Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος για ελληνοτουρκικά: Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020

Published

on

Spread the love

Στο μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περίοδο που υπήρξε η μεγαλύτερη ένταση και ο μεγαλύτερος κίνδυνος κάποιου ατυχήματος κατά τη διάρκεια της θητείας του, την επαφή που είχε με τον Χουλουσί Ακάρ, αλλά και στον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Είναι πρώτη μετεκλογική περίοδος στην Τουρκία, υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, θα χαραχθεί μία νέα πορεία ιδίως και όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας με νέα πρόσωπα στα υπουργεία» είπε αρχικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και επεσήμανε πως αυτή την περίοδο υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο όπως είπε υπάρχουν και οι φωνές που προκαλούν εντάσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Βρισκόμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον. Οι ενέργειες που συνιστούν παραβιάσεις έχουν μειωθεί εντυπωσιακά. Είναι ένα καλό σημάδι και το καλωσορίζουμε. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας όμως δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει δραματικά. Οφείλουμε όμως να καταγράφουμε τη βελτίωση στο κλίμα, ασχέτως αν αυτή δημιουργήθηκε μέσα από το περιβάλλον των σεισμών», είπε ακόμα.

Ωστόσο όπως τόνισε όμως όσο υπάρχει το casus belli και η διακήρυξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένει η προκλητική και διεκδικητική στάση μιας γειτονικής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Αυτό σημείωσε «επιβάλλει να είμαστε σε εγρήγορση, να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να ενισχύουμε το πρόγραμμα μας και να επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τη γείτονα για το αν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης χωρίς την παραμικρή έκπτωση στα δίκαια μας».

«Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020»

Σχετικά με τις περιόδους που ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 2020. «Πάντα υπάρχει μία ανησυχία, φόβος δεν υπάρχει, ασφαλώς εξετάζονται όλα τα σενάρια σε περιόδους έντασης», είπε αρχικά και τόνισε πως:

«Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020 με τους δύο  στόλους να έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό Αιγαίο. Με πάρα πολλά πλοία ανεπτυγμένα σε μικρή απόσταση. Σε μια τέτοια κατάσταση η πιθανότητα ατυχήματος είναι αυξημένη. Ακόμα όπως είπε η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι σε περίπτωση χτυπήματος από την τουρκική πλευρά, η χώρα μας θα απαντούσε.

Επίσης, ο κ, Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε μια ακόμη δύσκολη περίοδο για τις δύο χώρες που ήταν τον Φεβρουάριο Μάρτιο του 2020 και η διαχείριση της κρίσης του Έβρου. «Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση», είπε.

Μια δύσκολη περίοδος ήταν και «όταν υπήρχε έξαρση προκλητικής και προσβλητικής ρητορικής από την τουρκική πλευρά, πέρυσι τέτοια εποχή. Του είπα του Ακάρ «τι θα γίνει; Θα μαλώσουμε τώρα; Έχουμε ένα καλοκαίρι μπροστά μας πρέπει να επωφεληθούν οι οικονομίες, ας δούμε και αυτήν την πλευρά, αλλά για να δούμε αυτή την πλευρά πρέπει να πέσουν οι τόνοι», ανέφερε ο κ. Παναγιώτοπουλος και τόνισε πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα της επικοινωνίας ανά πάσα ώρα και στιγμή ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης.

Για τις συνομιλίες με τον Χουλουσί Ακάρ

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην περίοδο που ο ίδιος είχε συνομιλίες με τον πρώην Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ξεκαθαρίζοντας του πως ο εξοπλιστικός συγχρονισμός της Ελλάδας δεν αποτελεί απειλεί για την Τουρκία.

«Με τον κ. Ακαρ είχα την ευκαιρία να του υπογραμμίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξοπλισμών δεν αποσκοπούσε σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία, για να αποκτήσουμε κάποιο πλεονέκτημα, αφορούσε στην απαραίτητη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των εξοπλισμών και οπλικών συστημάτων που είχαν παλιώσει. Του ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα με τις φρεγάτες. Του είχα πει ‘αν είχες φρεγάτες ηλικίας 40 ετών και βάλε δεν θα ήθελες να τις αντικαταστήσεις με πιο σύγχρονα πλοία, ασχέτως αν είχες πρόβλημα με κάποιον γείτονα;’ και έβρισκε το επιχείρημα πάρα πολύ λογικό» είπε.

Για τα F-16 και τα Rafale

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε επίσης τόσο την άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας με την απόκτηση των νέων Rafale.

«Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου βάζουν ενστάσεις για τα F-16. Οι ενστάσεις δεν είναι τίποτα άλλο και από τα επιχειρήματα που ανέλυσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ως πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον το περασμένο καλοκαίρι διότι αν είναι αυτά τα συστήματα να χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για να παραβιάζουν και να πλήττουν τα κυριαρχικά δικαιώματα συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Τότε ποιο το νόημα;  Ποιος ο σκοπός ενίσχυσης μιας Νατοϊκής χώρας ώστε να ενοχλεί άλλη χώρα;» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να προβλέψει στο μέλλον τι θα γίνει, αλλά σημείωσε πως ο δρόμο είναι μακρύς.

«Μπορεί κάποια στιγμή η Αμερική να άρει τις αντιρρήσεις της. Αλλά και η Τουρκία πρέπει να πείσει γι’ αυτό. Οι εγγυήσεις που βάζουν μέλη του Κογκρέσου ότι αυτά τα F- 16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, είναι ένα σημαντικό σημείο», είπε.

«Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και εμείς παίρνουμε τα δικά μας μέτρα. Η είσοδος στο πρόγραμμα των F-35. Ο εκσυγχρονισμός μας προχωράει. Έχουμε ήδη παραλάβει 15 Rafale από τα 24». Τα Rafale ο πρώην υπουργός τα χαρακτήρισε «άσο στο μανίκι» της Ελλάδας.

«Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα με αεροσκάφη πολύ προηγμένης τεχνολογίας. Είναι μια αγορά που υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ένα χρόνο από την υπογραφή των συμβολαίων. Τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν μια ποιοτική αναβάθμιση».

«Είναι ένα οπλικό σύστημα που η Τουρκία ξέρει ότι δεν θα έχει ανταπόκριση. Είναι διαφορετικά από τα F-16» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος λέγοντας πως «σε επίπεδο αέρα είμαστε καλυμμένοι».

Για τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη

Τέλος, όσον αφορά τα σύνορα στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη είπε: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση των κατά μηκών των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Ο φράχτης κάνει σίγουρα τη δουλειά του».

«Ενοχλεί τους Τούρκους ότι πήρε πόντους η Αλεξανδρούπολη. Αλλά η Αλεξανδρούπολη και η αμερικάνικη παρουσία εκεί δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αναπτύξουμε επιθετικότητα προς την Τουρκία. Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι η Αλεξανδρούπολη απειλεί την Τουρκία», κατέληξε ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

MEDIA3 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο Τάιλερ έχει χρυσή καρδιά»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

VIDEO3 ημέρες ago

Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή