OIKONOMIA
Παγκόσμια Τράπεζα: Αναθεωρεί προς τα κάτω για το παγκόσμιο ΑΕΠ, προειδοποιεί για στασιμοπληθωρισμό


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ προειδοποίησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία με αποτέλεσμα πολλές χώρες να είναι αντιμέτωπες με την ύφεση. Στην έκθεσή της μείωσε τις προβλέψεις της για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά ένα τρίτο, στο 2,9% για το 2022.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 2,9% το 2022 από 5,7% το 2021, μια πτώση 1,2 ποσοστιαίων μονάδων από την πρόβλεψη Ιανουαρίου, ενώ εκτιμά ότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να κυμανθεί κοντά σε αυτό το επίπεδο το 2023 και το 2024. Όσον αφορά τον πληθωρισμό ανέφερε ότι θα πρέπει να μετριαστεί το επόμενο έτος, αλλά πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από τους στόχους σε πολλές οικονομίες.
Οι παράγοντες που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μεγεθύνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία εισερχέται στην κατάσταση που θα μπορούσε να είναι «μια παρατεταμένη περίοδος ισχνής ανάπτυξης και αυξημένου πληθωρισμού», αναφέρει στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, προειδοποιώντας ότι οι προοπτικές θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα χειρότερες.
«Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί στο 2,1% το 2022 και στο 1,5% το 2023,» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ντέιβιντ Μάλπας «οδηγώντας την κατά κεφαλήν ανάπτυξη κοντά στο μηδέν, εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι υλοποιηθούν.»
Η παγκόσμια ανάπτυξη, όπως εξηγεί ο Μάλπας, πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα νέα lockdown στην Κίνα, τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τoν αυξανόμενο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού- μια περίοδο αδύναμης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στη δεκαετία του 1970.
«Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι σημαντικός » σημειώνει ο Μάλπας. «Η υποτονική ανάπτυξη θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας λόγω των χαμηλών επενδύσεων στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Με τον πληθωρισμό να τρέχει σε υψηλά επίπεδα, η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί αργά και υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Μεταξύ 2021 και 2024, ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, προσθέτει ο πρόεδρος, περισσότερο από το διπλάσιο της επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε μεταξύ 1976 και 1979.
Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής
Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων που απαιτήθηκαν για τον έλεγχο του πληθωρισμού στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ήταν τόσο απότομες που προκάλεσαν παγκόσμια ύφεση το 1982 και μια σειρά από χρηματοοικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Υπάρχει «μια πραγματική απειλή», λέει το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Άιχαν Κοζ, ότι η ταχύτερη από την αναμενόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένες χώρες σε μια κρίση χρέους αντίστοιχη με αυτή που συνέβη στη δεκαετία του 80.
Αν και υπάρχουν ομοιότητες με την περίοδο εκείνη, υπάρχουν και διαφορές, όπως είναι το ισχυρό δολάριο, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι ισχυροί ισολογισμοί των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Για να μειωθούν οι κίνδυνοι, προειδοποιεί ο Μάλπας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εργαστούν για να συντονίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, να ενισχύσουν την παραγωγή τροφίμων και ενέργειας, και να αποφύγουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές και τις εισαγωγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Επιπλέον να καταβληθούν προσπάθειες για την εντατικοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους, προειδοποιώντας ότι ορισμένες χώρες μεσαίου εισοδήματος βρίσκονται ενδεχομένως σε κίνδυνο, να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό του COVID και να επιταχυνθεί η μετάβαση σε σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Οι προβλέψεις για τις οικονομίες
Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται να επιβραδυνθεί απότομα στο 2,6% το 2022 και στο 2,2% το 2023, ενώ είχε φθάσει το 5,1% το 2021. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 2,5% το 2022, από 5,7% το 2021, και της ευρωζώνης στο 2,5% από 5.4%.
Η οικονομία της Κίνας εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί μόλις κατά 4,3% το 2022 από 8,1% το 2021.
Η περιφερειακή οικονομία της Ευρώπης,η οποία δεν περιλαμβάνει τη Δυτική Ευρώπη, και της Κεντρικής Ασίας, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,9% μετά από ανάπτυξη 6,5% το 2021, ανακάμπτοντας ελαφρώς σε ανάπτυξη της τάξης του 1,5% το 2023. Η οικονομία της Ουκρανίας αναμενόταν να συρρικνωθεί κατά 45,1% και της Ρωσίας κατά 8,9%.
Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, φθάνοντας μόλις στο 2,5% φέτος και στο 1,9% το 2023, ανέφερε η τράπεζα.
Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική θα ωφεληθούν από την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, με την ανάπτυξη να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,3% το 2022, πριν επιβραδυνθεί στο 3,6% το 2023, ενώ η Νότια Ασία θα δει ανάπτυξη της τάξης του 6,8% φέτος και 5,8% το 2023.
Η ανάπτυξη της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,7% το 2022 από 4,2% το 2021.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Αμπέλι: Η τελική κατάταξη των δικαιούχων της πρώιμης συγκομιδής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αναρτήθηκαν οι πίνακες με τους τελικούς δικαιούχους αμπελουργούς του μέτρου της πρώιμης συγκομιδής, η διενέργεια της οποίας μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιουλίου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δικαιούχοι της στήριξης του προγράμματος «Πρώιμης Συγκομιδής» είναι οι αμπελουργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, που εκμεταλλεύονται έκταση αμπελοκαλλιέργειας με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και η έδρα της εκμετάλλευσής τους δύναται να βρίσκεται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.
Μετά την ολοκλήρωση του μέτρου οι τελικοί δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση πληρωμής στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το αργότερο έως την 19η Ιουλίου 2022.
Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Ξεκινούν οι αιτήσεις για την πρώιμη συγκομιδή – Οι ποικιλίες και οι τιμές ενίσχυσης
Με βάση τους διοικητικούς ελέγχους που διενέργησαν οι ΠΕ της χώρας, τις παραιτήσεις και σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας, η κατάταξη των επιλέξιμων αιτήσεων γίνεται σε επίπεδο χώρας, με φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, για το σύνολο των εγκεκριμένων αιτήσεων της χώρας και κατανομή των κονδυλίων για την ένταξή τους στο μέτρο της πρώιμης συγκομιδής της περιόχου 2021 -2022.
Να σημειωθεί, ότι ωςς «πρώιμη συγκομιδή» νοείται η ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών από το αμπέλι, που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει με επακόλουθο εκμηδενισμό της απόδοσης της σχετικής έκτασης αμπελοκαλλιέργειας. Η εγκατάλειψη εμπορεύσιμων σταφυλιών στο πρέμνο μετά το πέρας του κανονικού κύκλου παραγωγής (μη συγκομιδή) δεν θεωρείται πρώιμη συγκομιδή.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας, με στόχο την αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά, ώστε να αποφευχθεί η κρίση στην αγορά μέσω της στήριξης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, ώστε αυτές να διατηρηθούν ή να καταστούν οικονομικά βιώσιμες.
Ποσοτικοποιημένος στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη εκμεταλλεύσεων με μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο των 10 στρεμμάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, των εγκεκριμένων αιτήσεων.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με την οριστική κατάταξη των αιτήσεων ΕΔΩ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Ψηφιακή κάρτα: Καταγγελίες για παραβίαση ωραρίου – Αναγκάζουν εργαζόμενους αφού τη χτυπήσουν να συνεχίζουν τη δουλειά


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι καταγγέλλει ο σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων
Συγκεκριμένες καταγγελίες για παραβίαση ωραρίων παρά, την ψηφιακή κάρτα, έχουν γίνει για σούπερ μάρκετ και τράπεζα όπου εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν να χτυπούν την κάρτα υποτίθεται στη λήξη της βάρδιας και να συνεχίζουν να δουλεύουν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σημειώνοντας ότι «αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι έγινε την πρώτη μέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις αλυσίδες των s/m».
Τι καταγγέλλει ο σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας:
- Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
- Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 21.00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.
- Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο.
- Σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών ζητήθηκε να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά.
- Ζητήθηκε από οδηγούς να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
- Καλούν για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα.
Η ανακοίνωση του συλλόγου
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας θεωρεί κενά περιεχομένου τα περί εγγύησης σεβασμού του ωραρίου με την ψηφιακή κάρτα εργασίας. «Τα λένε όλα αυτά, αυτοί που κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν τη 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτοί που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση της εργοδοσίας.
Πάνω σε αυτό το έδαφος, πάνω σε αυτό το μεσαιωνικό εργασιακό περιβάλλον που η εργοδοτική ασυδοσία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, έρχεται να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας», τονίζει.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
COVER STORY3 ημέρες ago
Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Αυτός είναι ο Bολιώτης προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης μαθήτριάς του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο Αντωνης Ρέμος απόλαυσε το μπάνιο του στην Μηλινα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Συγκοινωνία Σκιάθου: Αναλυτικά τα νέα δρομολόγια και η κάρτα διαδρομών
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Ο Αντωνης Ρεμος στην Σκιαθο απολαμβάνει τις διακοπές του