Connect with us

OIKONOMIA

Παγκόσμια Τράπεζα: Θα διαθέσει 30 δισ. δολάρια – Απειλείται η διατροφική ασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω του πολέμου

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια (28,61 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας διατροφικής κρίσης που απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς έχει σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών σιτηρών από τις δύο χώρες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στα κεφάλαια αυτά, συμπεριλαμβάνονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια (11,44 δισεκατομμύρια ευρώ) για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, αλλά και περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια (17,17 δισεκατομμύρια ευρώ) από προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια, έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη διατεθεί, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

«Καταστροφικές συνέπειες για τους πιο φτωχούς»

«Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους πιο φτωχούς και αδύναμους,» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Μαλπάς πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Προκειμένου να πληροφορήσουν και να σταθεροποιήσουν τις αγορές, είναι καθοριστικής σημασίας, οι χώρες να κάνουν ξεκάθαρες δηλώσεις τώρα, για τις αυξήσεις στην μελλοντική παραγωγή τους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία,» τόνισε ο ίδιος.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι νέα προγράμματα αναμένεται να υποστηρίξουν την γεωργία, την κοινωνική προστασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις αυξήσεις των τιμών για τους φτωχούς, αλλά και την κατασκευή έργων διαχείρισης υδάτων και άρδευσης των καλλιεργειών. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών θα διατεθούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική και τη Νότια Ασία. Αυτές οι περιοχές δέχθηκαν τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφορικά με την προμήθεια σιτηρών.

Χώρες, όπως η Αίγυπτος, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ουκρανικές και ρωσικές εξαγωγές σιταριού και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται, καθώς η Ρωσία έχει εμποδίσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και έχει επιβάλλει εσωτερικούς περιορισμούς στις δικές της εξαγωγές.

Τα σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελούν το μεγαλύτερο στοιχείο της κατάρτισης μιας αναφοράς του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που περιγράφει τα σχέδια ανάληψης δράσης για τη διατροφική ασφάλεια από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Πόσα χρήματα θα πάρει η Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προγραμματίζει να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για τη διατροφική ασφάλεια και τη χρηματοδότηση του εμπορίου προϊόντων διατροφής, από ένα συνολικό πακέτο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με την ίδια αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Ουκρανία θα λάβει 200 εκατομμύρια ευρώ και οι γειτονικές σε αυτήν χώρες, θα λάβουν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαθέσει οικονομική υποστήριξη μέσω των καναλιών χρηματοδότησης που διαθέτει, τα οποία περιορίζονται από τη μετοχική συμμετοχή των χωρών, αλλά και ανάλογα με το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΚΕΟΣΟΕ: Μειωμένος ο ελληνικός αμπελώνας παρά τις νέες φυτεύσεις

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στα 636.965 στρέμματα, ανέρχεται η έκταση του ελληνικού αμπελώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής ανά Περιφέρεια, που απέστειλε πρόσφατα στην Κομισιόν το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, του ΥπΑΑΤ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η αύξηση του κατά 0,28%, δηλαδή κατά 1.759 στρέμματα σε σύγκριση με το 2020 (635.205 στρέμματα), υπολείπεται του αριθμού των στρεμμάτων που χορηγούνται ως νέες Άδειες Φύτευσης κατ’ έτος, σε ποσοστό 1% που αντιστοιχεί περίπου στα 6.300 στρέμματα ετησίω, επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Διαβάστε επίσης: Η ακτινογραφία του ελληνικού αμπελώνα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η ετήσια αύξηση του ελληνικού αμπελώνα σε έκταση μικρότερη των 6.300 στρεμμάτων, έκταση που αφορά τις νέες Άδειες Φύτευσης, σημαίνει, όπως εξηγεί η ΚΕΟΣΟΕ, ότι εγκαταλείπονται αντίστοιχα εκτάσεις, ίσες περίπου με τη διαφορά της αύξησης του ελληνικού αμπελώνα ετησίως αφαιρουμένων των εκτάσεων που χορηγούνται ως νέες Άδειες Φύτευσης.

Ενώ συνεπώς ο ελληνικός αμπελώνας θα έπρεπε την 31η Ιουλίου 2021 να απογράψει εκτάσεις αυξημένες κατά 6.300 στρέμματα περίπου (με την επιφύλαξη των παρατάσεων που δόθηκαν στις φυτεύσεις λόγω covid 19), και θα έπρεπε να ανέρχεται στα 641.500 στρέμματα, καταγράφει αύξηση μόνο κατά 1.759 στρέμματα, συνεπώς υπάρχει σχετική μείωση, κατά 4.500 στρέμματα περίπου, μεταξύ 2020 και 2021.

Όσον αφορά την σύνθεση του ελληνικού αμπελώνα, ως προς τις κατηγορίες σταφυλιών σύμφωνα με τον δυνητικό προορισμό τους σε κατηγορίες οίνων, η εικόνα είναι η ακόλουθη:

Επίσης η κατάταξη ανά έκταση των 13 Περιφερειών της χώρας, όχι μόνο καταδεικνύει τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιφέρειες, αλλά αναδεικνύει και τις πιο δυναμικές, σύμφωνα με τα ποσοστά αύξησης των εκτάσεων τους, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ρωσία: Νέο ενεργειακό όπλο κατά της Ευρώπης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρήκε ένα άλλο όπλο για να χρησιμοποιήσει ενάντια στις ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία:  είναι το αργό πετρέλαιο του Καζακστάν και δεν θα του κοστίσει σχεδόν τίποτα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στρατηγός αναλυτής πετρελαίου του Bloomberg, Τζούλιαν Λι, ενώ πλησιάζει ο χρόνος για την έναρξη των ευρωπαϊκών κυρώσεων για το ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου και η ομάδα των βιομηχανικών χωρών της G7 εξετάζει ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές αργού της Μόσχας, ο Πούτιν ανακοινώνει νωρίτερα τα αντίποινά του. Δικαστήριο στην πόλη Νοβοροσίσκ διέταξε την Caspian Pipeline Consortium να σταματήσει τις αποστολές από τον εξαγωγικό τερματικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας για ένα μήνα ως τιμωρία για παραβίαση των κανονισμών των πετρελαιοκηλίδων.

Παίζοντας με το πετρέλαιο του Καζακστάν

Η ιδιαιτερότητα αυτής της κίνησης, από τη ρωσική σκοπιά, είναι ότι η ροή που θα περιοριστεί δεν είναι κυρίως ρωσικό αργό, το οποίο μπορεί να εκτραπεί αλλού ούτως ή άλλως, αλλά παραγωγή από το γειτονικό Καζακστάν. Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα προμήθειας αργού μπορούν να απομακρυνθούν από μια ήδη στενή αγορά χωρίς σχεδόν κανένα κόστος για τη Ρωσία.

Οι προμήθειες στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου καταλήγουν περίπου τα δύο τρίτα του αργού CPC, περιορίζονται ήδη από την αναταραχή στη Λιβύη, η οποία έχει μειώσει τις εξαγωγές της βορειοαφρικανικής χώρας στο μισό και φαίνεται πιθανό να τις στείλει ακόμη χαμηλότερα.

Αφού λειτούργησε σχετικά απροβλημάτιστα για περισσότερα από 20 χρόνια, ο αγωγός CPC αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από τότε που τα στρατεύματα του Πούτιν εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο σημειώθηκε καταιγίδα που προκάλεσε ζημιά σε δύο σημεία φόρτωσης, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας ολόκληρος ο τερματικός σταθμός για αρκετές εβδομάδες και να μειωθούν οι ροές αρκετά μέχρι τον Απρίλιο. Μετά από έναν ήσυχο Μάιο, μια έρευνα βυθού τον Ιούνιο αποκάλυψε μια νάρκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που απαιτούσε την αναστολή της φόρτωσης. Μόλις επανήλθαν σε λειτουργία, το λιμάνι χτυπήθηκε ξανά.

Οικολογικές ανησυχίες

Έλεγχος εγκαταστάσεων επικίνδυνης λειτουργίας, με εντολή του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποκάλυψε «μια σειρά παραβιάσεων εγγράφων στο πλαίσιο του Σχεδίου Αντιμετώπισης Πετρελαιοκηλίδων (OSR)», σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο CPC. Παρόλο που η εταιρεία έλαβε προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου για να διορθώσει τις παραβάσεις, έγινε αίτηση στο δικαστήριο για αναστολή της λειτουργίας ως τιμωρία για το αδίκημα.

Η διακοπή, εάν εφαρμοστεί, δεν θα έχει ουσιαστικά κανένα αντίκτυπο στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας. Το αργό ρωσικής προέλευσης αποτελεί μόνο περίπου το 10% των όγκων CPC και μπορεί να αναδρομολογηθεί σε εναλλακτικά σημεία πώλησης. Το μεγαλύτερο χτύπημα θα γίνει αισθητό από το Καζακστάν, το οποίο βασίζεται στον αγωγό για σχεδόν το 80% των εξαγωγών υδρογονανθράκων του και έχει μικρή ευελιξία για να μειώσει αυτή την εξάρτηση.

Αλλά η απώλεια ενός εκατομμυρίου βαρελιών ελαφρού αργού πετρελαίου την ημέρα θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα για την Ευρώπη.

Η CPC διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου και περιλαμβάνει τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες Chevron και Exxon. Η απόφαση για αναστολή των επιχειρήσεών της αφορά θέματα σχετικά με τη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων και η κοινοπραξία δήλωσε ότι πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή