Με εκπλήξεις ανακοινώθηκε τελικά το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν στις 3 Ιουνίου για Γενικά Λύκεια και 2 του μήνα για τα Επαγγελματικά

«Αντίστροφη μέτρηση» για τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου, με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει αιφνιδίως και νωρίτερα από ότι αναμενόταν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, στοχεύοντας όπως ήδη επισημανθεί σε ένα αποτέλεσμα: την έκδοση των αποτελεσμάτων των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και σίγουρα πριν τις 20 Αυγούστου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Θα αποτελέσει αυτό φέτος την …ευχάριστη είδηση του καλοκαιριού; Με τις πανελλαδικές εξετάσεις να ξεκινούν στις 3 Ιουνίου ημέρα Παρασκευή για τα Γενικά Λύκεια (και στις 2 του μήνα για τα Επαγγελματικά), η διαδικασία ξεκινάει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά της τελευταίας 5ετίας. Στα Γενικά Λύκεια οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου και στα Επαγγελματικά στις 17 του μήνα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν από 18 έως 30 Ιουνίου και η διεξαγωγή Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων) για εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα γίνει από την Τετάρτη 15 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη 28 του μήνα.

Με τα παραπάνω να έχουν ήδη μπει στις «ράγες» από πλευράς προγραμματισμού, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας έλεγε σήμερα το πρωί στο in, ότι η κατεύθυνση είναι πράγματι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων νωρίτερα απο κάθε άλλη χρονιά και με διάθεση να μετατεθούν στις αρχές Αυγούστου. Κάτι που ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιτευχθεί, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι φέτος δεν θα φτάσουμε στο τέλος του μήνα για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Την Ανοιξη οι δοκιμασίες

Ο λόγος για τον οποίο καθυστερούσε η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια κάθε χρόνο ήταν ακριβώς η διεξαγωγή των Πρακτικών Δοκιμασίων στις Σχολές ενστόλων (Στρατιωτικές, Αστυνομικές κΛΠ), που στο παρελθόν γίνονταν μέσα στο καλοκαίρι. Φέτος οι Δοκιμασίες αυτές ξεκίνησαν την Άνοιξη και μάλιστα ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να απομένουν ως εξεταστική διαδικασία μόνο τα σχετικά αγωνίσματα που και αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα.

Κατά τα άλλα, η λήξη μαθημάτων νηπιαγωγείων – δημοτικών σχολείων ορίστηκε φέτος στις 15 Ιουνίου, η λήξη μαθημάτων γυμνασίων στις  30 Μαΐου, η λήξη των μαθημάτων όλων των τάξεων των Γενικών και των Επαγγελματικών ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων οι 20 Μαΐου 2022. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και μέχρι την έναρξη των πανελλαδικών, στα σχολεία θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα παραδοσιακά τα Λύκεια αναμένεται να «αδειάσουν», καθώς πολλοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων κάνουν χρήση των απουσιών που τους επιτρέπει να κάνουν ο νόμος, για την εντατική προετοιμασία τους στο σπίτι. Από εκείνη την περίοδο και μετά έτσι, επίσημα μπαίνουμε και φέτος στον …μεγάλο εξεταστικό «δρόμο» που οδηγεί κάθε χρόνο στις πύλες των ΑΕΙ.

Να θυμίσουμε ότι ισχύει από πέρυσι ο θεσμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), ο υπολογισμός της οποίας φέτος αλλάζει με νέους συντελεστές στη διαμόρφωση της από πολλά τμήματα ΑΕΙ αλλά και νέους συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανα επιστημονική κατεύθυνση επίσης από τα πανεπιστήμια.

Όπως είναι γνωστό η ΕΒΕ θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο και προκύπτει από το μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ. ΟΙ συντελεστές αυτοί κυμαίνονται από 0,80-1,20.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Παιδείας αναμένει τον Μάιο με τις εξετάσεις ιθαγένειας αλλά και τις εξετάσεις για τα Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας πριν την επίσημη φετινή έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων τον Ιούνιο

Γράψτε το σχόλιό σας

googletag.cmd.push(function() {
googletag.display(‘300x250_middle’)
})
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Ανατροπή με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα