ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: ΗΠΑ και Ρωσία σε τροχιά σύγκρουσης με ταλαντεύσεις και μεγάλα ρίσκα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μια σύνθετη και αβέβαιη διαπραγμάτευση μπορεί να συνδυάζεται και με κλιμάκωση της σύγκρουσης
Παρότι ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν τη συζήτηση για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία, πληθαίνουν τα μηνύματα για κλιμάκωση της έντασης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται σε χώρες του ΝΑΤΟ, στη Βαλτική και στα Βαλκάνια, την ώρα που συνεχίζεται η μεταφορά νατοϊκού οπλισμού από χώρες-μέλη της συμμαχίας προς την Ουκρανία.
Σε μια συμβολική κίνηση τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα απομακρυνθούν από το Κίεβο οι οικογένειες των διπλωματών τους, μπροστά στον κίνδυνο ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής.
Και βέβαια είχαμε την ανακοίνωση από τη Μεγάλη Βρετανία ότι οι μυστικές υπηρεσίες της έχουν στοιχεία ότι η Μόσχα προετοιμάζει πραξικόπημα στην Ουκρανία, ώστε να εγκαθιδρύσει «φιλικό καθεστώς» που θα «προσκαλούσε» μετά τις ρωσικές δυνάμεις, κάτι θα σήμαινε ότι δεν πρόκειται για «εισβολή», αν και τόσο η ρωσική διπλωματία όσο και οι υποτιθέμενοι επικεφαλής του πραξικοπήματος έσπευσαν να διαψεύσουν τις σχετικές πληροφορίες.
Σε όλα αυτά προστίθεται η επιμονή των δυτικών κυβερνήσεων ότι η Ρωσία συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στα Ουκρανικά σύνορα και αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει – κατά τη δυτική διπλωματία – ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για να μπορέσει να κάνει εισβολή.
Η επικοινωνιακή διάσταση
Μια πρώτη διάσταση που πρέπει να σημειώσουμε για αυτή τη συνύπαρξη διαπραγματεύσεων και έντασης έχει να κάνει με την επικοινωνιακή διάσταση της όλης διαχείρισης.
Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο μέρος της διπλωματίας αλλά και της ενημέρωσης και της διακίνησης πληροφοριών γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι πληροφορίες διακινούνται σε στενό κύκλο και οι επαφές γίνονται «διακριτικά».
Όμως, αυτή τη φορά ιδίως οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να επενδύσουν πάρα πολύ στη δημοσιότητα. Σε μεγάλο βαθμό η αίσθηση επικείμενης έντασης έχει να κάνει τον τρόπο που αυτό επανέρχεται στη δημόσια σφαίρα από αλλεπάλληλες δηλώσεις από επίσημα δυτικά χείλη ή από συνεχείς «διαρροές» πληροφοριών, ακόμη και εάν στην πραγματικότητα δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική τροποποίηση στο ίδιο το πεδίο.
Αυτό αναλογεί σε μια εκτίμηση των δυτικών κυβερνήσεων ότι παίζοντας το χαρτί της δημοσιότητας μπορούν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία στο βαθμό που ελέγχουν τους όρους της δημόσιας συζήτησης γύρω από το θέμα.
Σε αυτό συντελεί βέβαια και μία ανάλογη επικοινωνιακή τακτική της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία, για παράδειγμα, σπεύδει διαρκώς να δώσει δημοσιότητα στην ετοιμότητα των στρατιωτών της που βρίσκονται στην άτυπη συνοριακή γραμμή με τις ανατολικές επαρχίες, προσφέροντας και ανάλογο φωτογραφικό υλικό. Άλλωστε η ουκρανική κυβέρνηση επίσης κάνει μια εντατική προσπάθεια να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Δύσης σε ενδεχόμενη σύγκρουση και το στοιχείο της δημοσιότητας παίζει ρόλο σε αυτό.
Οι ταλαντεύσεις της Δύσης…
Ωστόσο θα ήταν λάθος να δούμε μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση της Ουκρανικής κρίσης. Άλλωστε, είναι νωπή η ανάμνηση από την επικοινωνιακή καταιγίδα γύρω από τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ που οδήγησε σε μια καταστροφική πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ.
Είναι σαφές ότι ένα σημαντικό τμήμα – όχι όμως το σύνολο – του αμερικανικού διπλωματικού και στρατιωτικού κατεστημένου των ΗΠΑ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μια «ανάσχεση» της ρωσικής επιρροής και ισχύος και ότι το κλειδί είναι η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και συνολικά η διαμόρφωση μιας «υγειονομικής ζώνης» στα δυτικά της Ρωσίας από ΝΑΤΟΪκά κράτη και τα αντίστοιχα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και επιθετικών όπως είναι οι αντιβαλλιστικές συστοιχίες.
Σε αυτή τη θέση συνεπικουρούνται από ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις, με προεξάρχουσα τη Βρετανία, αλλά και τα κράτη-μέλη της «διεύρυνσης» του ΝΑΤΟ, ενώ ενισχύονται και από ένα φάσμα κομμάτων με «ατλαντική» τοποθέτηση σε ένα εύρος κυβερνήσεων (τελευταίο παράδειγμα η ακόμη πιο «ατλαντική» στροφή των γερμανών Πρασίνων).
Αυτές οι δυνάμεις εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή υποστήριξη στην Ουκρανία, ώστε να αντέξει σε τυχόν επίθεση, ότι θα πρέπει να γίνει σαφές ότι θα προχωρήσει η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ότι θα υπάρξουν κυρώσεις στη Ρωσία που θα την αποκόβουν ουσιαστικά από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.
Από την άλλη, υπάρχουν φωνές και στην αμερικανική κυβέρνηση αλλά και δυτικές κυβερνήσεις (πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία) που θεωρούν ότι δεν είναι η στιγμή για μια περαιτέρω ρήξη μια που αυτό θα σήμαινε υπαρκτό κίνδυνο στρατιωτικής εμπλοκής και των ΗΠΑ (σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεμπλακούν από μεγάλες και παρατεταμένες συγκρούσεις), αλλά και μεγάλο οικονομικό κραδασμό καθώς η Ρωσία παραμένει ένας πολύ σημαντικός προμηθευτής ενέργειας αλλά και άλλων πρώτων υλών για αρκετές δυτικές χώρες.
…και της Ρωσίας
Την ίδια στιγμή η Ρωσία επίσης παρουσιάζει μια επίσης αντιφατική εικόνα. Από τη μια, κάνει μια τεράστια επίδειξη δύναμης γύρω από την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να πιέσει το Κίεβο σε αλλαγή τακτικής, στέλνοντας το μήνυμα ότι διαφορετικά η απάντηση θα είναι συντριπτική. Αυτό το συνδυάζει με μια συνολική πρόταση προς τις ΗΠΑ και τη Δύση για μια νέα στρατηγική συνθήκη ισορροπίας, με κομβική πλευρά την μη επέκταση και τη μερικά αποχώρηση του ΝΑΤΟ από περιοχές κοντά στα σύνορά της.
Την ίδια στιγμή, όμως, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης γύρω από το Ουκρανικό απειλεί να διαμορφώσει μια συνθήκη όπου η ρωσική επίδειξη δύναμης φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο που η Μόσχα θέλει να αποτρέψει, δηλαδή την επέκταση του ΝΑΤΟ, την ώρα που ακόμη και μια πολύ αποφασιστικά ενέργεια σε βάρος της Ουκρανίας, μπορεί να διαμορφώνει τοπικό συσχετισμό υπέρ της, αλλά να σπρώξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα σε μια ακόμη πιο έντονη εμπλοκή των ΗΠΑ και της Δύσης.
Προφανώς στη σκέψη του Κρεμλίνου μετράει σε σημαντικό βαθμό ότι η χώρα μπορεί να αντέξει ακόμη και πολύ σκληρές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου από το σύστημα SWIFT και της «αποδολαριοποίησης» της οικονομίας της, την ώρα που συνεχίζονται τα απτά βήματα προς κάποιου τύπου «ευρασιατική ολοκλήρωση», κάτι που φάνηκε και στην επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Ραϊσί στη Μόσχα. Ωστόσο, όλα αυτά θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από το είδος – και την κλίμακα – της συνεργασίας και με την Κίνα, όχι μόνο σε στρατηγικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
Όμως, την ίδια στιγμή το κόστος θα είναι πραγματικό και βέβαια υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος τυχόν εμπλοκή στην ίδια την Ουκρανία να σημαίνει μια πιο παρατεταμένη και με μεγαλύτερο κόστος εμπλοκή.
Η ρωσική εξωτερική πολιτική έχει δείξει, με διάφορους τρόπους το τελευταίο διάστημα ότι θεωρεί ότι έχει κλείσει ο κύκλος της όποιας συνεννόησης που ξεκίνησε ήδη πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και είμαστε σε εποχή διαιρέσεων και αντιπαράθεσης εκτός και εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αλλάξουν πορεία. Όμως, η ταλάντευση για το εάν θα σπρώξει τα πράγματα προς τα εκεί είναι πραγματική.
Το ερώτημα των οδών διαφυγής
Την ίδια στιγμή είναι σαφές ότι σε κορυφαίο επίπεδο υπάρχει προσπάθεια να αναζητηθεί κάποιου τύπου αποκλιμάκωση. Αυτό αποτυπώνουν η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Λαβρόφ όπως και ορισμένες δηλώσεις του ίδιου του Μπάιντεν.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή δεν γίνεται σαφές από καμιά από τις δύο πλευρές ποια θα μπορούσε να είναι η «οδός διαφυγής» μιας τέτοιας αποκλιμάκωσης.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ακόμη και εάν δεν κάνουν κάποιο βήμα σε σχέση με τυχόν ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορούν να δεσμευτούν δημόσια για αυτό, ούτε να προσφέρουν κάποια ανάλογη εγγύηση προς τη Ρωσία. Ούτε είναι εφικτό αυτή τη στιγμή να δεσμευτούν σε κάποια συνολική αναπροσαρμογή της στρατηγικής του ΝΑΤΟ. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια ανάσχεσης της Ρωσίας που αποτελεί ρητό και διακηρυγμένο στόχο, κάτι που περιορίζει το τι μπορούν να προσφέρουν στη Ρωσία απλώς σε κάποιους μηχανισμούς αποφυγής παραπέρα κλιμάκωσης, την ώρα που υπάρχουν πολλές φωνές που θέλουν ακριβώς αυτή την κλιμάκωση ως το δρόμο για την «ανάσχεση».
Από την άλλη η Ρωσία επίσης δείχνει να μην μπορεί εύκολα να απεγκλωβιστεί από την αντιπαράθεση. Έχοντας συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης και έχοντας υψώσει τον πήχη των απαιτήσεων προς τη Δύση, δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί το σημείο ισορροπίας που θα συνιστά για τη Μόσχα μια «νίκη» που θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση της έντασης.
Εκτός και εάν, σε μια ιδιότυπη συμμετρία με τις πιο επιθετικές φωνές στη Δύση και η Μόσχα εκτιμά ότι περίπτωση επιστροφής σε συνθήκη συνεννόησης δεν υπάρχει και το μόνο που απομένει προς διερεύνηση είναι ο ρυθμός με τον οποίο θα δρομολογηθεί η νέα ρήξη, σε έναν κόσμο στον οποίο η διαιρετική γραμμή του «Νέου Ψυχρού Πολέμου» γίνεται όλο και πιο σαφής. Όμως, αυτό θα απαιτήσει και μια άλλου επιπέδου οικονομική και όχι απλώς στρατηγική σχέση και με την Κίνα και με ένα ευρύτερο φάσμα οικονομικών εκτός αυτών που θα συμμετέχουν στην τρέχουσα εκδοχή του «δυτικού μπλοκ»,
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ: Το πρώτο φορτίο με 35 τόνους βρεφικού γάλακτος έφτασε από την Ευρώπη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε το πρώτο φορτίο βρεφικού γάλακτος από την Ευρώπη, προκειμένου οι ΗΠΑ να βοηθηθούν στην σημαντική έλλειψη που αντιμετωπίζουν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε χθες, Κυριακή, στην Ιντιανάπολις, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί και η πραγματοποίηση μιας δεύτερης πτήσης.
Η ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος που έγινε στις 17 Φεβρουαρίου από την παρασκευάστρια εταιρία Abbott Laboratories και το κλείσιμο της εργοστασιακής μονάδας της στην πόλη Στέρτζις του Μίσιγκαν, στη διάρκεια μιας έρευνας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες ελλείψεις βρεφικού γάλακτος στην πρόσφατη ιστορία για τις αμερικανικές οικογένειες.
Operation Fly Formula is underway. Thanks to the teamwork of the men and women of U.S. Transportation Command, needed specialty infant formula is in the United States. pic.twitter.com/uErzdh6tXk
— President Biden (@POTUS) May 22, 2022
“Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση το μόνο βήμα που πρέπει να γίνει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου, προκειμένου να εντοπίσουμε την κάθε διαθέσιμη ευκαιρία για την αύξηση της τροφοδοσίας,” δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ, ο οποίος υποδέχτηκε το αεροσκάφος μετά από την προσγείωσή του.
“Αυτό το βρεφικό γάλα είναι για ένα πολύ, πολύ μικρό ποσοστό παιδιών. Περίπου 17.000 παιδιά στις ΗΠΑ θα επωφεληθούν βασικά από αυτό το βρεφικό γάλα,” είπε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να εφοδιάσει τα άδεια ράφια με 1,5 εκατομμύριο συσκευασίες ειδικού βρεφικού γάλακτος της Nestle. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, την ειδική νομοθεσία του Ψυχρού Πολέμου (Defense Production Act), προκειμένου να βοηθήσει στην αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων βρεφικού γάλακτος.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι μία δεύτερη πτήση που μεταφέρει βρεφικό γάλα θα αναχωρήσει από την αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τόσο στην Abbott, όσο και σε μία δεύτερη εταιρία την Reckitt, έχουν δοθεί άδειες κατά προτεραιότητα για προμήθειες πρώτων υλών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εφαρμογή της ειδικής νομοθεσίας που αναφέρεται παραπάνω.
Η Nestle ανακοίνωσε επίσης ότι και άλλα φορτία αναμένεται ότι θα φτάσουν στις επόμενες ημέρες.
Το στρατιωτικό προσωπικό χρησιμοποίησε περονοφόρα οχήματα, προκειμένου να ξεφορτώσει τις παλέτες με τις συσκευασμένες κούτες βρεφικού γάλακτος από το αεροσκάφος στην Ιντιανάπολις σε φορτηγά που κατευθύνθηκαν προς τα κέντρα διανομής. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι 35 τόνοι ειδικού βρεφικού γάλακτος που καλύπτουν τις ανάγκες για 500.000 μπιμπερό, μεταφέρθηκαν με την πτήση.
Η Abbott είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής βρεφικού γάλακτος σε σκόνη στις ΗΠΑ, ενώ έκλεισε το εργοστάσιο της στο Μίσιγκαν έπειτα από αναφορές για μόλυνση από βακτήρια σε τέσσερα βρέφη. Η εξέλιξη αυτή επιδείνωσε την κατάσταση της έλλειψης μεταξύ πολλών παρασκευαστών βρεφικού γάλακτος, ενώ το πρόβλημα άρχισε με ζητήματα που προέκυψαν σχετικά με την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Abbott Ρόμπερτ Φορντ ζήτησε χθες συγγνώμη για τις ελλείψεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αλλά και ότι θα απαιτηθούν έξι με οκτώ εβδομάδες για να φτάσουν τα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων.
“Ζητάμε συγγνώμη από την κάθε οικογένεια που την απογοητεύσαμε από την εκούσια ανάκληση των προϊόντων μας, που επιδείνωσε την κατάσταση έλλειψης του βρεφικού γάλακτος στη χώρα μας,” έγραψε ο ίδιος σε ένα σχόλιο του στην εφημερίδα “The Washington Post.”
Ο δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προλάβει μία αύξηση της τιμής του βρεφικού γάλακτος.
“Αυτή η εντολή για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει στη λήψη σκληρών μέτρων κατά οποιουδήποτε εμπόρου που θα επιδιώξει να επωφεληθεί από την κρίση, αυξάνοντας τις τιμές σε αυτό το βασικό αγαθό,” ανέφερε ο Άνταμς σε ανακοίνωσή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Καναδάς: Στους 8 οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία – Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διπλασιάστηκε χθες Κυριακή ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων των σφοδρών καταιγίδων που σάρωσαν προχθές Σάββατο τομείς του ανατολικού Καναδά, κόβοντας το ρεύμα σε ως και 300.000 νοικοκυριά, ιδιαίτερα γύρω από την πρωτεύουσα Οτάβα, με τις αρχές να κάνουν πλέον λόγο για οκτώ νεκρούς, κυρίως από πτώσεις δένδρων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο όγδοος θάνατος διαπιστώθηκε το Σάββατο στον ποταμό Ουταουέ, όπου πνίγηκε γυναίκα που έκανε κανό όταν το μικρό σκάφος ανατράπηκε.
Σφοδροί άνεμοι, ταχύτητας 140 χιλιομέτρων την ώρα και πλέον, σφυροκόπησαν το Σάββατο τον ανατολικό Καναδά, κατά τη διάρκεια σφοδρών καταιγίδων του είδους που αποκαλείται «Ντερέτσο».
Βαρύ χτύπημα στο Οντάριο
Το μέτωπο, που αρχικά σχηματίστηκε στις ΗΠΑ, είχε μήκος «σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων», από το Μίσιγκαν ως το Μέιν, αμερικανικές πολιτείες αντίστοιχα στο κεντρικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προτού πλήξει στη συνέχεια τις καναδικές επαρχίες «Οντάριο και Κεμπέκ», συνόψισε μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Ντέιβιντ Φίλιπς, μετεωρολόγος του ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος.
மிரட்டும் புயல்..! கிராமமே இருளில் மூழ்கும் அபாயம்..!#Canada #Weather #Thunderstome pic.twitter.com/7CHQxkGA6F
— Polimer News (@polimernews) May 23, 2022
Ο όρος «‘Ντερέτσο’ δεν χρησιμοποιείται συχνά, πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο», πρόσθεσε, εξηγώντας πως πρόκειται για «μακρά σειρά καταιγίδων» που ενώνονται.
Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Οτάβα υπέστη ιδιαίτερα βαρύ χτύπημα, με χιλιάδες νοικοκυριά ακόμη στο σκοτάδι χθες Κυριακή το βράδυ, ενώ δρόμοι παρέμεναν κλειστοί εξαιτίας πτώσεων δέντρων ή κλαδιών και διαφόρων άλλων αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τους ανέμους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειες να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στα σπίτια σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.
Δύσκολες ώρες
«Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν πάρα πολύ δύσκολες», παραδέχθηκε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Τζιμ Ουότσον χθες, καλώντας τους συμπολίτες του στην Οτάβα να «παραμείνουν αισιόδοξοι παρά τις προκλήσεις» που προκάλεσε η ανοιξιάτικη κακοκαιρία.
Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει, αν της ζητηθεί. «Σκεφτόμαστε όλους όσοι επλήγησαν και ευχαριστούμε τα συνεργεία που δουλεύουν για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση», ανέφερε χθες μέσω Twitter.
Οι αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετά 24ωρα για να αποκατασταθεί η ομαλότητα.
300.000 νοικοκυριά εξακολουθούσαν να μην έχουν ρεύμα χθες, κυρίως στην Οτάβα και στη Λορεντίντ, ενημέρωσαν οι δύο τοπικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού Hydro One και Hydro-Québec.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ24 ώρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη