Connect with us

OIKONOMIA

Παγκόσμια οικονομία: Έρχονται ριζικές αλλαγές

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο πληθωρισμός που πλέον έχει ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να αλλάξει την παγκόσμια οικονομία. Όμως πέρα από τον πληθωρισμό, προβλέπεται μία νέα παγκόσμια ύφεση λόγω του συνδυασμού των εξελίξεων των γεωπολιτικών εντάσεων, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην αύξηση των επιτοκίων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης:  ΔΝΤ: Πιθανή μία παγκόσμια ύφεση το 2023

Πέρα από την στροφή του οικονομικού τροχού, ο κόσμος βιώνει κρίσιμες διαρθρωτικές και κοσμικές αλλαγές που θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο κατά τον τρέχοντα επιχειρηματικό κύκλο.

Οι τρεις νέες τάσεις που αποδεικνύουν την αλλαγή

Αλλά αντί για μια ακόμη στροφή του οικονομικού τροχού, ο κόσμος μπορεί να βιώνει σημαντικές διαρθρωτικές και κοσμικές αλλαγές που θα διαρκέσουν περισσότερο από τον τρέχοντα επιχειρηματικό κύκλο.

Ιδιαίτερα τρεις νέες τάσεις υποδηλώνουν τον μετασχηματισμό και είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τα επόμενα χρόνια:

1) η μετάβαση από την ανεπαρκή ζήτηση στην ανεπαρκή προσφορά ως σημαντική πολυετής επιβράδυνση της ανάπτυξης,

2) το τέλος της απεριόριστης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και

3) την αυξανόμενη ευθραυστότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η αλλαγή της φύσης των οικονομικών προκλήσεων

Στην ελεύθερη οικονομία οι υφέσεις και οι κρίσεις του πληθωρισμού βρίσκονται σε αέναο κύκλο, όμως τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν εξαιρετικά απίθανες εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάποτε πρωταθλητές του ελεύθερου εμπορίου, έγιναν η πιο προστατευτική προηγμένη οικονομία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξαφνικά μετατράπηκε σε κάτι που έμοιαζε με μια ταλαιπωρημένη αναπτυσσόμενη χώρα αφού ένας άτυχος μίνι προϋπολογισμός αποδυνάμωσε το νόμισμα, ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη, προκάλεσε τον χαρακτηρισμό «αρνητικό ρολόι» από τους οίκους αξιολόγησης και ανάγκασε την πρωθυπουργό Λιζ Τρας να παραιτηθεί.

Αρχικά, αυτή η αλλαγή οδηγήθηκε από τις επιπτώσεις του COVID-19. Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει κανείς μια παγκόσμια οικονομία που έχει αναγκαστεί να σταματήσει ξαφνικά. Τα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς βρίσκονται σε λάθος μέρος, όπως και τα ίδια τα πλοία. Η ουσία είναι ότι οι αλλαγές στη φύση της παγκοσμιοποίησης, οι εκτεταμένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι επιταγές της κλιματικής αλλαγής έχουν δημιουργήσει δυσκολίες στον εφοδιασμό και έχουν θέσει υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση τα ήδη αμφισβητούμενα μοντέλα ανάπτυξης.

Ριζικές αλλαγές και στην πολιτική των τραπεζών

Για χρόνια, οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών ανταποκρίνονται σχεδόν σε κάθε ένδειξη οικονομικής αδυναμίας ή αστάθειας της αγοράς ρίχνοντας περισσότερα χρήματα στο πρόβλημα. Όλα αυτά άλλαξαν με την έκρηξη του πληθωρισμού που ξεκίνησε το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αρχικά, η Fed έκανε το λάθος να διαγνώσει εσφαλμένα το πρόβλημα ως παροδικό και επέτρεψε κυρίως στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων να εκραγούν σε ένα φαινόμενο ευρείας βάσης κόστους ζωής .

Οι αγορές αναγνώρισαν ότι η Fed προσπαθούσε να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο και άρχισαν να ανησυχούν ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι θα ήταν καλό για την οικονομία. Το αποτέλεσμα ήταν η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών που, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να απειλήσει τη λειτουργία των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών και να βλάψει περαιτέρω την οικονομία.

Η εύθραυστη φύση του χρηματοπιστωτικού συστήματος περιπλέκει επίσης τη δουλειά των κεντρικών τραπεζών. Αντί να αντιμετωπίσει το κανονικό της δίλημμα – πώς να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η Fed αντιμετωπίζει τώρα ένα τρίλημμα:

  1. πώς να μειώσει τον πληθωρισμό,
  2. να προστατεύσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και
  3. να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κρίση

Η ανθεκτικότητα, η προαιρετικότητα και η δυνατότητα να λαμβάνεις γρήγορα αποφάσεις είναι όλα ζωτικής σημασίας. Η ανθεκτικότητα, ή η ικανότητα ανάκαμψης από πισωγυρίσματα, συχνά εξαρτάται από ισχυρούς ισολογισμούς και αντοχή, αντοχή και ακεραιότητα. Η προαιρετικότητα, η οποία επιτρέπει την αλλαγή της πορείας με χαμηλό κόστος, υποστηρίζεται από την ανοιχτόμυαλη διάθεση που προέρχεται από την ποικιλομορφία ως προς το φύλο, τη φυλή, τον πολιτισμό ή την εμπειρία. Και η ικανότητα γρήγορης αντίδρασης στις μεταβαλλόμενες συνθήκες εξαρτάται από την ηγεσία και τη διακυβέρνηση που επιτρέπουν τολμηρές κινήσεις σε στιγμές μεγαλύτερης σαφήνειας.

Για τις εθνικές κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, στόχος θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού και η βελτίωση των πιθανοτήτων ότι ο καθένας θα βρεθεί σε ένα καλύτερο μέρος.

Όσο περισσότερο τα νοικοκυριά, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν στις διαρθρωτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να μετριαστούν οι κίνδυνοι και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που συνδέονται με αυτές τις αλλαγές. Ο κόσμος δεν βρίσκεται απλώς στο χείλος μιας άλλης ύφεσης. Βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αλλαγής.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Παγκόσμια οικονομία: Το 2023 η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων τριών δεκαετιών βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, καθώς η ενεργειακή κρίση και το τσουνάμι των επιπτώσεων από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία θολώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα, προστίθενται και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού , οι οποίες διαμηνύουν ότι είναι έτοιμες να θυσιάσουν την ανάπτυξη, προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον, προβλέπει σε νέα του ανάλυση, ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023. Αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το εκτιμώμενο 3,2% φέτος και το χαμηλότερο — εξαιρουμένων των ετών κρίσης του 2009 και του 2020 — από το 1993.

Δύο ταχύτητες

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον Τζόνσον, ο βασικός αυτός δείκτης κρύβει διαφορετικές οικονομικές πορείες: η ζώνη του ευρώ θα ξεκινήσει το 2023 σε ύφεση ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλείσουν τον χρόνο σε ύφεση.

Αντίθετα, η Κίνα προβλέπεται να αναπτυχθεί περισσότερο από 5%, ενισχυμένη από έναν ταχύτερο από τον αναμενόμενο τερματισμό στη στρατηγική της μηδενικής Covid και την υποστήριξη στην αγορά ακινήτων, η οποία είχε δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την κρίση.

Η επιθετική επιτοκιακή πολιτική

Ο κ. Τζόνσον αναφέρει επίσης ότι οι διαφορές θα είναι επίσης εμφανείς όταν πρόκειται για τη νομισματική πολιτική, μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες επιδόθηκαν σε μια σειρά επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια.

«Στις ΗΠΑ, με τα μισθολογικά κέρδη να διατηρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed οδεύει προς ένα τελικό επιτόκιο 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2024. Στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια στο τέλος του 2023», υπογραμμίζει.

Στην Κίνα, όπου οι αρχές διχάζονται μεταξύ της επιθυμίας να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και της ανησυχίας για την αδυναμία του νομίσματος, οι «περιορισμένες» μειώσεις των επιτοκίων είναι επίσης στο προσκήνιο.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος με βάση τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τον παγκόσμιο πληθωρισμό που οδηγεί σε επιθετικές επιτοκίων και την επιβράδυνση στην Κίνα.

«Εν ολίγοις, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν το 2023 σας ύφεση», είχε πει χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά.

Το ΔΝΤ, που είναι ο κύριος χρηματοπιστωτικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει τώρα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος κατά 2,7% — από 2,9% που είχε εκτιμηθεί τον Ιούλιο και κάτω από την ανάπτυξη 3,2% που προβλέπεται φέτος.

Ο Γκουρενσά είπε ότι υπάρχει περίπου 25% πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 να είναι περίπου 2%, ενώ υπάρχει πιθανότητα 10%-15% η πραγματική αύξηση της παραγωγής να είναι ακόμη χαμηλότερη από 1%.

«Το 2% είναι ένας πολύ χαμηλός αριθμός» είπε στο Yahoo Finance Live. «Καταγράφηκε μόνο πέντε φορές από το 1970. Και κάθε φορά που είχαμε αυτό, αν κοιτάξετε, ήταν το 1973 το σοκ στην τιμή του πετρελαίου, το 1981 και ο αποπληθωρισμός του Volcker , η οικονομική κρίση του 2008. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στη συλλογική μας μνήμη ως εποχές δυσκολιών».

Περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος ή το επόμενο έτος, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα – θα συνεχίσουν να τελματώνουν.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ενδυση: Φανέλες και t-shirts οδηγούν την κούρσα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι φανέλες και τα μπλουζάκια (t-shirts) θα είναι τα προϊόντα με τις κορυφαίες επιδόσεις στην κατηγορία της ένδυσης έως το 2025, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια αγορά στις φανέλες αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 6,78% αυτή την περίοδο, ενώ αυτή των t-shirts μπορεί να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 6,55%. Συνολικά, η παγκόσμια αγορά ενδυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,50% και να φτάσει τα 1,574 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2025.

Στα επιμέρους, η αγορά των φανελών παγκοσμίως θα αυξηθεί στα 311,78 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Το μέγεθος της αγοράς του προϊόντος ήταν 226,16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, 243,83 δισ. το 2018, 264,30 δισ. το 2019, 224,60 δισ. το 2020 και 224,60 δισ. το 2020.

Όσον αφορά τα μπλουζάκια, η παγκόσμια αγορά αναμένεται να φτάσει τα 220,75 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025 από 157,10 δισ. το 2017.

Αλλα είδη ένδυσης

Η παγκόσμια αγορά πουκάμισων αναμένεται να φτάσει τα 173,14 δισεκατομμύρια δολάρια, τα παλτό, τα σακάκια και τα μπλέιζερ στα 159,38 δισεκατομμύρια δολάρια , τα κοστούμια, τα φορέματα και τα σύνολα στα 116,17 δισεκατομμύρια δολάρια, οι φούστες στα 29,01 δισεκατομμύρια δολάρια και τα νυχτικά στα 23,55 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το συνολικό μέγεθος της αγοράς ένδυσης θα αυξηθεί με ρυθμό 4,50% για να φτάσει τα 1,574 τρισ. δολάρια έως το 2025.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE6 λεπτά ago

Απατεώνας προσπάθησε να ξεγελάσει μια 73χρονη, όμως εκείνη του την έφερε όπως δεν μπορούσε να φανταστεί

LIFESTYLE25 λεπτά ago

«Πάντα ήξερα ότι μου άρεσαν και οι γυναίκες – Τώρα που παντρεύομαι έχασα την ευκαιρία μου;»

ΚΟΣΜΟΣ41 λεπτά ago

ΗΠΑ: Ενοχος για φοροδιαφυγή κρίθηκε ο Οργανισμός Τραμπ – Αναμένεται η ανακοίνωση της ποινής

LIFESTYLE45 λεπτά ago

Η αντίδρασή του όταν ρωτήθηκε για τον τσακωμό με την Ασημίνα Χατζηανδρέου

ΕΛΛΑΔΑ52 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη – Δικηγόρος 16χρονου: Καταρρέει το αφήγημα για τον εμβολισμό του περιπολικού

LIFESTYLE1 ώρα ago

Η Βίκυ Καγιά παίζει τον ρόλο της trash παρουσιάστριας

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Θεσσαλονίκη: Κάμερα σε κέντρο αισθητικής κατέγραφε γυμνές γυναίκες

Α.Ο.ΤΡΙΚΑΛΑ1 ώρα ago

Τελειώνει ο Αρσένος, προ των πυλών Φραντζέσκος… – Sportrikala.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Η ΕΕΑ χορήγησε μετοχικές άδειες σε Προοδευτική και Ηρακλή Λάρισας

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Ιράν: «Δεν καταργείται η Αστυνομία των Ηθών» – Πολιτικός ελιγμός του Εμπραχίμ Ραϊσί

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Έφτασε μια βαλίτσα με λεφτά μέχρι το σπίτι μου, είναι προσβλητικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Σκιάθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της κλοπής στο κατάστημα της Δήμητρας Κατσαφάδου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σόκ βολιώτισσα τραυμάτισε τον άρρωστο γιο της στον θώρακαμε με μαχαίρι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κιβωτός του κόσμου: Ανήλικος καταγγέλει ασέλγεια στη δομή του Βόλου από ηγετικό στέλεχος [βίντεο]

LIFESTYLE2 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

Δημοφιλή