Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2022: 1 στις 3 υποψηφίους εκτός ΑΕΙ και φέτος

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Σπρώχνουν» προς τα κάτω και σε όλα τα επιστημονικά πεδία τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) οι φετινές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα Μαθηματικά και η Φυσική μάλιστα φαίνεται να οδηγούν την πτωτική αυτή πορεία (με θέματα πολύ απαιτητικά φέτος που σχολιάστηκαν μάλιστα αρνητικά από την επιστημονική Εταιρεία του κλάδου στην πρώτη περίπτωση). Επανεμφάνιση …θεαματική έκαναν από την άλλη πλευρά τα Λατινικά, που αντικατέστησαν την Κοινωνιολογία στην εξέταση των Ανθρωπιστικών σπουδών. Στο μάθημα το 45,13% των υποψηφίων έδωσε γραπτά κάτω από την βαθμολογική βάση, με παράλληλη μείωση κατά 10% των αριστούχων σε σχέση με την περυσινή εξεταστική διαδικασία. Τα Λατινικά ωστόσο, φαίνεται ότι είναι ο παράγοντας που απέτρεψε φέτος πολλούς υποψηφίους να επιλέξουν την κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών σπουδών, καθώς ο πληθυσμός της «έπεσε» κατά χιλιάδες υποψηφίων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Πτώση των βάσεων δείχνουν τα αποτελέσματα – Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Σε κάθε περίπτωση συγκεκριμένες συγκρίσεις σε σχέση με την περυσινή διαδικασία δεν είναι εύκολο να γίνουν, καθώς φέτος η βαθμολογική εικόνα για την είσοδο στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας είναι τελείως διαφορετική, με νέους συντελεστές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους, αλλά και καινούργιους συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά τμήμα.

Κατά τα άλλα, λιγότεροι είναι οι αριστούχοι φέτος σε όλα τα μαθήματα με εξαιρέσεις μόνο την Ιστορία και την Χημεία, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μικρότερο «συνωστισμό» στην κορυφή των επιδόσεων.

Σε Πολυτεχνικές σχολές, τμήματα Μαθηματικών, Οικονομικά αναμένονται χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής ανά περίπτωση (59, 57% ήταν τα γραπτά κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά σε όλες τις κατευθύνσεις και 73,56% στον προσανατολισμό της Οικονομίας).

Πτωτικές θα είναι οι πορείες και σε Νομικές σχολές (με οριακές διαφορές στα περιζήτητα τμήματα), αλλά και σε Ιατρικές.

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μετατόπισε ένα πλήθος διαγωνιζομένων προς τον προσανατολισμό Οικονομίας και Πληροφορικής οι οποίοι κάθε χρόνο επαυξάνονται και αποτελούν πλέον το 35% των διαγωνιζομένων» λέει ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των βαθμολογικών δεδομένων Γιώργος Χατζητέγας.

«Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στις Ανθρωπιστικές σπουδές οι διαγωνιζόμενοι ήταν φέτος κατά 4.338 άτομα λιγότεροι, δηλαδή κατά 20% λιγότεροι. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την δυσκολία των θεμάτων των Λατινικών που δεν συγκρίνονται βέβαια με τα θέματα της Κοινωνιολογίας πέρυσι, θα μειώσουν εντυπωσιακά τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής στο πεδίο και θα δώσουν ευκαιρία εισαγωγής και σε υποψηφίους με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Σε ότι αφορά το γενικό ποσοστό επιτυχίας από τα Γενικά Λύκεια θα είναι 66% και 45% στα Επαγγελματικά. Εκτός διαδικασίας συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου θα βρεθεί και φέτος ο 1 στους 3 υποψηφίους» καταλήγει.

Οι βαθμολογίες των υποψηφίων αναρτήθηκαν σήμερα σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, ενώ έχουν αποσταλεί και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τηλέφωνο των υποψηφίων, σε όσους το είχαν αιτηθεί.

Τι αλλάζει φέτος

-Συντελεστές Βαρύτητας Μαθημάτων: Υπενθυμίζεται ότι από φέτος ισχύουν συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε τμήμα/Σχολή/εισαγωγική κατεύθυνσή του. Σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.

Στις περιπτώσεις των Σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%. Οι

Σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα ή δύο ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%. Στις περιπτώσεις των Σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%. Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε υποψήφιος που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις για κάθε Τμήμα που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο, θα πρέπει να υπολογίσει τα μόριά του, πολλαπλασιάζοντας τους βαθμούς στα 4 πανελλαδικά μαθήματα (και σε τυχόν ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα) επί τους αντίστοιχους συντελεστές για κάθε μάθημα, όπως φαίνονται στις παρακάτω υπουργικές Αποφάσεις. Έτσι, κάθε υποψήφιος φέτος θα έχει πιθανόν διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε τμήμα/Σχολή και όχι έναν ενιαίο αριθμό μορίων για ολόκληρο το επιστημονικό πεδίο (για τα Γενικα Λύκεια) ή τον τομέα (για τα Επαγγελματικά), που είναι υποψήφιος.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ1 λεπτό ago

Η Τουρκία, ο Ερντογάν και το «οθωμανικό σύνδρομο»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 λεπτά ago

Επιστολή του Δημάρχου Παλαμά Γιώργου Σακελαρίου στον ΕΛΓΑ για τις καταστροφικές βροχοπτώσεις 

LIFESTYLE10 λεπτά ago

«Οι συζητήσεις με το κανάλι ξεκίνησαν, αλλά δεν τελείωσαν»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ13 λεπτά ago

Flood Hub της Google: Πρόβλεψη για τις πλημμύρες, τώρα και στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ16 λεπτά ago

Η Νέα Ιωνία τίμησε τη μνήμη του Νίκου Ξανθόπουλου

MEDIA19 λεπτά ago

Ξεσάλωσε η Αντωνά – Προκλητικό κούνημα μπροστά στον Σοϊλέδη. Την ανέβασε σε βίντεο!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 λεπτά ago

Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

Κεραυνός στη Ρόδο: Αυτός είναι ο 26χρονος Βρετανός τουρίστας που έχασε τη ζωή του

ΜΠΑΣΚΕΤ28 λεπτά ago

Ο Ομπράντοβιτς σχολίασε τα σενάρια για Μονακό και Πασκουάλ

OIKONOMIA31 λεπτά ago

Βόρεια Εύβοια: Ξεκινούν παραδόσεις ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή