Έχουμε το δικαίωμα να αντεπιτεθούμε για να προστατευθούν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία, λέει ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ. Για ρωσική «προβοκάτσια» που θα λειτουργήσει ως πρόφαση για εισβολή, φοβούνται οι Δυτικοί

Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ σε συνέντευξή του στον Guardian αναφέρεται στην πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δυνατή στην περίπτωση που η Μόσχα έκρινε αναγκαία την επέμβαση για να προστατευθούν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας που «παραβιάζονται» από τις ουκρανικές δυνάμεις και τις Αρχές του Κιέβου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  • Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Απάντηση σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ετοιμάζει ο Πούτιν – Ζητάει «εγγυήσεις ασφάλειας»

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το 2014 διεξάγεται πόλεμος σε περιοχές του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ). Ρωσόφωνοι και φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται εκεί ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις, διεκδικώντας την απόσχισή τους από την υπόλοιπη Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν προχωρήσει και σε μονομερείς ανακηρύξεις ανεξαρτησίας που – προς το παρόν – δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα ούτε από τη Μόσχα.

Φοβάται ρωσική προβοκάτσια η Δύση

Σημειωτέων πως συνολικά χιλιάδες από τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών φέρονται να έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια και ρωσικά διαβατήρια.

«Δεν πρόκειται να εισβάλουμε στην Ουκρανία εκτός και αν προκληθούμε […] Εάν οι Ουκρανοί πραγματοποιήσουν επίθεση ενάντια στη Ρωσία ή αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε – στο Ντονμπάς ή αλλού, μην εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε», δήλωσε ο Τσιζόφ, με τη βρετανική εφημερίδα ωστόσο να υποστηρίζει πως τέτοιου τύπου δηλώσεις ενισχύουν παράλληλα και τους φόβους που υπάρχουν στη Δύση ότι μια ρωσική (υπαρκτή ή επικοινωνιακή) προβοκάτσια στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρόφαση στα χέρια του Κρεμλίνου προκειμένου το τελευταίο να δώσει το πράσινο φως για μια στρατιωτική εισβολή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Μετανάστες ψάχνουν οι Ξενοδόχοι για να καλύψουν την έλλειψη σε εργατικά χέρια