Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2023: Αυτές είναι οι απαντήσεις των θεμάτων στη Νεοελληνική Γλώσσα στα ΓΕΛ

Published

on

Spread the love

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές των Γενικών Λυκείων σε συνεργασία με το φροντιστήριο Ορόσημο.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  • Δείτε εδώ τα θέματα

Οι απαντήσεις

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

A1. Κατά τον συγγραφέα, διαχρονικά η γυναίκα υποδουλώνεται ολοσχερώς στους άντρες . Η πεποίθηση της κατωτερότητας και ότι χρησιμεύει μόνο στην αναπαραγωγική διαδικασία οδηγεί στην απάνθρωπη μεταχείρισή της σε βαθμό που δεν έχει βιώσει καμιά άλλη κοινωνική ή φυλετική ομάδα. Πολλά όμως φαινόμενα βίας εις βάρος των γυναικών συνεχίζουν να υφίστανται στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται να συμπάσχουμε με τις γυναίκες και να ευελπιστούμε για δικαιοσύνη.

Β1.

1. γ

2. γ

3. β

4. β

5. α

Β2.Προφανώς : Βεβαίωση, ώστε να τονιστεί η ύπαρξη των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Όμως: Αντίθεση, ώστε να τονιστεί ότι παρά τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών , Είμαστε άνθρωποι με ποικίλες ιδιότητες.

Δηλαδή: Επεξήγηση (Επεξηγείται η ιδιότητα που φέρει ο κάθε άνθρωπος στην καθημερινότητά του, ασχέτως του φύλου του.)

Επειδή: Αιτιολόγηση. (Αιτιολογείται ότι οι γυναίκες υφίστανται βία εξαιτίας του φύλου τους.)

Ώστε: Αποτέλεσμα. (Η θυματοποίηση τελικά γίνεται λόγος διάκρισης-επιβράβευσης.)

Β3.α.

1)Χρήση ά πληθυντικού που προσδίδει παραινετικότητα και συλλογικότητα, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι δέκτες.

2)Αντίθεση: (δεν συγκινούν-δεν μπορεί)

Προσδίδεται έμφαση στο Β σκέλος της αντίθεσης, Ότι δηλαδή πρέπει να αναλογιζόμαστε, να συμφωνούμε να προσπαθούμε και να οραματιζόμαστε.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ:

Χρήση συναισθηματικά φορτισμένου λόγου (συμπονούμε, οραματιζόμαστε)

Β3.β. Αντιθετικές έννοιες νεοφεμινισμός με φεμινισμό.

Αναδεικνύει την τάση για θυματοποίηση και επιμονή στην ανάδειξη του φίλου ως οδηγό για τον κοινωνικό του ρόλο σε αντίθεση με τις κλασικές φεμινίστριες που προτάσσουν την κοινωνική ισότητα και ελευθερία.

Έτσι ενισχύεται η άποψή της Κανόν ότι ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα διεκδικητικό , που αγωνίζεται για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών

Γ.

Ο πρωταγωνιστής βιώνει συναισθήματα απογοήτευσης, ντροπής και ενοχής. Έχει απολυθεί από την εργασία του, έτσι όπως δηλώνεται με παραστατικότητα από τη μεταφορική φράση με σούταραν από τη δουλειά. Βρίσκεται στο αμάξι του μία βροχερή μέρα και ο καιρός συμβαδίζει με την αρνητική του συναισθηματική κατάσταση, όπως εκφράζεται μέσω της παρομοίωσης σαν αλεξιπτωτιστές που προσδίδει έμφαση. Επίσης διστάζει να το αποκαλύψει στη σύζυγό του λόγω ντροπής ή και φόβου. Χαρακτηριστική είναι η ειρωνεία στο σημείο Αντριάνα για γυναίκα; Ο πρωταγωνιστής λοιπόν περιτριγυρίζει άσκοπα στην Αθήνα, βυθισμένος στις σκέψεις του. Η επανάληψη της ρηματικής φράσης να φανώ άντρας προσδίδει έμφαση στην αγωνία του αλλά και το άγχος του να μπορέσει να αποκαλύψει στη σύζυγό του τη σκληρή αλήθεια. Επίσης και η επανάληψη της φράσης οι αληθινοί άντρες θέτει με έμφαση τα σκληρά πατριαρχικά πρότυπα, στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο αφηγητής.

Η αντίδραση του αφηγητή είναι λανθασμένη αλλά δυστυχώς αναμενόμενη. εξαιτίας ντροπής και ενοχών υποκύπτει στα στρεβλά πατριαρχικά στερεότυπα και βιώνει το τραυματικό γεγονός της απόλυσης μόνος του, χωρίς να μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια στη σύντροφό του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αναφέρονται περισσότεροι κειμενικοί δείκτες από όσους ζητούνται, ώστε ο υποψήφιος να έχει τη δυνατότητα επιλογής.

Δ.

Αγαπητοί συνδημότες,

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:

Ως εκπρόσωπος των μαθητών του δήμου μας, σας ευχαριστώ για την τιμή να συμμετάσχω στη σημερινή εκδήλωσης του δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Ωστόσο , επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι στη σύγχρονη εποχή οι μορφές καταπάτησης των γυναικείων δικαιωμάτων είναι ποικίλες.

Ά ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ:

(α)Αρχικά, μία ειδεχθής μορφή είναι η άσκηση βίας εις βάρος τους, εξαιτίας της οποίας προκαλούνται σε αυτές σοβαροί τραυματισμοί. Οι τραυματισμοί αυτοί έχουν την δυνατότητα να επιφέρουν πολύ αρνητικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού των γυναικών, όπως η απώλεια μελών του σώματος και γενικώς προβλήματα υγείας. Οπωσδήποτε, όμως, είναι και παράγοντας θανάτου.

(β)Επιπλέον, πολυάριθμες γυναίκες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με ψυχικό σθένος τη σεξουαλική εκμετάλλευση που έχουν υποστεί και αναπτύσσονται σε αυτές προβλήματα, όπως η κατάθλιψη. Αυτό έχει ως απόρροια να απογοητεύονται σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να μην επιθυμούν να καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες με σκοπό να βελτιώσουν την ζωή τους.

(γ)Μορφή, επίσης, για την παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων είναι η απουσία της παροχής μόρφωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις, για να βελτιώσουν την κριτική τους ικανότητα. Συνεπώς, λαμβάνουν αποφάσεις για ζητήματα που τους απασχολούν, οι οποίες ,δυστυχώς, δεν είναι ορθές.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ: Επιπροσθέτως, η κακοποίηση εις βάρος τους σημειώνεται και στον επαγγελματικό χώρο. Κατά συνέπεια, η παραγωγή δεν αξιοποιεί γυναίκες που είναι αξιόλογες επαγγελματίες. Παράλληλα, οι ίδιες οι γυναίκες δεν αποκτούν επαρκείς οικονομικές απολαβές, ώστε να καλύπτουν με ευκολία τις βασικές τους ανάγκες που σχετίζονται με την κατανάλωση.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Παρόλα αυτά, αγαπητοί συνδημότες, εμείς οι νέοι έχουμε τη δυνατότητα να συντελέσουμε στην ισότητα των φύλων.

Β΄ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: (α) Αρχικά, είναι απαραίτητο για όσους αποτελούμε μέλη των μαθητικών συμβουλίων να παροτρύνουμε τους εκπαιδευτικούς μας για παροχή ανθρωπιστικής Παιδείας. Επομένως, στα σχολεία θα διδάσκεται ο σεβασμός προς το γυναικείο φύλο, με συνέπεια να ευαισθητοποιούνται πολλοί από εμάς τους νέους για να αγωνίζονται υπέρ της ισότητας των φύλων.

(β)Επιπλέον, είναι αναγκαίο να συμμετέχουμε πολλοί από εμάς σε εθελοντικούς οργανισμούς που δρουν υπέρ της ισότητας των δικαιωμάτων αντρών και γυναικών. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί είναι υπόδειγμα για μίμηση, ώστε να αναπτύσσεται η έμπρακτη αγάπη προς αμφότερα τα φύλα. Αυτό ισχύει, για τον λόγο ότι δεν εξυπηρετούν κανένα ιδιοτελές συμφέρον, αλλά το κίνητρό τους είναι η ανθρωπιά.

(γ) Τελευταίο, αλλά καθόλου ασήμαντο είναι εμείς οι νέοι στις καθημερινές μας συναναστροφές να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με σεβασμό, ασχέτως φύλου. Αυτό θα έχει ως θετικό αποτέλεσμα να εξοικειωθούμε από νεαρή ηλικία με τον σεβασμό προς τα διαφορετικά φύλα και για το υπόλοιπο της ζωής μας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Κλείνοντας, αγαπητοί συνδημότες, αν και οι μορφές καταπάτησης των γυναικείων δικαιωμάτων είναι πολλές, εμείς οι νέοι είμαστε ικανοί να επιφέρουμε την ισότητα των φύλων. Επομένως, αρμόζει να δραστηριοποιηθούμε υπέρ της, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει πολυεπίπεδη κοινωνική πρόοδος.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατεΠερισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
VIDEO8 λεπτά ago

H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 λεπτά ago

Φθορά της κυβέρνησης «δείχνουν» δύο νέες δημοσκοπήσεις – Δεν τραβάει «το φαινόμενο Κασσελάκης»

ΕΛΛΑΔΑ18 λεπτά ago

Μεσολόγγι: Φρικτός θάνατος εργαζόμενης σε κρεοπωλείο – Διαμελίστηκε στη μηχανή του κιμά

TOP36 λεπτά ago

Έκτακτη ενημέρωση:Η ώρα 1 τα μεσάνυχτα ομάδα Πυροσβεστικών οχημάτων αναχωρεί απο το Μαγκλάρα για Βόλο-Ρεπορτάζ:Γιάννης Αποστολίδης

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ38 λεπτά ago

Κυριάρχησε και νίκησε εύκολα τον ΓΑΣ Κιλκίς

ΜΠΑΣΚΕΤ43 λεπτά ago

Οι καλύτερες στιγμές του ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός (video)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ53 λεπτά ago

Ανακοίνωσε Καμαρά η Αλ Τζαζίρα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ58 λεπτά ago

Ποιος είναι ο διασώστης του ΕΚΑΒ Νίκος Βράντζας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

TOP1 ώρα ago

Αυτοψία&Οδοιπορικό στη πόλη του Βόλου -Στην παραλία εχει γεμίσει με φθαρτά υλικά -Χωρίς νερό&φως -Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης [Video]

OIKONOMIA1 ώρα ago

ΟΑΚΑ: Οι έλεγχοι του ΤΑΙΠΕΔ, το πλάνο αναβάθμισης και τα προβλήματα για το στέγαστρο του Καλατράβα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

MEDIA4 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

VIDEO4 ημέρες ago

Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Market Pass: Ποιοι πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στην Αίγινα: Συγκλονίζει ο Δήμος για την αυτοκτονία του 14χρονου – «Να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας»

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή