Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η μάχη στο Ντονμπάς μπορεί να κρίνει την έκβαση του πολέμου – Ποιος, όμως, θα είναι ο νικητής;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σφοδρές είναι οι μάχες που είναι σε εξέλιξη στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Μαριούπολη ίσως σε λίγες ώρες να είναι πλέον στα χέρια των Ρώσων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η επικράτηση στο Ντονμπάς είναι κάτι που η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί ότι μπορεί να κρίνει την έκβαση του πολέμου. Το ίδιο αναφέρει και το CNBC, σε δική του ανάλυση, αλλά υπογραμμίζει ότι ο νικητής δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα.

Το CNBC σημειώνει ότι το ποιος θα κερδίσει στο Ντονμπάς θα μπορούσε να καθορίσει πώς θα φαίνονται τα εδαφικά σύνορα της Ουκρανίας τις επόμενες εβδομάδες και τα επόμενα χρόνια.

«Η ρωσική πολεμική μηχανή στα ανατολικά θα μπορούσε να αποδειχθεί γρήγορα μια πολύ επώδυνη απειλή για την Ουκρανία», δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ο Μαξιμίλιαν Χες, συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής.

«Είναι αρκετά σαφές ότι οι πολεμικοί στόχοι της Ρωσίας παραμένουν αρκετά εκτεταμένοι», πρόσθεσε ο Χες. Μάλιστα, επισήμανε ότι το πώς θα εξελιχθεί η μάχη για το Ντονμπάς «θα καθορίσει πόσο μεγάλο μέρος της Ουκρανίας ανατολικά του Ντνίπρο (ποταμός που διχοτομεί την Ουκρανία) θα χαράξει ο Πούτιν».

«Νομίζω ότι είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η προσάρτηση είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος του Πούτιν, το «πόση πολύ προσάρτηση» είναι το ερώτημα», σημείωσε ο Χες.

Ποιος είναι ο διατυπωμένος στόχος της Ρωσίας

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι βασικοί στόχοι της νέας φάσης του πολέμου είναι η «ολοκληρωτική απελευθέρωση» των δύο αυτοανακηρυχθέντων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, μια βιομηχανοποιημένη περιοχή πλούσια σε αποθέματα άνθρακα, θα προσαρτηθεί από τη Ρωσία.

Η πολυαναμενόμενη επίθεση της Ρωσίας στα ανατολικά φάνηκε να ξεκινάει τη Δευτέρα με τις στρατιωτικές δυνάμεις της να εξαπολύουν επιθέσεις σε διάφορες περιοχές, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει ότι «η μάχη για το Ντονμπάς» έχει ξεκινήσει.

Μέχρι το πρωί της Τρίτης, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι είχε πλήξει περισσότερους από 1.200 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και αργότερα την ίδια ημέρα, υπήρξαν πολλές αναφορές για εντατικοποίηση των πυραυλικών επιθέσεων και πυροβολικού στην ανατολική Ουκρανία. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Κρεμίνας, μιας πόλης στην περιοχή του Λουγκάνσκ, όπου φέρεται να έλαβαν χώρα οδομαχίες.

Το πρωί της Τετάρτης, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε σε μια ενημέρωση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποκρούουν «πολυάριθμες απόπειρες προέλασης» της Ρωσίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Η εκ νέου επικέντρωση στην ανατολική Ουκρανία έρχεται μετά την απόσυρση πολλών στρατευμάτων της Ρωσίας από περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλα βόρεια τμήματα της χώρας, αφού απέτυχε να επιτύχει στρατιωτικά κέρδη εκεί.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο πιστεύει ότι η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τη μαχητική της δύναμη στην ανατολική και νότια Ουκρανία τώρα, με περισσότερες τακτικές ομάδες ταγμάτων που μετακινήθηκαν στην περιοχή το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά εξαντλούνται

Οι παγκόσμιοι ηγέτες των συμμάχων του Κιέβου συζήτησαν τη νέα φάση της εισβολής της Ρωσίας σε βιντεοκλήση την Τρίτη, με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, να υπόσχονται να στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία, υποσχέθηκαν περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουν τη χώρα να αγοράσει περισσότερα όπλα.

Το πόσο γρήγορα θα φθάσουν τα όποια νέα όπλα στην Ουκρανία είναι ένα αμφισβητούμενο ζήτημα, με τις ανησυχίες ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα θα μπορούσε να δυσκολευτεί να επανεξοπλιστεί γρήγορα στα ανατολικά, ιδίως αν η Ρωσία αυξήσει τη συχνότητα των επιθέσεων στις αποθήκες πυρομαχικών της, όπως τονίζει το CNBC.

Η εκτίμηση του think tank RUSI

Ο Σαμ Κράνι – Έβανς, αναλυτής του βρετανικού think tank RUSI, δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η μάχη για το Ντονμπάς και ότι ενώ και οι δύο πλευρές θα έχουν εξαντλήσει το αντίστοιχο υλικό τους (στρατιωτικά υλικά και εξοπλισμό) κατά τους τελευταίους δύο μήνες, η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι σε πιο ευάλωτη θέση.

«Το μόνο πράγμα που είμαι αρκετά άνετος να πω είναι ότι νομίζω ότι (σ.σ. η μάχη) θα διαρκέσει πολύ καιρό» με τις δύο πλευρές να έχουν επιδείξει «αντοχή», όπως σημείωσε.

«Υπάρχουν μερικά ερωτήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα πυρομαχικών για τους Ουκρανούς και αυτό μπορεί να γίνει ένα βασικό πρόβλημα, ειδικά στις αρχικές φάσεις των μαζικών πυρών πυροβολικού και των αεροπορικών επιδρομών. Εάν δεν έχεις τα πυρομαχικά για να ανταποδώσεις τα πυρά εναντίον τέτοιου είδους επιθέσεων, τότε αυτά έχουν δραματική ψυχολογική επίδραση και φυσική επίδραση ενώ προφανώς καταστρέφουν πράγματα».

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι και η Ρωσία είναι «πιθανότατα αρκετά περιορισμένη όσον αφορά το τι μπορεί να κάνει με τις δυνατότητες του προσωπικού της και με τις υλικές της δυνατότητες».

«Οι Ρώσοι έχουν ξοδέψει πάρα πολλούς πυραύλους σε αυτόν τον πόλεμο μέχρι στιγμής, τους οποίους θα είναι αρκετά δύσκολο να αντικαταστήσουν και υπάρχουν τα πρόσθετα ερωτήματα για το πόση φθορά θα τους προκαλέσουν οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς», είπε.

Όλα ανοιχτά

Ο ίδιος αναλυτής δήλωσε ότι δεν είναι αδύνατο να προβλεφθεί μια κατάσταση κατά την οποία οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να αντεπιτεθούν στους Ρώσους στο Ντονμπάς, όπως έχουν δείξει ότι είναι πεισματικά ικανοί να κάνουν αλλού.

«Αν μπορέσουν να οργανωθούν και αν μπορέσουν να εξοπλίσουν επαρκώς τα στρατεύματά τους, ίσως μπορέσουν να το κάνουν αυτό. Και ορισμένοι αναλυτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η Ουκρανία μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, πολλά πραγματικά περιστρέφονται γύρω από την επόμενη φάση της σύγκρουσης και αυτή θα δείξει ποια πλευρά είναι πιθανό να κερδίσει», σημείωσε.

Ποιος θα κερδίσει;

Ο λόγος για τον οποίο οι αναλυτές δυσκολεύονται να εκτιμήσουν πόσο σημαντική μπορεί να αποδειχθεί η μάχη του Ντονμπάς στον ευρύτερο πόλεμο είναι ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι απώτεροι στόχοι του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο Κράνι – Έβανς του RUSI σημείωσε ότι το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν, εστιάζοντας στην αυτοαποκαλούμενη αποστολή του να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς, ο Πούτιν έχει εγκαταλείψει τον «μαξιμαλιστικό στόχο του για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία και κατάληψη του Κιέβου» ή αν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια πιο περιορισμένη νίκη στα ανατολικά.

Για την Ουκρανία, είπε, θα μπορούσε να υπάρξει ένα δύσκολο τίμημα αν χάσει τη μάχη για το Ντονμπάς και η Ρωσία προσαρτήσει την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμός του νικητή και του ηττημένου του πολέμου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εν μέσω της ήδη μεγάλης καταστροφής που παρατηρείται στην Ουκρανία.

«(σ.σ. Θα μπορούσατε να πείτε) ότι η Ουκρανία κέρδισε επειδή η χώρα της εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά αν χάσει εντελώς το Ντονμπάς, είναι αυτό πραγματικά νίκη; Σημαίνει ότι η ειρήνη θα διαρκέσει για πάντα; Ή μήπως η Ουκρανία θα πρέπει να δώσει έναν άλλο πόλεμο σε 10 χρόνια; Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται για τους Ουκρανούς», υπογράμμισε ο Κράνι – Έβανς.

Ποια είναι η επόμενη φάση της σύγκρουσης

Στην εκτίμησή του για το τι μπορεί να συνεπάγεται η επόμενη φάση της σύγκρουσης, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επίθεση της Ρωσίας «είναι απίθανο να είναι δραματικά πιο επιτυχημένη από τις προηγούμενες ρωσικές επιθέσεις», αλλά προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις της «μπορεί να είναι σε θέση να φθείρουν τους αμυνόμενους Ουκρανούς ή να επιτύχουν περιορισμένα κέρδη».

Το συγκεκριμένο think tank σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν κάνει την «επιχειρησιακή παύση» που είναι απαραίτητη για να «ανασυγκροτήσουν» και να ενσωματώσουν σωστά τις κατεστραμμένες μονάδες που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία στις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

«Όπως έχουμε εκτιμήσει προηγουμένως, οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν γύρω από το Κίεβο και επιστρέφουν για να πολεμήσουν στο Ντονμπάς έχουν, στην καλύτερη περίπτωση, ανασυγκροτηθεί και συμπληρωθεί με στρατιώτες από άλλες κατεστραμμένες μονάδες και ο ρωσικός στρατός διαθέτει λίγες, αν όχι καθόλου, συνεκτικές μονάδες που δεν είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως στην Ουκρανία για να τις διοχετεύσει σε νέες επιχειρήσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι συχνές αναφορές για καταστροφικά χαμηλό ρωσικό ηθικό και συνεχιζόμενες υλικοτεχνικές προκλήσεις δείχνουν ότι «η αποτελεσματική μαχητική ισχύς των ρωσικών μονάδων στην ανατολική Ουκρανία είναι ένα κλάσμα της δύναμής τους στα χαρτιά σε αριθμούς τακτικών ομάδων τάγματος».

Το ISW σημείωσε ότι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να φθείρουν τις ουκρανικές θέσεις μέσω της «μεγάλης συγκέντρωσης δύναμης πυρός και του καθαρού βάρους των αριθμών», αυτό θα είχε «υψηλό κόστος» και ότι μια ξαφνική και δραματική ρωσική επιθετική επιτυχία παραμένει εξαιρετικά απίθανη.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Φθηνή βενζίνη μόνο για… ημεδαπούς

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με επίσημη αιτιολογία ότι θέλει να τερματίσει τον «βενζινοτουρισμό» η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε, μάλλον αιφινιδιαστικά, την Πέμπτη να απαγορεύσει σε οδηγούς από το εξωτερικό, ακόμη και από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, να προμηθεύονται στην Ουγγαρία φθηνή βενζίνη με κρατική επιδότηση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα: Με την επιδότηση η βενζίνη σούπερ (95 οκτανίων) στοιχίζει 480 φιορίνια το λίτρο, δηλαδή 1,23 ευρώ. Από την Παρασκευή αυτή η τιμή θα είναι διαθέσιμη μόνο για αυτοκίνητα με ουγγρικές πινακίδες. Οι υπόλοιποι οδηγοί θα πληρώνουν την αγοραία τιμή της βενζίνης, που είναι κατά 40% ακριβότερη. Από τον Νοέμβριο του 2021 η ουγγρική κυβέρνηση έχει επιβάλει πλαφόν στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ.

Όπως σημειώνει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), σύμφωνα με την DW,  η επιδοτούμενη βενζίνη στην Ουγγαρία είναι πολύ φθηνότερη από τις γειτονικές χώρες. Στην Αυστρία και στη Σλοβακία οι οδηγοί πληρώνουν κατά μέσο όρο 1,80 ευρώ το λίτρο, στην Τσεχία και στην Ιταλία 1,87 ευρώ, στη Γερμανία 2,15 ευρώ. Όπως είναι φυσικό, κάθε μέρα χιλιάδες οδηγοί περνούν τα ουγγρικά σύνορα για να «φουλάρουν» σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός στα βενζινάδικα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο για την ΕΕ. Ακόμη και πριν από τη δραματική αύξηση των τιμών στα καύσιμα που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία πολλοί οδηγοί από τις δυτικές επαρχίες της Γερμανίας ταξίδευαν στο Βέλγιο ή στο Λουξεμβούργο για να βάλουν βενζίνη σε καλύτερες τιμές. Το ίδιο κάνουν και οδηγοί από τη Βόρεια Ελλάδα που προτιμούν να βάζουν βενζίνη στη γειτονική Βουλγαρία.

«Σαφής παραβίαση» του κοινοτικού δικαίου

Μπορεί τόσο εύκολα η ουγγρική κυβέρνηση να προσφέρει προνομιακή τιμή στους Ούγγρους οδηγούς, επιβάλλοντας «καπέλο» σε όλους τους υπόλοιπους; Όπως επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), η άνιση μεταχείριση ημεδαπών και πολιτών από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ «θέτει το ερώτημα, κατά πόσον η Ουγγαρία παραβιάζει την αρχή της μη διάκρισης λόγω ιθαγένειας, που κατοχυρώνεται στο δίκαιο της ΕΕ». Μάλιστα το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει όχι μόνο την άμεση, αλλά και κάθε έμμεση διάκριση με κριτήρια ιθαγένειας. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, στη Βουδαπέστη, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου  Άνταλ Ρόγκαν παραδέχεται ότι η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης «θα προκαλέσει κάποιες συζητήσεις με τις Βρυξέλλες». Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ανοίγει μέτωπο με την ΕΕ.

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Kurier o Βάλτερ Ομπβέξερ, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, κάνει λόγο για «ξεκάθαρη» παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ουγγαρίας, ενώ και ιδιώτες μπορούν να πράξουν το ίδιο, αν το επιθυμούν. Αλλά και ο εκπρόσωπος της αυστριακής λέσχης αυτοκινητιστών ARBÖ, Σεμπάστιαν Όμπρεχτ, δηλώνει στην εφημερίδα Der Standard ότι «η Ουγγαρία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και είναι λυπηρό ότι συμβαίνει αυτό».

«Ανεπιθύμητοι» αυστριακοί οδηγοί στην Ουγγαρία;

Δυσάρεστα νέα και από τον Μάρτιν Γκράσλομπερ, εκπρόσωπο της λέσχης αυτοκινήτου και περιηγήσεων ÖAMTC. «Οδηγοί που είναι μέλη μας διαμαρτύρονται ότι βενζινάδικα στην Ουγγαρία αρνήθηκαν να τους εξυπηρετήσουν και απλώς τους διώχνουν», δηλώνει ο Γκράσλομπερ στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων. Συμπληρώνει μάλιστα ότι πολλοί οδηγοί ρωτούν αν θεωρείται νόμιμη η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης και αν μπορούν να κινηθούν νομικά για να την ανατρέψουν.

Ιδιαίτερα από το Μπούργκενλαντ, το πιο ανατολικό κρατίδιο της Αυστρίας, πολλοί οδηγοί κατέφευγαν μέχρι σήμερα στη γειτονική Ουγγαρία για να εξοικονομήσουν χρήματα. «Μιλάμε για μία διαφορά 60-70 λεπτά στο λίτρο», λέει ο εκπρόσωπος της ARBÖ. «Μπορείς να γεμίσεις το ντεπόζιτο, εξοικονομώντας 30 με 40 ευρώ. Ακόμα και μία επιπλέον διαδρομή 20-30 χιλιομέτρων συμφέρει σε αυτή την περίπτωση, άλλωστε πολλοί το συνδυάζουν με ψώνια στο σούπερ-μάρκετ ή με ένα ραντεβού στον οδοντίατρο».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Τι μπορεί να κερδίσει από τα «παζάρια» με το ΝΑΤΟ – Η Ελλάδα, η Συρία και οι τουρκικές εκλογές

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις δύο τελευταίες εβδομάδες απασχολεί τους υπόλοιπους ηγέτες του κόσμου, το ΝΑΤΟ και τον διεθνή Τύπο τόσο με τη στάση του απέναντι σε Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όσο και για το ξέσπασμά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ομιλία στο Κογκρέσο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το Associated Press, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται μια νέα επιχείρηση στη Συρία.

Στην ανάλυση του AP σε σχέση με τα σχέδια του Ερντογάν τονίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να χρησιμοποιεί τον ρόλο της χώρας ως διαμεσολαβητή στον πόλεμο της Ουκρανίας και την ικανότητά της να ασκεί βέτο σε νέα μέλη του ΝΑΤΟ ως ευκαιρία για να εκφράσει διάφορα παράπονα και να αναγκάσει άλλα κράτη να αναλάβουν δράση εναντίον οργανώσεων που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων μαχητών.

Η ενίσχυση της εικόνας του ισχυρού άνδρα εστιάζοντας στις διεθνείς διαφορές θα μπορούσε επίσης να έχει απήχηση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται για εκλογές το επόμενο έτος, σημειώνει το AP.

Τι θέλει η Τουρκία;

Η Τουρκία, η οποία κατέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, πιέζει τη Σουηδία – και σε μικρότερο βαθμό τη Φινλανδία – να πατάξει οντότητες που, σύμφωνα με την Άγκυρα, συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Απειλώντας να εμποδίσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Δυτική στρατιωτική συμμαχία, η τουρκική κυβέρνηση θέλει επίσης να τερματίσουν την υποτιθέμενη υποστήριξή τους προς τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή.

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ηγείται της ένοπλης εξέγερσης κατά του τουρκικού κράτους από το 1984 και η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, αναφέρει το AP. Η Τουρκία λέει ότι το PKK και το YPG είναι ένα και το αυτό.

Η Τουρκία επιδιώκει την έκδοση καταζητούμενων υπόπτων για τρομοκρατία από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Οι δύο υποψήφιες χώρες για το ΝΑΤΟ απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι υποστηρίζουν το PKK ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Ένα άλλο βασικό αίτημα είναι η άρση των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων που επέβαλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία το 2019 για να δράσει κατά των YPG.

Η Μερβέ Ταχίρογλου, συντονίστρια του προγράμματος Project on Middle East Democracy για την Τουρκία, δήλωσε ότι ο Ερντογάν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία, γεγονός που τον φέρνει σε θέση διαπραγμάτευσης.

«Θέλουν (σ.σ. οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ) να αποδείξουν στη Ρωσία ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ και ότι ακόμη και η Τουρκία του Ερντογάν δεν θα μπορέσει να το χαλάσει αυτό. Έτσι ο Ερντογάν ξέρει ότι μπορεί να τη γλιτώσει», δήλωσε η Ταχίρογλου.

Γιατί ο Ερντογάν απειλεί τώρα τη Συρία;

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες εισβολές στη Συρία από το 2016, οι οποίες έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον θεωρεί τις συριακές κουρδικές ομάδες ως βασικούς συμμάχους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Τουρκία τις θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχέδια για μια νέα τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία με στόχο τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων της. Ο από καιρό διακηρυγμένος στόχος θα είναι να απωθηθεί η πολιτοφυλακή των YPG από τα σύνορα της Τουρκίας.

Η χρονική συγκυρία υποδηλώνει ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συσπειρώσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους, παρέχοντας παράλληλα μια διέξοδο για τη δυναμική που δημιούργησε ο ρόλος της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ώστε να προωθηθούν οι απαιτήσεις της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις του ΝΑΤΟ.

Ο Μίκαελ Ταντσούμ, ανώτερος συνεργάτης του Αυστριακού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ δεν εκτιμούν πλήρως την απειλή που αποτελεί για την Τουρκία το PKK και τα παρακλάδια του.

Στενές σχέσεις με τη Μόσχα και το Κίεβο

Ταυτόχρονα, η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η θέση της «παρέχει στην Άγκυρα κάποιο πλεονέκτημα για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα που απασχολούν έντονα την Τουρκική Δημοκρατία», δήλωσε ο Ταντσούμ.

Αλλά μια άλλη εισβολή στη Συρία, επιπλέον της αντίθεσης της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να διαλύσει την εικόνας της «καλής θέλησης» που έχτισε ο Ερντογάν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Ταχίρογλου του Project on Middle East Democracy.

«Σίγουρα ενίσχυσε την ιδέα που είχαν πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία είναι ένας προβληματικός σύμμαχος υπό τον Ερντογάν», δήλωσε η Ταχίρογλου.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Στη συνέχεια το AP αναφέρεται στον ρόλο της Ελλάδας. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία είναι περιφερειακοί αντίπαλοι με μακροχρόνιες διαφωνίες σε μια σειρά θεμάτων, από τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι το μέλλον της εθνικά διαιρεμένης Κύπρου, υπενθυμίζει το AP.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αναζωπυρώθηκαν το 2020 για τα δικαιώματα υπεράκτιας ενέργειας, τονίζεται στη συγκεκριμένη ανάλυση.

Ο Ερντογάν εξοργίστηκε από τα σχόλια που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον. Το AP αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε, μιλώντας στο Κογκρέσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να πουλήσουν αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία για να αποφύγουν τη δημιουργία «μιας νέας πηγής αστάθειας» στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Σε απάντηση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα μιλάει πλέον με τον Μητσοτάκη και ότι θα ακυρώσει τη συνάντηση του Στρατηγικού Συμβουλίου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στην εχθρότητα με την Ελλάδα συζητώντας την αντίθεσή του στις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έκανε λάθος εγκρίνοντας την επανένταξη της Ελλάδας στη στρατιωτική πτέρυγα της συμμαχίας το 1980 και είναι αποφασισμένος να μην κάνει το ίδιο λάθος με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ήταν «λάθος να συνεχίσει η Τουρκία να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις (σ.σ. του ΝΑΤΟ) για να αποσπάσει οφέλη για τα δικά της εθνικά συμφέροντα», τονίζει το AP.

Ο ρόλος των εκλογών

Η Τουρκία πρόκειται να διενεργήσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2023. Οι επιδρομές στη Συρία για την εκδίωξη των YPG ενίσχυσαν την υποστήριξη προς τον Ερντογάν στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Τούρκος ηγέτης μπορεί να ελπίζει να συγκεντρώσει και πάλι εθνικιστικές ψήφους σε μια εποχή που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση, με τον πληθωρισμό να τρέχει σχεδόν στο 70%, τονίζει το AP.

Ο Ερντογάν είδε επίσης τη δημοτικότητά του να αυξάνεται προηγουμένως όταν εμφανίστηκε να ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στην Ελλάδα και σε άλλα Δυτικά κράτη.

«Νομίζω ότι το σχέδιό του επί του παρόντος είναι να αποδείξει στην εκλογική του βάση ότι μπορεί να εξουδετερώσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Ταχίρογλου. «Και έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό, να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο επειδή αυτοί οι σύμμαχοι επιχειρούν να τον κατευνάσουν από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO6 λεπτά ago

Λάρισα: Εντυπωσιακή παράσταση από το σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Κοροναϊός: Στα 3.190 τα νέα κρούσματα, 9 νεκροί και 134 διασωληνωμένοι

ΚΟΣΜΟΣ17 λεπτά ago

Ουγγαρία: Φθηνή βενζίνη μόνο για… ημεδαπούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ27 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια η κατάληψη των ελληνόκτητων πλοίων στο Ιράν

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Πειραιάς: «Ήταν συνταρακτικό αυτό που ζήσαμε» λέει ο επικελευστής που βούτηξε στο λιμάνι και έσωσε την 5χρονη

OIKONOMIA35 λεπτά ago

Ακρίβεια: Στρέφει τους καταναλωτές σε προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας

ΚΟΣΜΟΣ36 λεπτά ago

Ερντογάν: Τι μπορεί να κερδίσει από τα «παζάρια» με το ΝΑΤΟ – Η Ελλάδα, η Συρία και οι τουρκικές εκλογές

ΕΛΛΑΔΑ47 λεπτά ago

Συναγερμός για ανήλικο που έπεσε σε κανάλι του Μόρνου – Ερευνες της ΕΜΑΚ

ΚΟΣΜΟΣ55 λεπτά ago

Κύπρος: Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στο Ιράν

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Αγρίνιο: Το τροχαίο «έκρυβε» απόπειρα ανθρωποκτονίας – Τι αποκάλυψε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοφιλή