Connect with us

OIKONOMIA

Παγκόσμια οικονομία: Η ύφεση μπορεί να περιμένει, ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει 

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει μπει στον τέταρτο μήνα και να μη διαφαίνεται ακόμα λύση ειρήνευσης στον ορίζοντα, με τις διαλυτικές επιπτώσεις της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα να μην έχουν ξεπεραστεί, με τον πληθωρισμό να καλπάζει με ρυθμούς πρωτόγνωρους εδώ και τέσσερις δεκαετίες και με το φάντασμα της ύφεσης να πλανάται πάνω από οικονομίες και αγορές, το ερώτημα «τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», που συνήθως τίθεται μετά το πέρας των θερινών διακοπών στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, ζητεί επιτακτικά απαντήσεις προτού ακόμα μπει το καλοκαίρι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολυτέλειες για ανάπαυλα – πόσω μάλλον για ραστώνη και για dolce far niente – εφέτος δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον για τους κυβερνώντες, από τους οποίους οι κυβερνώμενοι πολίτες απαιτούν χειρισμούς διορθωτικούς που θα αποτρέψουν τα χειρότερα. Και τα χειρότερα είναι πρώτον η εξάπλωση του πολέμου, που θέτει υπαρξιακά ερωτήματα ακόμα και για τη συνέχιση του ανθρώπινου πολιτισμού και δεύτερον η εξάπλωση της οικονομικής κρίσης, που για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού του πλανήτη θέτει επίσης υπαρξιακό πρόβλημα.

Στα πεδία του πολέμου φαίνεται ότι η Δύση έχει βολευτεί να μάχεται δι’ αντιπροσώπων – των Ουκρανών. Στα πεδία της οικονομίας κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό διότι, απλούστατα, η απειλή της καταστροφής χτυπά πλέον και την πόρτα της. Και έχει όνομα: στασιμοπληθωρισμός. Δηλαδή χαμηλοί ή αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης και καλπασμός των τιμών αγαθών και υπηρεσιών. Στην παρούσα χρονική συγκυρία οι ειδικοί εκτιμούν ότι περιθώρια άμεσων διορθωτικών χειρισμών εκ μέρους των κυβερνώντων υπάρχουν κυρίως σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της απειλής: τη στασιμότητα ή την ύφεση της οικονομίας. Ο πληθωρισμός εκτιμούν ότι… ήρθε για να μείνει!

Υφεσιακοί παράγοντες

Πέντε είναι οι υφεσιακοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διεθνή οικονομία. Κατ’ αρχάς ο πόλεμος, που εν προκειμένω είναι όντως «πατήρ πάντων», κατά τον Ηράκλειτο, μια και αποτελεί τη μεταβλητή εκείνη που από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει το ρου ακόμα κι αυτής της ανθρώπινης ιστορίας – αν πατηθεί κάποιο λάθος «κουμπί», ας πούμε.

Δεύτερος υφεσιακός παράγοντας είναι η πανδημία και εμπλοκές που αυτή προκαλεί, κυρίως λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής που ακολουθεί το Πεκίνο με αποτέλεσμα να κλείνει νευραλγικά για τη ναυσιπλοΐα και το διεθνές εμπόριο λιμάνια, όπως είναι αυτό της Σαγκάης.

Τρίτος παράγοντας είναι η επίδραση της ακρίβειας που πλήττει τις χαμηλές και τις μεσαίες εισοδηματικές τάξεις στην καταναλωτική ζήτηση.

Τέταρτος παράγοντας είναι η πτώση των Χρηματιστηρίων. Πρόκειται για απότοκο της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας, των πωλήσεων και των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων, που επηρεάζει αρνητικά το ηθικό των καταναλωτών στο σύνολό τους και όχι μόνο των επενδυτών. Τέλος, την ανάπτυξη φρενάρει και το ακριβό χρήμα. Η ανοδική πορεία που έχουν πάρει δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού, με αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, που προσπαθούν να συγκρατήσουν το «ράλι» των τιμών.

Αναπτυξιακά αντίβαρα

Στους πέντε υφεσιακούς παράγοντες υπάρχουν όμως και ισάριθμα αναπτυξιακά αντίβαρα – αν εξαιρέσει βέβαια κανείς τον πόλεμο, τον οποίο μόνο η ειρήνη «θεραπεύει». Είναι οι αποταμιεύσεις των καταναλωτών και η μεταπανδημική διάθεση του κόσμου να αναπληρώσει ό,τι έχασε από τη ζωή του την περασμένη διετία. Η λαχτάρα για δράσεις και δραστηριότητες που προϋποθέτουν κατανάλωση. Δαπάνες δηλαδή που στηρίζουν την ανάπτυξη και δρουν αντι-υφεσιακά.

Η υψηλή απασχόληση επίσης είναι κάτι που στηρίζει την ανάπτυξη. Μετά από τις πανδημικές απαγορεύσεις και τους εγκλεισμούς οι επιχειρήσεις πασχίζουν να στρατολογήσουν προσωπικό και τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε ό,τι αφορά την πανδημία, εξάλλου, οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές (λόγω θέρους ενδεχομένως). Ακόμα και στην Κίνα τα κρούσματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί και οι αρχές «ανοίγουν» πόλεις και λιμάνια και αποκαθιστούν την οικονομική δραστηριότητα.

Αναφορικά με τα Χρηματιστήρια, που μόλις τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν σημάδια ρευστοποιήσεων πανικού, η κατάσταση είναι σίγουρα αναστρέψιμη. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι κατά τη ζοφερή διετία της πανδημίας οι αγορές «πήγαν σφαίρα». Όχι βέβαια επειδή οι εισηγμένες είχαν υψηλές πωλήσεις και κέρδη (ελάχιστοι ήταν οι κλάδοι σαν τον φαρμακευτικό, που ευνοήθηκαν από την υγειονομική κρίση), αλλά επειδή οι εταιρείες χρησιμοποίησαν την τεράστια ρευστότητά τους σε αγορές ιδίων μετοχών. Η δυνατότητα αυτοσυντήρησης των αγορών είναι μεγάλη.

Τέλος, ακόμα και οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δείχνουν ότι η ύφεση δεν βρίσκεται επί θύραις. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η διαφορά (spread) των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων διατηρείται σε επίπεδα που δεν υποδηλώνουν υποψίες ότι «κάτι κακό έρχεται». Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη οι ειδικοί θεωρούν ότι τουλάχιστον για ένα 12μηνο (κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο της Economist Intelligence Unit Σάιμον Μπάπτιστ) ή και για ένα 18μηνο (κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο της AMP Capital Σέιν Όλιβερ) η παγκόσμια οικονομία δεν απειλείται άμεσα με ύφεση.

«Πολεμικός» πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό μόνο καθησυχαστικοί δεν είναι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι θα τροφοδοτείται και θα φουντώνει, καθόσο χρόνο τουλάχιστον μαίνεται ο πόλεμος. Αλλά και πέραν αυτού, παρατηρεί κανείς ότι οι παράγοντες εκείνοι που εμποδίζουν την ύφεση (ρευστότητα, απασχόληση, μεταπανδημική διάθεση για κατανάλωση κλπ) τροφοδοτούν το «ράλι» των τιμών.

Το ΔΝΤ κωδικοποίησε τέσσερις παράγοντες που υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό και παρατείνουν τη διάρκειά του:

  • Ο πόλεμος σε μια νευραλγική για την παραγωγή πρώτων υλών και τροφίμων γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, που εκτινάσσει τις τιμές των εμπορευμάτων και δη της ενέργειας. Ο πόλεμος είναι η βασική αιτία των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη και δευτερευόντως στις ΗΠΑ, κατά τους ειδικούς του Ταμείου.
  • Η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά ανέκαμψε την περυσινή χρονιά χάρη στην επέκταση των εμβολιασμών στις δυτικές αγορές, φέρνοντας στα όριά της την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Εφέτος αναμένεται μια κάμψη της ζήτησης, αλλά οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η πιθανή ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα (εφόσον τιθασευθεί η Covid) θα παρατείνουν τις ελλείψεις και τις «αρρυθμίες» στην αγορά, σε ό,τι αφορά την προσφορά.
  • Η ζήτηση για υπηρεσίες επίσης ανέκαμψε πέρυσι και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και το επόμενο χρονικό διάστημα, όσο υποχωρεί και τίθεται υπό έλεγχο η πανδημία.
  • Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι πρωτοφανείς σε κάποιες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, και προκαλούν μεγάλες αυξήσεις μισθών, καθώς οι εργοδότες διαγκωνίζονται και πλειοδοτούν για να προσελκύσουν εργαζομένους. Η πανδημία προκάλεσε εξάλλου ένα κύμα συνταξιοδοτήσεων στις αγορές της Δύσης, που επιδείνωσε την έλλειψη εργατικών χεριών.

Συνεκτιμώντας όλα αυτά το ΔΝΤ προβλέπει πληθωρισμό 5,7% εφέτος στις ανεπτυγμένες οικονομίες (ρεκόρ 38ετίας) και υποχώρηση στο 2,5% την επόμενη χρονιά. Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπει πληθωρισμό 8,7% και 6,5% αντίστοιχα για το 2022 και το 2023.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό για το FSU της Ρεβυθούσας;

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Εδεσε στη Ρεβυθούσα, στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ, το δεξαμενόπλοιο που θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση πρόσθετων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η εγκατάσταση του πλοίου αυξάνει τον αποθηκευτικό χώρο, ενώ η υποδομή επιθεωρήθηκε την περασμένη Τετάρτη 3 Αυγούστου από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι.

Το ερώτημα όμως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι ποιος πληρώνει το έργο για τη ναύλωση του πλοίου της Gaslog, συμφερόντων Πήτερ Λιβανού. Ο ΔΕΣΦΑ διεξήγαγε έναν διαγωνισμό που αφήνει πολλά ερωτηματικά ως προς την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Ανάδοχος αναδείχθηκε η Gaslog. Και το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι πως οι καταναλωτές, ενόψει μάλιστα ενός δύσκολου οικονομικά χειμώνα, και το δημόσιο ταμείο θα πληρώσουν τις ακριβές αποφάσεις του Διαχειριστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο project υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και πληροφορίες επιμένουν ότι είχαν κατατεθεί και χαμηλότερες προσφορές, αλλά ο ΔΕΣΦΑ επέλεξε περιέργως την ακριβότερη πρόταση. Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να διευκρινιστεί επακριβώς το γιατί;

Τα ερωτήματα

Διότι προφανώς το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους άλλους εφοπλιστές που κατέθεσαν προσφορές και μαθαίνουμε ότι έχουν ήδη κινηθεί νομικά κατά του ΔΕΣΦΑ και της επιλογής του.

Μερικά από τα ερωτηματικά που μένουν αναπάντητα για τον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ, όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς, είναι:

1. Γιατί επιλέχθηκε ως διάρκεια μίσθωσης ο ένας χρόνος, ενώ για λόγους ενεργειακής ασφάλειας απαιτούνται τουλάχιστον πέντε έτη; Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επέκταση της μίσθωσης σε πολυετή θα σήμαινε μείωση κατά 7 εκατ. ευρώ του κόστους.

2. Γιατί ο ΔΕΣΦΑ αρχικά προέκρινε τη ναύλωση μεγάλου δεξαμενόπλοιου, 160.000 κυβικών μέτρων, που θα αποτελούσε ακριβή επιλογή; Μόνο όταν έγιναν προσφορές πλοίων μικρότερης δυναμικότητας κατέβασε κατά 15% το ζητούμενο μέγεθος, με αποτέλεσμα το κόστος να μειωθεί κατά 50%.

3. Γιατί δεν συνυπολογίστηκε στην τελική αξία των προσφορών, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των συμβούλων του διαγωνισμού, το δικαίωμα αγοράς του δεξαμενόπλοιου;

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΝΕΑ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Πληρωμές: Τα ποσά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Θα καταβληθούν 54,7 εκατ. ευρώ σε 49.600 δικαιούχους

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, κατά την εβδομάδα 8-12 Αυγούστου αναμένεται να καταβληθούν 54,7 εκατ. ευρώ σε 49.600 δικαιούχους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

• 17,2 εκατ. ευρώ σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 14 εκατ. ευρώ σε 36.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
• 16 εκατ. ευρώ σε 9.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
• 6 εκατ. ευρώ σε 1.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
• 1,5 εκατ. ευρώ σε 3.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έφυγε από την ζωή ο Bengaj Altin(Αλέκος ) μαρμαράς στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Φορτηγό παρέσυρε πεζή στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σοκ συνελήφθη για παιδική πορνογραφία ο Υποδιοικητής πυροσβεστικής Αέρ.Σκιαθου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στην Σκιαθο στην Κεχρια στην Ταβερνα Του Αργυρη ο Σακης Ρουβάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλιψη για την 56χρονη Αναστασία Μήσια από Βελεστίνο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Τριτοκοσμικές εικόνες στα Κανάλια Μαγνησίας- Με το αυτοκίνητο του ιερέα η ηλικιωμένη στο νοσοκομείο

Δημοφιλή