Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Π. Τσακλόγου στο Πρώτο: Οι θεσμοί δεν ζητούν έξτρα φόρο για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης (audio)

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιευμάτων περί απαίτησης των θεσμών να ζητήσουν έξτρα φόρο για τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης προέβη ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Έχουμε δουλέψει πολλούς μήνες για την προετοιμασία του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης τόνισε, σημειώνοντας ότι μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, «το παρουσίασα το αναλυτικά στους θεσμούς, οι οποίοι δεν έθεσαν ζήτημα περί έξτρα φόρου για τη χρηματοδότηση». Πρόσθεσε, δε, ότι η αρχική πρόθεση ήταν να ψηφιστεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, αλλά επειδή θα κλείσει η Βουλή, η ψήφιση μετατέθηκε για τα τέλη Αυγούστου, μετά τις θερινές διακοπές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητείται το κόστος μετάβασης, διότι η κυβέρνηση εγγυάται ότι οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων θα καταβάλλονται κανονικά με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν σήμερα, ενώ ταυτόχρονα οι εισφορές των νέων συνταξιούχων θα μπαίνουν σε ατομικούς λογαριασμούς και θα επενδύονται, ώστε να καταβληθούν και οι δικές τους συντάξεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακλόγου, «θα υπήρχε χρηματοδοτικό κενό, εάν παίρναμε τις εισφορές και τις “θάβαμε”, χωρίς να κάνουμε καμία νέα επένδυση. «Αντιθέτως, ένα κομμάτι από τους πόρους αυτούς θα επενδυθεί στην ελληνική Οικονομία. Το ποσοστό επενδύσεων αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία είναι μακράν το χαμηλότερο στην ΕΕ, και αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν πετυχαίνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όταν κάνεις επενδύσεις σε μια Οικονομία, αυτό σημαίνει ότι έχεις αύξηση στην παραγωγικότητά σου, περισσότερες δουλειές, υψηλότερους μισθούς και αυτό οδηγεί σε υψηλότερους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης», διευκρίνισε.

«Μόνο όταν αφαιρέσεις όλα αυτά τα πράγματα από το ακαθάριστο κόστος μετάβασης, προκύπτει το καθαρό κόστος μετάβασης. Εκτός από την αναλογιστική μελέτη, έχουμε καταθέσει και μια μελέτη μακροοικονομικών συνεπειών, η οποία λέει πως αν τα λάβουμε όλα υπόψη, είναι εντελώς διαχειρίσιμο το κόστος για το οποίο συζητάμε», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος και είμαστε μια γερασμένη χώρα. Στόχος είναι να βγάλουμε ένα κομμάτι από τον δημογραφικό κίνδυνο – ότι γερνάμε πολύ ως κοινωνία – από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Αν είμασταν μια χώρα με πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους, δεν θα υπήρχε ανάγκη μεταρρύθμισης», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

«Μειώνουμε την αβεβαιότητα, δεν την αυξάνουμε με το νέο σύστημα. Δεν υπάρχουν ούτε ιδιωτικές εταιρίες, ούτε ιδιωτικός κουμπαράς. Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα συστήσουμε. Η επικουρική είναι κομμάτι της κοινωνικής- προστατεύεται από το Σύνταγμα», επισήμανε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν κάνουμε κάτι πρωτότυπο, καθώς ανάλογα συστήματα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και πολλές χώρες». Επικαλέστηκε τη διεθνή εμπειρία που δείχνει ότι «οι αποδόσεις των κεφαλαιοποητικών συστημάτων – παρά τις διακυμάνσεις- είναι υψηλότερες από τα διανεμητικά συστήματα».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Καλύτερη θεραπεία η συνεργασία γιατρού – ασθενή

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

To πρώτο «Βοήθημα Λήψης Απόφασης» που επιτρέπει στους ασθενείς να αποφασίζουν σε συνεργασία με τον γιατρό τους για τη θεραπεία που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο του νοσήματός τους, δημιουργήθηκε και στη χώρα μας, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Αττικόν».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο οδηγός αυτός, έχει εφαρμογή στις θεραπείες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και είναι διαθέσιμος σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.decisionaid.uniwa.gr.

Το Βοήθημα, σχεδιάστηκε με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία επιτυγχάνεται κατ’ αρχήν με τη γνώση για τη νόσο και τις επιπτώσεις της, αλλά και με τη διαχείριση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών της νόσου από τους ίδιους τους ασθενείς– σε επικοινωνία με τον γιατρό τους.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος για την ανάπτυξη του Βοηθήματος Λήψης Απόφασης, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες και να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν ποιες θεραπείες υπάρχουν διαθέσιμες, ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι από κάθε θεραπεία, ποια θεραπεία ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής τους και στη συνέχεια, να συζητήσουν με τον γιατρό τους τις ερωτήσεις που τους απασχολούν.

Τα βοηθήματα λήψης απόφασης, έχουν αναπτυχθεί διεθνώς από πολλούς οργανισμούς υγείας και έχει διαπιστωθεί πως αποτελούν αποτελεσματικά εργαλεία για τη λήψη της κατάλληλης απόφασης από γιατρούς και ασθενείς σε συνεργασία μεταξύ τους. Για την λήψη της σωστής απόφασης, η διαδικασία προβλέπει ότι οι κλινικοί γιατροί ενημερώνουν διεξοδικά τους ασθενείς για τα καλύτερα διαθέσιμα θεραπευτικά δεδομένα, ώστε οι ασθενείς με την κατάλληλη γνώση να αποφασίζουν για την υγεία τους και να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση ή την αποκατάστασή της, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη συμμόρφωση της αγωγής που θα επιλεγεί τελικά.

Διαβάστε επίσης: Θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με δηλητήριο σκορπιού

Διεθνείς προδιαγραφές

Παρουσιάζοντας το νέο βοήθημα, η Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Έφη Σίμου, επισήμανε  ότι «η ανάπτυξη, ο σχεδιασμός και η δημιουργία του βοηθήματος λήψης απόφασης έγινε με βάση συστηματικές βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις αντίστοιχων βοηθημάτων διεθνώς, σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Συνεργασίας για τα Βοηθήματα Λήψης Αποφάσεων Ασθενών (International Patient Decision Aid Standards (IPDAS) Collaboration) και βασίστηκε στη στενή συνεργασία γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών. Τα βοηθήματα λήψης απόφασης μπορούν να βοηθήσουν και να ενδυναμώσουν τους ασθενείς να πάρουν αποφάσεις για την υγεία τους, που βασίζονται στην κατανόηση των πληροφοριών, να αναπτύξουν και να διατηρήσουν καλύτερη επικοινωνία με τους γιατρούς και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα και τις επιπλοκές μιας ασθένειας. Η γνώση, η κατανόηση και τα θετικά αποτελέσματα στην έκβαση μιας ασθένειας μπορούν να βελτιωθούν, όταν οι γιατροί δίνουν στον ασθενή ενεργό ρόλο στη φροντίδα της υγείας του και λαμβάνουν υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες και προτιμήσεις του».

Από την πλευρά του Αττικού νοσοκομείου, ο Καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Δημήτριος Μπούμπας, σημείωσε πως «για τα χρόνια νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αποτελεί βασική προϋπόθεση η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη απόφασης για την αγωγή τους μετά από διεξοδική ενημέρωση από τους γιατρούς τους. Καθώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι διαθέσιμες επιλογές, η ανάγκη επιλογής της καλύτερης δυνατής αγωγής για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Σε αυτή τη διαδικασία η συμμετοχή του ασθενή φέρνει καλύτερα αποτελέσματα». Ο κ. Μπούμπας παρατήρησε πως το συγκεκριμένο Βοήθημα Λήψης Απόφασης, με απλή και εύληπτη γλώσσα και παραστατικά γραφήματα ενημερώνει υπεύθυνα τον ασθενή χωρίς να τον κουράζει με περιττές λεπτομέρειες. «Αυτό έγινε εφικτό με τη στενή συνεργασία ασθενών, νοσηλευτών, γιατρών και επιστημόνων της επικοινωνίας. Το βοήθημα ανοίγει μια νέα εποχή στην  ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή του ασθενή στη φροντίδα του καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στη σύγχρονη ιατρική πράξη», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος πνευμονοπάθειας για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Πλεονέκτημα με αποδείξεις

«Η συμμετοχική λήψη απόφασης είναι μια πρακτική με αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα, όταν λειτουργεί σωστά», επεσήμανε η Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.) Ευαγγελία Καταξάκη. Εξήγησε πως «εργαλεία όπως τα βοηθήματα λήψης απόφασης πετυχαίνουν αυτό ακριβώς, δηλαδή καθιστούν εφικτή την εφαρμογή της συναπόφασης. Όχι μόνο επειδή υποστηρίζουν τον γιατρό στο έργο της διεξοδικής και έγκυρης ενημέρωσης του ασθενούς, αλλά κυρίως επειδή εξοπλίζουν τον ασθενή με ένα ευρύ φάσμα πληροφορίας και του επιτρέπουν να προσεγγίσει πραγματικά εξατομικευμένα τις διαθέσιμες επιλογές».

Από την πλευρά των ασθενών, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας «ΡΕΥΜΑΖΗΝ» Κατερίνα Κουτσογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις, οι ιδιαιτερότητες και οι προτιμήσεις των ασθενών κατά την επιλογή της θεραπείας, τονίζοντας πως η ανάγκη αυτή, είναι εδώ και χρόνια καταγεγραμμένη και καλά τεκμηριωμένη διεθνώς. «Γενικότερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ασθενής να συμπεριλαμβάνεται στη θεραπευτική διαδικασία, όχι μόνο με στόχο αυτή να είναι προσαρμοσμένη στις δικές του ανάγκες και προσδοκίες, αλλά και επιπλέον επειδή έτσι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες συμμόρφωσης του ασθενούς. Ο ασθενής που είναι ικανοποιημένος από την όλη διαδικασία έχει αποδειχθεί και με μελέτες ότι είναι πιθανότερο να είναι και πιο τυπικός στην τήρηση της θεραπείας».

Διαβάστε επίσης: Η πρώιμη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιορίζει τις βλάβες

Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.), και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα (ΡΕΥΜΑΖΗΝ).

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ανδρας πέθανε σε καρέκλα αφού του έδωσαν εξιτήριο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την τελευταία του πνοή σε μια καρέκλα στα επείγοντα του νοσοκομείο Παπανικολάου άφησε ένας άνδρας 43 ετών ενώ λίγο νωρίτερα είχε λάβει εξιτήριο από το ιατρικό προσωπικό

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το ασύλληπτο αυτό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 1ης Απριλίου. Ο 43χρονος ήταν στο σπίτι του και ένιωσε πόνο στο πόδι, καλώντας μόνος του το ΕΚΑΒ ώστε να διακομιστεί στο «Παπανικολάου». Εκεί, τον εξέτασε χειρουργός του νοσοκομείου ο οποίος αμέσως μετά αποφάνθηκε ότι δεν είχε τίποτα σοβαρό και ότι μπορούσε να φύγει. Ωστόσο ο 43χρονος αντέδρασε καθώς εξακολουθούσε να μην νιώθει καλά, ενώ μάλιστα προκλήθηκε και ένταση με το ιατρικό προσωπικό.

Όταν ανέβηκαν οι τόνοι και εκείνος αρνήθηκε να αποχωρήσει τότε κλήθηκαν οι σεκιούριτι του Παπανικολάου, οι οποίοι απαίτησαν να απομακρυνθεί από τον χώρο. Ο ίδιος μάλιστα τους είπε ότι δεν θα φύγει από το νοσοκομείο και επέλεξε να καθίσει σε καρέκλα στον θάλαμο με τα επείγοντα του Παπανικολάου, όπου περίπου μιάμιση ώρα αργότερα κατέληξε. Το τραγικό είναι ότι η σορός του εντοπίστηκε πολλές ώρες μετά και συγκεκριμένα περίπου στις 11 το πρωί, όταν άλλαξε η βάρδια του ιατρικού προσωπικού.

Επειδή ο 43χρονος δεν είχε στοιχεία ταυτότητας πάνω του, ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, όπου έσπευσε στο σημείο έπειτα από ενημέρωση του νοσοκομείου ότι στον θάλαμο βρίσκεται ένας νεκρός άνδρας. Δυνάμεις της ΕΛΑΣ αναζητούσαν την ταυτότητα του θύματος, με αποτέλεσμα να καλέσουν όλους τους συγγενείς των ατόμων που είχαν προσέλθει στα επείγοντα εκείνη τη βραδιά. Μετά από επικοινωνία με το προσωπικό του νοσοκομείου -και ενώ αναζητείται και ο γιατρός που έδωσε το εξιτήριο- καλούνται τελικά συγγενείς του 43χρονου να μεταβούν στο Παπανικολάου για αναγνώριση της σορού.

«Αν του έπαιρναν οξυγόνο θα καταλάβαιναν ότι ο άνθρωπος πεθαίνει»

Ο αδελφός του θύματος, Ανδρέας Καραμπάς δηλώνει σοκαρισμένος στο ThessToday.gr για τον θάνατο του άτυχου άνδρα, καθώς δεν μπορεί να πιστέψει ότι νωρίτερα συνομιλούσαν για έναν απλό πόνο στο πόδι και λίγες ώρες μετά έμαθε ότι ο 43χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στην καρέκλα! «Αν του έπαιρναν οξυγόνο ή αν έκαναν έναν έλεγχο με στηθοσκόπιο θα καταλάβαιναν ότι ο άνθρωπος πεθαίνει. Δεν τηρήθηκε τίποτα από το πρωτόκολλο και κατέληξε», δήλωσε στο ThessToday.gr ο κ. Καραμπάς.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι γιατροί του νοσοκομείου δεν επέτρεπαν αρχικά να γίνει η αναγνώριση, επικαλούμενοι λόγους covid, τονίζοντας ότι ο 43χρονος ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Μόνο που από την νεκροψία – νεκροτομή -η οποία διενεργήθηκε οκτώ ημέρες αργότερα και μετά από υπογεγραμμένο χαρτί εισαγγελέα- διαπιστώθηκε ότι ο 43χρονος άνδρας δεν νοσούσε με κορωνοϊό, ενώ και οι τυπικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη έγιναν σε απλό θάλαμο και όχι σε μονάδα covid.

Η οικογένεια του θύματος όταν υπέγραψε την αναγνώριση του 43χρονου δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

«Αν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες εξετάσεις δεν θα είχε καταλήξει»

Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, Δημήτρης Γαλεντέρης εκτιμά μέσω του ThessToday.gr ότι αν είχαν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, ο 43χρονος θα ήταν ακόμη εν ζωή, ενώ εξηγεί ότι βρίσκεται υπό διερεύνηση ο μηχανισμός της πνευμονικής εμβολής.

«Από τα ευρήματα της νεκροψίας έχουμε υπό διερεύνηση το σενάριο πνευμονικής εμβολής, δηλαδή θρόμβος ο οποίος ξεκίνησε από τα κάτω άκρα και έφτασε στους πνεύμονες και απέφραξε την αιμάτωσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλεντέρης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι ακόμη σίγουρο, καθώς βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις τοξικολογικές – ιστοπαθολογικές εξετάσεις που θα μας δώσουν απαντήσεις στα αίτια του θανάτου». Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας, η σύνταξη του ολοκληρωμένου ιατρικού φακέλου αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο πεντάμηνο.

Δικηγόρος: «Ψάχνουμε να δούμε αν με κάποια απλά μέτρα θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία»

Ο νομικός σύμβουλος της οικογένειας, Θεόδωρος Μανώλης σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ανέφερε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανθρωποκτονία από αμέλεια οι συγγενείς του θύματος θα υποβάλλουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου. «Μαζί με τον τεχνικό σύμβουλο που ορίσαμε και τους ιατροδικαστές τόσο της ΕΛΑΣ όσο και του νοσοκομείου είμαστε εν αναμονή απαντήσεων για τα ακριβή αίτια του θανάτου, για το αν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις από το νοσοκομείο και αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία αν λαμβάνονταν κάποια απλά μέτρα», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε υπό διερεύνηση ακόμη. Ό,τι θα πούμε στη συνέχεια θέλουμε να είναι ιατρικώς αποδεδειγμένο».

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή