

ΚΟΣΜΟΣ
Ουάσιγκτον: Σβήνουν την επιγραφή Black Lives Matter σε δρόμο κοντά στον Λευκό Οίκο
Εργάτες άρχισαν χθες Δευτέρα στην Ουάσιγκτον ν’ αφαιρούν πελώρια επιγραφή στα χρώματα του κινήματος αντιρατσιστικής διαμαρτυρίας Black Lives Matter σε δρόμο κοντά στον Λευκό Οίκο, για καιρό στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων που επέστρεψαν στην εξουσία τον Ιανουάριο (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Leah Millis.
Το όνομα του κινήματος που γιγαντώθηκε το 2020 μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, Αφροαμερικανού που σκότωσε λευκός αστυνομικός, ήταν γραμμένο με κίτρινα γράμματα στον δρόμο, όχι μακριά από την έδρα της αμερικανικής προεδρίας.
«Είναι ιστορία, και τώρα βασικά μας λένε πως δεν έγινε», τονίζει Αφροαμερικανή που πήγε να δει για τελευταία φορά την επιγραφή
![]()
Η επιγραφή Black Lives Matter πριν αρχίσει να ξηλώνεται (φωτογραφία Khalid Naji-Allah Executive Office of the Mayor/via Reuters)
Διαγράφεται μερικούς μήνες αφού επέστρεψε στην προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ασκούσε την εξουσία όταν ξέσπασαν οι μαζικές κινητοποιήσεις του κινήματος «Black Lives Matter» («οι ζωές των μαύρων μετράνε»).
«Είναι ιστορία, και τώρα βασικά μας λένε πως δεν έγινε», συνόψισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Αφροαμερικανή που πήγε να δει για τελευταία φορά την επιγραφή καθώς συνεργείο σκαπανέων άρχιζε να την αφαιρεί.
Εδειχνε πως οι αμερικανοί ηγέτες «είχαν συμπόνια, (έλεγαν) ‘σας ακούμε’», εξήγησε η Τατζουάνα ΜακΚάλιστερ, 57 ετών, νοσηλεύτρια στο Μέριλαντ.
Αλλά «η ιστορία των μαύρων ξεκάθαρα δεν έχει σημασία γι’ αυτόν», πρόσθεσε, κάνοντας νεύμα προς τον Λευκό Οίκο.
Εχει «σοβαρότερα» προβλήματα
Η δημοκρατική δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μίριελ Μπάουζερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει «σοβαρότερα» προβλήματα από το να εμπλακεί σε μάχη «για το τι είναι σημαντικό για εμάς και για την ιστορία».
«Επικεντρωνόμαστε σήμερα στο να εγγυηθούμε την επιβίωση των κατοίκων μας και της οικονομίας μας», πρόσθεσε η αιρετή, που φοβάται πως οι μαζικές απολύσεις λειτουργών του ομοσπονδιακού κράτους που αποφασίζονται από τον κ. Τραμπ και τον σύμμαχο και σύμβουλό του Ελον Μασκ θα καταφέρουν βαρύ πλήγμα στην οικονομία της πόλης.
Ερωτηθείσα αν το σβήσιμο της επιγραφής αποφασίστηκε λόγω πιέσεων του Λευκού Οίκου, η κυρία Μπάουζερ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε «λεπτομέρειες». «Ομως νομίζω πως είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν άρεσε σε κόσμο, δεν άρεσε σ’ εμένα», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago
Βόλος: Θρήνος για το νιόπαντρο ζευγάρι που χάθηκε στο τροχαίο – Έρευνα για τις συνθήκες της σύγκρουσης με το αγροτικό που οδηγούσε 82χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago
Βόλος: Θρήνος για το νιόπαντρο ζευγάρι που χάθηκε στο τροχαίο – Έρευνα για τις συνθήκες της σύγκρουσης με αγροτικό που οδηγούσε 82χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Βόλος: Θρήνος για το νιόπαντρο ζευγάρι που χάθηκε στο τροχαίο – Δεν άντεξε και “έσβησε” και ο πατέρας θύματος – Έρευνα για τις συνθήκες της σύγκρουσης με αγροτικό που οδηγούσε 82χρονος
-
ΒΟΛΟΣ19 ώρες ago
Νέο Σοκ στον Βόλο- Πέθανε ο πατέρας του 31χρονου που σκοτώθηκε στα Λεχώνια μόλις άκουσε τον θάνατό του παιδιού του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago
Θλίψη στη Μαγνησία – Πέθανε 63χρονος Βολιώτης
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Βόλος: Θρήνος για το νιόπαντρο ζευγάρι που χάθηκε στο τροχαίο – «Έσβησε» και ο πατέρας θύματος
-
ΒΟΛΟΣ19 ώρες ago
Βόλος- Τι εξήγηση έδωσε ο 82χρονος άνδρας για το φοβερό τροχαίο που στοίχισε τη ζωή από το νιόπαντρο ζευγάρι
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago
Βόλος: Θρήνος για το νιόπαντρο ζευγάρι που χάθηκε στο τροχαίο – «Έσβησε» και ο πατέρας του 32χρονου