Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2022: Φυσική και Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος η φετινή, με βαθμολογίες που ρίχνουν τις βάσεις εισαγωγής (Μαθηματικά, Φυσική), αλλά και επιστροφή των Λατινικών στο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών που έφερε μαζί της μείωση των αριστούχων κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, οπότε εξεταζόταν η Κοινωνιολογία. Παράλληλα, την εικόνα περιέπλεξε η Εκθεση, που αποτελεί ένα βαθμολογικά απρόβλεπτο μάθημα, το οποίο, όμως, επέλεξαν ως αυξημένης βαρύτητας οι περισσότερες περιζήτητες σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ετσι, παρότι η φετινή διαδικασία δεν είναι εύκολο να συγκριθεί με την αντίστοιχη περυσινή (με νέους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά και διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας ανά τμήμα), είναι ασφαλές να διαπιστώσουμε μια γενική καθοδική τάση των βαθμολογικών «εισιτηρίων» που θα απαιτήσουν τα ανώτατα ιδρύματα, η οποία σε μεγάλο βαθμό κατευθύνεται από τη Φυσική και τα Μαθηματικά. Περίπου 1/3 των υποψηφίων από την κατηγορία των Γενικών Λυκείων αναμένεται να μείνει και φέτος εκτός ΑΕΙ και 35.000 με 40.000 άτομα από όλες τις κατηγορίες των εξεταζομένων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στη διάρκεια της βαθμολογικής διαδικασίας που καταγράφτηκε φέτος, όμως, είχαμε συνολικά λιγότερους αριστούχους σε όλα τα μαθήματα, με μοναδικές εξαιρέσεις την Ιστορία και τη Χημεία. Στη Νεοελληνική Γλώσσα καταγράφεται 0,98% των υποψηφίων στις κατηγορίες από 18 έως 20 (πέρυσι ήταν 1,09%), στα Αρχαία Προσανατολισμού 2,27% (πέρυσι 3,83%), στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 5,27% (πέρυσι 8,83%), στα Λατινικά 17,96% (πέρυσι στην Κοινωνιολογία 27,55%), στη Βιολογία Προσανατολισμού 14,57% (πέρυσι 17,78%), στη Φυσική Προσανατολισμού 13,78% (πέρυσι 17,64%), στη Χημεία Προσανατολισμού 14,45% (πέρυσι 12,16%), στην Οικονομία 23,13% (πέρυσι 27,12%), στην Ιστορία 15,56% (πέρυσι 13,65%), στην Πληροφορική 15,96% (πέρυσι 21,7%).

Κατά 4% λιγότεροι ήταν οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών (74.968 πέρυσι), ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νέων που επιλέγουν το Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής (35% στο σύνολο των υποψηφίων).

Συνολικά φέτος έδωσαν εξετάσεις 72.012 άτομα από την κατηγορία των Γενικών Λυκείων και 15.138 από την κατηγορία των Επαγγελματικών για 68.394 θέσεις στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας.

Οι βάσεις για τα ΑΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου ή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, αλλά πάντως πριν από την έξοδο των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο

Πτωτική είναι φέτος η τάση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, όπως φαίνεται και από την εικόνα των βαθμολογιών ανά πεδίο. Πρώτο στη… βουτιά που αναμένεται να αποτυπωθεί επακριβώς τον Αύγουστο, οπότε και θα ανακοινωθούν επισήμως τα στοιχεία, έρχεται το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής). Ακολουθούν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών), το 1ο των Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Επιστημών) και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας).

Συγκεκριμένα:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Οι υποψήφιοι που στοχεύουν στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως νομικές, ψυχολογίας, ΜΜΕ κ.ο.κ., είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε Νεοελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά, ενώ έγραψαν καλύτερα στο μάθημα της Ιστορίας. Αναμένεται διακριτή μείωση των βάσεων εισαγωγής. Οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση 10, εντούτοις, μειώθηκαν σε όλα τα μαθήματα σε σχέση με πέρυσι και θα έχουμε μικρές αυξομειώσεις.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: «Λαιμητόμοι» υπήρξαν τα Μαθηματικά και η Φυσική, όπως αναμενόταν. Οι αριστούχοι μειώθηκαν σημαντικά, με συνέπεια οι υψηλόβαθμες σχολές να κατεβάσουν τον πήχη για την εισαγωγή σε αυτές. Μόνο η Χημεία υπήρξε ένα μικρό «σωσίβιο» στη μεγάλη βουτιά των υψηλόβαθμων σχολών. Η Νεοελληνική Γλώσσα κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Στις χαμηλές βαθμολογίες δεν είχαμε μεγάλη διαφοροποίηση από την προηγούμενη χρονιά και δεν αναμένονται σοβαρές αποκλίσεις.

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Εδώ συναντάμε χειρότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με το 2021, αφού οι αριστούχοι στη Βιολογία από 17,78% έπεσαν στο 14,57%. Το ίδιο περίπου συνέβη και στη Φυσική. Αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι ιατρικές, οδοντιατρικές και φαρμακευτικές. Στις χαμηλόβαθμες σχολές δεν υπάρχει διαφοροποίηση, ωστόσο, τα ΑΕΙ με χαμηλό «εισιτήριο» στο πεδίο αυτό είναι ελάχιστα.

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Σημαντική θα είναι η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές, αφού τα Μαθηματικά κατά πρώτο λόγο και η Πληροφορική κατά δεύτερο «ταρακούνησαν» τους υποψηφίους. Αλλά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έγραψαν χειρότερα, αφού το ποσοστό των αριστούχων μειώθηκε από 27% στο 23%. Στις χαμηλές βαθμολογίες, εντούτοις, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Γενικά στο πεδίο αυτό η πτώση των βάσεων θα είναι μεγαλύτερη.

Μετά τη λεπτομερή στατιστική επεξεργασία και ανάλυση όλων των υπολοίπων καθοριστικών παραγόντων που διαμορφώνουν τις βάσεις θα δώσουμε εκτιμήσεις με μεγάλη προσέγγιση για το εύρος των αναμενόμενων βάσεων σε πλήθος σχολών όλων των επιστημονικών πεδίων.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE3 λεπτά ago

Τα κανάλια έχουν αποτραβηχτεί λίγο από εμένα, θα είμαι κι εγώ πιο αυστηρός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 λεπτά ago

Εκλογές 2023: Η δυναμική των κομμάτων ενόψει της 25ης Ιουνίου

ΜΠΑΣΚΕΤ14 λεπτά ago

Γκουζίνη: «Η διοίκηση θα κάνει τα πάντα για να παίξει το Μαρούσι στην Basket League»

OIKONOMIA18 λεπτά ago

Παιδικές κατασκηνώσεις ΕΦΚΑ: Μέχρι τις 7 Ιουνίου οι αιτήσεις

ΚΟΣΜΟΣ21 λεπτά ago

Επίθεση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη: Σοβαρά τραυματίες Παλαιστίνιος και ο μικρός γιος του από πυρά

LIFESTYLE26 λεπτά ago

«Πήραν το διαβατήριό μου και με ανάγκασαν να κοιμάμαι με άντρες»

ΕΛΛΑΔΑ32 λεπτά ago

Έναρξη πανελλαδικών για τους αποφοίτους των ΓΕΛ – Εξετάζονται στη Γλώσσα

ΜΠΑΣΚΕΤ36 λεπτά ago

Απολαυστικός, τριπλός και… 1-0!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ38 λεπτά ago

Στη Λειψία μέχρι το 2027 ο Όλμο!

LIFESTYLE44 λεπτά ago

Όταν μίλησα για εμένα και το σύνδρομο Άσπεργκερ, η κόρη μου μου είπε να μιλήσω και για εκείνη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή