Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Εισαγγελέας για την κατανομή προγράμματος επτά εκατομμυρίων ευρώ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου, με αφορμή δημοσιεύματα ότι υπάρχουν ερωτηματικά για τη διαδικασία υποβολής προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020, «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με καταγγελίες πανεπιστημιακών-μελών ΔΕΠ του ιδρύματος, δεν είχαν ενημερωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι στα ερευνητικά ινστιτούτα του ακαδημαϊκού ιδρύματος για τη δημοσιοποίηση της σχετικής πρόσκλησης (κωδικός 115, 3/12/2021), η οποία αφορά στην αναβάθμιση, συμπλήρωση και επέκταση δημόσιων υποδομών έρευνας και καινοτομίας για την εξυπηρέτηση τομέων στρατηγικού ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, να κατατεθούν λίγες προτάσεις (περίπου 30), ενώ το ζήτημα στην υπόθεση είναι πως οι τριμελείς επιτροπές των Ινστιτούτων που ενέκριναν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ» ως δυνητικό δικαιούχο, ήταν οι ίδιες που τις αξιολόγησαν κιόλας…

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για την πρόσκληση είναι 7.000.000 €, ο ελάχιστος προϋπολογισμός για κάθε πρόταση είναι 100.000 € και ο μέγιστος 500.000 €.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου, ανέθεσε προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διαλευκανθεί αν ισχύουν τα καταγγελλόμενα και αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και της παράβασης καθήκοντος.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν οι πρυτανικές αρχές και μέλη των επιτροπών Ινστιτούτων, που έκριναν ποιες προτάσεις, όπως και να δώσουν ανομωτί κατάθεση οι καταγγέλλοντες καθηγητές.

Το δημοσίευμα με τις καταγγελίες

Ερωτήματα ανακύπτουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020, «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας».

Σύμφωνα με καταγγελίες πανεπιστημιακών-μελών ΔΕΠ του ιδρύματος, δεν είχαν ενημερωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι στα ερευνητικά ινστιτούτα του ακαδημαϊκού ιδρύματος για τη δημοσιοποίηση της σχετικής πρόσκλησης (κωδικός 115, 3/12/2021), η οποία αφορά στην αναβάθμιση, συμπλήρωση και επέκταση δημόσιων υποδομών έρευνας και καινοτομίας για την εξυπηρέτηση τομέων στρατηγικού ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, να κατατεθούν λίγες προτάσεις (περίπου 30), ενώ το ζήτημα στην υπόθεση είναι πως οι τριμελείς επιτροπές των Ινστιτούτων που ενέκριναν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ» ως δυνητικό δικαιούχο, ήταν οι ίδιες που τις αξιολόγησαν κιόλας…

Καθηγητής καταγγέλλει ότι «πρόκειται για πρωτόγνωρο γεγονός, που δεν έχει προηγούμενο στο ακαδημαϊκό ίδρυμα, ούτε σε αντίστοιχο στη χώρα».

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για την πρόσκληση είναι 7.000.000 ευρώ, ο ελάχιστος προϋπολογισμός για κάθε πρόταση είναι 100.000 ευρώ και ο μέγιστος 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σχετικά, σε πρώτο στάδιο οι τριμελείς επιτροπές (διευθυντής, αναπληρωτής διευθυντής και γραμματέας) κάθε Ινστιτούτου εγκρίνουν και καταθέτουν τις προτάσεις στο ΠΕΚ «ΙΑΣΩΝ», σε δεύτερο στάδιο το ΠΕΚ τις κάνει αποδεκτές ή τις απορρίπτει και στο τρίτο στάδιο η πρόταση γίνεται αποδεκτή από την επταμελή επιτροπή του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας).

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022, με ημερομηνία έναρξης της σχετικής προθεσμίας την 15η Δεκεμβρίου του 2021, ωστόσο δόθηκε 15ήμερη παράταση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, με τους γνωρίζοντες ωστόσο τη σχετική διαδικασία να επισημαίνουν, ότι ήταν αδύνατον, σε όσους δεν ήταν προετοιμασμένοι, να καταθέσουν πρόταση στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα καθηγητής έχει καταγγείλει στην πρυτανική αρχή ότι όχι μόνον δεν του επιτράπηκε η υποβολή πρότασης στην παραπάνω προκήρυξη-πρόσκληση σαν θεσμοθετημένο εργαστήριο του Πανεπιστημίου (απευθείας μέσω του ΕΛΚΕ), αλλά του επιβλήθηκε να υποβάλει πρόταση μόνο μέσω του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) «ΙΑΣΩΝ». Μάλιστα ο εν λόγω καθηγητής απευθύνθηκε με σχετικό ερώτημα προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία απάντησε ότι «ένα θεσμοθετημένο εργαστήριο έρευνας δύναται να υποβάλει πρόταση μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε.».

Οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν ότι δεν ενημερώθηκαν για την πρόσκληση και ότι «η διαδικασία, έγινε στα μουλωχτά»…

Ακόμη ζητούν να δημοσιοποιηθεί «το σκεπτικό των επιτροπών αξιολόγησης ή αλλιώς των τριμελών Επιτροπών Διοίκησης των Ινστιτούτων του ΠΕΚ, καθώς και των Πινάκων Αξιολογικής Κατάταξης των υποβληθεισών προτάσεων ανά Ινστιτούτο, με βάση τα κριτήρια που θέτει η προκήρυξη».

Μάλιστα ρωτούν αν «οι τριμελείς διοικούσες επιτροπές των Ινστιτούτων είναι ανεξάρτητοι αξιολογητές από κάποια εθνική λίστα (μητρώο αξιολογητών) ή έχουν το τεκμήριο του αδιάβλητου, ώστε να κρίνουν τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους ίδιους».

Ακόμη θέτουν το ερώτημα, «πόσα από τα μέλη των τριμελών επιτροπών των Ινστιτούτων υπέβαλλαν προτάσεις, τις ενέκριναν οι ίδιοι και αναμένουν τα χρήματα»…

Καθηγητής καταγγέλλει ως «καταφανώς παράτυπη, αν όχι παράνομη τη διαδικασία» και τονίζει ότι «οι ενέργειες ίσως να είναι και ποινικά κολάσιμες»…

Σημειώνεται ότι τα Ινστιτούτα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι συνολικά 12, εκ των οποίων τα δύο εδρεύουν στη Λαμία και δεν δικαιούνται να συμμετέχουν στην πρόσκληση, καθώς αυτή απευθύνεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα 10 Ινστιτούτα συγκροτούν το ΠΕΚ «ΙΑΣΩΝ». Οι καταγγέλλοντες θεωρούν εξάλλου πως η διαδικασία εξελίχθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο, με ορίζοντα και τις πρυτανικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Η θέση της πρυτανικής αρχής
Από την πλευρά της η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απαντώντας στις αιτιάσεις και στις καταγγελίες ανέφερε σε ανάρτησή της μεταξύ άλλων ότι «τα χρονικά όρια, που θέτει η Περιφέρεια στην πρώτη εκδοχή της πρόσκλησης για την προετοιμασία των προτάσεων είναι στενά, έως 31 Ιανουαρίου, δηλαδή 1,5 μήνας συμπεριλαμβανομένης της περιόδου των εορτών των Χριστουγέννων και εν μέσω ενός ισχυρού κύματος πανδημικής έξαρσης.

Λόγω της λήξης της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ ο χρόνος απορρόφησης των κονδυλίων, μέσω μάλιστα διαγωνιστικών διαδικασιών προμηθειών, δεν ξεπερνά τους 15 μήνες (ενδεχομένως πολύ λιγότερο). Τελικά, μετά από τεχνικές τροποποιήσεις που αιτηθήκαμε και αφορούσαν στη δομή των έργων, η προθεσμία από την Περιφέρεια επεκτείνεται κατά 15 μέρες (15 Φεβρουαρίου).

Ωστόσο, και πάλι οι συνθήκες και οι όροι της πρόσκλησης απαιτούν τη συντεταγμένη διεκδίκηση πόρων σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον απαραίτητο χρόνο υλοποίησης και απορρόφησης των κονδυλίων πριν την εκπνοή της Προγραμματικής Περιόδου (τέλος 2023)».

Και προσθέτει η πρυτανική αρχή: «Να τονιστεί ότι δεν έγινε καμία αξιολόγηση επί της ουσίας του ερευνητικού αντικειμένου των προτάσεων. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε άλλες διαδικασίες και τελείως διαφορετικά χρονικά πλαίσια. (Για παράδειγμα, η αναζήτηση εξωτερικών αξιολογητών όλων των ειδικοτήτων και η αξιολόγηση των προτάσεων μετά από επί της ουσίας κρίση και μοριοδότηση, είναι μια πολύμηνη διαδικασία – που εν τοις πράγμασι θα καθιστούσε την οποιαδήποτε υποβολή αδύνατη)».

volosday.gr
Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Εκδήλωση στην Σκιαθο Γυναίκες μαζί δυνατές

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Έμφυλη Βία με τίτλο «Γυναίκες Μαζί Δυνατές» που διοργάνωσε ο Οργανισμός Άγονη Γραμμή Γόνιμη σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 ώρα 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «Μπούρτζι». Η διημερίδα ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με την οργάνωση Strong Me | Κίνημα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και με αποκλειστικό χορηγό την DEMO ABEE βιομηχανία φαρμάκων.
Στο πλαίσιο της διημερίδας έγινε παρουσίαση διαχρονικών στοιχείων για την Έμφυλη Βία και συζητήθηκαν θέματα όπως οι μορφές, τα σημάδια και η αντιμετώπισή της, οι επιπτώσεις και οι κίνδυνοι σε σωματικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο, οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στα περιστατικά και η αντιμετώπιση φαινομένων βίας.
Την παρουσίαση του προγράμματος άνοιξε η ιδρύτρια της οργάνωσης Strong Me, Ασπασία Θεοφίλου, η οποία τόνισε ότι «χρειάζεται οργανωμένη και δυναμική προσπάθεια για να «σπάσουν» τα κοινωνικά στερεότυπα που καθιστούν τις γυναίκες ευάλωτες απέναντι σε κάθε μορφή βίας και θέτουν σε κίνδυνο την ζωή και την αξιοπρέπειά της. Σκοπός μας είναι η ένωση των φορέων και των οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, ώστε να πιέσουμε για την αλλαγή του νομικού πλαισίου και να αφυπνίσουμε την κοινωνία απέναντι στην έμφυλη βία.
Η ένωση αυτή μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε ολιστικά το φαινόμενο και να ισχυροποιήσουμε τις θέσεις μας.»
Η Δικηγόρος Ποινικού & Αστικού Δικαίου, Μαρία Τζουμάκα, ανέλυσε το νομικό πλαίσιο του φαινομένου και η Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ευθυμία Αδαμίδου, μίλησε για τις επιπτώσεις της έμφυλης βίας σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μαρτυρία της επιζώσας έμφυλης βίας, Μαρίας Ζουριδάκη, η οποία κατάφερε να κάνει τον φόβο της δύναμη, μεταφέροντας έτσι το μήνυμα σε κάθε σημείο της χώρας.
Τον συντονισμό της διημερίδας έκανε η κ. Σταματίνα Χονδρονικολή, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου ενώ χαιρετισμό απηύθηναν ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, Ζωή Προύσαλη.
Το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 οι εξειδικευμένοι συνεργάτες της Άγονης Γόνιμης Γραμμής ήταν στη διάθεση των πολιτών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Δήμος Σκιάθου για την πραγματοποίηση της διημερίδας ευχαριστεί θερμά τον Στέφανο Νόλλα Πρόεδρο της Οργάνωσης “Άγονη Γραμμή Γόνιμη” για την εξαιρετική συνεργασία για τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί και η Σκιάθος στα 8 συνολικά νησιά που έγινε η δράση, τον Πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκο Ευσταθίου, για την παροχή διαμονής, τη Νίνα Μαστοράκη για τη διάθεση οχήματος, τα εστιατόρια «Μπακάλικο», «Καμπουρέλιας» και «Βεζούβιος» για την παροχή γευμάτων, το Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου για τα κεράσματα, τον Αντώνη Κισσουρά για την ηχητική κάλυψη, το Skiathos Life για τη ζωντανή μετάδοση κα την εθελόντρια Χαρά Πασχάλη.

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Βόλο, την προσεχή Παρασκευή. Οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη περιμένουν να ολοκληρωθεί η περιοδεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει στην επίσκεψή του.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο ο Πρωθυπουργός θα φτάσει αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου στις 08.30 το πρωί της Παρασκευής, όπου θα τον υποδεχθούν οι τοπικοί βουλευτές, οι δύο Υφυπουργοί της Κυβέρνησης και τοπικά στελέχη.

Στις 09.00 ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα που εδρεύει στον Αλμυρό Μαγνησίας προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη λίμνη Κάρλα, προκειμένου να υπογράψει νέα έργα άρδευσης της περιοχής και πιθανά -ανάλογα με το χρόνο που θα έχει διαθέσιμο- να επισκεφθεί το θερμοκήπιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Στο πρόχειρο πρόγραμμα του Πρωθυπουργικού γραφείου, βρίσκεται και ευρεία σύσκεψη με τους τοπικούς βουλευτές, τους Βολιώτες υφυπουργούς και τους δημάρχους της περιοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Βόλου.

Στα πλάνα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πραγματοποιήσει βόλτα στην εμπορική αγορά του Βόλου, προκειμένου να συνομιλήσει με καταστηματάρχες και πολίτες, αλλά και καφές στο κέντρο.

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

COVER STORY6 ημέρες ago

Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου

Δημοφιλή