ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Γιατί η Γερμανία και η Γαλλία δεν συμφωνούν με την «Αγγλόσφαιρα» για τη διαχείριση της ρωσικής απειλής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Guardian αναλύει τις τρέχουσες αλλά και τις ιστορικές αιτίες των αποκλίσεων που βάζουν εμπόδια στην κοινή δυτική αντίδραση
Παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στην Ουκρανία ότι Δύση αντιμετωπίζει την κρίση ενωμένη, αυξάνονται οι φωνές που εγείρουν ανησυχίες για την πιθανή διχογνωμία μεταξύ της «Αγγλόσφαιρας» από τη μία πλευρά και της Γαλλίας και της Γερμανίας από την άλλη, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι αποκλίνουσες απόψεις στην καρδιά του ΝΑΤΟ δεν αφορούν μόνο την επιλογή της αρμόζουσας αντίδρασης σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και την ίδια την αξιολόγηση της επιτακτικότητας της απειλής.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Διαβάστε επίσης: Handelsblatt: Ο Nord Stream αυξάνει την εξάρτηση από τη Ρωσία
Κάθε είδους προσπάθεια για γεφύρωση των αποστάσεων στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των διαρκών διαβουλεύσεων, ενδέχεται να αποδειχθεί ανίκανη να παρακάμψει το πρόβλημα, από τη στιγμή που δεν αφορά μόνο τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και ένα βαθύ σχίσμα που χρονολογείται δεκαετίες πίσω, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να προκρίνουν διαφορετικά μέσα διαχείρισης της Ρωσίας σε σχέση με την Αγγλόσφαιρα.
Η δύση διχάζεται
Η Γαλλία, χρησιμοποιώντας τις ίδιες πληροφορίες που παρέχει η CIA, δεν προβλέπει άμεση εισβολή, ούτε κρίνει ότι η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων αρκεί για την πραγματοποίησή της εντός των ερχόμενων τριών εβδομάδων – μια εκτίμηση με την οποία συμφωνούν και οι ουκρανοί αναλυτές.
Στη Βρετανία, η υπουργός εξωτερικών, Λιζ Τρους, έχει επικρίνει ανοιχτά τη μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο, αλλά και την πρόσφατη άρνηση του Βερολίνου να επιτρέψει την αποστολή οπλισμού γερμανικής κατασκευής από την Εσθονία στην Ουκρανία. Η ιδέα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να παρέχει όπλα για να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι εκτός συζήτησης. Μιλώντας στο Βερολίνο την Τρίτη, ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του, λέγοντας ότι στηρίζεται «σε όλες τις εξελίξεις των περασμένων ετών και δεκαετιών».
Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έγραψε στο Facebook ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για το «μπλόκο» στις εσθονικές εξαγωγές.
Στις ΗΠΑ, το «γερμανικό ερώτημα» εξοργίζει όλο και περισσότερο τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ η Wall Street Journal δημοσίευσε Άποψη με τίτλο «Είναι η Γερμανία αξιόπιστος σύμμαχος των Αμερικανών; Nein.»
Πού οφείλονται οι αποκλίσεις
Οι εντάσεις αντανακλούν δυο διαφορετικές ερμηνείες του πώς θα μπορούσε, ακόμη και ρτώρα, να αποτραπεί η μετατροπή της Ρωσίας σε εχθρική δύναμη προς τη Δύση, οι οποίες κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, παρατηρεί ο Guardian.
Οι διαφορετικές εκτιμήσεις του Βερολίνου, της Ουάσινγκτον, του Παρισιού και του Λονδίνου για την κατάλληλη μέθοδο οικοδόμησης σταθερότητας από τα συντρίμμια της μετασοβιετικής Ρωσίας πάντα αποτελούσαν σημείο σύγκρουσης, με την κάθε πρωτεύουσα να λαμβάνει διαφορετικές θέσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Απόψεις που αλλάζουν
Οι ΗΠΑ υπό τον Μπιλ Κλίντον δίσταζε να επιτρέψει στις τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ, δηλαδή την Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε καταστήσει σαφείς τους κινδύνους μιας τέτοιας κίνησης στη σύνοδο της συμμαχίας τον Ιανουάριο του 1994, λέγοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν είχε περιθώρια «να χαράξει νέες γραμμές μεταξύ ανατολής και δύσης που θα δημιουργήσουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία μελλοντικής αναμέτρησης».
Ο Τόνι Μπλερ αρχικά πίστευε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να πείσει τη Ρωσία να ενταχθεί στο δυτικό στρατόπεδο, και υποστήριζε φανατικά την ένταξή της στους G8. Ο Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε τη Μόσχα ως υπουργός εξωτερικών το 2017 και, παρά τη δηλητηρίαση στο Σόλσμπερι, έχει υπάρξει εντυπωσιακά χαλαρός με την παρουσία ρωσικών χρημάτων στο Λονδίνο, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα.
Η στάση της Γαλλίας
Η Γαλλία επίσης έχει φανεί επιφυλακτική στο παρελθόν και συγκεκριμένα κατά την περίοδο της προσάρτησης της Κριμαίας, τον Μάρτιο του 2014. Μόνο μετά από παρατεταμένες αμερικανικές πιέσεις ο τότε πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ακύρωσε σύμβαση €1,2 δισεκατομμυρίων που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του για τον εξοπλισμό της Ρωσίας με δυο ελικοπτεροφόρα Κλάσης Μιστράλ που προορίζονταν για τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε τον Πούτιν στις Βερσαλίες στη διάρκεια έκθεσης για τον Πέτρο Α’ της Ρωσίας το 2017. Ενώπιον του απομονωτισμού του Τραμπ, ο Μακρόν στη διάρκεια ομιλίας του το 2019, είχε ζητήσει το τέλος των «παγωμένων συγκρούσεων» με τη Ρωσία. Τον περασμένο Ιούνιο, σε συνεννόηση με την Άνγκελα Μέρκελ, έφερε προ εκπλήξεως τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες όταν κάλεσε τον Πούτιν σε σύνοδο κορυφής. Την Τρίτη στο Βερολίνο, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι επιμένει στην ανάγκη για συνάντησή του με τον ρώσο ηγέτη αυτή την εβδομάδα, έχοντας όμως ως μοναδικό στόχο την αποκλιμάκωση.
Η ιδιαίτερη σχέση Γερμανίας-Ρωσίας
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος παίκτης στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, είναι η Γερμανία – όπως και σε όλη την περίοδο μετά την ενοποίησή της, παρατηρεί ο Guardian.
Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού στην προσπάθεια να δοθεί εξήγηση για τη γερμανική επιμονή στην αισιόδοξη προσέγγιση απέναντι στον Πούτιν, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του Τζον Λόου, με τίτλο «Το Ρωσικό Πρόβλημα της Γερμανίας» που περιγράφει λεπτομερώς τα εμπορικά, πολιτικά, πολιτισμικά και διανοητικά δίκτυα που συνδέουν τις ελίτ των δύο χωρών. Ακόμη, υποστηρίζει ότι ο Πούτιν εκμεταλλεύεται τις γερμανικές ενοχές για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αρνείται να της δώσει τη συγχώρεσή του.
Τα παραδείγματα που επικαλείται ο Λόου περιλαμβάνουν την αντίδραση του τότε γερμανού υπουργού εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ την περίοδο της ρωσικής παρέμβασης στη Γεωργία το καλοκαίρι του 2008. Τότε, ο γερμανός ΥΠΕΞ είχε προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή σχέσεων που θα έπρεπε να επιβιώσουν της κρίσης.
Η παράδοση των Σοσιαλδημοκρατών
Παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ αντέδρασε δυναμικά στη ρωσική εισβολή του 2014, ο Σταϊνμάιερ, βέβαιος ότι το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών από το οποίο προερχόταν κατανοούσε καλύτερα τη Ρωσία από ό,τι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, μετέβη στη Μόσχα και πρότεινε τη δημιουργία οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, τρεις πρώην καγκελάριοι της Γερμανίας, ο Χέλμουτ Σμιντ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Χέλμουτ Κολ, έχουν προειδοποιήσει τη Μέρκελ να μην απομονώσει τη Μόσχα. Μέσα σε μια εβδομάδα από την εισβολή, ο επικεφαλής της Siemens επισκέφθηκε τη Μόσχα. Καθώς οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών επιδεινώνονταν, ομάδα ανώτερων γερμανών αξιωματούχων και πολιτικών απέστειλαν συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή που καλούσε στην επιστροφή στην πολιτική κατευνασμού.
Ostpolitik
Πρόσφατο άρθρο του Chatham House υποστηρίζει ότι αυτού του είδους η γερμανορωσική σχέση έχει διαμορφωθεί από δυο κεντρικούς παράγοντες. Πρώτον, από την Ospolitik, δηλαδή την στρατηγική εξωτερικής πολιτικής για «αλλαγή μέσω της επαναπροσέγγισης» προς την Σοβιετική Ένωση και τα κράτη-δορυφόρους της, την οποία εισήγαγε ο γερμανός καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Βίλλυ Μπραντ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70 που είχε στόχο την υπερπήδηση των διαφορών μέσω της εστίασης στα κοινά συμφέροντα. Η πολιτική αυτή ακόμη προκρίνεται από μεγάλη μερίδα των γερμανών πολιτικών.
Ρωσικό αέρικο, γερμανικό ατσάλι
Δεύτερον, η συμφωνία αμοιβαίας εξάρτησης μεταξύ των δύο κρατών που χρονολογείται επίσης στη δεκαετία του ‘70, όταν η Σοβιετική Ένωση και η Γερμανία συμφώνησαν να ανταλλάσσουν φυσικό αέριο από τη Σοβιετική Ένωση με γερμανικό ατσάλι. Στηρίχθηκε στην άποψη που είχε εκφράσει ο Σμιντ ότι «εκείνοι που εμπορεύονται μεταξύ τους, δεν πυροβολούν ο ένας τον άλλον». Μέχρι το 2018, η γερμανική αγορά αντιπροσώπευε το 37% του συνόλου των πωλήσεων της GazProm, ενώ είχε επιτευχθεί η συμφωνία για τον αγωγό Nord Stream 2. Οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία πενταπλασιάστηκαν στο διάστημα από το 2000 έως το 2011.
Αυτός ο τρόπος σκέψης, υποστηρίζει ο Guardian, παραμένει κυρίαρχος σε μερίδες των Σοσιαλδημοκρατών. Ο σημερινός υπουργός οικονομικών της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, το υπουργείο του οποίου έχει την ευθύνη των κυρώσεων, αντιτίθεται στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών Swift. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Der Spiegel: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας νέα επιχειρηματικά πεδία που μπορούν να απομακρύνουν και τις δύο πλευρές από τη θέση σύγκρουσης».
Διαφωνίες στο εσωτεριό των Σοσιαλδημοκρατών
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες οι συμβιβασμοί που προβλέπει η Ostpolitik έχουν βρεθεί στο στόχαστρο μιας νεότερης γενιάς γερμανών πολιτικών. Ο Μίχαελ Ροθ, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων των Σοσιαλδημοκρατών, υποστήριξε ότι το κόμμα του πρέπει να ξεφύγει πι από τη σκιά του Μπραντ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε ότι ο κόσμος είναι καλύτερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα». Άλλοι υπουργοί έχουν επιμείνει ότι ο τομέας της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού Nord Stream, δεν μπορεί να μείνει εκτός του φάσματος των δυνητικών κυρώσεων, όπως είχε συμβεί το 2014.
Όλα αυτά δυσκολεύουν τη θέση του Όλαφ Σολτς, ο οποίος ταυτόχρονα θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία για την κατάλληλη προσέγγιση της Γερμανίας με την ΥΠΕΞ από το κόμμα των Πράσινων, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία έχει επίσης τις δικές της απόψεις για το θέμα. Ως αποτέλεσμα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα συζητήσει επισήμως για τη στάση του απέναντι στην ουκρανική κρίση, προκειμένου να αποφύγει την πιθανότητα δημόσιας σύγκρουσης.
Κίνδυνος προ των πυλών
Ένας διπλωμάτης τόνισε πως η κατάσταση θυμίζει το σχόλιο του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν την περίοδο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο προειδοποιούσε για τους κινδύνους που ενέχει ο διαμελισμός μιας αυτοκρατορίας. «Το ρολόι του κομμουνισμού έχει σταματήσει να χτυπά», είχε γράψει. Επομένως, ο στόχος πλέον δεν ήταν «να απελευθερωθούμε»,, αλλά «να προσπαθήσουμε να μη μας πλακώσουν τα συντρίμμια του».
Πηγή: Guardian
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Βρετανία: Προ των πυλών η μεγαλύτερη σιδηροδρομική απεργία στην σύγχρονη ιστορία της χώρας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έκτακτα μέτρα για την προστασία των επιβατών και την διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις προϊόντων και κυρίως τροφίμων, έχει στα σκαριά η βρετανική κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της μεγαλύτερης απεργίας που έχει καταγραφεί ποτέ στο σιδηροδρομικό δίκτυο όλης της χώρας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το εθνικό συνδικάτο του κλάδου έχει ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα ειδική εκλογική διαδικασία, βάσει της οποίας οι τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενοι θα αποφασίσουν επί της πρότασης για μεγάλη εθνική απεργία σε απάντηση της απόφασης της Network Rail να προχωρήσει σε μεγάλες απολύσεις, τουλάχιστον 2.500 εργαζομένων, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που θέλει να εφαρμόσει για την εξοικονόμηση των δαπανών της κατά 2 δισ. στερλίνες.
Οι εργαζόμενοι θέτουν, επίσης, στο τραπέζι και άλλες απαιτήσεις που έχουν να κάνουν με το πάγωμα των μισθών σε ένα διάστημα υψηλού πληθωρισμού, καθώς και θέματα ασφαλείας.
Η εκλογική διαδικασία στο σωματείο των εργαζομένων της Network Rail και άλλων 15 εταιρειών που συμμετέχουν στην λειτουργία του δικτύου της χώρας έχει ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη, 24 Μαίου. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την ετυμηγορία των εργαζομένων που πιθανότατα θα είναι θετική για την έναρξη κινητοποιήσεων, από τον Ιούνιο.
Φόβοι για ελλείψεις
Αν οι κινητοποιήσεις προχωρήσουν, ειδικοί και κυβέρνηση μιλούν για την μεγαλύτερη απεργία στους βρετανούς σιδηροδρόμους στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αναλυτές φοβούνται μάλιστα την αναβίωση, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, του λεγόμενου «χειμώνα της δυσαρέσκειας», το 1978, όταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις «γονάτισαν» την βρετανική οικονομία. Άλλωστε, σημειώνεται πως και οι εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου έχουν ανακοινώσει απεργία για τις 7 Ιουνίου.
Προβληματισμένη για το χάος που μπορεί να προκληθεί η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται σχέδια αντίδρασης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στα μέτρα, είναι το να δοθεί προτεραιότητα στα τρένα που μεταφέρουν εμπορεύματα αντί τα επιβατικά, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά η έλλειψη προσωπικού θα είναι ούτως ή άλλως βασικό πρόβλημα.
Ο υπουργός Μεταφορών θα συμμετέχει σε έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπορίς Τζόνσον και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να διαμορφωθεί το σχέδιο αντίδρασης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουν την ετυμηγορία των εργαζομένων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Κυρώσεις: Περιττή και ανόητη η κατάσχεση αποθεμάτων της Ρωσίας – Πέντε λόγοι για να αρνηθούμε


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το ευρωπαϊκό think tank Bruegel, προβάλει πέντε λόγους για τους οποίους η πρόταση για κατάσχεση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας είναι, εκτός από έωλη νομικά, και επί της ουσίας λάθος
Στο τραπέζι της ΕΕ έχει πέσει η πρόταση για κατάσχεση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα έχει ήδη χαρακτηρίσει ως κλοπή. Στην πρόταση αυτή που τέθηκε στους G7, έχει συνηγορήσει η Γερμανία και θετικά έχει εκφραστεί και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη Δύση, χαρακτηρίζεται περιττή και ανόητη από το ευρωπαϊκό think tank Bruegel, που εκφράζει επίσης σημαντικές αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Μπορεί η πρακτική αυτή να έχει χρησιμοποιηθεί εν μέρει με τους Ρώσους ολιγάρχες, ωστόσο τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας (συνολικά περίπου 300 δισ. δολάρια έχουν παγώσει) είναι δημόσιο χρήμα και η απόκτησή τους από το ρωσικό κράτος, κατ’ αρχήν για λογαριασμό του ρωσικού λαού, δεν μπορεί να θεωρηθεί γενικά ότι ήταν παράνομη.
Παρουσιάζοντας πέντε λόγους – εκτός από τα νομικά κωλύματα- το δημοσίευμα εξηγεί γιατί οι κυβερνήσεις της Δύσης δεν πρέπει να προχωρήσουν σε κατάσχεση:
- Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων προς ενίσχυση της Ουκρανίας δεν θα επηρεάσει άμεσα ή ουσιαστικά τα φλέγοντα θέματα. Σύμφωνα με το Bruegel, και όπως μεταδίδει το moneyreview.gr, η κατάσχεση δεν θα λήξει τον πόλεμο, δεν θα οδηγήσει σε αναγνώριση της κυριαρχίας επί ουκρανικών εδαφών, δεν θα δημιουργήσει τις βάσεις για μία συμφωνία ειρήνης και δεν θα αποδυναμώσει περισσότερο τον Ρώσο πρόεδρο. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν ήδη μία ταχύτερη και νομικά ξεκάθαρη επιλογή να αποστέλλουν ενίσχυση στην Ουκρανία. Επίσης, οφείλουν να επικεντρωθούν στα θέματα που θα κάνουν πραγματική αλλαγή, όπως την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
- Η κατάσχεση ενδέχεται να στερήσει από την Ουκρανία μία διαπραγματευτική δικλείδα ασφαλείας στο μέλλον. Ενδέχεται σε επόμενους διαπραγματευτικούς γύρους, τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό πίεσης.
- Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν μονομερώς σε κατάσχεση, ενδέχεται να διασπαστεί η ενότητα της Δύσης. Η ενότητα στην αντιμετώπιση της Ρωσίας αποτελεί και ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά άμυνας μέχρι στιγμής. Από την πλευρά της Ε.Ε. και παρά την στήριξη του Μπορέλ, δεν φαίνεται πως θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων. Από την πλευρά των ΗΠΑ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα θα προχωρήσει σε κατάσχεση μόνον εφόσον υπάρξει έγκριση από τους συμμάχους. Εξάλλου, μία μονομερής κίνηση ενδέχεται να πλήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης, ακόμη και να προκαλέσει υλικές ζημιές.
- Η κατάσχεση ελλοχεύει περιττούς κινδύνους για την ισχύ και την σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Βέβαια, αντίστοιχα επιχειρήματα είχαν προβληθεί και για το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαπιστώσει κανείς εάν πράγματι έχουν βάση. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση από το «πάγωμα» στην κατάσχεση μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερους τριγμούς, ιδίως όσον αφορά την ιδιότητα των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών ως ασφαλών καταφυγίων.
- Τέλος, σύμφωνα με το Bruegel, η κατάσχεση θα φέρει και ένα ακόμη αποτέλεσμα, το οποίο αν και μη μετρήσιμο είναι εξαιρετικά σημαντικό: η ομάδα των χωρών που στηρίζει την ουκρανική πλευρά θα χάσει την ηθική ανωτερότητα που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής. Ήδη μάλιστα, σημειώνει το Bruegel, ο λόγος περί προάσπισης της διεθνούς τάξης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις με πολλούς – ιδίως από αναπτυσσόμενες χώρες – να μιλούν για υποκρισία και άνιση αντιμετώπιση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ21 ώρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .