Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός ανακαταλαμβάνει εδάφη γύρω από το Χάρκοβο

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του έχουν ανακτήσει τον έλεγχο αρκετών οικισμών βόρεια και ανατολικά από το Χάρκοβο, γεγονός που δυνητικά καθιστά πιο δύσκολο για τους Ρώσους να εξαπολύσουν επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό εναντίον της πόλης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Ρούσκα Λοζόβα – ένα χωριό βόρεια από το Χάρκοβο – «επέστρεψε στον έλεγχό μας παρά τις επιθέσεις και τις απώλειες», δήλωσε ο ουκρανικός στρατός τη Δευτέρα.

Ο στρατός της Ουκρανίας υποστηρίζει επίσης ότι το χωριό Βέρκνια Ροχάνκα στα ανατολικά του Χαρκόβου επέστρεψε στα χέρια των Ουκρανών και ότι η επιχείρηση έγινε υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Ολεξάντρ Σίρσκι, διοικητή των χερσαίων δυνάμεων.

Αντεπίθεση της Ουκρανίας;

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανακτήσει περίπου μισή ντουζίνα χωριά στην περιοχή, φέρνοντας τις δυνάμεις της ελαφρώς πιο κοντά στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού που περνούν από τα σύνορα μέχρι το Ίζιουμ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Χαρκόβου τις τελευταίες 24 με 48 ώρες, δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, σύμφωνα με το CNN.

Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για μέρος μιας «απίστευτης προσπάθειας» των ουκρανικών δυνάμεων.

«Είναι ένα ακόμη κομμάτι της σκληρής ουκρανικής αντίστασης που συνεχίζουν να επιδεικνύουν. Και πάλι να υπενθυμίσω ότι το Χάρκοβο είναι σημαντικό για τους Ρώσους, επειδή βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο ή άκρο της περιοχής του Ντονμπάς», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει στη δίωξη του Πούτιν για εγκλήματα επιθετικότητας – Πώς θα γίνει αυτό

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι φρικαλεότητες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οδήγησαν σε μια διεθνή καταδίκη και αίτημα για λογοδοσία. Και καθώς τα κράτη, τα δικαστήρια και η κοινωνία των πολιτών προσπαθούν να συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία , υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι Ουκρανοί να δουν ελάχιστη απόδοση δικαιοσύνης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ωστόσο, από όλους τους συμμάχους της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο έτοιμη να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή λογοδοσία, και μπορεί να το κάνει υποστηρίζοντας ένα ειδικό τμήμα εγκλημάτων πολέμου στα δικαστήρια της Ουκρανίας.

Παρόλο που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) διερευνά επί του παρόντος εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στην Ουκρανία — συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από την αρχική εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014 — το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για το κεντρικό έγκλημα που αποδίδεται άμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι ανώτατοι αξιωματούχοι του: το έγκλημα της επιθετικότητας, σύμφωνα με το Politico.

Και ενώ το ΔΠΔ πρέπει να επεκτείνει τους περιορισμένους πόρους του για να ασκήσει δικαιοδοσία σε τέτοια σοβαρά εγκλήματα σε όλο τον κόσμο, η απόδειξη υποθέσεων κατά των ανώτερων ηγετών που ευθύνονται για αυτά τα αδικήματα είναι επίπονη και δύσκολη. Ο εισαγγελέας του μπορεί μόνο να αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον μιας χούφτας υπόπτων για εγκλήματα στην Ουκρανία.

Και ενώ ορισμένες από αυτές τις χώρες που έχουν ξεκινήσει ποινικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, έχουν δικαιοδοσία για το έγκλημα της επίθεσης, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο, κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ασυλία από δίωξη ενώπιον οποιουδήποτε εθνικού δικαστηρίου.

Έρευνες για 10.000 φρικαλεότητες

Επιπλέον, το άνοιγμα υποθέσεων είναι το εύκολο κομμάτι, δεν είναι ένδειξη προόδου. Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνες για περίπου 10.000 φρικαλεότητες μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι εθνικές αρχές έχουν ήδη εργαστεί για χρόνια στις υποθέσεις διεθνών εγκλημάτων από το κύμα της ρωσικής εισβολής 2014-2022, με ελάχιστα αποτελέσματα. Και με το παλιρροϊκό κύμα εγκλημάτων από τις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πλέον κατακλυστεί εντελώς.

Βοηθώντας σε αυτή τη διαδικασία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΕΕ είναι μεταξύ εκείνων που συμβουλεύουν και εκπαιδεύουν τους εισαγγελείς της χώρας. Ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες έχουν πραγματική αξία, ενώ άλλες είναι απλώς πράξεις καλής θέλησης με μικρό αποτέλεσμα.

Εν ολίγοις, τα κενά στην ευθύνη για την Ουκρανία είναι τριπλά: Πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη για το έγκλημα της επίθεσης. πρέπει να υπάρχει τρόπος να λογοδοτήσουν οι πιο υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει μέτρα τώρα για να ενισχύσει το δικαστικό σύστημα της Ουκρανίας, ώστε να είναι σε θέση να χειρίζεται εγκλήματα πολέμου πολύ αφότου η διεθνής προσοχή στραφεί αλλού.

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτά τα κενά.

Τέλος στην ασυλία του Πούτιν

Η απάντηση βρίσκεται σε ένα δικαστήριο για επιθετικότητα που έχει διεθνή χαρακτήρα και ενώπιον του οποίου ο Πούτιν και άλλοι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν θα έχουν ασυλία από δίωξη.

Σε αυτές τις γραμμές, ορισμένοι έχουν ήδη προτείνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να υπογράψει μια συνθήκη με τα Ηνωμένα Έθνη, μετά από ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για την επίθεση. Ωστόσο, αυτή η λύση εγείρει βάσιμες ανησυχίες σχετικά με τα διπλά μέτρα και τα δύο σταθμά: Εάν τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργήσουν ένα δικαστήριο για επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, γιατί δεν το έκανε για την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ;

Τελικά, μια συντονισμένη, πολυμερής απάντηση στην επιθετικότητα στην Ουκρανία θα πρέπει να αυξήσει τα διεθνή νομικά πρότυπα για όλους. Και δεδομένης της υποκρισίας του παρελθόντος σε παγκόσμιο επίπεδο, το καλύτερο σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου μπορεί να είναι μια περιφερειακή συνεργασία με την Ουκρανία.

Η ΕΕ βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας. Είναι ήδη συνεργάτης των επιτυχημένων Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου — ένα μοντέλο που θα μπορούσε να προσαρμοστεί και σε αυτήν την περίπτωση. Αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή της ΕΕ πρότεινε την ενίσχυση της εντολής της Eurojust να συμπεριλάβει τη συλλογή και τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων στην Ουκρανία, και αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα για την εισαγγελία ενός μελλοντικού δικαστηρίου.

Τι θα μπορούσε να γίνει

Η ΕΕ θα μπορούσε στη συνέχεια να κάνει το επόμενο βήμα για να συμφωνήσει με την Ουκρανία για τη δημιουργία μιας εξαιρετικά διεθνοποιημένης διωκτικής μονάδας εντός του γραφείου της εισαγγελίας της χώρας, με διεθνείς δικαστές και προσωπικό να συμμετέχουν σε ένα ειδικό επιμελητήριο εγκλημάτων πολέμου του δικαστικού σώματος της Ουκρανίας.

Ή η Ουκρανία και οι διεθνείς εταίροι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να δημιουργήσουν ένα δικαστήριο εκτός του εγχώριου συστήματος της Ουκρανίας με υβριδικό προσωπικό, το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη δικιά της ποινική δικονομία.

Στη Βοσνία και σε άλλες υποθέσεις, αυτός ο τρόπος εργασίας δίπλα σε διεθνείς εμπειρογνώμονες σε αρχικές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης ικανότητας. Και καθώς οι δικαστικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας γίνονται εμπειρογνώμονες, η διεθνής συνιστώσα θα μπορούσε σιγά-σιγά να αποσυρθεί, η φύση του δικαστηρίου μετατοπίζεται από διεθνές σε εθνικό με την πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια, εάν οι υψηλού επιπέδου ύποπτοι συλλαμβάνονταν μόνο πολλά χρόνια αργότερα, η διεθνής συνιστώσα θα μπορούσε να αναβιώσει για αυτές τις συγκεκριμένες δίκες.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες εδώ. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ακόμη και πολλούς εταίρους. Ωστόσο, οποιαδήποτε επιλογή θα πρέπει να αντανακλά τις απαιτήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών και να εφαρμόζει διδάγματα από προηγούμενες εμπειρίες στη διεθνή δικαιοσύνη.

Η ΕΕ έχει ήδη επιδείξει τεράστια υποστήριξη προς την Ουκρανία, και ως απάντηση στη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα, μπορεί απλώς να είναι ο τέλειος εταίρος της χώρας για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για τη δικαιοσύνη.

Πηγή: Politico

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Οι τέσσερις χώρες που δεν «άγγιξε» ο κοροναϊός

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Μικρονησία και τα νησιά Μάρσαλ, μαζί με το Ναούρου και το Τούβαλου, δύο άλλα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, είναι οι τέσσερις μοναδικές χώρες στον κόσμο όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κοροναϊού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ανοίγουν τα σύνορα στην Μικρονησία

Ο πρόεδρος της Μικρονησίας Ντέιβιντ Πανουέλο δήλωσε ότι εξετάζεται η ημερομηνία της 1ης Αυγούστου για το άνοιγμα των συνόρων της χώρας, που παραμένουν εντελώς κλειστά από την αρχή της πανδημίας, προκειμένου να ενθαρρύνει τους 100.000 των περίπου 600 νησιών του αρχιπελάγους να εμβολιαστούν κατά της covid-19, .

«Η απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορα του κράτους την 1η Αυγούστου ισοδυναμεί με την εκούσια απόφαση να επιτρέψουμε στην covid-19 να εισέλθει στις ομόσπονδες πολιτείες της Μικρονησίας λίγο αργότερα», παραδέχθηκε ο Πανουέλο σε ανακοίνωσή του.

Από την 1η Αυγούστου οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέρχονται στη Μικρονησία με την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι και διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Χαλάρωση μέτρων και στα νησιά Μάρσαλ

Στο γειτονικό αρχιπέλαγος Μάρσαλ, που έχει 60.000 κατοίκους, η κυβέρνηση εξετάζει τη χαλάρωση των μέτρων για την είσοδο στη χώρα, τα οποία είναι μεταξύ των πιο αυστηρών παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή όποιος ταξιδιώτης επιθυμεί να εισέρθει στο αρχιπέλαγος Μάρσαλ θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα καραντίνα στη Χονολουλού της Χαβάης και άλλες δύο στα Μάρσαλ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 λεπτά ago

ΠΑΣΟΚ: Συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών για την ανάδειξη μελών της ΚΠΕ – Ποιοι προηγούνται

ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Εγκατέλειψε το νεογέννητο μωρό της σε είσοδο πολυκατοικίας – Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 μηνών με αναστολή

OIKONOMIA11 λεπτά ago

Σταϊκούρας: Έκθεση – ορόσημο για την Ελλάδα

ΚΟΣΜΟΣ12 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει στη δίωξη του Πούτιν για εγκλήματα επιθετικότητας – Πώς θα γίνει αυτό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 λεπτά ago

Τουρκία: Τουριστική καμπάνια με την ονομασία «Turkaegean» – Προσπάθεια οικειοποίησης του Αιγαίου

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί σε σχολεία του δήμου Θέρμης

OIKONOMIA30 λεπτά ago

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Απόφαση του ΣτΕ «ξεμπλοκάρει» τη μεταβίβαση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ42 λεπτά ago

«Μεγάλωσα με το Champions League στο Mega»

ΕΛΛΑΔΑ43 λεπτά ago

Θύμιος Μπουγάς: Στον Πειραιά έχει εντοπιστεί, λένε στο Silver Alert

OIKONOMIA50 λεπτά ago

Φόρος ανακύκλωσης: Οκτώ λεπτά επιπλέον από 1η Ιουνίου για τις πλαστικές συσκευασίες

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

47χρονος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο για τον δικηγόρο της οικογένειας της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

Δημοφιλή