Ο Ούλοφ Πάλμε, ο σπουδαίος αυτός σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Σουηδίας, που αγάπησε και αγαπήθηκε και από τους Ελληνες είχε στενές επαφές με τον Μίκη Θεοδωράκη

Σαν σήμερα το 1986 δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε, στη Στοκχόλμη.

«Ο Στιγκ Ένγκστρεμ, γραφίστας, ήταν ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε το 1986», ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον, τον Ιούνιο του 2020, κλείνοντας την υπόθεση που στοίχειωσε την Σουηδία επί δεκαετίες.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, δεν μπορώ να απαγγείλλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα», είπε και συμπλήρωσε: «Είμαι της άποψης ότι προχωρήσαμε τόσο μακριά, όσο μας ζητήθηκε από την έρευνα» είπε ο Πέτερσον στη συνέντευξη Τύπου και σφράγισε με μια αίσθηση αποτυχίας την δολοφονία που συντάραξε την Ευρώπη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Ούλοφ Πάλμε, ο σπουδαίος αυτός σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Σουηδίας, που αγάπησε και αγαπήθηκε και από τους Ελληνες είχε στενές επαφές με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ήταν 28 Φεβρουαρίου 1986 λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ο Ούλοφ Πάλμε με τη σύζυγο του, μόλις είχαν βγει από τον κινηματογράφο και κατευθύνονταν προς τη στάση του Μετρό. Ήταν οι δυο τους μόνοι, χωρίς προσωπική φρουρά, κάτι διόλου ασυνήθιστο για τους Σουηδούς πολιτικούς. Ξαφνικά, κάποιος τους πλησιάζει και πυροβολεί τον Πάλμε πισώπλατα.

Με πρωτοβουλία της συζύγου του Ούλοφ Πάλμε, στην κηδεία του τραγουδήθηκε το «Είναι μεγάλος ο καημός» του Μίκη Θεοδωράκη με σουηδικό κείμενο. Και όποιος ακούει αυτό το τραγούδι αντιλαμβάνεται το μεγαλείο της μουσικής του Μίκη.

Tα χρόνια που ακολούθησαν το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν απίστευτα δημοφιλές  σχεδόν ως ύμνος για την Ελευθερία. Hδη βέβαια από την δεκαετία του 70, την περίοδο της χούντας, το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν μεγάλη επιτυχία μιας και η μουσική Θεοδωράκη  ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Σουηδία). Ο “Καημός”  μεταφράστηκε ως “ένα τραγούδι για την Ελευθερία¨και ακόμα και σήμερα τραγουδιέται και είναι ταυτισμένο με εκδηλώσεις για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Oι Ευέλπιδες στα χιόνια – Εντυπωσιακές εικόνες από τη χειμερινή εκπαίδευση της Σχολής Ευελπίδων