Connect with us

OIKONOMIA

Π. Μοσκοβισί στον «OT»: «Από τα Μνημόνια στους ηγέτες της ανάπτυξης η Ελλάδα»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Επιστρέφει στην Ελλάδα τρία χρόνια μετά την τελευταία φορά που βρέθηκε στη χώρα μας ως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ. Αυτή τη φορά όμως υπό τη νέα του ιδιότητα, αυτήν του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας. Ο λόγος για τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γάλλο αξιωματούχο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μνημονιακή ιστορία της χώρας μας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τον συναντήσαμε στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 5, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αθήνα και τις επαφές με κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες (με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, τον πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Μοσκοβισί αναγνωρίζει πως η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο και έχει αφήσει οριστικά πίσω «τη σκληρή περίοδο των Μνημονίων». Κάτι που όπως λέει επετεύχθη χάρη στην τρομερή προσπάθεια του ελληνικού λαού και όλων των κυβερνήσεων. Δηλώνει ευχαριστημένος για αυτή την εξέλιξη, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι «τα προβλήματα τελείωσαν».

Στέκεται στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και στην «εντυπωσιακή» -όπως την χαρακτηρίζει- ανάπτυξη, λέγοντας μάλιστα πως η Ελλάδα είναι από τους ηγέτες στην οικονομική μεγέθυνση με αύξηση 6% του ΑΕΠ για το 2022. Αλλά και πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% φέτος, ποσοστό μεγαλύτερο από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Μοσκοβισί ξεχωρίζει ακόμη τη διαρκή μείωση του χρέους, τη βελτίωση του ελλείμματος αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παρατηρεί ωστόσο πως η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες θα χρειαστεί κάποιοι χρόνο έως ότου «μεταφραστεί» σε απτά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά. Το μοίρασμα της ανάπτυξης στους πολίτες είναι όπως λέει μια από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα.

Τον ρωτάμε εάν η Ελλάδα δικαιούται ένα «success story», όπως είχε δηλώσει ακριβώς πριν από τρία χρόνια… Απαντά καταφατικά, λέγοντας πως είναι πεπεισμένος ότι είμαστε μια χώρα με δημιουργικότητα, πνεύμα επιχειρηματικότητας και εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Υπογραμμίζει πως είναι επιτυχία (success) η έξοδος από το Μνημόνιο και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αλλά σε καμία περίπτωση όπως λέει η προσπάθεια να σταματήσει. Αντίθετα, πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να στήσει τις βάσεις για ένα success story… διαρκείας.

«Δεν άξιζε η Ελλάδα τέτοια αντιμετώπιση»

Τον πάμε λίγα χρόνια πίσω στην εποχή των Μνημονίων και τον ρωτάμε εάν η Ελλάδα άξιζε αυτή την μεταχείριση από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ξεκαθαρίζει πως ήταν πάντοτε εναντίον οποιασδήποτε ιδέας που ήθελε την χώρα μας εκτός Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα σκανδαλώδες εάν ποτέ συνέβαινε αυτό. «Ως Επίτροπος και ως υπουργός Οικονομικών πάλεψα εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναγνωρίζει πάντως πως τα πρώτα Μνημόνια ήταν σκληρά. Όπως και η θεραπεία που επέβαλλαν. Μάλιστα, όταν ανέλαβε Επίτροπος συμφώνησε με τον Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο αυτή η κατάσταση, αλλά οφείλουν να κάνουν διάλογο με τις ελληνικές αρχές. Πείθοντάς τες, πως είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις. Η σκληρή στάση, επισημαίνει άλλαξε μετά το 2015, όταν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν πως δεν γίνεται να συνεχισθεί αυτό. Διευκρινίζει πάντως πως δεν θα υπήρχαν μέτρα λιτότητας εάν δεν υπήρχε ελληνική κρίση.

Έμφαση σε ανεργία και brain drain

Τι θα μπορούσε κατά τη γνώμη του να κάνει καλύτερα η Ελλάδα; Ποια συμβουλή θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση; Αποφεύγει να μπει στη διαδικασία αυτή, τονίζοντας πως δεν είναι η θέση του να δίνει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση. Αντίθετα, ενθαρρύνει την χώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά της, όπως η ανεργία και το brain drain.

Τον ρωτάμε για τις εκλογές που έρχονται και πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία ανάπτυξης. Θεωρεί πως κανείς δεν πρέπει να φοβάται τις εκλογές. «Είμαστε», όπως λέει, «πολύ τυχεροί στην Ευρώπη να έχουμε δημοκρατικές εκλογές… Ας περιμένουμε λοιπόν τι θα αποφασίσει ο κόσμος, ανάμεσα σε κόμματα που έχουν κυβερνήσει την χώρα. Οι άνθρωποι θα κάνουν την καλύτερη επιλογή για αυτούς. Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα».

Στο σημείο αυτό, θέτουμε στη συζήτηση το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Γαλλία που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν και τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, ο κ. Μοσκοβισί αποφεύγει να μπει στην ουσία του ζητήματος, όμως λέει πως είναι αναγκαία από οικονομικής πλευράς. Αλλά αυτό, όπως λέει είναι θέμα που η γαλλική Βουλή θα βρει τον κατάλληλο τρόπο να λύσει.

Ελλάδα – Γαλλία, μια μακρά σχέση φιλίας

Αφήσαμε για το τέλος τις ελληνογαλλικές σχέσεις, οι οποίες ισχυροποιήθηκαν μετά τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την προμήθεια των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Belharra. Καλωσορίζει το γεγονός πως η Γαλλία ανέλαβε ένα τέτοιο συμβόλαιο στα εξοπλιστικά, ωστόσο θεωρεί πάντως πως δεν πρόκειται για μια καινούρια εποχή στις διμερείς σχέσεις, αλλά για μια καινούρια περίοδο στη μακρά ιστορική φιλία ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ανεξάρτητα ποια κυβέρνηση είναι στο τιμόνι της χώρας, είτε είναι κεντροδεξιάς κατεύθυνσης ή κεντροαριστεράς, η ελληνογαλλική φιλία υπηρετείται σταθερά και μόνιμη. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η μόνη χώρα στην οποία η Ελλάδα μπορούσε να στηριχθεί ήταν η Γαλλία. «Είμαστε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Και πάντοτε απορρίπταμε προτάσεις των άλλων που ήθελαν την χώρα εκτός Ευρωζώνης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE6 ημέρες ago

10 αρώματα που πρέπει να δοκιμάσετε αν αγαπάτε τις φλοράλ μυρωδιές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη για τον 36χρονο Γιάννη από τη Νέα Ιωνία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο – «Έσβησε» 57χρονος άνδρας – Υπέστη ανακοπή καρδιάς

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Νεκρός σε τροχαίο πατέρας 4 παιδιών – Έχασε τον έλεγχο της μηχανής του, διαλύθηκε το κράνος του

ΘΕΣΣΑΛΙΑ23 ώρες ago

«Την επόμενη εβδομάδα η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους Αγρότες»

LIFESTYLE4 ημέρες ago

«Παντρεύτηκα, έκανα τρία παιδιά και χώρισα, αλλά δεν μάθατε κάτι»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αρχίσεις να τρέχεις (video)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ23 ώρες ago

«Η συνάντηση» με τον Γιώργο Κιμούλη επιστρέφει τον Απρίλιο στο Θέατρο Αμαλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Πάνω από 100 παραστάσεις για τον «Θησαυρό της Βαγίας» – Στους 30.000 οι θεατές που έχουν ήδη δει την αναβίωση του θρυλικού βιβλίου της Ζωρζ Σαρή στο θέατρο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Χρήστος Μάστορας: Η απάντησή του για το «φιλί» στο στόμα στη Δέσποινα Βανδή

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή