Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αργή αλλά υπαρκτή η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας [Χάρτες]

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στα ανατολικά της Ουκρανίας, αλλά η ισχυρή αντίσταση των ουκρανικών στρατευμάτων επιβραδύνει την πρόοδό τους, σύμφωνα με το BBC.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν μικρή πρόοδο γύρω από την ανατολική πόλη Ιζιούμ, αλλά οι ισχυρές ουκρανικές άμυνες στην περιοχή του Ντονμπάς αντέχουν προς το παρόν.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Παρασκευή ότι η μάχη για το Ντονμπάς, στα ανατολικά, παραμένει ο κύριος στρατηγικός στόχος της Ρωσίας. Σημείωσε ότι οι μάχες ήταν ιδιαίτερα σφοδρές γύρω από το Λισιτσάνσκ και το Σεβεροντονέτσκ, ενώ υπήρξε απόπειρα προέλασης νότια προς το Σλοβιάνσκ.

Τι γίνεται στη Μαριούπολη

Η κατεστραμμένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, η οποία έχει περικυκλωθεί από τις αρχές Μαρτίου, βρίσκεται πλέον ως επί το πλείστον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων – αν και αρκετές εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στα νότια της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει το εκτεταμένο βιομηχανικό συγκρότημα και συνεχίζουν τον αεροπορικό βομβαρδισμό του, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη καμία προσπάθεια να απομακρυνθούν τα ουκρανικά στρατεύματα από ένα δίκτυο σηράγγων κάτω από το εργοστάσιο, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πυρκαγιές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Νέες πυρκαγιές κατακαίουν την Αποκλεισμένη Ζώνη του Τσερνόμπιλ, που εξακολουθεί να παραμένει μολυσμένη από ραδιενεργές ουσίες μετά το ατύχημα του 1986.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι ουκρανικές αρχές, στις οποίες έχει περιέλθει ξανά ο έλεγχος της περιοχής μετά την αποχώρηση των Ρώσων, ενημέρωσαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας γάμμα στην περιοχή του σταθμού «δεν υπερβαίνουν τα επίπεδα αναφοράς».

Καθησυχάζει ο Ρόσι

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο οποίος δήλωσε ότι οι πυρκαγιές δεν συνιστούν ραδιενεργή απειλή για τους ανθρώπους.

Ο Ρόσι πρόσθεσε ότι, με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοιες πυρκαγιές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ μικρή αύξηση της συγκέντρωσης ραδιενέργειας στον αέρα. Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός συμφωνεί με την εκτίμηση της Ουκρανίας, ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Στην περιοχή ξεσπούν συχνά πυρκαγιές όπως τον Μάρτιο, όταν το εργοστάσιο ήταν ακόμη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις. Και τότε το Κίεβο είχε δηλώσει ότι οι φωτιές δεν συνιστούν απειλή για την υγεία.

Η εικόνα στην «σπαρμένη» με πυρηνικά Ουκρανία

Όσον αφορά τους 15 αντιδραστήρες της χώρας που βρίσκονται σε τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς, η Ουκρανία είπε ότι οκτώ βρίσκονται επί του παρόντος συνδεδεμένοι στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων δύο στον σταθμό της Ζαπορίζια, τρεις στο Ρίβνε, δύο στον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας και έναν στο Χμελνίτσι. Οι άλλοι επτά αντιδραστήρες κλείνουν για τακτική συντήρηση ή παραμένουν σε εφεδρεία. Τα συστήματα ασφαλείας βρίσκονται σε λειτουργία και στους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς.

Από την πλευρά του, ο ΔΟΑΕ λαμβάνει ομαλά απομακρυσμένα δεδομένα από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, καθώς και από τις υπόλοιπες μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία στην Ουκρανία. Η μετάδοση στοιχείων από το Τσερνόμπιλ αποκαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η βιαστική απεξάρτηση από το φυσικό αέριο μπορεί να φέρει εκατομμύρια θανάτους από λιμοκτονία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Κορυφαίος οικονομολόγος τροφίμων προειδοποίησε ότι η πρόωρη απεξάρτηση από την παραγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει αμέτρητους ανθρώπους στη λιμοκτονία, αν οι αρμόδιοι δεν προνοήσουν για την άμβλυνση των επιπτώσεών της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι τιμές ενέργειας εκτινάχθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – πράγμα που με τη σειρά του αύξησε το κόστος των λιπασμάτων, τα οποία παράγονται από φυσικό αέριο. Οι παγκόσμιες σοδειές πλέον απειλούνται.

Ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ δήλωσε στο Politico ότι αν η Ευρώπη αναζητήσει άμεση εναλλακτική στο ρωσικό αέριο, οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω, καθιστώντας αδύνατη την αγορά τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους. «Αν αλλάξεις το ενεργειακό μείγμα υπερβολικά γρήγορα, θα αυξήσεις το κόστος της ενέργειας», τόνισε. «Και τότε θα αυξήσεις το κόστος των λιπασμάτων, το κόστος των τροφίμων, και τους ανθρώπους που θα πεθάνουν από την πείνα. Επομένως, τι θες να κάνεις;»

Τα διλήμματα της Ευρώπης

Τα σχόλια του Τερέρο έρχονται σε σύγκρουση με τις πιο πιεστικές στρατηγικές ανησυχίες της Ένωσης: τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο μπλοκ, αλλά και την ενεργειακή της απεξάρτηση από τη Ρωσία. Ο Τερέρο πιστεύει ότι οι συνέπειες της απομάκρυνσης από τους φθηνούς υδρογονάνθρακες για χάρη ακριβότερων εναλλακτικών θα μπορούσε να αποβεί φονική. Θα μπορούσε να αναγκάσει τους ευρωπαίους πολιτικούς να αναθεωρήσουν το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο-ορόσημο, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να δημιουργήσει πόλωση στις Βρυξέλλες.

Ήδη υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε πολιτικούς όπως ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας, Φρανς Τίμερμανς, που υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιμείνει στους φιλόδοξους στόχους της για το περιβάλλον, ενώ παράλληλα απομακρύνεται από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ενώ άλλοι, όπως το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, φέρνουν αντιστάσεις σε οποιαδήποτε νέα νομοθεσία θα μπορούσε να περιορίσει τις σοδειές τροφίμων.

Εκατομμύρια κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα

Ο Τορέρο ξεκαθάρισε ότι «υποστηρίζει πλήρως» τον στόχο της μείωσης εκπομπών, όμως οι πολιτικοί θα πρέπει να έχουν πλήρη συνείδηση των επιπτώσεων της ενεργειακής μετάβασης στις τιμές των τροφίμων.

Στο χειρότερο σενάριο, 18,4 εκατ. επιπλέον άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν υποσιτισμένοι εντός του επόμενου έτους εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τον Τορέρο. Ήδη πριν τη ρωσική εισβολή, 161 εκατ. επιπλέον άτομα αναμενόταν να οδηγηθούν στην ακραία πείνα εντός του 2021, εξαιτίας του σοκ στις τιμές που είχε προκαλέσει η πανδημία. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του ΟΗΕ τελικά άγγιξε τιμές-ρεκόρ τον Μάρτιο.

Ευάλωτοι σε κλιματικά σοκ

Ο Τορέρο προειδοποίησε επίσης ότι ο πλανήτης εξαρτάται υπερβολικά από ελάχιστους μεγάλους εξαγωγείς τροφίμων, όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία – με την τελευταία, μάλιστα, να έχει ήδη ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με τις εξαγωγές τροφίμων της Ρωσίας και της Ουκρανίας να έχουν βρεθεί εκτός κάδρου, ο πλανήτης είναι ακόμη πιο ευάλωτος σε ένα κλιματικό σοκ, όπως μια πλημμύρα ή ξηρασία, σε οποιαδήποτε από τις σημαντικές χώρες-παραγωγούς.

Αυτό καθιστά δυσκολότερη την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, προειδοποίησε ο Τορέρο. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες. Δεν μπορείς απλώς να θέτεις στόχους για το κλίμα, χωρίς να σκέφτεσαι τη σύνδεση με την πείνα».

Εναλλακτικές στρατηγικές

Ο Τορέρο πρότεινε στους ευρωπαίους πολιτικούς να σκεφτούν σοβαρά την αλλαγή στάσης στο ζήτημα της εξάρτησης από το φυσικό αέριο και τα συνθετικά λιπάσματα. Οι χώρες της ΕΕ συζητούν αυτή τη στιγμή το κατά πόσον θα διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, με το φυσικό αέριο να είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος σημαντικός στόχος των κυρώσεων. Οι Βρυξέλλες επιμένουν επίσης στην Πράσινη Συμφωνία που θέτει στον αγροτικό τομέα τον μη δεσμευτικό στόχο της μείωσης της χρήσης λιπασμάτων τουλάχιστον κατά ένα πέμπτο μέχρι το 2030.

Ο Τορέρο επεσήμανε ότι καλύτερος στόχος θα ήταν η πιο αποτελεσματική χρήση των λιπασμάτων. «Ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα λιπάσματα είναι πολύ αναποτελεσματικός», υποστήριξε, εξηγώντας ότι οι αγρότες συνήθως καταλήγουν να ρίχνουν στα χωράφια τους υπερβολικές ποσότητες έτοιμων «πακέτων» θρεπτικών συστατικών, τα οποία το έδαφος δεν έχει πραγματική ανάγκη.

Επέκρινε την ΕΕ που απελευθέρωσε εκατομμύρια εκτάρια άγονων γαιών από τους πράσινους κανόνες προκειμένου να φυτευτούν περισσότερα τρόφιμα, λέγοντας ότι η κίνηση ήταν λανθασμένη, επειδή αυτού του είδους η μη-παραγωγική γη είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας του συστήματος τροφίμων, ενώ δεν πρόκειται να φέρει τις σοδειές στις οποίες ελπίζουν οι παραγωγοί.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA7 λεπτά ago

Ρωσικό αέριο: Οι μισοί πελάτες της Gazprom άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank

ΚΟΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Ουκρανία: Πυρκαγιές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ8 λεπτά ago

Αναμμένα κεριά για τα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας στο κέντρο της Λάρισας (φωτό)

VIDEO17 λεπτά ago

Δελτίο Ειδήσεων 19/05/2022

ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά ago

Σεισμός: Ασθενής δόνηση στην Αττική

ΚΟΣΜΟΣ27 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η βιαστική απεξάρτηση από το φυσικό αέριο μπορεί να φέρει εκατομμύρια θανάτους από λιμοκτονία

ΕΛΛΑΔΑ38 λεπτά ago

Κοροναϊός: Μία νέα υποπαραλλαγή κυκλοφορεί ανάμεσά μας – Με όχι καλή φήμη

ΚΟΣΜΟΣ46 λεπτά ago

Σαρλ Μισέλ: Η Σερβία να εναρμονιστεί με την ΕΕ και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία – Συνάντηση με Βούτσιτς

ΕΛΛΑΔΑ57 λεπτά ago

Τρίκαλα: Πέθανε ξαφνικά 27χρονη – Ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε

OIKONOMIA1 ώρα ago

Επισιτιστική κρίση: Οι τράπεζες κατέρρευσαν το 2008 – Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στο διατροφικό μας σύστημα

Δημοφιλή