Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Περιβάλλον, το αόρατο θύμα του πολέμου

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Έχουμε έναν πόλεμο υψηλής έντασης σε μία χώρα με πολλούς βιομηχανικούς κινδύνους», τονίζει ο Νταγκ Ουέιρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Συγκρούσεων και Περιβάλλοντος, μιας βρετανικής ΜΚΟ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Ουκρανία είναι πράγματι μια εξαιρετικά βιομηχανοποιημένη χώρα. Έχει εκατοντάδες χημικά εργοστάσια, σχεδόν 150 ανθρακωρυχεία, πυρηνικούς αντιδραστήρες, αποθήκες χημικών και πετρελαίου, αγωγούς φυσικού αερίου και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας ρύπανση σε περίπτωση καταστροφής τους.

Παράλληλα η εμπόλεμη χώρα -παρότι αποτελεί μόλις το 6% της χερσαίας έκτασης της Ευρώπης- φιλοξενεί στα εδάφη της περισσότερο από το ένα τρίτο της βιοποικιλότητας ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου.

Έχει υγροτόπους, δάση και μία μεγάλη έκταση παρθένας στέπας με σημαίνουσα πανίδα και χλωρίδα.

Όμως σε πάνω από το ένα τρίτο των προστατευόμενων φυσικών περιοχών της Ουκρανίας τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν ή έχουν ήδη ολοκληρώσει καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το 80% των μεγαλύτερων εξ αυτών έχουν γίνει, λένε ειδικοί, σε περιοχές πλούσιες σε βιοποικιλότητα.

Τεράστια καταστροφή

Εξαιτίας των βομβαρδισμών κοντά σε λιμνοθάλασσες, λένε Ουκρανοί ειδικοί, έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού αποδημητικών και παρυδάτιων πτηνών, όπως είναι οι πελεκάνοι και οι αβοήτες.

Οι βόμβες, οι πυρκαγιές και η ρύπανση από εκρηκτικά έχουν υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα υγρότοπους, συμπεριλαμβανομένων 14 τοποθεσιών που έχουν χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας, βάσει της Σύμβασης Ραμσάρ,  από την Unesco.

Ο πιο άμεσος αντίκτυπος -γράφει η ουκρανική εφημερίδα Kyiv Post- είναι στα οικοσυστήματα της Μαύρης Θάλασσας, που φιλοξενεί χιλιάδες φώκιες, ρινοδέλφινα και άλλα θαλάσσια είδη.

Μόλις πρόσφατα επιστήμονες στο καταφύγιο άγριας ζωής Tuzlovsky Lymans έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για 3.000 χιλιάδες νεκρά δελφίνια που ξεβράστηκαν σε παραλίες στην Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Αρκετά είχαν εγκαύματα από εκρηκτικά, ανέφεραν. Άλλα εικάζεται ότι λιμοκτόνησαν, λόγω της διατάραξης του οικοσυστήματος από τις δυσμενείς οικολογικές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου.

Πολλά δελφίνια ωθούνται από τη ηχορύπανση των πολεμικών πλοίων και οι συνεχών στρατιωτικών επιθέσεων προς νότο, όπου μπλέκονται στα δίχτυα ψαράδων.

Το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών κάνει παράλληλα λόγο για «κρίση βιοποικιλότητας», καταγράφοντας σημαντική καταστροφή κόκκινων φυκιών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Μια ασύλληπτη «παράπλευρη απώλεια»

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταδείξει πώς οι πόλεμοι καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, σκοτώνουν την άγρια ζωή, προκαλούν μόλυνση και βλάπτουν οικοσυστήματα για δεκαετίες.

Από το 1950 έως το 2000, πάνω από το 80% των μεγαλύτερων ένοπλων συγκρούσεων έγιναν σε περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα και απειλούμενα είδη.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ρητή στρατιωτική τακτική», γράφουν οι New York Times. Όπως «στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ», επισημαίνουν, όταν «ο αμερικανικός στρατός ψέκασε με αποφυλλωτικές ουσίες μεγάλες εκτάσεις ζούγκλας για να αραιώσει τα δάση και να στερήσει κάλυψης τις εχθρικές δυνάμεις».

Ακόμα όμως και αν η περιβαλλοντική καταστροφή δεν είναι εσκεμμένη, οι συνέπειες είναι τεράστιες.

Οι στρατιώτες σκάβουν αναχώματα. Τα τεθωρακισμένα ισοπεδώνουν τη βλάστηση. Οι βόμβες και οι πύραυλοι αφήνουν το σημάδι τους στο φυσικό τοπίο, μολύνοντας το έδαφος με βαρέα μέταλλα και την ατμόσφαιρα με τοξικά αέρια.

Αρκεί ίσως να επισημάνει κανείς ότι το 2011 οι επιστήμονες εντόπισαν υψηλά επίπεδα μολύβδου και χαλκού στο έδαφος γύρω από το Ιπρ στο βορειοδυτικό Βέλγιο, που θεωρείται «κληρονομιά» του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου…

Τα κενά του Διεθνούς Δικαίου

Tο Κίεβο θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια κατά της Ρωσίας για να λάβει αποζημιώσεις και για την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει, δήλωσε πρόσφατα ο Ουκρανός υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας και Φυσικών Πόρων, Ράσλαν Στίρλετς.

Ο πόλεμος «κατέστρεψε οικοσυστήματα, στέρησε από την άγρια ζωή το φυσικό της περιβάλλον και μόλυνε καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών», κατήγγειλε.

Στις Συμβάσεις της Γενεύης για το δίκαιο που πολέμου δεν γίνεται ωστόσο κάποια αναφορά στο περιβάλλον. Το δε Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) -από το οποίο έχει αποχωρήσει η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν υπήρξαν καν μέλος- προϋποθέτει η εκάστοτε περιβαλλοντική ζημία να αποδειχθεί «ευρεία, μακροχρόνια και σοβαρή» για να χαρακτηριστεί έγκλημα πολέμου.

Μόνο μια φορά στο παρελθόν έχει κληθεί χώρα να αποζημιώσει άλλη για αυτόν τον λόγο.

Ήταν το πολύπαθο Ιράκ, που με απόφαση του ΟΗΕ διατάχθηκε να καταβάλει στο Κουβέιτ 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τις εκατοντάδες πετρελαιοπηγές που πυρπολήθηκαν στη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου.

Αναλυτές θεωρούν εξ ορισμού απίθανο να αποφασιστεί κάτι ανάλογο σε βάρος της Ρωσία, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως εκ τούτου έχει δικαίωμα βέτο.

Παρ’ όλα αυτά, Ουκρανοί και άλλοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές συγκεντρώνουν ακατάπαυστα στοιχεία για τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του εξελισσόμενου πολέμου.

Ακόμη κι εάν δεν καταφέρουν να κάνουν τη Μόσχα να λογοδοτήσει, ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν τουλάχιστον να ασκήσουν πιέσεις για να γίνουν σε νομικό επίπεδο οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Μπορεί να αποφευχθεί ένας πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας;

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μπορεί να αποφευχθεί ένας πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν; Και αν ναι, με ποιον τρόπο; Αυτά είναι τα κεντρικά ερωτήματα που θέτει πρόσφατη ανάλυση του Economist για την κρίση στην Ασία, καταλήγοντας στο ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο εξομάλυνσης των σχέσεων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Από την προηγούμενη αναμέτρησή τους, το 1995-96, η Αμερική, η Κίνα και η Ταϊβάν, βρίσκουν όλο και πιο ενοχλητικές τις ασάφειες και τις αντιφάσεις του status quo επί του οποίου βασίζεται η ειρήνη. Ιδίως η Κίνα δείχνει πλέον τα δόντια της. Επομένως, για την αποτροπή ενός πολύ επικίνδυνου πολέμου, υπάρχει ανάγκη για μια νέα ισορροπία.

Γιατί ενοχλεί τόσο η Ταϊβάν;

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, η σημερινή κατάσταση αντανακλά τις σεισμικές αλλαγές που συνέβησαν στο διάστημα των πενήντα τελευταίων ετών. Η Ταϊβάν εξελίχθηκε από στρατιωτική δικτατορία σε φιλελεύθερη δημοκρατία 24 εκατ. ανθρώπων, σχεδόν όλοι εκ των οποίων είναι κινέζοι Χαν. Οι πολίτες της κατέχουν υπερδιπλάσιο πλούτο σε σχέση με τους Κινέζους της ενδοχώρας. Η επιτυχία τους, εκτιμά ο Economist, αμφισβητεί από μόνη της το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας και είναι ένας από τους πιο προφανείς λόγους που οι Ταϊβανέζοι δεν επιθυμούν να περάσουν στον έλεγχο της κυβέρνησης του Πεκίνου.

Η πρόεδρος της χώρας, Τσάι Ινγκ-γουέν δεν έχει κάνει επίσημες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας, όμως το νησί απομακρύνεται διαρκώς από την ενδοχώρα. Η πρόταση της Κίνας για «μια χώρα, δύο συστήματα» ακούγεται κενή νοήματος, από τη στιγμή που η ενδοχώρα τσάκισε τις πολιτικές ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο είχε αποδεχτεί την ίδια προσφορά. Σήμερα, ελάχιστοι Ταϊβανέζοι λένε ότι θα ήθελαν άμεσα επίσημη ανεξαρτησία, όμως κύρια αιτία για αυτό είναι το ότι μια τέτοια κίνηση είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε εισβολή. ¨Όμως ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που επιθυμούν την επανένωση.

Οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αλλάξει, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα. Έπειτα από τις δυο παρεμβάσεις της υπερδύναμης για την προστασία της Ταϊβάν στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, οι ΗΠΑ άρχισαν να αμφιβάλλουν αν αξίζει να την υπερασπιστούν. Όμως η δημοκρατική επιτυχία της χώρας, αλλά και η σημασία της ως πηγή ημιαγωγών την κατέστησε ακόμη σημαντικότερη.

Σημερινοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, αντιμετωπίζουν την αποφασιστική υποστήριξη προς την Ταϊβάν ως δοκιμασία για τον ρόλο της Αμερικής ως κυρίαρχη και αξιόπιστη δύναμη στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δεσμευτεί επισήμως να υπερασπιστούν την Ταϊβάν με άμεσο τρόπο, υιοθετώντας αντ’ αυτού μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας».

Όμως εν μέσω αυξανόμενης σινοαμερικανικής αντιπαλότητας, και με τους πολιτικούς στην Ουάσινγκτον να ορκίζονται ότι θα φανούν σκληροί απέναντι στην Κίνα, λίγες αμφιβολίες υπάρχουν για το ότι αν ξεσπούσε σήμερα μια μάχη για την Ταϊβάν, οι ΗΠΑ θα συμμετείχαν σε αυτή.  Πράγματι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το έχει δηλώσει επανειλημμένως – αν και κάθε φορά το προσωπικό σπεύδει να διαψεύσει αυτές τις δηλώσεις.

«Παρανοϊκός» εθνικισμός

Κανείς, όμως, δεν θέλει τόσο πολύ να δει το status quo να αλλάζει όσο η Κίνα. Η συνέχιση της ειρήνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ – ο οποίος δίνει αρκετές αφορμές για απαισιοδοξία. Καθώς η Κίνα γίνεται όλο και πλουσιότερη, καλλιεργεί και έναν ισχυρό εθνικισμό, τον οποίο η οικονομική εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «παρανοϊκό». Στο πλαίσιό του, τονίζει κάθε ταπείνωση που έχει υποστεί στα χέρια ξένων δυνάμεων.

Ο Σι έχει συνδέσει την επανένωση με την Ταϊβάν με τον στόχο του να πετύχει την «εθνική ανανέωση» μέχρι το 2049. Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας αναπτύσσουν την ισχύ που απαιτείται για να καταλάβουν το νησί με τη βία. Το ναυτικό της χώρας πλέον διαθέτει περισσότερα πλοία από ότι η Αμερική. Κάποιοι στρατηγοί στην Ουάσινγκτον θεωρούν ότι η εισβολή θα πραγματοποιηθεί μέσα στη δεκαετία.

Μέχρι στιγμής, οι κινήσεις της Κίνας περιορίζονται στην υπολογισμένη επίδειξη δύναμης. Είναι σχεδιασμένες να επιδεικνύουν τον θυμό και την ισχύ της, αποφεύγοντας την κλιμάκωση. Οι δυνάμεις της χρησιμοποιούνται με τρόπο που δεν θα προκαλέσει πόλεμο.

Αντίστοιχα κινούνται και οι ΗΠΑ. Και το αεροσκάφος που μετέφερε στην Ταϊβάν την πρόεδρο του αμερικανικού κοινοβουλίου, Νάνσι Πελόζι, απέφυγε να πετάξει επάνω από τις κινεζικές ναυτικές βάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Περισσότερες ασκήσεις για την ειρήνη;

Ο κίνδυνος προκύπτει από τη χρήση των κρίσεων εκ μέρους της Κίνας για τον ορισμό νέων συνόρων στην περιοχή που η Ταϊβάν θεωρεί δικό της εναέριο χώρο και εγχώρια ύδατα. Επιπλέον, είναι πιθανό να επιχειρήσει να επιβάλει ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς στις συναλλαγές του νησιού με τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις χωρίς να εμπλακούν σε μάχη. Σύμφωνα με τον Economist, η Αμερική θα έπρεπε να ξεκινήσει δημιουργώντας εκ νέου τις νόρμες που ακολουθούνταν πριν την κρίση. Για παράδειγμα, η οικονομική εφημερίδα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επιστρέψουν άμεσα στη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων μέσω των Στενών της Ταϊβάν και των επιχειρήσεων σε διεθνή ύδατα που η Κίνα θεωρεί ότι της ανήκουν. Άλλες κινήσεις που προκρίνει η ανάλυση είναι η διεύρυνση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τους συμμάχους της στην περιοχή και την περαιτέρω εμπλοκή τους σε σχεδιασμούς που αφορούν την Ταϊβάν. Η Ιαπωνία ενοχλήθηκε όταν η Κίνα εκτόξευσε ρουκέτες προς την κατεύθυνσή της και έδειξε ότι θα μπορούσε να εμπλακεί σε περίπτωση πολέμου, γεγονός που θα περιέπλεκε μια κινεζική εισβολή.

Τα διδάγματα της Ουκρανίας

Ο αναλυτής του Economist, αντλεί διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας που μοιάζουν αντικρουόμενα. Από τη μία, κρίνει ως καλύτερη μέθοδο αποτροπής μιας ανοιχτής σύγκρουσης στην Ταϊβάν, τις δράσεις που θα έκαναν την κινεζική πλευρά να θεωρήσει ότι το ρίσκο παραείναι μεγάλο και δεν αξίζει τον κόπο. Επιχείρημα στο οποίο θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι η ενισχυμένη δυτική στρατιωτική παρουσία στα Στενά θα μπορούσε να ωθήσει την Κίνα στην επίθεση, από φόβο για τη δική της ασφάλεια – πράγμα που προβάλλει ως επιχείρημα και η Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να πάρει μαθήματα από την Ουκρανία σε ό,τι αφορά τη χρήση μικρών, φορητών όπλων, αντί για τους ακριβούς εξοπλισμούς που προτιμούν ως τώρα οι στρατηγοί της. «Το νησί», αναφέρει το άρθρο, «θα πρέπει να μετατραπεί σε σκαντζόχοιρο που η Κίνα θα δυσκολευόταν να καταπιεί. Όπως και η Ουκρανία, έτσι και η Ταϊβάν θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη προθυμία να υπερασπιστεί τον εαυτό της». Όπως επισημαίνει, άλλωστε, ο Economist, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μαστίζονται εδώ και χρόνια από τη διαφθορά, τις σπατάλες και τα σκάνδαλα.

Το συμπέρασμά του; «Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Όσο μεγάλες και αν είναι οι φιλοδοξίες του Σι, προτεραιότητά του είναι να κρατηθεί στην εξουσία. Αν η εισβολή στην Ουκρανία διδάσκει ένα μάθημα, αυτό είναι ότι ακόμη και μια φαινομενικά εύκολη νίκη μπορεί να μετατραπεί σε παρατεταμένη δοκιμασία, με καταστροφικές συνέπειες σε εγχώριο επίπεδο. Η Αμερική και η Ταϊβάν δεν είναι υποχρεωμένες να αποδείξουν ότι μια εισβολή θα αποτύγχανε, αλλά να δημιουργήσουν στον Σι αρκετές αμφιβολίες ώστε να περιμένει».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Φτώχεια και ασθένειες μαστίζουν τη χώρα ένα χρόνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι κατάμεστοι θάλαμοι μιας ετοιμόρροπης κλινικής στο νότιο Αφγανιστάν είναι μια μόνο ένδειξη της καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης που σημειώνεται στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα από τότε που οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία πριν από ένα χρόνο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σκουριασμένα φορεία στα νοσοκομεία

Τον περασμένο μήνα, το Περιφερειακό Νοσοκομείο Μούσα Κάλα στην επαρχία Χελμάντ υποχρεώθηκε να κλείσει τις πόρτες του σε όλους εκτός από όσους υπήρχαν υποψίες ότι έπασχαν από χολέρα.

Διαβάστε επίσης Αφγανιστάν: Η ζωή ένα χρόνο μετά την αμερικανική αποχώρηση

Σύντομα το νοσοκομείο κατακλύστηκε από αναρίθμητους ασθενείς που χρειάζονταν να τους τοποθετηθεί ορός πάνω στα σκουριασμένα φορεία που είχαν τοποθετηθεί.

Διαβάστε επίσης Αφγανιστάν: Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ για την επικράτηση των Ταλιμπάν

Παρότι η κλινική δεν διαθέτει εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της χολέρας, περίπου 550 ασθενείς προσήλθαν εκεί σε διάστημα λίγων ημερών με συμπτώματα της νόσου αυτής η οποία προκαλείται από την έλλειψη των βασικών συνθηκών υγιεινής, όπως πόσιμο νερό και επαρκές αποχετευτικό σύστημα.

«Είναι πολύ δύσκολο», λέει στο AFP ο επικεφαλής του νοσοκομείου Εχσανουλάχ Ρόντι, ο οποίος από τότε που ξεκίνησε το κύμα αφίξεων κοιμάται πέντε ώρες καθημερινά. «Δεν το είχαμε δει αυτό πριν από ένα χρόνο και ποτέ πριν». Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν είναι η χειρότερη στον κόσμο.

Πεινασμένα παιδιά

Η φτώχεια στη χώρα -που είναι πιο έντονη στα νότια- έχει οδηγηθεί σε νέα επίπεδα απελπισίας, επιδεινούμενη και από την ξηρασία και τον πληθωρισμό μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Από τότε που το Εμιράτο (οι Ταλιμπάν) ήρθαν στην εξουσία, δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μαγειρικό λάδι», λέει μια γυναίκα που έχει κουρνιάσει σε ένα ράντζο δίπλα στον υποσιτισμένο έξι μηνών εγγονό της, στη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ.

«Οι φτωχοί άνθρωποι συνθλίβονται», λέει η 35χρονη.

Ο εγγονός της νοσηλεύεται για πέμπτη φορά στο νοσοκομείο Μπουστ, ένα κτιριακό συγκρότημα με ξεφλουδισμένο χρώμα στους τοίχους που το δέρνει ο ήλιος και το οποίο συλλειτουργούν το υπουργείο Υγείας και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Πολλές από τις κλίνες στον θάλαμο για τους υποσιτισμένους φιλοξενούν δύο αδύνατους και εύθραυστους ασθενείς, κάποιοι προσπαθώντας να ρουφήξουν γάλα από σύριγγες και άλλοι βαριανασαίνοντας.

Ούτε ξερό ψωμί

«Δεν μπορούμε να βρούμε ούτε ξερό ψωμί», λέει η Μπρέσνα, η μητέρα ενός άλλου ασθενούς που τοποθετεί την ηλικία της μεταξύ 15 και 20 ετών. «Δεν έχουμε φάει τίποτα εδώ και 3 με 4 ημέρες».

Η επιβλέπουσα νοσηλεύτρια Χομέιρα Νοουρόζι, πασχίζει να ακουστεί η φωνή της ανάμεσα σε βρέφη που κλαίνε και λέει ότι το προσωπικό «δεν ξεκουράζεται ποτέ».

«Εχουμε πολλά παιδιά που έρχονται σε κρίσιμη κατάσταση», λέει και εξηγεί ότι ο λόγος είναι ότι οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα μεταφέρουν άμεσα στο νοσοκομείο.

«Δεν γνωρίζουμε πόσους θανάτους έχουμε…στις επαρχίες, γιατί δεν ήρθαν στο νοσοκομείο».

Οδηγήθηκαν στον γκρεμό

Τα δεινά για το Αφγανιστάν ξεκίνησαν πολύ πριν από τις 15 Αυγούστου του 2021 όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ έπειτα από μια βιαστική απόσυρση των υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικών δυνάμεων και από την κατάρρευση της κυβέρνησης την οποία στήριζαν.

Αλλά η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν ώθησε την χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων στον γκρεμό.

Οι ΗΠΑ πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας ύψους 7 δισ δολαρίων, ο επίσημος τραπεζικός τομέας κατέρρευσε, και διακόπηκε εν μια νυκτί η βοήθεια από το εξωτερικό που εκπροσωπούσε το 45% του ΑΕΠ.

Ισλαμικό Εμιράτο

Κατά τον περασμένο χρόνο, οι επίδοξοι δωρητές πάλεψαν με τον γρίφο της διοχέτευσης νέας χρηματοδότησης στην ρημαγμένη χώρα, την οποία οι Ταλιμπάν μετονόμασαν σε «Ισλαμικό Εμιράτο» ώστε να συμβαδίζει με τις αυστηρές θεοκρατικές τους απόψεις.

«Πώς παρέχεις βοήθεια σε μια χώρα της οποίας δεν αναγνωρίζεις την κυβέρνηση;», αναρωτιέται η Ροξάνα Σαπούρ του Αφγανικού Δικτύου Αναλυτών.

Όπως λέει η ίδια, η εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως ο σεισμός του Ιουνίου, από τον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι, είναι σχετικά απλή καθώς «δεν είναι πολιτική, είναι βοήθεια που σώζει ζωές».

Χρήματα σε μετρητά επίσης μεταφέρονται αεροπορικώς για την χρηματοδότηση της βοήθειας σε τρόφιμα και σε υγειονομική φροντίδα, αλλά η αναπτυξιακή βοήθεια και τα μακροπρόθεσμα έργα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οικονομία είναι πιο σύνθετα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ώρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή