Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Πάρτι, έξυπνη ψιλοκουβέντα και ισχυρές γνωριμίες – Τα κόλπα της ελίτ του Νταβός

billy huynh WR3ftvEuee4 unsplash.jpg

Το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός συγκεντρώνει τους ισχυρότερους χρηματιστές του πλανήτη  από το πρωί έως τα μεσάνυχτα για καφέ, κοκτέιλ και φοντί.

Για τους χιλιάδες CEOs, δισεκατομμυριούχους, διανοούμενους και παγκόσμιους ηγέτες που κατεβαίνουν στο Νταβός , το σκηνικό είναι ασυναγώνιστο ως προς τις δυνατότητές του να πυροδοτήσει σχέσεις, συναλλαγές και μεγάλες ιδέες για το επόμενο έτος.

Εξάλλου, υπάρχουν λίγα άλλα μέρη όπου μπορείτε να συναντήσετε τον Αλ Γκορ στο μπαρ του ξενοδοχείου και να περιμένετε δίπλα στον Μπιλ Γκέιτς για να περάσετε από τους ανιχνευτές μετάλλων.

Τα κόλπα

Η μεγιστοποίηση όλης αυτής της ισχυρής εγγύτητας και η μετατροπή της σε πραγματικές διασυνδέσεις απαιτεί επιδεξιότητα, υγιές θράσος και γρήγορη σκέψη. Τα κόλπα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε επαγγελματική συγκέντρωση ή κοκτέιλ πάρτι, ανεξάρτητα από το αν είστε VIP ή όχι, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Salesforce, Marc Benioff, το να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συγκέντρωση υψηλού κύρους εξαρτάται συχνά από την τοποθεσία -στην προκειμένη περίπτωση, την κορυφή μιας σκάλας στο Συνεδριακό Κέντρο του Νταβός, τον κύριο κόμβο της εκδήλωσης.

O Benioff είναι τακτικός επισκέπτης του forum και δηλώνει ότι επιλέγει να περάσει τουλάχιστον μια ώρα της μέρας σ’ αυτό το σημείο ή σε κάποιον διάδρομο του συνεδριακού κέντρου. Γιατί; Σύμφωνα με τον Benioff, το να βρίσκεσαι στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή είναι υψίστης σημασίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συναντήσει τουλάχιστον 100 άτομα που διαφορετικά δεν θα κατάφερνε να δει μέσα σ’ έναν χρόνο.

Ο Benioff, που παρακολουθεί το forum εδώ και δύο δεκαετίες, υποστηρίζει ότι και η τύχη είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας. Η συγκέντρωση VIP ανθρώπων στο forum είναι τεράστια και χρειάζεται ιδιαίτερη υπομονή για να καταφέρει κανείς να επιβιώσει σ’ αυτές τις συνθήκες «υπερκοινωνικοποίησης».

Κρατήστε σημειώσεις

Τι συμβαίνει όμως, όταν μετά από τόσες γνωριμίες και υπερπληροφόρηση, ξεχάσετε το όνομα του συνομιλητή σας; Ο Benioff έχει βρει την λύση: σημειώσεις ή μια φωτογραφία του σήματος του ατόμου. Κάθε φορά που ανταλλάσσει info με μια νέα γνωριμία δίνει τον αριθμό του κινητού του και το email του και συστήνει στο άτομο να του στείλει μήνυμα, email ή ακόμη και ένα tweet.

Η Alisa Cohn προτείνει μια πιο απλή, αυθεντική λύση, με μια ελαφριά δόση χιούμορ: απλώς ζητήστε να επαναλάβουν το όνομα τους. «Η αλήθεια είναι ότι όλοι εκεί αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, οπότε γιατί να μην είμαστε ειλικρινείς;»

Δεν είναι λίγοι οι συμμετέχοντες στο Νταβός που γκουγκλάρουν πληροφορίες για τους διπλανούς κάτω από το τραπέζι, κατά την διάρκεια ενός δείπνου, προκειμένου να κάνουν small talk και να καταφέρουν να δικτυωθούν.

Η μεγιστοποίηση όλης αυτής της ισχυρής εγγύτητας και η μετατροπή της σε πραγματικές διασυνδέσεις απαιτεί επιδεξιότητα, υγιές θράσος και γρήγορη σκέψη.

Η Cohn έχει αναπτύξει την δική της μέθοδο, αναφέροντας μερικές προσωπικές πληροφορίες, όπως το ότι είναι fitness fanatic, που μπορούν να βοηθήσουν στο να σπάσει ο πάγος σε μία συζήτηση. Οι συνομιλητές της μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία προκειμένου να την θυμηθούν ευκολότερα, αλλά και για να κάνουν πιο εύκολα κουβέντα μαζί της, μιλώντας για τις δικές τους ζωές.

Τι συμβαίνει όμως όταν θελήσετε να ξεφύγετε από μια ανιαρή συζήτηση; Ο Nick Studer, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman Group, πιστεύει ότι υπάρχει αξία σε όλα τα είδη των συνομιλιών. Όμως έχει τελειοποιήσει την τέχνη της απόδρασης με μια αγαπημένη ατάκα: «Εν πάση περιπτώσει, είναι προφανώς φανταστικό. Δεν πρέπει να σας κρατήσω μακριά από τους καλεσμένους σας».

Ένα τεράστιο faux-pas για το networking είναι το να παρατήσετε τον συνομιλητή σας σύξυλο για να προχωρήσετε σε μια άλλη, ενδεχομένως πιο ενδιαφέρουσα, συζήτηση με κάποιο άλλο πρόσωπο. Όπως δηλώνει το επιχειρηματικό στέλεχος, Anthony Scaramucci, δεν θέλετε να γίνετε αυτό το άτομο. Αντ’ αυτού, ζητήστε συγγνώμη που πρέπει να διακόψετε την συζήτηση και προτείνετε να την συνεχίσετε κάποια άλλη στιγμή.

Τέλος, ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας είναι η ιεράρχηση του χρόνου σας. Σε ένα forum όπως αυτό του Νταβός είναι αδύνατον να καταφέρετε να μοιράσετε τον χρόνο σας για να συναντήσετε όλους όσους παρευρίσκονται. Η άρνηση είναι απαραίτητη. Ο Benioff και η ομάδα του συναντιούνται συνήθως με τους μισούς περίπου από τους 600 CEOs που συμμετέχουν στο Νταβός.

Περισσότερα Εδω

Comments
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement Ontopoulos
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή