Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Κοινό άρθρο του πρωθυπουργού με εννέα Ευρωπαίους ηγέτες

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με τίτλο «η ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό θα είναι ένα τεστ και για τα δικαιώματα των γυναικών» δημοσιεύεται σήμερα κοινό άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων εννέα Ευρωπαίων ηγετών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Να ξεδιπλωθούν όλα τα ταλέντα μετά την πανδημία

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα» γίνεται μνεία στην επέτειο των 110 ετών από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τονίζεται η συνεισφορά των γυναικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το κόστος που πληρώνουν για αυτό, ενώ επισημαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια, για την ανάπτυξη και την ευημερία μετά την πανδημία, είναι απαραίτητη «μια πιο συμπεριληπτική προσέγγιση που θα αφήνει να ξεδιπλωθούν όλα τα ταλέντα, περιλαμβανομένων των δεξιοτήτων των γυναικών».

Αυτό, σύμφωνα με τους ηγέτες που υπογράφουν το άρθρο, θα γίνει με τρεις τρόπους:

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις ιδεολογικές συζητήσεις του παρελθόντος. Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Πρόκειται για μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα, για έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομήσαμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Δεύτερον, περισσότερο από ποτέ πρέπει να μεριμνήσουμε για την οικονομική πτυχή της ισότητας των φύλων. Η ισότητα των φύλων είναι, βεβαίως, ηθικά ο σωστός δρόμος. Ωστόσο, οι ίσες ευκαιρίες έχουν σημαντική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Όταν οι γυναίκες ευημερούν, οι κοινωνίες ευημερούν. Οι κοινωνίες ισότητας των φύλων είναι πλουσιότερες κοινωνίες, με όλη τη σημασία της λέξης. Οι οικονομίες στις οποίες υπάρχει ισότητα των φύλων αποδίδουν καλύτερα, σύμφωνα με όλες τις έρευνες.

Τρίτον, πρέπει να εντείνουμε τις διεθνείς προσπάθειές μας. Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι συχνά τα πρώτα θύματα κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Αυτό δεν άλλαξε κατά την πανδημία COVID-19. Η σοβαρή υγειονομική κρίση έχει καταδείξει την ευάλωτη θέση κοριτσιών και γυναικών σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως σε ασταθή κράτη που ταλανίζονται από συγκρούσεις. Είναι σημαντικό ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ επέστρεψε στο τραπέζι για να αγωνιστεί, μαζί με εμάς, για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ως παγκόσμια ηγετική αναπτυξιακή δύναμη, η Ευρώπη έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική και αναπτυξιακή απάντησή της στην πανδημία COVID-19 περιλαμβάνει τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη για κορίτσια και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, καθώς και την υποστήριξη κοριτσιών και γυναικών στο δρόμο προς την οικονομική ανεξαρτησία».

Οι ηγέτες τονίζουν, επίσης, ότι το εάν θα γίνει εφικτή η οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος μετά την κρίση θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που κάνουνε κατά την υλοποίηση των σχεδίων τους για την ανάκαμψη στην εποχή μετά την πανδημία.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για πιο αποτελεσματική και πιο συμπεριληπτική ανάκαμψη, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία και αντιμετωπίζοντας τις εισοδηματικές ανισότητες. Εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε μακροπρόθεσμη οικονομική ανθεκτικότητα μετά την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το φύλο» επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

Τονίζουν επίσης ότι η ισότητα των φύλων και, γενικότερα, η απουσία διακρίσεων είναι σημαντικοί μοχλοί για την ανανέωση των οικονομιών μας μετά την πανδημία και προσθέτουν ότι «εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες των γυναικών, οι προσπάθειές μας για ανάκαμψη θα οδηγήσουν σε ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες».

Στην πρώτη γραμμή οι γυναίκες

«Φέτος, στις 8 Μαρτίου, βρισκόμαστε μπροστά και σε ένα σημαντικό σημείο καμπής. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η καθημερινότητα πολλών από εμάς «σταμάτησε» προσωρινά λόγω της χειρότερης υγειονομικής κρίσης που έχουμε βιώσει εδώ και αρκετές γενιές. Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία μας, και επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την πανδημία. Πλήρωσαν υψηλότερο τίμημα, οικονομικό και κοινωνικό. Η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών αυξήθηκαν, οι γυναίκες επωμίστηκαν μεγαλύτερο μερίδιο των υποχρεώσεων στο σπίτι και τα μηνιαία στοιχεία της Eurostat για την ανεργία δείχνουν ότι ενώ το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες αυξήθηκε από 6,2 σε 7,1% τον Δεκέμβριο του 2020, η αύξηση όσον αφορά τις γυναίκες ήταν μεγαλύτερη, από 6,7 σε 7,9%», επισημαίνουν οι ηγέτες που υπογράφουν το άρθρο, και καταλήγουν:

«Ένα άρθρο γνώμης κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν αρκεί για να το πετύχουμε. Θα απαιτηθεί μία πολύ πιο επίμονη προσπάθεια, για πολλά ακόμη χρόνια. Ας αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για να οικοδομήσουμε κοινωνίες που παρέχουν προστασία χωρίς αποκλεισμούς, όπου η ισότητα των δικαιωμάτων είναι υψίστης σημασίας -όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στην καθημερινότητά μας. Αυτό θα ενδυναμώσει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες. Δεδομένου ότι η ισότητα δικαιωμάτων θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και για τους δύο, επιτρέποντας και στους άνδρες να ξεφύγουν από παραδοσιακούς ρόλους και στερεότυπα. Δεν θα είναι εύκολο. Είναι όμως εφικτό».

Το άρθρο –εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη- υπογράφουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λόφεν.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ31 δευτερόλεπτα ago

Τσίπρας: Οι τελευταίες εξελίξεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

Πυρκαγιά στο Μάτι: Σε δίκη παραπέμπονται 21 άτομα

OIKONOMIA10 λεπτά ago

OT FORUM – Ηλεκτροκίνηση: Υπάρχουν οι στόχοι, χρειάζονται κίνητρα και υποδομές

LIFESTYLE15 λεπτά ago

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε καλοκαιρινή περιοδεία – «Εκτός τόπου και χρόνου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ16 λεπτά ago

Η Huawei διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 λεπτά ago

Νέα Ιωνία: Ανακατασκευάζεται το γήπεδο μπάσκετ της Ευαγγελιστρίας

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά ago

ΠΙΣ: Ζητά και ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν φάρμακα στους ανασφάλιστους

OIKONOMIA30 λεπτά ago

OT Forum – Γιου Γιουάν: Τι είναι το metaverse και ποιος θα διαμορφώσει τους κανόνες;

ΘΕΣΣΑΛΙΑ32 λεπτά ago

Στα Χάνια Πηλίου πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανθεσσαλικό Σχολείο Εφέδρων Αξιωματικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ41 λεπτά ago

Ζαχάροβα: Οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι δική μας επιλογή – Τι λέει για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Δημοφιλή