Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πόσο διαφορετικές είναι οι απόψεις των λαών για τον πόλεμο και την επόμενη μέρα;

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη, είναι προφανές ότι αυτός ο πόλεμος στην Ευρώπη αποτελεί σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η λυσσαλέα αυτή σύγκρουση ανάμεσα στους δύο λαούς έκανε τους Ευρωπαίους να αμφισβητήσουν την ασφάλεια που απολάμβαναν επί μακρόν, επανέφερε την πυρηνική απειλή στις πρώτες θέσεις της διεθνούς ειδησεογραφίας και διατάραξε την παγκόσμια οικονομία σε τέτοιο βαθμό, που ο κόσμος θα συνεχίσει για καιρό να παλεύει με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους ζωής.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το δίχως άλλο, η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τους λογαριασμούς της με την Ουκρανία ανέτρεψε τις παγκόσμιες ισορροπίες, αφού η Ευρώπη βρήκε την ενιαία φωνή της και οι ΗΠΑ θυμήθηκαν τις διατλαντικές τους δεσμεύσεις, ωστόσο το ερώτημα είναι πως οι διάφοροι λαοί στέκονται απέναντι της.

Διαφορετικοί λαοί & απόψεις

Ποιοι, δηλαδή, συμφωνούν με την ρωσική επιθετικότητα, ποιοι στηρίζουν την ουκρανική αντεπίθεση, ποιοι δεν θέλουν τη Δύση να ξοδεύεται σε χρήματα και όπλα και ποιοι δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει την Ασία να την απασχολεί το γινάτι κάποιων άλλων τόσο μακριά και τόσο κοντά ταυτόχρονα.

Επ’ αυτού εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει μια παγκόσμια δημοσκόπηση που έγινε με αφορμή την πρώτη θλιβερή επέτειο από την έναρξη της εισβολής και δημοσίευσε το European Council of Foreign Relations.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της, πράγματι, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους θυμήθηκαν όσα τους ενώνουν σε κοινούς σκοπούς, παρά τις αντιδράσεις για την αποστολή όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία που καταγράφηκαν αυτές τις μέρες σε Γερμανία και Ιταλία.

Ωστόσο, εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι οι υπόλοιποι λαοί θεωρούν πως τόσο το παλιό σχήμα δύναμης ΗΠΑ-Ρωσία και το νέο ΗΠΑ-Κίνα δεν έχουν καμιά σημασία, αφού όλοι μαζί οδεύουν σε έναν κόσμο «σπασμένο» σε πολλές περισσότερες δυνάμεις με μεγάλη ισχύ.

Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τα χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023 σε 9 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και τη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν Ουκρανία

Πρόσω ολοταχώς προς μια μετα-δυτική διεθνή τάξη πραγμάτων;

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι Ευρωπαίοι έχουν καταλήξει ότι μόνο η νίκη της Ουκρανίας θα σταματήσει τη Ρωσία.

Παρότι πολλοί Ευρωπαίοι θέλουν ο πόλεμος να σταματήσει εδώ και τώρα, όπως αποδεικνύει η σημερινή διαδήλωση στο Βερολίνο κατά της αποστολής όπλων στο Κίεβο και η απεργία των λιμενεργατών στην Ιταλία την προηγούμενη μέρα με το ίδιο σύνθημα, συνολικά συμφωνούν ότι η Μόσχα πρέπει να πάρει το μάθημα της.

Αυτό είναι άλλωστε και το συμπέρασμα του πρόσφατου τακτικού ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με το οποίο το 91% των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνεί με την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης και το 88% τάσσεται υπέρ της υποδοχής στην ΕΕ ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Η δε παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία εγκρίνεται από το 77%, ενώ η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και σε ρωσικές εταιρείες και πρόσωπα κερδίζει τη στήριξη του 74% όσων απάντησαν.

Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν επίσης να τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της απαγόρευσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (67%) και υπέρ της χρηματοδότησης από την ΕΕ της αγοράς και της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (65%).

Λήξη πολέμου με κάθε τίμημα

Στη αντιπέρα όχθη, οι πολίτες των χωρών εκτός Δύσης επιθυμούν τον τερματισμό του πολέμου εδώ και τώρα, ακόμη κι αν πρέπει η Ουκρανία να δώσει εδάφη της στη Ρωσία.

Στην Κίνα μάλιστα, η ηγεσία της οποίας παρουσίασε χθες πρόταση 12 σημείων για την κατάπαυση του πυρός, ο λαός σε ποσοστό 42% θέλει άμεσα μια ειρηνευτική συμφωνία άσχετα με αν το Κίεβο θα πρέπει να υποχωρήσει απέναντι στις απαιτήσεις της Μόσχας. Ομοίως το 48% των Τούρκων και το 54% των Ινδών θέλουν την λήξη του πολέμου… χθες.

Εξάλλου, τη Ρωσία ως αντίπαλο θεωρούν μόνο οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι όλοι οι προηγούμενοι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το επιχείρημα που πρόταξε και πάλι ο Τζο Μπάιντεν, τόσο κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο Κίεβο, όσο και μετά κατά την περιβόητη ομιλία – απάντηση σε εκείνη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι δηλαδή η Δύση στηρίζει για την επικράτηση της δημοκρατίας απέναντι στον απολυταρχισμ,ό δεν φτουράει εκτός των συνόρων της.

Γιατί οι λαοί αυτών των χωρών θεωρούν επίσης ότι ζουν σε δημοκρατικές χώρες και ίσως και σε καλύτερες δημοκρατίες από τους υπόλοιπους.

Απόδειξη αυτού είναι ότι στο ερώτημα ποια χώρα είναι «πραγματική δημοκρατία» οι Κινέζοι σε ποσοστό 77% είπαν η Κίνα, οι Ινδοί σε ποσοστό 57% απάντησαν η Ινδία, οι Τούρκοι σε ποσοστό 36% είπαν η Τουρκία και ούτω καθεξής.

Καλές ή κακές προθέσεις;

Για τους Κινέζους, αλλά και τους Τούρκους, εξάλλου, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, απλά και μόνο για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της κυριαρχίας της Δύσης.

Σε αυτό διαφοροποιούνται οι Ινδοί που πιστεύουν σε ποσοστό 50% τις δημοκρατικές αιτιάσεις και τις προθέσεις αλληλεγγύης των Δυτικών απέναντι στους Ουκρανούς.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει την καλή τους γνώμη για τη Ρωσία, αφού το υπόλοιπο 50% την χαρακτηρίζει σύμμαχο και το 29% συνεργάτη.

Το ίδιο καλά αισθήματα για τη Ρωσία έχουν οι Κινέζοι σε ποσοστό 79% κα οι Τούρκοι σε ποσοστό 69%.

Διαφορετικό… μέλλον

Με φόντο τα παραπάνω, το πιο ενδιαφέρον όλων είναι ότι οι λαοί του κόσμου τρέφουν πλέον διαμετρικά αντίθετες ιδέες για το μέλλον.

Σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο ελάχιστοι πιστεύουν στη συνέχιση της αμερικανικής ηγεμονίας, αλλά αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία τους θεωρεί ότι το παιχνίδι θα συνεχίσει να παίζεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Όλοι οι υπόλοιποι όμως θεωρούν ότι σύντομα η Δύση θα είναι πια μια δύναμη ανάμεσα σε όλες τις άλλες με τους Ρώσους και τους Κινέζους σε ποσοστό 61% να πρωτοστατούν στην ιδέα του μοιράσματος της δύναμης σε πολλές δυνάμεις την επόμενη μέρα.

Το ίδιο πιστεύει και το 51% των Τούρκων και το 48% των Ινδών. Ακόμα όμως κι αν είναι να επικρατήσει μια και μόνο δύναμη αυτή θα είναι κατά τη γνώμη τους η Κίνα ή κάποια άλλη χώρα εκτός Δύσης.

Οι καινούργιοι παίκτες

Όσον αφορά, τις νέες δυνάμεις που θα παίξουν καλή μπάλα σε ξένο γήπεδο, αυτές θα είναι πρώτα από όλες η Ινδία και στη συνέχεια η Τουρκία, αν καταφέρει να αντιμετωπίσει τον πιο ύπουλο όλων των εχθρών της, τους σεισμούς στα εδάφη της.

Και ακριβώς αυτή είναι η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή, που αποκάλυψε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Σεπόλια: «Οι κατηγορούμενοι σίγουρα έχουν εμπλοκή και με άλλα ανήλικα», λέει ο Απόστολος Λύτρας – «Το βαρέλι δεν έχει πάτο»

LIFESTYLE13 λεπτά ago

«Αν κάποιος δεν είναι ισορροπημένος, τα social media γίνονται επικίνδυνα»

ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά ago

Άλκης Καμπανός: Διεκόπη η ακροαματική διαδικασία – Την Τρίτη η αγόρευση της εισαγγελέως

ΜΠΑΣΚΕΤ22 λεπτά ago

Χουγκάζ: «Υπήρξαν πολλές στιγμές που ένιωσα μπασκετικός πρόσφυγας»

LIFESTYLE28 λεπτά ago

Η viral φωτογραφία της πρωταθλήτριας στο τρίαθλο με λεκέδες από αίμα περιόδου είναι ένα άλμα προόδου

ΕΛΛΑΔΑ34 λεπτά ago

Χωρίς τέλος το δράμα των τριών παιδιών στην Κρήτη – Μετά τη μητέρα, έφυγε και ο πατέρας τους

ΚΟΣΜΟΣ40 λεπτά ago

Γερμανία: Απόστρατοι της Luftwaffe εκπαιδεύουν κινέζους πιλότους και έχουν αποκαλύψει πληροφορίες

LIFESTYLE46 λεπτά ago

Ιούνιος: Προβλέψεις για όλα τα ζώδια – Ποιοι θα δυσκολευτούν και ποιοι θα περάσουν όμορφα

ΕΛΛΑΔΑ52 λεπτά ago

Πανελλαδικές 2023: Αυτές είναι οι απαντήσεις των θεμάτων στη Νεοελληνική Γλώσσα στα ΓΕΛ

LIFESTYLE1 ώρα ago

H Pink κάνει ηλιοθεραπεία με φρουτένιο, διάφανο μπικίνι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Δεν μπορώ πλέον να σκέφτομαι τι γίνεται τα βράδια στα μαγαζιά, τώρα έχω άλλον έρωτα»

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή