Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το δίλημμα της Δύσης και το τέλος του πολέμου που… αργεί – Περίπλοκη η νέα φάση της σύγκρουσης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει ήδη τις 48 μέρες. Κανένας ή τουλάχιστον πολύ λίγοι πίστευαν στην αρχή ότι θα κρατούσε τόσο πολύ. Πότε, λοιπόν, θα τελειώσει;

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προς το παρόν, το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος δεν είναι καθόλου προφανές, όπως σημειώνει ο Guardian σε ανάλυσή του. Γι’ αυτό και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για ένα μπρα-ντε-φερ στο Ντονμπάς, αφού η Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να καταλάβει το Κίεβο.

Η τρέχουσα στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας φαίνεται να υποστηρίζει στην πραγματικότητα τους πολεμικούς στόχους της που έχουν «κοντύνει»: δηλαδή την κατάκτηση ολόκληρης της περιφέρειας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (το Ντονμπάς δηλαδή) που διεκδικούν οι αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες, τις οποίες αναγνώρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Μια φάλαγγα οκτώ χιλιομέτρων, που εντοπίστηκε την Παρασκευή από δορυφορικές εικόνες, 50 μίλια ανατολικά του Χαρκόβου, είναι πιθανό να κατευθύνεται προς το Ιζιούμ, φέρνοντας και πάλι στο μυαλό μια από τις πρώτες εικόνες του πολέμου, τη φάλαγγα έξω από το Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν, ήδη εδώ και αρκετές ημέρες, να προωθηθούν από το Ιζιούμ νότια προς το Σλαβιάνσκ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

Ο Τρέισι Τζέρμαν, καθηγητής στο τμήμα Αμυντικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό των ταγμάτων στην ανατολική Ουκρανία «από 30 σε 40 τις τελευταίες ημέρες» και ένα ενιαίο μέτωπο «μπορεί να είναι πιο εφικτό και θα μπορούσε να προσφέρει στον Πούτιν κάτι που μπορεί να απεικονιστεί ως νίκη».

Τι εκτιμά η Δύση

Η πεποίθηση στη Δύση είναι ότι η Ρωσία μπορεί να «διπλασιάσει ή ίσως και να τριπλασιάσει» τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποφασιστική στροφή υπέρ της Μόσχας. Ήδη η Ρωσία έχει εντείνει τις προκαταρκτικές επιχειρήσεις, βομβαρδίζοντας άμεσα τις γραμμές ανεφοδιασμού των δυνάμεων που έχουν ταμπουρωθεί στην περιοχή.

Το αεροδρόμιο του Ντνίπρο, της μεγαλύτερης πόλης πίσω από τις αμυντικές γραμμές, καταστράφηκε από ρωσική επίθεση το Σαββατοκύριακο, όπως παραδέχθηκε ο τοπικός κυβερνήτης, ενώ η σκληρή πυραυλική επίθεση της Παρασκευής στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους, είχε επίσης στόχο να δημιουργήσει πρβλήματα στην ευελιξία της Ουκρανίας.

Το πρόβλημα της Μόσχας είναι αν οι ήδη ταλαιπωρημένες δυνάμεις της μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο: 37 με 38 από τα τάγματά της είναι «μη αποτελεσματικά στη μάχη» μετά την πολιορκία γύρω από το Κίεβο, το Τσερνίχιβ και το Σούμι, σύμφωνα με εκτίμηση των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών τη Δευτέρα. Αυτό αφήνει τη Μόσχα με συνολική δύναμη μάχης περίπου 90 τάγματα. Σε πλήρη ισχύ κάθε τάγμα θα πρέπει να έχει περίπου 800 στρατιώτες.

Αλλού στα ανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στην κατάληψη του ελέγχου της Μαριούπολης, κόβοντας την πόλη στα δύο την Κυριακή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), με υψηλό κόστος για τους επιτιθέμενους και πολύ πιο τρομακτικό για τους πολίτες της.

Δείτε τον χάρτη του Guardian για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Τι δείχνει η Μαριούπολη

«Δεκάδες χιλιάδες είναι νεκροί», εκτίμησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τη Δευτέρα, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, αν και η σφοδρή μάχη για τον έλεγχο της πόλης – λιμάνι έδειξε ακόμη περισσότερο στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να καταλάβει άλλα πληθυσμιακά κέντρα της Ουκρανίας χωρίς μεγάλες απώλειες για τις δικές της δυνάμεις.

Για την Ουκρανία, το πρόβλημα της τρέχουσας φάσης είναι οξύ, αν όχι πλέον υπαρξιακό, σημειώνει ο Guardian. Το Κίεβο έχει αποδείξει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές αντεπιθέσεις εναντίον των υπερεκτεταμένων ρωσικών μηχανοκίνητων δυνάμεων με δυτικά αντιαρματικά όπλα, αλλά και οι δυνάμεις του έχουν εξαντληθεί και δεν μπόρεσαν να απωθήσουν τους Ρώσους σε μεγάλο βαθμό, αν μπόρεσαν να το πετύχουν καθόλου, στο νότο και τα ανατολικά.

Τι επιδιώκει η Ουκρανία

Η εστίασή της σε πρώτη φάση θα είναι να προσπαθήσει να ανακόψει τη ρωσική προέλαση, να αποφύγει την περιχαράκωση των δυνάμεών της στο Ντόνμπας και, αντίθετα, να οδηγήσει τη Ρωσία σε κάτι σαν αδιέξοδο, καθώς και οι δύο πλευρές εξαντλούνται όλο και περισσότερο μετά από δύο και πλέον μήνες μάχης.

Αυτό θα άφηνε ωστόσο την Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τη θάλασσα και τη Ρωσία με μια χερσαία γέφυρα από το Ντονέτσκ στην Κριμαία. Η Ουκρανία μπορεί να μην αποστρατιωτικοποιηθεί όπως απαίτησε ο Πούτιν, αλλά η οικονομία της είναι κατεστραμμένη, συρρικνωμένη κατά 45% φέτος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, ωστόσο, έχει επανειλημμένα ζητήσει περισσότερα και καλύτερα όπλα από τη Δύση, καθώς ελπίζει να μετατρέψει το αδιέξοδο σε νίκη. Μέχρι στιγμής αυτά που έχουν προσφερθεί – δημοσίως τουλάχιστον – δεν είναι αρκετά για να ανατρέψουν τη στρατιωτική ισορροπία, όπως δώδεκα άρματα μάχης Τ-72 από την Τσεχική Δημοκρατία, 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade-600 από τις ΗΠΑ ή 120 τεθωρακισμένα οχήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το δίλημμα της Δύσης

Το ερώτημα για τη Δύση, για την οποία η Ουκρανία διεξάγει ουσιαστικά έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, όπως υπογραμμίζει ο Guardian, είναι αν θα αυξήσει τις προμήθειες ώστε το Κίεβο να μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση στην ξηρά, να αναγκάσει τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν από τη Χερσώνα κοντά στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στα νότια και να απωθήσει τους εισβολείς αλλού από το Ντονμπάς.

Η άρνηση προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών ρωσικής σχεδίασης από τα μέλη του ανατολικού μπλοκ του ΝΑΤΟ υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ, ιδίως, δεν είναι ξεκάθαραρες όχι μόνο για το αν θέλουν να προκαλέσουν ένα απρόβλεπτο Κρεμλίνο αλλά και για να αλλάξουν υπερβολικά τις ισορροπίες. Ένα σημείο καμπής θα μπορούσε να είναι το αν θα επιτραπεί στην Πολωνία να προμηθεύσει στην Ουκρανία περίπου 100 ρωσικά άρματα T-72 που έχει στο οπλοστάσιό της.

Μπορεί να είναι δύσκολη η εξισορρόπηση. Θέλουν οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας να «ματώσει» ο Πούτιν ή απλώς να προσπαθήσουν να παράσχουν αρκετά όπλα με την ελπίδα να εξαναγκάσουν μια ρωσική επιστροφή στις θέσεις που υπήρχαν πριν ξεσπάσουν οι μάχες στις 24 Φεβρουαρίου, αναρωτιέται ο Guardian.

Εάν η Ουκρανία βρισκόταν σε ισχυρότερη στρατιωτική θέση, εκτιμά ο Guardian, το Κίεβο θα μπορούσε να επιδιώξει να διεκδικήσει τα εδάφη του Ντονμπάς που καταλήφθησαν από το 2014. Όμως, εκεί η άμυνα της Μόσχας μπορεί να είναι πιο σφοδρή, επισημαίνει η αγγλική εφημερίδα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις» η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στον απόηχο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ για διεύρυνση με ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η Ρωσία προειδοποιεί για «εκτεταμένες επιπτώσεις που θα αλλάξουν ριζικά την παγκόσμια κατάσταση», σύμφωνα με δήλωση του  υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τον Φινλανδό ομόλογό του το Σάββατο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων θα μπορούσαν να «επηρεαστούν αρνητικά» εάν η Φινλανδία ακολουθήσει τα σχέδια να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι η Ρωσία απλώς θα ανεχθεί την απόφασή τους, σύμφωνα με το Intefax.

Διαβάστε επίσης Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδία – Σουηδία: Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. «Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Άνδρας έσωσε τρίχρονο κοριτσάκι που κρεμόταν από τον 8ο όροφο πολυκατοικίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ένας 37χρονος άνδρας από το Καζακστάν πριν από μερικές ημέρες έσωσε ένα τρίχρονο κοριτσάκι που κρεμόταν από παράθυρο του 8ου όροφο μιας πολυκατοικίας στην πρωτεύουσα Νουρ Σουλτάν, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τη βρετανική Metro, το νήπιο είχε μείνει μόνο στο σπίτι το πρωί της 11ης Μαΐου, καθώς η μητέρα του είχε πεταχτεί κάπου να ψωνίσει.

Χρησιμοποιώντας μαξιλάρια και παιχνίδια, η μικρούλα κατάφερε να σκαρφαλώσει στο περβάζι του παραθύρου του διαμερίσματος στον 8ο όροφο, ωστόσο γλίστρησε και κατέληξε να κρέμεται στο κενό.

Οι φωνές του κοριτσιού είχαν ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν αμέσως αρκετοί περαστικοί κάτω από την πολυκατοικία. Ο Σαμπίτ Σοντακμπάγιεφ και ένας φίλος του πήγαιναν στη δουλειά όταν πρόσεξαν το πλήθος και συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί. Ο 37χρονος πατέρας 4 παιδιών δεν έχασε χρόνο: Έτρεξε μέσα στο κτίριο και χτύπησε την πόρτα του διαμερίσματος που βρίσκεται κάτω από εκείνο της οικογένειας του κοριτσιού. Στη συνέχεια, σκαρφάλωσε έξω από το παράθυρο για να σώσει το κοριτσάκι.

«Δεν είχα σχοινί ασφαλείας, και έτσι μου κρατούσε τα πόδια ο φίλος μου. Εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόμουν τίποτα, ήθελα απλά να βοηθήσω το παιδί», εξήγησε αργότερα ο Σοντακμπάγιεφ. Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν πώς ο 37χρονος κατάφερε να τραβήξει τη μικρούλα από το πόδι, να την πιάσει στην αγκαλιά του και να την οδηγήσει στην ασφάλεια.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, μετά την εντυπωσιακή διάσωση, ο Σοντακμπάγιεφ έφυγε κατευθείαν για να μην αργήσει στη δουλειά του. «Δεν είδα καν τους γονείς του κοριτσιού. Πήγα κατευθείαν στη δουλειά με τον φίλο μου. Κανείς δεν ήξερε τι θα ακολουθούσε. Έσωσα τη μικρή και έφυγα, και μετά άρχισαν να με λένε «ήρωα» στις ειδήσεις και τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν θεωρώ τις πράξεις μου ηρωικές. Για μένα, ο καθένας πρέπει να βοηθά όπως μπορεί σε τέτοιες περιπτώσεις».

Παρόλο που ο 37χρονος διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό του ήρωα, τη γνώμη αυτή δεν συμμερίζονται οι συμπολίτες του που τον αποθεώνουν στα social media. Οι Αρχές της πόλης απένειμαν στον Σοντακμπάγιεφ ένα μετάλλιο, και τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι θα του παραχωρηθεί ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 37χρονος ζούσε μέχρι σήμερα μόνος στο Νουρ Σουλτάν και έστελνε χρήματα στους δικούς του, που έχουν μείνει πίσω στην Κιζιλόρντα.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO40 δευτερόλεπτα ago

Συμβαίνει Τώρα 16/05/2022

ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Ο Εθνικός Κήπος ανανεώνεται – Θα γεμίσει με 11.155 νέα δέντρα και φυτά

ΚΟΣΜΟΣ11 λεπτά ago

Ρωσία: «Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις» η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

VIDEO20 λεπτά ago

Δελτίο Ειδήσεων 16/05/2022

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά ago

Πάτρα: Η ευχή της Πισπιρίγκου στην Τζωρτζίνα λίγες μέρες πριν το παιδί πάθει την πρώτη ανακοπή

ΚΟΣΜΟΣ30 λεπτά ago

Καζακστάν: Άνδρας έσωσε τρίχρονο κοριτσάκι που κρεμόταν από τον 8ο όροφο πολυκατοικίας

VIDEO39 λεπτά ago

Πρωινή Ατζέντα 16/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ40 λεπτά ago

«Ο Μπάιντεν επαινεί την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας»

ΕΛΛΑΔΑ41 λεπτά ago

Αλεξανδρούπολη: Άστεγος πήγε να ψάξει τα σκουπίδια και τον διαμέλισε ο ρομποτικός κάδος

ΚΟΣΜΟΣ49 λεπτά ago

Αυστρία: Δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Θα επενδύσει περισσότερα χρήματα στην ασφάλειά της

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα – «έφυγε» ο καθηγητής Γιάννης Α. Πίκουλας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους

Δημοφιλή