Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Π.Ο.Υ: Νεα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την στελέχωση επιστημονικής ομάδας που θα ερευνά την προέλευση Νέων Παθογόνων

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση των πανδημιών με την συγκρότηση επιτροπής ειδικών επιστημόνων ελέγχου νέων παθογόνων και νέων πανδημιών δεν προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί και έτσι ο ΠΟΥ εξέδωσε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για διάφορες ειδικότητες επιστημόνων όπως τις κοινωνικές επιστήμες, την ανθρωπολογία, την ηθική ή την βιοασφάλεια που λήγει αύριο Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Συμβουλευτικό Όργανο του Οργανισμού, θα επιφορτιστεί με την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για μελέτες σχετικά με την προέλευση πανδημιών και νέων παθογόνων αλλά και την θέσπιση των οργάνων που θα τις επιβλέπουν.

Ο ΠΟΥ είχε παρουσιάσει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου τα 26 πρώτα μέλη από όλο τον κόσμο. Στη συνήθη διαδικασία διαβούλευσης με τις χώρες-μέλη, εμφανίστηκαν όμως επικρίσεις, με αποτέλεσμα ο ΠΟΥ να αποφασίσει να ανοίξει ξανά τη διαδικασία.

Όπως τονίζει ο Οργανισμός, η ταχεία εμφάνιση και εξάπλωση του SARS-CoV-2 έχει αναδείξει τη σημασία που έχει η προετοιμασία για οποιοδήποτε μελλοντικό συμβάν, την έγκαιρη αναγνώριση νέων παθογόνων και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση και εξάπλωσή τους. Τον Μάιο του 2020, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, μέσω απόφασης της, ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας της τα Ηνωμένα Έθνη και οι χώρες, ως μέρος της προσέγγισης «Μια Υγεία», για τον εντοπισμό της πηγής του ιού SARS-CoV-2 και της οδού εισαγωγής στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, υπήρξε ένας αυξανόμενος αριθμός παθογόνων υψηλού κινδύνου που εμφανίζονται και επανεμφανίζονται τα τελευταία χρόνια όπως, για παράδειγμα, τους SARS-CoV, MERS-CoV, Lassa, Marburg, Ebola, Nipah, τη γρίπη των πτηνών, με το τελευταίο να είναι SARS-CoV-2.

Για το σκοπό αυτό, ο Γενικός Διευθυντής έχει συστήσει την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για την προέλευση των νέων παθογόνων. Αυτή θα συμβουλεύει τη Γραμματεία της ΠΟΥ για τεχνικά και επιστημονικά ζητήματα σχετικά με τα αναδυόμενα και τα επανεμφανιζόμενα παθογόνα και θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες που θα ενεργούν με προσωπική ιδιότητα δεν θα εκπροσωπούν καμία κυβέρνηση, καμία εμπορική βιομηχανία ή οντότητα, οποιονδήποτε ερευνητικό, ακαδημαϊκό οργανισμό ή οργανισμό της κοινωνίας των πολιτών, ή άλλους φορείς, οντότητες, ιδρύματα ή οργανισμούς. Αναμένεται να συμμορφώνονται πλήρως με τον Κώδικα Δεοντολογίας για τους Εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung» που είχε καταδικαστεί για διαφθορά

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο de facto πρόεδρος του κολοσσού Samsung, Electronics Τζέι Γιονγκ Λι, έλαβε προεδρική χάρη και πλέον μπορεί να γυρίσει στα καθήκοντά του στην εταιρία. Η Νότια Κορέα συνηθίζει να δείχνει επιείκεια σε επιχειρηματίες που καταδικάζονται για διαφθορά ή άλλα οικονομικά εγκλήματα. Εντύπωση προκαλεί και η δικαιολόγηση της κίνησης που απαλλάσσει τον Τζέι Γιονγκ Λι, ο οποίος είχε καταδικασθεί για δωροδοκία πρώην προέδρου και κατάχρηση κεφαλαίων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κυβέρνηση λοιπόν αναφέρει ότι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας χρειαζόταν πίσω στο τιμόνι τον ντε φάκτο ηγέτη της για να ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία. Η χάρη στον επιχειρηματία με τη δεύτερη μεγαλύτερη περιουσία στη Νότια Κορέα σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι κυρίως συμβολική. Ο Λι ήταν ήδη αποφυλακισμένος υπό όρους, αφού εξέτισε ποινή 18 μηνών φυλάκισης για δωροδοκία την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής smartphones και ημιαγωγών παγκοσμίως.

Ωστόσο, η απόφαση αποτελεί πλήγμα στον αγώνα για τη διοίκηση της χώρας που είναι σε εξέλιξη από τότε που οι μαζικές διαδηλώσεις συγκλόνισαν τη Σεούλ, πριν από έξι χρόνια. Τα εγκλήματα του Λι συνδέθηκαν άμεσα με το σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στη φυλάκιση της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ.

Το χρονικό και οι αντιδράσεις

Ο «πρίγκιπας της Samsung» – όπως τον αποκαλούσαν οι διαδηλωτές – δωροδόκησε με 8 εκατ. δολάρια την πρόεδρο Παρκ και τον συνεργάτη της για να εξασφαλίσει υποστήριξη για μια συγχώνευση που δεν είχε τη συγκατάθεση των μετόχων και θα ενίσχυε τον έλεγχο της οικογένειάς του. Όταν αποκαλύφθηκε, εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κάθε Σαββατοκύριακο τον χειμώνα 2016-2017, απαιτώντας την πτώση της κυβέρνησης Παρκ και τη ρήξη μεταξύ πολιτικής και επιχειρήσεων.

Το κοινοβούλιο της Κορέας παρέπεμψε την Παρκ, η οποία φυλακίστηκε το 2017 για 25 χρόνια. Ο Λι φυλακίστηκε ένα χρόνο αργότερα για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων η υπεξαίρεση κεφαλαίων της εταιρείας για την αγορά ενός αλόγου 800.000 δολαρίων για την κόρη του φίλου της προέδρου.

Νέος πρόεδρος ανέλαβε ο Μουν Τζε-ιν με εντολή να καθαρίσει το χάος. Δεν κατάφερε όμως να κάνει μεγάλη πρόοδο, σχολιάζει το BBC αναφέροντας πως τις τελευταίες μέρες του ως πρόεδρος, επέλεξε να δώσει χάρη στην προκάτοχό του. «Σήμερα, οκτώ μήνες αργότερα, υπό έναν άλλο νέο πρόεδρο, ο επικεφαλής της Samsung έλαβε επίσης την ίδια επιείκεια. Για όσους αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, είναι ένα απογοητευτικό πλήγμα», σημείωσε, προσθέτοντας πως η περίπτωση του Λι επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων είναι ανέγγιχτοι και υπεράνω του νόμου.

Το επιχείρημα

Η χάρη στον Λι βασίζεται στο επιχείρημα ότι οι ηγέτες του επιπέδου του χρειάζονται για την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι έχουν επισημάνει ότι αυτό δεν υποστηρίζεται στην πράξη. «Η συγχώρεση των ελεγκτών chaebol- βιομηχανικός όμιλος- δεν συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη ή στην αλλαγή της κατάστασης ιστορικά», δήλωσε ο Σανγκιν Παρκ, καθηγητής οικονομικών και βιομηχανικής πολιτικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Samsung τα πήγε πολύ καλά όσο ο Λι ήταν μέσα και έξω από τη φυλακή. Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης λένε ότι η Νότια Κορέα πρέπει επίσης να τερματίσει την εξάρτησή της από τους ομίλους. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πετύχουμε το »φαινόμενο της πτώσης»- είναι καιρός να απομακρυνθούμε από την παλιά αντίληψη ότι οποιεσδήποτε παράνομες πράξεις γίνονται από chaebol »μπορούν να συγχωρεθούν» αν κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Ρο Τζονγκ-Χα, δικηγόρος από μια ομάδα υπεράσπισης Solidarity for Economic Reform.

Samsung και Κορέα

Ωστόσο, η απογοήτευση μεταξύ των επικριτών για τη χάρη του Λι δεν είναι συνεπής στο ευρύτερο κοινό της Νότιας Κορέας. Μια πρόσφατη δημόσια δημοσκόπηση κατέγραψε 70% υποστήριξη για τη χάρη. Πώς εξηγείται αυτή η υποστήριξη; Η επιθυμία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της επιρροής του chaebol παραμένει, λένε οι ειδικοί. Αλλά είναι αναμεμειγμένη με φόβο και ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση – και εναπομένουσα υπερηφάνεια για τη Samsung που εκπροσωπεί την Κορέα στην παγκόσμια σκηνή.

«Υπάρχει μια βασική πεποίθηση ότι αν η Samsung τα πάει καλά, η Κορέα τα πάει καλά. Και οι Κορεάτες ζουν με αυτόν τον μύθο για τόσες δεκαετίες, είναι πραγματικά δύσκολο για τους απλούς πολίτες να ξεφύγουν από αυτόν», ανέφερε ο Γιουκιουνγκ Λι, πολιτικός κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Αυτή τη στιγμή, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, οι άνθρωποι θέλουν να δουν κάποιο συγκεκριμένο σημάδι ότι προχωράμε μπροστά και η αποφυλάκιση του Λι είναι ένα σημάδι αυτού».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Βρέφος: Πέθανε από θερμοπληξία σε αυτοκίνητο στην Ουάσιγκτον – Το 15ο περιστατικό φέτος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πρόκειται για το 15ο τραγικό περιστατικό στις ΗΠΑ φέτος, όπου βρέφη χάνουν τη ζωή τους από θερμοπληξία σε αυτοκίνητο. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα αγοράκι τριών μηνών που πέθανε την Τρίτη, καθώς η οικογένειά του το είχε αφήσει μόνο του στο αυτοκίνητο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως έγινε γνωστό, αστυνομικοί κλήθηκαν σε ένα σπίτι στο Park View, έξω από το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο το όχημα στο οποίο ήταν το μικρό αγόρι αναίσθητο και χωρίς να αναπνέει. Το βρέφος μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τι ερευνά η αστυνομία

Δεν είναι σαφές ποιος είχε αφήσει το βρέφος στο όχημα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο πατέρας του παιδιού είπε ότι βρήκε το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο και ότι το μωρό βρισκόταν στο όχημα για έως και δύο ώρες. Η αστυνομία πιστεύει ότι επρόκειτο για τραγικό δυστύχημα αλλά είπε ότι η έρευνα συνεχίζεται. Διενεργείται επίσης νεκροψία-νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα αίτια και ο τρόπος θανάτου.

Ο θάνατος του μικρού αγοριού έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ένα 2χρονο παιδί βρέθηκε νεκρό μέσα σε αυτοκίνητο στο Κάνσας. Σε αυτή την περίπτωση οι αρχές πιστεύουν ότι το παιδί μπήκε μόνο του στο όχημα.

Φούρνος μέσα σε λίγο λεπτά

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα αυτοκίνητα γίνονται φούρνος μέσα σε λίγα λεπτά. Τα δεδομένα έχουν δείξει ότι το 80% της αύξησης της θερμοκρασίας μέσα σε ένα όχημα συμβαίνει μέσα στα πρώτα 10 λεπτά, σύμφωνα με την διευθύντρια του KidsandCars.org, Άμπερ Ρόλινς.

Στοιχεία από το μη κερδοσκοπικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας δείχνουν ότι από το 1998, κατά μέσο όρο, 38 παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από θερμοπληξία σε εθνικό επίπεδο, αφού μένουν κλειδωμένα σε αυτοκίνητο. Ήδη στις ΗΠΑ για το 2022 έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι παιδιών σε αυτοκίνητα. Αυτός ο αριθμός είναι πάνω από τους μισούς από τους 23 θανάτους που αναφέρθηκαν συνολικά το 2021 και περισσότεροι από τους μισούς από τους 25 θανάτους το 2020. Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων μικρών παιδιών σε ζεστά αυτοκίνητα που αναφέρθηκαν μέσα σε ένα χρόνο ήταν 53, το 2018 όσο και το 2019.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή