Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Π.Ο.Υ: Πανδημία δύο επιπέδων που οδηγεί την ανθρωπότητα στο «δράμα ομηρίας» του κορονοϊού

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Για πανδημία δυο επιπέδων που μπορεί να γίνει «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και να έχει ως αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να τελειώσει σύντομα, η ανθρωπότητα να παραμείνει δεν ένα «δράμα ομηρίας» καθώς δεν υπάρχει ούτε επαρκής αλληλεγγύη αλλά ούτε και κοινή προσέγγιση για την επίλυσή της, προειδοποίησε σήμερα ο Π.Ο.Υ δια στόματος του επικεφαλής Δρ. Τένδρος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Σύμφωνα με τον Δρ. Τένδρος υπάρχουν από την μια πλευρά πλούσιες χώρες που έχουν προχωρήσει σε μαζικούς εμβολιασμούς και θεωρούν πως η πανδημία δεν είναι πλέον δικό τους πρόβλημα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι οι ίδιες έχουν «βγει από το δάσος» ή ότι έχουν θέσει υπο έλεγχο την πανδημία και από την άλλη διαχέεται η λογική πως το πρόβλημα δεν τους επηρεάζει, άρα δεν χρειάζεται να ενδιαφέρονται για τον υπόλοιπο κόσμο και η κινητοποίηση τους για παροχή βοήθειας μηδενίζεται.

Σημείωσε παράλληλα πως ο κόσμος που νοιώθει άρρωστος και κουρασμένος αναμένει με αγωνία το τέλος της πανδημίας, «η λήξη της οποίας όμως βρίσκεται στα χέρια μας» και «όσοι μοιράζονται εμβόλια με άλλους προστατεύουν και τον εαυτό τους» και το ερώτημα είναι για ποιόν λόγο ολόκληρη η ανθρωπότητα δεν κάνει το αυτονόητο για το κοινό καλό έναντι ενός κοινού προβλήματος». Η παρούσα συμπεριφορά «είναι εξαιρετικά απογοητευτική» είπε ο Δρ. Τένδρος και δεν «βγάζει νόημα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η ανθρωπότητα βιώνει μια επιδεινούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που απειλεί περαιτέρω τις ζωές, τα μέσα διαβίωσης και μια υγιή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και είναι σίγουρα χειρότερη σε μέρη που έχουν πολύ λίγα εμβόλια, με την πανδημία να μην έχει τελειώσει πουθενά.

«Η τρέχουσα συλλογική στρατηγική μου θυμίζει», είπε «μια ομάδα πυρόσβεσης που ασχολείται μόνο με μια δασική φλόγα κάνοντας προσπάθειες να μειώσει τις φλόγες σε αυτή την περιοχή, ενώ η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει παντού και με τους σπινθήρες τελικά θα ταξιδεύουν και θα αναπτύσσονται ξανά. Ο κόσμος πρέπει να πολεμήσει μαζί για να νικήσει αυτή την πανδημία με το παγκόσμιο χάσμα στον εφοδιασμό εμβολίων είναι εξαιρετικά άνιση». Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Π.Ο.Υ, ορισμένες χώρες και περιοχές παραγγέλνουν εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις, πριν ακόμη άλλες χώρες να έχουν τις προμήθειες για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας τους και των πιο ευάλωτων.

Διερωτήθηκε σε αυτό το σημείο ποιος θα έβαζε τους πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή χωρίς προστασία και ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι στις φλόγες αυτής της πανδημίας. Αυτή είναι σίγουρα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι. «Κάνουμε» κατέληξε, «συνειδητές επιλογές αυτή τη στιγμή για να μην προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τους δικούς μας πυροσβέστες».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ η περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως, με αυξήσεις που σημειώθηκαν σε όλες της ηπείρους εκτός από μία από ενώ μετά από 10 εβδομάδες μείωσης των αριθμών, οι θάνατοι αυξάνονται ξανά. Παράλληλα η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ βρίσκεται πλέον σε περισσότερες από 104 χώρες και αναμένεται σύντομα να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος COVID-19 που κυκλοφορεί παγκοσμίως.

Τέλος όπως ανακοινώθηκε από τον Π.Ο.Υ η AstraZeneca εκτός από την Ευρώπη, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, ξεκινά την λειτουργία δύο ακόμη εργοστασίων παραγωγής, στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, τα οποία θα λάβουν άδεια λειτουργίας έκτακτης ανάγκης από τον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η παραγωγή και κάλεσε και τις υπόλοιπες κατασκευάστριες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Νέες εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά 5-11 ετών στις Βόρειες Σποράδες

Published

on

5-11 ετών
Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Νέες εμβολιαστικές γραμμές ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας σε 26 νησιά προκειμένου να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε ηλικίες 5-11 ετών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στη δημιουργία εμβολιαστικών γραμμών για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας προχωρά το Υπουργείο Υγείας με στόχο την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος και τη διευκόλυνση των νησιωτών.

Στις εμβολιαστικές γραμμές περιλαμβάνονται και οι Βόρειες Σποράδες, με τα εμβολιαστικά κέντρα να είναι και στη Σκιάθο και στη Σκόπελο αλλά και στην Αλόννησο.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.

Η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ήδη ανοίξει για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί, εμφανίζονται οι δομές που θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών.

Δείτε τη φωτογραφία με τα 26 νησιά
5-11 ετών

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επιστήμονες στη Νότια Αφρική δήλωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Θεωρείται μάλιστα υπεύθυνη για την δραματική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, ο οποίος στην Αφρική έχει δεκαπλασιαστεί από την αρχή του μήνα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Δυστυχώς εντοπίσαμε μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στη Νότια Αφρική», είπε ο ιολόγος Tulio de Oliveira σε συνέντευξη Τύπου. Η παραλλαγή, που φέρει τον επιστημονικό αριθμό γενεαλογίας B.1.1.529, «έχει πολύ υψηλό αριθμό μεταλλάξεων», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα της δώσει ένα ελληνικό όνομα την Παρασκευή. «Δυστυχώς προκαλεί αναζωπύρωση των λοιμώξεων», πρόσθεσε. Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ είπε ότι «παρακολουθεί στενά» την νέα αυτή παραλλαγή και αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη την Παρασκευή για να καθορίσει εάν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας».

“Μια μεγάλη απειλή”

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Joe Phaahla είπε ότι η παραλλαγή προκαλεί “σοβαρή ανησυχία” και εκλαμβάνεται ως “μια μεγάλη απειλή”. Πριν από την ανίχνευση της νέας παραλλαγής, οι αρχές είχαν προβλέψει ένα τέταρτο κύμα που θα έπληττε τη Νότια Αφρική, ξεκινώντας γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το κρατικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) δήλωσε ότι 22 θετικά κρούσματα της παραλλαγής B.1.1.529 του κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα. Το NICD είπε ότι ο αριθμός των ανιχνευμένων κρουσμάτων και το ποσοστό θετικών τεστ «αυξάνονται γρήγορα» σε τρεις από τις επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια.

Η παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε

Οι επιστήμονες είπαν ότι η νέα παραλλαγή B.1.1.529 έχει τουλάχιστον 10 μεταλλάξεις, σε σύγκριση με τη Δέλτα που έχει δύο και τη Βήτα που έχει τρεις.

«Αυτό που μας προκαλεί κάποιες ανησυχίες είναι ότι αυτή η παραλλαγή όχι απλώς χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα», είπε.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της παραλλαγής, είπε ο Lessells. Η εξουδετέρωση της παραλλαγής περιπλέκεται από τον αριθμό των μεταλλάξεων που περιέχει, δήλωσε η επιστήμονας Penny Moore. «Αυτή η παραλλαγή περιέχει πολλές μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) ανέφεραν ότι σύντομα θα συναντηθούν με Νοτιοαφρικανούς εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν για την παραλλαγή.

Πηγή: Afp

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ1 λεπτό ago

Politico: Οι αναμολόγητοι στόχοι της Τουρκίας για να πει το «ναι» στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ2 λεπτά ago

Με κατάνυξη και θρησκευτική λαμπρότητα ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φώτο) –

ΕΛΛΑΔΑ12 λεπτά ago

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Εξαφανίστηκε 17χρονη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ30 λεπτά ago

Ελληνοτουρκικά: Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο – Τέσσερις στο FIR Αθηνών

VIDEO49 λεπτά ago

Θλίψη στον Βόλο για την απώλεια του Κλεάνθη Θεοδώρου

OIKONOMIA59 λεπτά ago

Fuel Pass: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τα smartphones

ΚΟΣΜΟΣ60 λεπτά ago

Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου

VIDEO1 ώρα ago

Στη Μαγνησία ο Πρωθυπουργός – Τα εγκαίνια, η βόλτα στην αγορά και ο καφές στο Βολωνάκι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά» – Ενθουσιασμός και ενωτικό κλίμα κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Εμβόλια: Η ΕΕ προσπαθεί να «ξεφορτωθεί» στοίβες δόσεων που δεν χρησιμοποιούνται

Δημοφιλή