ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παναγία Ολυμπιώτισσα: Ποιο έθιμο χιλίων ετών τήρησαν φέτος στην Καρυά Ολύμπου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάθε χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο, στην Καρυά Ολύμπου, οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αλλά και όσοι κατάγονται από εκεί, συγκεντρώνονται για να τηρήσουν, με ευλάβεια, ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτό το έθιμο, χιλίων και πλέον ετών, θέλει τους πιστούς να μεταφέρουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, από το μοναστήρι στο χωριό, για να λάβουν την ευλογία της. Κι όχι μόνον αυτό. Για μία εβδομάδα, περίπου, όσοι το επιθυμούν, όσοι νιώθουν ότι έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, φιλοξενούν την εικόνα στο σπίτι τους, έστω και για λίγες ώρες.
Σήμερα, Κυριακή 22 Αυγούστου και ουσιαστικά αύριο, Δευτέρα 23 Αυγούστου, ολοκληρώνονται οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στην Καρυά, η εικόνα της Παναγίας έχει δώσει την ευλογία της στους κατοίκους και τα σπίτια τους κι ετοιμάζεται να μεταφερθεί στη Συκαμινέα (Σκαμνιά) και αμέσως μετά στην Κρυόβρυση.
Η ιστορία της εικόνας ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, όταν λειτουργούσε στην περιοχή της Καρυάς το παλιό μοναστήρι, κοντά στο σημείο όπου φέρεται να είχε φανερωθεί η εικόνα. Όταν καταστράφηκε το παλιό μοναστήρι, άγνωστο για ποιόν λόγο, ίσως από επιδρομή, το πιο κοντινό μοναστήρι ήταν η Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας.
Αφιερωμένο αρχικά στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, μετονομάστηκε σε Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, όταν οι μοναχοί που εγκατέλειψαν το παλιό μοναστήρι στην Καρυά, έφεραν την εικόνα της Παναγίας. Έτσι, η Μονή πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο.
Η εικόνα έχει διαστάσεις 66 x 58 εκατοστά και καλύπτεται με μία ασημένια επένδυση που και αυτή είναι επίσης εικονογραφημένη, ενώ χωρίς αυτήν οι διαστάσεις της εικόνας είναι μόνο 11 x 7 εκατοστά. Είναι ζωγραφισμένη πάνω σε ξύλο, ενώ η Παναγία αναπαριστάται όρθια, χωρίς το θείο βρέφος, με σταυρωμένα τα χέρια σε στάση προσευχής και επάνω στην εικόνα υπάρχει η συντομογραφία «Μήτηρ Θεού» που παραπέμπει στην τεχνοτροπία των βυζαντινών χρόνων, ενώ σε εμφανές σημείο υπάρχει και η μικρή πέτρα σφηνωμένη.

Για το έθιμο, την εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, τις παραδόσεις, αλλά και τον θρύλο που συνοδεύει το ιερό κειμήλιο μίλησε ο πατέρας Ιωάννης, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια λειτουργεί, ακολουθεί και συνοδεύει τις διαδρομές των πιστών.
«Ο θρύλος λέει ότι οι μοναχοί του παλιού μοναστηριού, ανήμερα της Κοιμήσεως, συνήθιζαν να μεταφέρουν την εικόνα στο σημείο που είχε φανερωθεί. Κάποια στιγμή, όμως σταμάτησαν. Τότε, άρχισαν οι κάτοικοι να πηγαίνουν, αλλά κι αυτοί κάποια στιγμή σταμάτησαν.
Τότε, λέγεται, ξεκίνησε μόνη της η Παναγία, να πάει στο σημείο που φανερώθηκε η εικόνα Της, με τη μορφή γερόντισσας, κρατώντας κι ένα φανάρι. Ένας βοσκός που είχε το κοπάδι του στην περιοχή, είδε το φως από μακριά και φοβισμένος πέταξε μια πέτρα, που βρήκε την Παναγία στο στήθος.

Ο βοσκός και το κοπάδι του βρέθηκαν μαρμαρωμένοι, την επόμενη μέρα από κατοίκους του χωριού, ενώ στο ίδιο σημείο βρέθηκε και η εικόνα, με σφηνωμένη την πέτρα πάνω της. Στη θέση εκείνη υπάρχει ένας σχηματισμός βράχων μέχρι και σήμερα, που λέγεται ότι είναι ο βοσκός και το κοπάδι του. Στο ίδιο σημείο, ανάμεσα στους βράχους υπάρχει κι ένα δέντρο, φράξος (μελία), το μοναδικό στο είδος του εκεί γύρω, το οποίο δεν μεγαλώνει. Και λέγεται ότι είναι η γκλίτσα του βοσκού», διηγείται ο πατέρας Ιωάννης.
Σε ανάμνηση αυτής της διαδρομής και της λιτανείας, στην Καρυά Ολύμπου, κάθε Δεκαπενταύγουστο υποδέχονται την εικόνα της Παναγίας, στο παρεκκλήσι του Αγ.Νικολάου, στην είσοδο του χωριού.
Μέχρι τη δεκαετία του ’50, η διαδρομή από τη Μονή της Ολυμπιώτισσας ως την Καρυά γινόταν με τα πόδια -αντιπροσωπεία του χωριού ξεκινούσε και πήγαινε μέχρι τη Μονή, παραλάμβανε την εικόνα και ψάλλοντας παρακλητικούς ύμνους την έφερνε στο χωριό, μια απόσταση περίπου 40 χλμ και διάρκειας οκτώ ωρών.
«Το χωριό έχει περίπου 350 κατοίκους, ωστόσο, κάθε Δεκαπενταύγουστο έρχονται από όλες τις γωνιές της γης όσοι κατάγονται από την Καρυά, για να τηρήσουν το έθιμο. Και ο πληθυσμός τριπλασιάζεται σχεδόν. Έχουμε πολλούς ξενιτεμένους στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία. Φέτος, όπως και πέρυσι, δεν μπόρεσαν να έρθουν, εξαιτίας της πανδημίας», λέει ο πατήρ Ιωάννης.
Το έθιμο θέλει το πρώτο βράδυ, που φτάνει η εικόνα της Παναγίας στην Καρυά, να φιλοξενείται πάντα στο οίκημα που ήταν μετόχι της Μονής Ολυμπιώτισσας. Το οίκημα αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το σπίτι οικογένειας που μένει στο εξωτερικό, ωστόσο φροντίζουν πάντα να είναι ανοιχτό, αυτή τη μέρα, για την υποδοχή του ιερού κειμηλίου. Την επόμενη μέρα, καθώς και τη μεθεπόμενη, πραγματοποιούνται λιτανείες της εικόνας σε όλο το χωριό, ενώ στη συνέχεια και για μία εβδομάδα περίπου η εικόνα φιλοξενείται στα σπίτια των κατοίκων που το επιθυμούν.
Το ξέσπασμα της πανδημίας, πέρυσι, ήταν η αιτία να μην τηρηθεί το έθιμο ούτε της λιτανείας, ούτε της φιλοξενίας. Φέτος, όμως, το αίτημα των κατοίκων ήταν επιτακτικό, με αποτέλεσμα, με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, να φιλοξενηθεί η εικόνα σε κάποια από τα σπίτια του χωριού.
Στις 23 Αυγούστου (αύριο, δηλαδή) γίνεται το μεγάλο πανηγύρι, τιμώνται τα εννιάμερα από την Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ την επομένη, οι κάτοικοι της Καρυάς αποχαιρετούν την εικόνα της Παναγίας, που παίρνει το δρόμο για τη Συκαμινέα και την Κρυόβρυση, από όπου και επιστρέφει στη Μονή της Ολυμπιώτισσας.
(σ.σ. οι πιο σύγχρονες φωτογραφίες είναι από παλαιότερες λιτανείες στην Καρυά, από το αρχείο του π.Ιωάννη Δραχαλίβα)
Μαρία Μίχου

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Όταν πεθαίνουν τα πλατάνια –


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στις αρχές Ιουλίου, ο Δήμος Τεμπών διοργάνωσε ένα πολύ όμορφο καλλιτεχνικό δρώμενο στην κοιλάδα. Η πιανίστρια του Μουσείου της Ακρόπολης Έλενα Ξυδιά έπαιξε πιάνο στον… αέρα, σε μια πλατφόρμα που κρεμόταν με γερανό πάνω από το ποτάμι, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα βίντεο για την προώθηση της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όμως, μια πιο προσεκτική ματιά αρκούσε για να διαπιστώσει κάποιος ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο πανέμορφο πλατανόδασος των Τεμπών. «Δυστυχώς, πάρα πολλά δέντρα έχουν προσβληθεί με το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου και έχουν ήδη ξεραθεί», εξηγεί ο δασολόγος Παναγιώτης Τσόπελας, ο οποίος για χρόνια ασχολείται μέσω του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) με τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Η ασθένεια εισήχθη στη χώρα μας πριν από μια 20ετία και έχει ήδη νεκρώσει χιλιάδες δέντρα σε όλη την Ελλάδα. «Προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani, ένα εισβλητικό είδος ιθαγενές στη Βόρεια Αμερική, που προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Στην Ευρώπη, ο μύκητας εισήχθη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με ξύλο πλατάνου που είχε χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κιβωτίων για τη μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ. Στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπου αρχικά εισήχθη το παθογόνο στέλεχος, η ασθένεια έχει πάρει μεγάλη έκταση νεκρώνοντας χιλιάδες δένδρα πλατάνου», εξηγεί ο κ. Τσόπελας.
Μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι η καταστροφή του προσβεβλημένου δέντρου. «Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι θανατηφόρα και μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων διεθνώς.
Εάν ένα δένδρο προσβληθεί από την ασθένεια είναι καταδικασμένο και δεν υπάρχει τρόπος ίασης. Επίσης, προσβάλλονται και τα δένδρα που γειτνιάζουν άμεσα με ένα προσβεβλημένο, διότι ο μύκητας επεκτείνεται στις ρίζες των γειτονικών υγιών δένδρων μέσω αναστομώσεων (συνενώσεων) των ριζών», επισημαίνει ο κ. Τσόπελας.
Έγκαιρη διάγνωση
«Η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι εφικτή όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση και ο αριθμός των προσβεβλημένων δένδρων είναι περιορισμένος. Επειδή η ασθένεια είναι θανατηφόρος, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η άμεση υλοτομία και καταστροφή όλων των προσβεβλημένων δένδρων, αλλά και των γειτονικών τους υγιών, στα οποία επιπλέον πρέπει να νεκρωθεί το ριζικό τους σύστημα με τη χρήση χημικών σκευασμάτων (ζιζανιοκτόνων). Έτσι, εμποδίζεται η διάδοση του παθογόνου στα γειτονικά δένδρα διαμέσου των ριζών, διότι ο μύκητας δεν μπορεί να αποικίσει τις νεκρές από το ζιζανιοκτόνο ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο η ασθένεια αντιμετωπίστηκε με επιτυχία σε μικρές εστίες προσβολής σε αρκετές περιοχές της χώρας. Όταν όμως η ασθένεια πάρει μεγάλη έκταση, η αντιμετώπισή της είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη». Η ασθένεια έχει ήδη καταστρέψει υπέροχα πλατανοδάση σε όλη την Ελλάδα. «Ενα από τα μεγαλύτερα πλατανοδάση της Ελλάδας στον ποταμό Σπερχειό στη Φθιώτιδα, όπου φύονται εκατοντάδες χιλιάδες δένδρα πλατάνου, απειλείται με αφανισμό.
Η πιανίστρια του Μουσείου της Ακρόπολης Έλενα Ξυδιά έπαιξε πιάνο στον… αέρα, σε μια πλατφόρμα που κρεμόταν με γερανό πάνω από το ποτάμι στην κοιλάδα Τεμπών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα βίντεο για την προώθηση της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής. Πίσω της διακρίνονται τα πεθαμένα πλατάνια.
Στη βόρεια Εύβοια, κατά μήκος του ποταμού Κηρέα τα νεκρά δένδρα από την ασθένεια είναι χιλιάδες. Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί στα παρόχθια πλατανοδάση κατά μήκος των ποταμών Αράχθου, Αχέροντα, Αώου, Βοϊδομάτη και Καλαμά στην Ήπειρο. Σε αρκετά τμήματα αυτών των ποταμών έχει καταστραφεί πλήρως η παρόχθια βλάστηση πλατάνου», εξηγεί ο κ. Τσόπελας.
«Παράλληλα, ο μύκητας C. platani έχει νεκρώσει εμβληματικά δένδρα πλατάνου που κοσμούσαν πλατείες, δρόμους και χώρους αναψυχής, σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταστροφή από την ασθένεια των δένδρων ενός μεγάλου τμήματος στο παραλίμνιο αστικό τοπίο των Ιωαννίνων.
Πώς διαδόθηκε
Στα Τέμπη, υπάρχουν ήδη δεκάδες νεκρά δέντρα δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και γύρω από τη γέφυρα της παλαιάς εθνικής οδού, που ανακατασκευάστηκε πρόσφατα. Είναι εμφανές ότι η ασθένεια διαδόθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών με τα μηχανήματα εκσκαφής που εργάστηκαν στην ανακατασκευή της γέφυρας, καθώς και σε άλλες εργασίες που έγιναν στη γύρω περιοχή», εκτιμά ο κ. Τσόπελας. «Αν δεν γίνουν άμεσες επεμβάσεις, με εκτεταμένες κοπές δέντρων, το πλατανόδασος στα Τέμπη θα χαθεί και αυτό».
Πηγή: kathimerini.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε κλίμα κατάνυξης πανηγύρισαν στο Καστρί Αγιάς την Κοίμηση της Θεοτόκου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε κλίμα κατάνυξης και με την αθρόα συμμετοχή του πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας και των επισκεπτών του χωριού μας εορτάστηκε η κορυφαία εορτή του λεγομένου Θεομητορικού κύκλου, η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το “Πάσχα του Καλοκαιριού”, εορτή βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Ορθοδόξων πιστών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Επίκεντρο του εορτασμού το Ιερό Ενοριακό Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής Καστρίου Δήμου Αγιάς.
Την παραμονή της Εορτής, Κυριακή 14 Αυγούστου: ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Σαράτσης Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού χοροστάτησε του Εσπερινού και προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και ακολούθως της λιτανείας στους δρόμους του χωριού ακολούθησε το σύνολο των τοπικών Αρχών μας και πλήθος κόσμου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 ώρες ago
Σοβαρό τροχαίο στο τρούλο στην Σκιαθο με τραυματισμό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Μερομήνια: Πώς θα είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας – Ποιοι θα είναι οι «σκληρότεροι» μήνες
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος- Μπήκε σε κατάστημα εστίασης για πότο.. και αφού ήπιε.. έβρισε και χτύπησε δύο γυναίκες υπαλλήλους γιατί δεν ήθελε να πληρώσει
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Διάλυση υπηρεσιών στο Δήμο Σκιαθου καταγγέλει ο Ν Γιαμαρελος