σημείο καμπής

Στα μέσα, ωστόσο, της δεκαετίας του 1980, το φαινόμενο του οτοστόπ άρχισε να φθίνει και να γίνεται μόνο εποχικά, ώστε να ικανοποιήσει όλους εκείνους που πήγαιναν στα μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ. Μία δεκαετία αργότερα, έφτασε να θεωρείται, όπως γράφει ο Πέρκις, «κάτι που κάνουν οι άνθρωποι μόνο στις ταινίες τρόμου». Για την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του οφείλεται η αύξηση της ιδιοκτησίας αυτοκινήτων αλλά κυρίως η αύξηση των κινδύνων για εκείνους που σταματούσαν τα διερχόμενα οχήματα. Το σημείο καμπής ήταν η δολοφονία αυστραλών backpackers στις αρχές του 1990, μια υπόθεση που έκανε το «Lonely planet», τη μέχρι τότε Βίβλο όσων ταξίδευαν με τέτοιον τρόπο, να παραδεχθεί ότι πλέον δεν ήταν καιροί για οτοστόπ. Το δικό τους λιθαράκι έβαλαν και ταινίες θρίλερ με σχετικό περιεχόμενο, όπως το «Wolf Creek» του 2005, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Αναζητώντας βέβαια τα βαθύτερα αίτια για την πτώση της δημοφιλίας του οτοστόπ, πρέπει να σταθούμε στην εμφάνιση των φθηνών υπεραστικών λεωφορείων και πιο πρόσφατα στις εφαρμογές μοιρασμού των διαδρομών. Οσο η κοινωνική εμπιστοσύνη φθίνει και η άφιξη των κινητών τηλεφώνων φέρνει μεγαλύτερη διασύνδεση, μαζί με την αλλαγή στην αντίληψη της χρήσης του αυτοκινήτου, το οτοστόπ φτάνει να γίνει όχι απλώς μη πρακτικό ή ανεπιθύμητο αλλά σχεδόν αδιανόητο. Την ώρα βέβαια που στον δυτικό κόσμο φθίνει ως πρακτική, στον αναπτυσσόμενο όπως στην Ασία, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική, παραμένει κραταιό. Στη δε Κούβα υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο όπου κρατικοί υπάλληλοι επισημαίνουν ιδιωτικά οχήματα για οτοστόπ σε καθορισμένες στάσεις έναντι φιλοδωρήματος. Εκεί βέβαια όπου απαγορεύεται, η μοναδική χώρα που το έχει κάνει επισήμως, είναι στη Βόρεια Κορέα. Για τον Πέρκις, ωστόσο, υπό το φως της κλιματικής αλλαγής και του ενός δισεκατομμυρίου οχημάτων που κυκλοφορούν στον πλανήτη, παραμένει μια συνήθεια που πρέπει να επανεξετασθεί.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νεκρός ο ένοπλος που επιχείρησε να διαρρήξει τα γραφεία του FBI – Καταδίωξη θρίλερ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ενοπλος που αποπειράθηκε να διαρρήξει τα γραφεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Σινσινάτι (φωτογραφία, επάνω, από το CNN), στην πολιτεία Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ), σκοτώθηκε από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης έπειτα από καταδίωξη που κράτησε ώρες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μετά την έρευνα σε βάρος του Τραμπ

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε αφού η έρευνα του FBI στην κατοικία του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα προκάλεσε οργή σε κύκλους της άκρας δεξιάς στη χώρα.

Δείτε ακόμα – Η έφοδος του FBI και οι αποκαλύψεις της… τουαλέτας

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένοπλος αποπειράθηκε να «διαρρήξει» τα γραφεία του στο Σινσινάτι χθες Πέμπτη το πρωί.

«Ενεργοποιήθηκε συναγερμός και έφθασαν οπλισμένοι πράκτορες του FBI και ο ύποπτος τράπηκε σε φυγή», διευκρίνισε η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας, εφοδιασμένος με αλεξίσφαιρο γιλέκο, χρησιμοποίησε καρφωτικό πιστολέτο και έφερε ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR-15 όταν διέφυγε με αυτοκίνητο.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε πως οι δυνάμεις επιβολής του νόμου τον καταδίωξαν.

«Ανταλλαγή πυρών»

«Αφού το όχημα (του υπόπτου) σταμάτησε, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών», πρόσθεσε.

Ο άνδρας κατέφυγε σε χωράφι με καλαμπόκι, όπου όμως περικυκλώθηκε από αστυνομικούς, που προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, να διαπραγματευτούν μαζί του προκειμένου να παραδοθεί, είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Οχάιο.


Φωτογραφία από την περιοχή όπου σημειώθηκε η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον φερόμενο ως δράστη και τους αστυνομικούς

Ο άνδρας, 42 ετών, έστρεψε το τουφέκι του προς αστυνομικούς, που άνοιξαν πυρ. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε επιτόπου.

Ο διευθυντής του FBI, ο Κρίστοφερ Ρέι, ανέφερε προχθές Τετάρτη ότι η υπηρεσία του δέχθηκε απειλές μετά την έρευνά της στην κατοικία του κ. Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τις «οικτρές και επικίνδυνες».

«Η βία εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου δεν είναι η απάντηση, όποιο κι αν είναι το πρόβλημά σας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Την αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς επισκέφθηκε ο Μεντβέντεφ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ (φωτογραφία, επάνω, από το Telegram), συνοδευόμενος από κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας του, ταξίδεψε χθες Πέμπτη στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ζητώντας από τους ηγέτες των αυτονομιστών ενίσχυση των δεσμών με τη Μόσχα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Κατόπιν εντολής του προέδρου»

Είναι η σπουδαιότερη αντιπροσωπεία που στέλνει η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Δείτε ακόμα – Ανάρτηση-σοκ του Μεντβέντεφ: Αυτά θα είναι τα νέα σύνορα της Ευρώπης (δείτε χάρτη)

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Telegram, ο Μεντβέντεφ αναφέρει ότι «είχε συνομιλίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά προτεραιότητα για την ασφάλεια των “Δημοκρατιών” του Ντονμπάς, κατόπιν εντολής του (ρώσου) προέδρου» Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην εναρμόνιση της νομοθεσίας» των αυτονομιστικών περιοχών με αυτήν της Ρωσίας, καθώς και στην επισκευή των υποδομών και στην προετοιμασία των σχολείων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, συμπλήρωσε.

Τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνόδευσαν μεταξύ άλλων ο εκ των κορυφαίων συμβούλων του Πούτιν, ο Σεργκέι Κιριένκο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ και ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ.

Προετοιμάζει προσαρτήσεις

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012 και στη συνέχεια πρωθυπουργός από το 2012 έως το 2020, είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Χθες συναντήθηκε με τον αυτονομιστή ηγέτη του Λουγκάνσκ, τον Λεονίντ Πασέτσνικ και τον αυτονομιστή ηγέτη του Ντονέτσκ, τον Ντενίς Πουσίλιν. Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο “Λαϊκών Δημοκρατιών”, κάτι που δεν έχει κάνει η διεθνής κοινότητα.

Η επίσκεψη Μεντβέντεφ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η ανησυχία ότι η Μόσχα προετοιμάζει την προσάρτηση μεγάλων τμημάτων της Ουκρανίας.

Οι αυτονομιστικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία ζητούν ανοικτά την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία και οι φιλορωσικές κατοχικές διοικήσεις στον ουκρανικό νότο ετοιμάζονται να διοργανώσουν σχετικά δημοψηφίσματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ44 λεπτά ago

Βαλμπουενά: «Ήξερα πως θα τα καταφέρναμε»

ΚΟΣΜΟΣ47 λεπτά ago

ΗΠΑ: Νεκρός ο ένοπλος που επιχείρησε να διαρρήξει τα γραφεία του FBI – Καταδίωξη θρίλερ

ΕΛΛΑΔΑ59 λεπτά ago

Αλεξανδρούπολη: Δείτε το μεγαλύτερο πλοίο που έφτασε ποτέ μήκους 290 μέτρων – Ανήκει στις ΗΠΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Μεντί: Ποντάρει σε πέντε συμπαίκτες του για να μειωθεί η ποινή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Αλεξανδρούπολη: Δείτε το μεγαλύτερο πλοίο που έφτασε ποτέ μήκους 290 μέτρων – Ανήκει στις ΗΠΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Βατσλίκ: «Ήμουν συγκεντρωμένος και σίγουρος»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ2 ώρες ago

Ανακαλύφθηκε πιθανώς ο νεαρότερος έως τώρα εξωπλανήτης του γαλαξία μας

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Ιθάκη: Νέος σοκαριστικός ξυλοδαρμός – Την γέμισε με μώλωπες σε όλο της το σώμα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 ώρες ago

“Λάμψη” Παυλίδη και Τζόλη στο Κόνφερενς Λιγκ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ώρες ago

Κ. Φράγκου – Ζηκίδου: Να αφήσω μία σταγόνα αληθινής ιστορίας στις γενιές που έρχονται

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

Δημοφιλή