Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ασία αντιμέτωπη με τους κραδασμούς από την πολεμική σύγκρουση

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι Νήσοι Σολομώντα δεν είναι από τα πιο γνωστά κράτη του κόσμου. Όμως, η στρατηγική τους θέση αποδεικνύεται ότι για τον έλεγχό τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δόθηκε η μεγάλη μάχη του Γκουανταλκανάλ, η πρώτη μεγάλη εδαφική σύγκρουση ανάμεσα στους Συμμάχους και την Αυτοκρατορική Ιαπωνία. Η θέση τους είναι ακριβώς πάνω σε κρίσιμες διαδρομές από και προς γειτονικές χώρες όπως είναι η Αυστραλία και η Νέα Ζηάνδία

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό εξηγεί και γιατί προκάλεσε τόσο μεγάλη αναστάτωση το γεγονός ότι κυβέρνηση των Νήσων Σολομώντα και η Κίνα υπέγραψαν αμυντική συμφωνία στοιχείο που θεωρείται ότι ενισχύει σημαντικά τη θέση της Κίνας σε μια ευρύτερη περιοχή, ιδίως από τη στιγμή που η συμφωνία, με βάση όσα διέρρευσαν περιλαμβάνει τη δυνατότητα της Κίνας να έχει σημαντική παρουσία τόσο των ενόπλων δυνάμεών της όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών της.

Άλλωστε, το γεγονός ότι το νησιωτικό κράτος έχει τα τελευταία χρόνια μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις που αντιμετωπίζονταν και με την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων από γειτονικές χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Φίτζι και η Παπούα Νέα Γουινέα, σημαίνει ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση των Νήσων Σολομώντα πλέον να αναθέτει στην Κίνα ρόλο ειρηνοποιού. Πάνω από όλα η Κίνα μπορεί να αποκτήσει στρατιωτική βάση σε μια τόσο σημαντική στρατηγική θέση. Ούτως ή άλλως οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις Νήσους Σολομώντα και την Κίνα είναι μεγάλη, ενώ η τοπική κυβέρνηση έχει αποφασίσει από το 2019 να αναβαθμίσει τις σχέσεις με την Κίνα και όχι την Ταϊβάν.

Με δεδομένη την προσπάθεια των ΗΠΑ σε συνεργασία με τις συμμαχικές χώρες τους στην περιοχή, όπως την Αυστραλία να διαμορφώσουν όρους ανάσχεσης απέναντι σε μια Κίνα που ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της, είναι κατανοητό γιατί η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε ως ανησυχητική. Χαρακτηριστική και η πρόσφατη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ για να αποκτήσει η Αυστραλία πυρηνικά υποβρύχια.

Όλα αυτά δείχνουν πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η νέα βαθύτερη διαίρεση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία (αλλά και την Κίνα) δίνει ξεχωριστή φόρτιση σε τοπικά ζητήματα, εντάσεις και επιλογές.

Πώς επηρεάζονται οι εστίες έντασης στην Ασία από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ήδη πριν από τις πολεμικές επιχειρήσεις διάφορες υπαρκτές και δυνητικές εστίες έντασης έδειχναν να επηρεάζονται από τη συνολικότερη διαίρεση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία και την Κίνα.

Η γρήγορη αντίδραση της Ρωσίας με την υποστήριξη ουσιαστικά της Κίνας οδήγησε σε ένα γρήγορο τέλος της αναταραχής στο Καζακστάν και την επιστροφή στη «σταθερότητα» μιας χώρας με τεράστια έκταση η οποία γειτονεύει ταυτόχρονα με τη Ρωσία και την Κίνα. .

Στην περίπτωση της Μιανμάρ παρά την αντίδραση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών στο πραξικόπημα του 2021 φαίνεται ότι ένα ευρύτερο φάσμα χωρών της περιοχής, όπως η Ινδία, η Κίνα, το Βιετνάμ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές η Ταϊλάνδη αλλά και η Ρωσία επέλεξαν να μην καταδικάσουν το πραξικόπημα προκρίνοντας τη σταθερότητα της περιοχής.

Αντίθετα, η Βόρεια Κορέα έχει δει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως μια ευκαιρία για να επιταχύνει τις δοκιμές για να κατοχυρώσει την πυρηνική αποτρεπτική ικανότητά της, θεωρώντας ότι αυτό σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει και το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της.

Και βέβαια η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζει και τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι μέσα σε ένα κλίμα συνολικότερης διεθνούς πόλωσης το Ισραήλ πιέζει τις ΗΠΑ να μην αφαιρέσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, παρότι αυτό είναι ένα από τα τελευταία εμπόδια για την επίτευξη της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ θα ήθελαν σε αυτή τη φάση να μπορούσαν να παρουσιάσουν μια ευρύτερη συσπείρωση χωρών, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ασία γύρω από τις δικές τους θέσεις. Όμως, στη συγκυρία του πολέμου και μέχρι να αποσαφηνιστεί το τοπίο, οι περισσότερες χώρες προτιμούν να αποφύγουν τόσο στην κριτική στη Ρωσία όσο όμως και αρνούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αυτό οδήγησε και στην αναβολή της ειδικής συνόδου κορυφής ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις χώρες του ASEAN, που αρχικά είχε ανακοινωθεί για τις 28 και 29 Μαρτίου. Ας σημειώσουμε ότι την προεδρία του ASEΑΝ έχει αυτό τον καιρό η Καμπότζη που πριν μερικούς μήνες δέχτηκε επιπλέον κυρώσεις από τις ΗΠΑ στο όνομα των προβλημάτων διαφθοράς που υπάρχουν.

Η επιδείνωση των ρωσοϊαπωνικών σχέσεων

Μία από τις επιπτώσεις της νέας διαιρετικής γραμμής στην Ασία είναι και η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ιαπωνία. Ενώ ο Σίντζο Άμπε είχε προσπαθήσει να καλλιεργήσει μια σχέση συνεννόησης με τη Μόσχα, ο διάδοχός του Κισίντα επέλεξε να υιοθετήσει πλήρως τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας.

Επιπλέον, αποφάσισε να ανοίξει ξανά το ζήτημα των Κουρίλων νήσων. Το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα ανήκει στη ρωσική επικράτεια και πιο συγκεκριμένα στο ομπλάστ της Σαχαλίνης. Τα νησιά κατακτήθηκαν ουσιαστικά από την ΕΣΣΔ το 1945 κατά το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. Όμως, η Ιαπωνία επιμένει ότι ένα μέρος τους της ανήκει και αυτό συντηρεί αυτή την αντιπαράθεση. Τώρα μάλιστα επέλεξε να μιλήσει ανοιχτά για «κατοχή» αυτών των νησιών από τη Ρωσία. Από τη μεριά της η Ρωσία απάντησε χαρακτηρίζοντας την Ιαπωνία μια μη φιλική χώρα, ενώ σε μια επίδειξη δύναμης οργάνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στις Κουρίλες νήσους.  Και αυτό παρότι σε άλλα επίπεδα, Μόσχα και Τόκιο έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα, π.χ. ως προς τα αναγκαία όρια στις φιλοδοξίας της Κίνας για τον Αρκτικό.

Η κυβερνητική ανατροπή στο Πακιστάν

Και να μην είχε δηλώσει ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν ότι του επιδόθηκε «τελεσίγραφο» από στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ούτως ή άλλως η κυβερνητική αλλαγή στο Πακιστάν, με την απώλεια της εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Χαν θα φαινόταν να επηρεάζεται από και από γεωπολιτικούς υπολογισμούς.

Ο Χαν είχε επενδύσει ιδιαίτερα και στην αναβάθμιση των σχέσεων με την Κίνα, άλλωστε το Πακιστάν είναι σημαντικός κόμβος της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη – ένας δρόμος», αλλά και σε καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Με τις ΗΠΑ να έχουν χάσει την παρουσία που είχαν στο Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν να προσπαθούν να αναβαθμίσουν σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, ξεκινώντας από την Κίνα, η ανάγκη να στραφεί σε πιο «φιλοδυτική» κατεύθυνση το Πακιστάν ήταν μία σημαντική προτεραιότητα των ΗΠΑ.

Ρόλο έπαιξε επίσης και το γεγονός ότι η Ινδία, που οι ΗΠΑ θα ήθελαν να την μετατοπίσουν σε μια συμμαχική σχέση, έχει επιλέξει αυτή την περίοδο να μην έρθει σε ρήξη με τη Ρωσία .

Μπορούν οι ΗΠΑ να ανασχέσουν ταυτόχρονα Ρωσία και ΗΠΑ; 

Η μεγάλη πρόκληση για τις ΗΠΑ είναι ότι καλούνται ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν και τη Ρωσία και την Κίνα. Και εάν ως προς τη Ρωσία αρχίζει να διαφαίνεται το περίγραμμα μιας στρατηγικής που επικεντρώνει στο να βγει όσο πιο αδύναμη γίνεται η Ρωσία από την Ουκρανική κρίση, όπως φαίνεται από το συνδυασμό ανάμεσα σε σκληρές κυρώσεις και στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, γίνεται σταδιακά σαφές ότι μία από τις επιδιώξεις των ΗΠΑ είναι και να καταστήσουν τη Ρωσία έναν λιγότερο χρήσιμο σύμμαχο για την Κίνα, στο βαθμό που θα μειωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να ασκεί πίεση στη Δύση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι απειλές του σε εργολάβο on camera

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Απειλές εναντίον εργολάβου, ο οποίος έχει αναλάβει την κατασκευή ενός γηροκομείου, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπροστά σε χιλιάδες κόσμου, αλλά και στην κάμερα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γεγονός που ενδεχομένως συνδέεται και με την προσπάθεια του Ερντογάν, να ενισχύσει το προφίλ του, ενόψει των γενικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε περίπου ένα χρόνο.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον εργολάβο και τον προειδοποίησε (μεταξύ σοβαρού και αστείου) ότι αν δεν ολοκληρώσει το έργο σε 12 μήνες, αντί για 36 που προβλέπει η συμφωνία, θα τον…αντικαταστήσει, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Σκάι.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Ερντογάν: Πότε θα ολοκληρώσεις αυτό το έργο;

Εργολάβος: Σε 30 μήνες κύριε Πρόεδρε!

Ερντογάν: Μα τι λέει αυτός; Εσύ πώς είσαι ο απόγονος του Πορθητή; Μα τι κάνεις; Κύριε Χαμζά, είχε πει 36 μήνες και τώρα λέει 30. Εμείς να αλλάξουμε εργολάβο! Δεν πάει έτσι! Αυτό το έργο οπωσδήποτε θα πρέπει να το ολοκληρώσετε του χρόνου τέτοια μέρα. Αν χρειαστεί, θα αλλάξετε τις βάρδιες, στην περιοχή δε θα ενοχληθεί κανείς, μην ανησυχείς. Θα δουλέψετε νυχθημερόν… Full time!

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δεκάδες νεκρούς σε ομαδικό τάφο θάβει η αστυνομία της Λισιτσάνσκ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η αστυνομία έθαψε τουλάχιστον 150 ανθρώπους σε ομαδικό τάφο στην πόλη Λισιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, μέσω Telegram.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εξήγησε ότι θα γίνει κανονική ταφή των ανθρώπων αυτών μετά τον πόλεμο και πρόσθεσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναγκάζει την αστυνομία να αναλαμβάνει διάφορους ρόλους που δεν είναι δική της ευθύνη, συμπεριλαμβανομένου αυτού των νεκροθαφτών.

Συγκλονιστικό βίντεο

Στον ομαδικό τάφο βρίσκονται θύματα των βομβαρδισμών του ρωσικού πυροβολικού και άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια, σύμφωνα με τον κ. Χαϊντάι.

Βίντεο εικονίζει πτώματα σε λευκούς σάκους με ετικέτες που αναγράφουν τα ονόματά τους καθώς ενταφιάζονται.

Σύμφωνα με τον κ. Χαϊντάι, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το 95% της ομπλάστ (περιφέρειας) Λουγκάνσκ, η κατάσταση είναι «πάρα πολύ άσχημη».

Οι πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ, που είχαν περίπου 100.000 κατοίκους η καθεμία πριν από τον πόλεμο, παραμένουν στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων αλλά βομβαρδίζονται εδώ και μέρες.

Απομένουν περίπου 40.000 πολίτες στην περιοχή, ελάχιστοι από τους οποίους θέλουν να φύγουν παρά τον κίνδυνο, πάντα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE1 δευτερόλεπτο ago

Αυτοί είναι οι τρεις καλεσμένοι της τελευταίας εκπομπής

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Πειραιάς: Στην εντατική πεντάχρονη που βρέθηκε αναίσθητη στη θάλασσα

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Ερντογάν: Οι απειλές του σε εργολάβο on camera

LIFESTYLE19 λεπτά ago

«Ελάτε τώρα, δεν έχει ούτε τη φωνή μου, ούτε τις κινήσεις μου»

ΕΛΛΑΔΑ26 λεπτά ago

Φονικό στη Μακρινίτσα: Στις 16 Ιουνίου η δίκη του δράστη

ΘΕΣΣΑΛΙΑ32 λεπτά ago

Δράσεις «Ατομικής υγιεινής και πρώτων βοηθειών» από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στο 7ο Δ.Σ Τρικάλων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ32 λεπτά ago

Ερντογάν Καρακούς : «Αυτή την στιγμή η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο με την Τουρκία»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ35 λεπτά ago

Ενα μαγευτικό οδοιπορικό από τα ορεινά χωριά έως τις παραλίες στη σκιά του Κισσάβου (φωτο) –

LIFESTYLE38 λεπτά ago

Με τη Μόνικα Μπελούτσι στο Μονακό

ΕΛΛΑΔΑ45 λεπτά ago

Κορυδαλλός: Missing Alert από Το Χαμόγελο του Παιδιού για τον άντρα που έπεσε στις γραμμές του Μετρό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

Δημοφιλή