Η Ουγγαρία δεν θα αλλάξει τους αμφιλεγόμενους νόμους της για τη μετανάστευση παρά την απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, εντείνοντας την εθνικιστική εκστρατεία του ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προμηνύονται αμφίρροπες και θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Ορμπάν είπε πως η μετανάστευση και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, δύο θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κυριαρχήσουν στην ημερήσια διάταξη, καθώς το δεξιό κυβερνών κόμμα Fidesz ετοιμάζεται για τις πρώτες αμφίρροπες εκλογές έπειτα από τρεις συντριπτικές νίκες από το 2010.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η διένεξη για τα δημοκρατικά πρότυπα έχει οδηγήσει σε πάγωμα των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για την Ουγγαρία, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του Ορμπάν να επανεκλεγεί καθώς η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Η αντιπολίτευση έχει ενωθεί

Ο 58χρονος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια αντιπολίτευση που έχει ενωθεί ενώ ο πληθωρισμός σημειώνει υψηλό 14 ετών, η οικονομία κατευθύνεται προς επιβράδυνση και το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ λόγω υψηλών προεκλογικών δαπανών.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας απέφυγε να αποφανθεί για την υπεροχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την εξέταση μιας αμφιλεγόμενης κυβερνητικής κίνησης κατά της μετανάστευσης, αποσοβώντας μια βαθύτερη κρίση αφότου μια παρόμοια πολωνική απόφαση προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη.

Είχε γίνει ένσταση

Το δικαστήριο εξέτασε μια ένσταση της κυβέρνησης του Ορμπάν για την απόφαση δικαστηρίου της ΕΕ που έκρινε πως η Βουδαπέστη παραβίασε τους νόμους της ΕΕ απελαύνοντας πρόσφυγες πέρα από τα σύνορα στη Σερβία.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Βουδαπέστη έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τα δικά της μέτρα σε περιοχές όπου η ΕΕ δεν έχει ακόμη προβεί σε κατάλληλα βήματα για κοινή εφαρμογή κανόνων της ΕΕ καθώς και για τη διασφάλιση της εθνικής της ταυτότητας, απόφαση την οποία ο Ορμπάν εξέλαβε ως δικαίωση των πολιτικών του.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε το σύστημα προστασίας των συνόρων», δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου. «Θα διατηρήσουμε το υπάρχον καθεστώς, ακόμα κι αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας διέταξε να το αλλάξουμε», είπε. «Δεν θα το αλλάξουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν να περάσει».

Δημοψήφισμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Ο Ορμπάν, η αντιμεταναστευτική στάση του οποίου ενίσχυσε την υποστήριξη για το Fidesz μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, είπε ακόμη ότι θα προωθήσει ένα άλλο αμφιλεγόμενο θέμα, ένα δημοψήφισμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στο διάστημα μέχρι τις εκλογές.

Ο Ορμπάν θεωρεί τον εαυτό του υπέρμαχο των παραδοσιακών ουγγρικών αξιών απέναντι στην «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ».

Στο δημοψήφισμα, οι Ούγγροι θα ερωτηθούν εάν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή εργαστηρίων σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολεία χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων, και αν πιστεύουν πως οι διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου πρέπει να «προωθούνται» μεταξύ των παιδιών.

Ο Ορμπάν δήλωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου πως η Ουγγαρία παρήγγειλε 9,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer, μέρες αφότου εντόπισε τις πρώτες μολύνσεις με την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει την συμπερίληψη της Ουγγαρίας στις προμήθειες εμβολίων της Pfizer για την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr