ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δηλώνει ο Μπορέλ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στα σκαριά έχει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση το έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με επίκεντρο αυτή τη φορά τον πετρελαϊκό κλάδο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, στην έκτακτη συνεδρίασή τους χθες, στις Βρυξέλλες, εξέτασαν την πρόταση για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και την ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων εντός της εβδομάδας. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων προς τη Μόσχα, προτείνεται η σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Η πρόταση, που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη (3/5), αναμένεται να περιλαμβάνει εξαιρέσεις όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Σημειώνεται ότι η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 26% του πετρελαίου.
Αισιοδοξία από Μπορέλ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να εγκρίνει τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ο Τζοζέπ Μπορέλ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη του Παναμά, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, πως η ΕΕ ευελπιστεί πως το νέο πακέτο κυρώσεων θα συμπεριλάβει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε πάντως πως ελπίζει η ΕΕ να λάβει «μέτρα για να περιορίσει κατά πολύ» τις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη, παραδεχόμενος πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία.
«Είμαι όμως πεπεισμένος ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως το επόμενο συμβούλιο», πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων προγραμματίζεται να συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.
Στόχος η μείωση ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
Στόχος της Ε.Ε. είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της από τη Ρωσία, αλλά με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο για τις αγορές και τις τιμές. Εξάλλου, μία νέα έκρηξη στις τιμές άμεσα θα κατέληγε τελικά να αυξήσει το εισόδημα που διασφαλίζει ακόμη την περίοδο αυτή η Μόσχα, οπότε κάθε άλλο παρά θα λειτουργούσε σαν τιμωρία για την επιθετική στάση της στην Ουκρανία.
Στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φάνηκε πως κερδίζει έδαφος, ωστόσο, οι χώρες είναι διχασμένες σχετικά με τον χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, καθώς κάποιες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ είναι περισσότερο ενεργειακά εξαρτημένες από τη Μόσχα συγκριτικά με κάποιες άλλες.
Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας -η οποία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης- δήλωσε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αντέξει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022 και φάνηκε υπέρμαχος αυστηρότερων κυρώσεων στην Ρωσία. Από την άλλη πλευρά όμως η Ουγγαρία αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με αξιωματούχους της να ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υποστηρίξει μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Οπως δήλωσαν πάντως δυο αξιωματούχοι της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.
Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των «27», η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα πετρελαϊκό εμπάργκο θα αλλάξει σημαντικά τους όρους της διμερούς σχέσης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, δεδομένου πως η Ένωση ήταν και παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος πελάτης του ρωσικού αργού. Το 2019, σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου της Ε.Ε. προήλθαν από τη Ρωσία και αν και έκτοτε το νούμερο αυτό έχει μειωθεί, στην ουσία δεν έχει αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες μεταξύ τους.
Και μετά το «όχι» στην πληρωμή με ρούβλια τι;
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, η επίτροπος ενέργειας Κ. Σίμπσον δήλωσε πως οι «27» κατέστησαν ξεκάθαρο ότι η πληρωμή που προτείνει η Ρωσία είναι μια μονομερής αλλαγή που δεν δικαιολογείται και πρέπει να απορριφθεί.
Ως προς το τι πρέπει να πράξουν οι εταιρείες που έχουν να καταβάλουν πληρωμές εντός του Μαΐου προς τη Gazprom, η κ. Σίμπσον τόνισε ότι η μέθοδος που προτείνει το διάταγμα Πούτιν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορούμε να βασιστούμε στην καλή θέληση της Ρωσίας, ανέφερε.
Παράλληλα, η ίδια χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, και δείχνει ότι οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος μπορεί να είναι το επόμενο.
Από την πλευρά της, η προεδρεύουσα του Συμβουλίου γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Β. Πομπιλί, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να εφαρμοστούν και ότι το να πληρωθούν οι συμβάσεις του φυσικού αέριου σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.
Όπως είπε η κ. Σίμπσον, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν πιο λεπτομερείς οδηγίες για το τι μπορούν και τι όχι να κάνουν οι εταιρείες σε σχέση με το θέμα της πληρωμής της Gazprom και τι συνιστά παραβίαση των κυρώσεων και τι όχι.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, το 97% των συμβάσεων με τη Gazprom αναφέρει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια με τον τρόπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν, κατέληξε η Επίτροπος Ενέργειας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ρωσία: Έκλεισε τα σύνορα με την Ουκρανία στην κατεχόμενη Χερσώνα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι συμβαίνει στη Χερσώνα, την περιοχή που έχει καταληφθεί από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η κατεχόμενη από τη Ρωσία Χερσώνα έκλεισε τα σύνορά της προς τις γύρω ουκρανικές περιοχές, ανέφερε το Σάββατο ο Κιρίλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της εγκατεστημένης από τη Μόσχα διοίκησης στην περιοχή, όπως ανέφερε το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η είδηση «παίζει» και στα social media
The #occupiedkhersonregion completely closed the borders with the regions of #ukraine. This was announced by the Russian-appointed «deputy head of the military-civilian administration Kirill Stremousov. #PlatinumJubilee pic.twitter.com/IfM14hEyaV
— Ukraine actually (@helply11) May 28, 2022
«Τα σύνορα είναι τώρα κλειστά για λόγους ασφαλείας. Δεν συνιστούμε καθόλου ταξίδια προς την Ουκρανία, ανεξάρτητα από το πρόσχημα», δήλωσε ο Στρεμούσοφ, σύμφωνα με το RIA.
Τα συνοριακά περάσματα της Χερσώνας με τις ουκρανικές περιοχές Μικολάιβ και Ντνιπροπετρόφσκ είναι κλειστά, ενώ τα ταξίδια από τη Χερσώνα προς την Κριμαία ή τις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ζαπορίζια παραμένουν δυνατά, πρόσθεσε ο Στρεμούσοφ.
Σχεδόν ολόκληρη η Χερσώνα – που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία – έχει καταληφθεί από τη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι όποιος θέλει να φύγει από την περιοχή έχει σταλεί στην Κριμαία.
Το CNN έχει μιλήσει εκτενώς με δεκάδες ουκρανικές οικογένειες για τα δύσκολα ταξίδια τους μέσα και έξω από την περιοχή.
Οι προσπάθειες της εγκατεστημένης από τη Ρωσία διοίκησης στη Χερσώνα να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις και να προωθήσει δημοψήφισμα για να γίνει η περιοχή «Δημοκρατία» – αντίστοιχη με τα κρατίδια των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία – συνεχίζονται.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ιράν: Στους 28 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών μετά την κατάρρευση του κτιρίου – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η αστυνομία του Ιράν έκανε χρήση χημικών και έριξε προειδοποιητικές βολές για να διαλύσει διαδήλωση στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας ύστερα από την κατάρρευση κτιρίου που στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους, όπως μετέδωσαν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τη Δευτέρα το δεκαώροφο κτίριο κατοικιών Metropol, που βρισκόταν υπό ανέγερση στην Αμπαντάν, μια από τις κεντρικές πόλεις της επαρχίας Χουζεστάν, κατέρρευσε μερικώς στην καρδιά ενός πολυσύχναστου δρόμου.
#Abadan, southwest #Iran
Heart-breaking scenes of a local desperately looking for survivors in the rubbles of the city’s Metropol tower that collapsed on Monday. At least 24 are confirmed dead. Many believe the true death toll is far higher.pic.twitter.com/QJmpZLEBYs— People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) (@Mojahedineng) May 27, 2022
Ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι
Από την Τετάρτη πραγματοποιούνται διαδηλώσεις τις βραδινές ώρες στην Αμπαντάν και άλλες πόλεις της Χουζεστάν, με τους διαδηλωτές να ζητούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για αυτή την καταστροφή, μιας από τις φονικότερες εδώ και χρόνια στο Ιράν.
Διαδηλώσεις έγιναν και χθες, Παρασκευή, σε πολλές πόλεις στο κεντρικό Ιράν, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.
Χθες βράδυ στην Αμπαντάν, οι δυνάμεις ασφαλείας «έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτόξευσαν προειδοποιητικές βολές» για να διαλύσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που βρίσκονταν κοντά στο σημείο όπου κατέρρευσε το κτίριο, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Θάνατος στους ανίκανους υπαλλήλους», φώναζαν κάποιοι διαδηλωτές, όπως μετέδωσε το Fars.
Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σήμερα σε 28, καθώς εντοπίστηκαν νεκροί δύο ακόμα άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχίντι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. Σύμφωνα με αξιωματούχους, 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ 41χρονος Πα-τέρας ασελγούσε στην 10χρονη κόρη του στον Βόλο